Μέσα ενημέρωσης και προπαγάνδας

Ένα αντιλαϊκό σύστημα χρειάζεται τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης για να καθοδηγεί την κοινή γνώμη. Στα ανεξάρτητα έθνη κράτη η εκάστοτε κυβέρνηση ταυτίζεται με το σύστημα και ελέγχει τα κρατικά μέσα μαζικής επιρροής με τα οποία ασκεί τη δική της προπαγάνδα και εξισορροπεί τα ιδιωτικά σε περίπτωση που αυτά αντιπολιτεύονται. Με την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία ο  έλεγχος των μέσων μαζικής προπαγάνδας αλλάζει κυρίους και δίδεται η ευκαιρία να ακούγονται απόψεις διαφορετικές από αυτές του οικονομικού κατεστημένου που ελέγχει τα ιδιωτικά.

Η σημερινή Ελλάδα ευρίσκεται υπό την κατοχή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και η πλήρης υποταγή της σε αυτό απαιτεί και τον πλήρη έλεγχο τόσο των κρατικών όσο και των ιδιωτικών μέσων προπαγάνδας. Με τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλονται υπάρχει ο κίνδυνος να ανέλθουν στην εξουσία κόμματα μη ελεγχόμενα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και μέχρι τις επόμενες εκλογές πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ώστε αφενός να προλάβουν να εκβιάσουν την κοινή γνώμη και αφετέρου σε περίπτωση αστοχίας στις εκλογές να ασκούν αντιπολίτευση στην τυχούσα κυβέρνηση που θα ήθελε να εναντιωθεί στο διεθνές σύστημα.

Το πείραμα της Ελλάδος είναι πολύ σημαντικό για αυτούς, όπως απέδειξαν και τα δήθεν λάθη του ΔΝΤ, την εμπλοκή του οποίου είχε ζητήσει η κα Μέρκελ για να δώσει την τεχνογνωσία του στη σωτηρία των δανειστών που κινδυνεύουν από πτωχεύσεις υπερχρεωμένων κρατών. Η Ελλάδα, αν και μωρή, είναι κληρονόμος του πολιτισμού που δίνει αξία στο ανθρώπινο πρόσωπο. Η εξαφάνιση της θα επιτρέψει στις δυνάμεις οικονομικής εξουσίας να αλλοιώσουν αυτόν τον πολιτισμό και να χειρίζονται τους πληθυσμούς ως άτομα συνόλων οικονομικών μονάδων και όχι σαν πρόσωπα κοινωνούντων ανθρώπων.

Η κατάληψη της ΕΡΤ από τα ΜΑΤ και ο βάρβαρος εκδιωγμός των εργαζομένων από το κτίριο σε αυτό το σχέδιο αποσκοπεί. Η δικαιολογία για την μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και η δήθεν προσέλκυση επενδύσεων δεν  πείθουν πλέον ούτε τους πλέον ανόητους. Οι επενδύσεις είναι ωφέλιμες για τον τόπο μόνο όταν  αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, ενώ συγχρόνως βοηθούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και όχι σε βάρος αυτού. Δεν θέλουμε την ευημερία των αριθμών, όπως συμβαίνει στην Κίνα και την Ινδία αλλά τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Μέχρι τώρα ο εχθρός ήταν αόρατος, κρυμμένος στη θολούρα οικονομοτεχνικών όρων που δεν καταλαβαίνει ο λαός, ιδίως όταν έχει υποστεί  εκμαυλισμό από τους προδρόμους της καταστροφής. Σήμερα ο εχθρός έχει αποθρασυνθεί και νομίζοντας ότι έχει φθάσει στο  τελικό στάδιο κυριαρχίας του δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, πολύ χειρότερο και από αυτό της Χρυσής Αυγής που μέχρι τώρα την χρησιμοποιεί σαν το φόβητρο για να μην ξεφύγει ο κόσμος από τον μονόδρομο της αυτοκαταστροφικής υπακοής. Η αντίσταση στα σχέδια του εχθρού δεν είναι συνδικαλιστικό ζήτημα υπεράσπισης μιας μερίδας εργαζομένων, αν και από ότι καταλαβαίνουμε η παρουσία τους σε τέτοιο πόστο, κατά πλειοψηφία, ενέχει την υπόνοια κομματικής εύνοιας. Η αντίσταση αποτελεί εθνικό καθήκον κατά των κατακτητών και των διορισμένων κυβερνήσεων τους.

ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΑΔΗΣ

Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Εν πλω προς Χανιά 11/6/2013

2 σχόλια

 • Νομίζω πως το πόπολο,
  ούλα καλά τα ξέρει,
  κι ας βγάνει τα ματάκια του
  με το δικό του χέρι.

  “Ούλοι οι πλούσιοι και μεγάλοι,
  κι όσοι είναι σε κεφάλι,
  έχουν μακρυές ποδιές,
  να σκεπάζουν τσοι πομπές”.

  Μιά τέτοια μέρα τί να πω,
  σ’ εσέ φίλε Πολίτη;
  Θλίψη, αηδία και οργή,
  μακρύα από το σπίτι.

  Δύ-στιχος

 • ΚΑΤΑΔΕΙΞΙΣ 1

  ..ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΤΟΠΑΡΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ εν εξελιξη κι ερημην της τοπικης κοινωνιας που αφειδως και αφελως το υποστηριζει …προφανως αγνοωντας το νομοθετικο πλαισιο λειτουργιας κι αδειοδοτησης των τοπικων σταθμων και τι συμφεροντα θιγονται με την αλλαγη νομοθετικου πλαισιου …αλλαγη βεβαια του τυπου της μεταθεσης κυριαρχικης επιρροης στα δημοσια κρατικα μεσα ενημερωσης…….

  …Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΑΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΤΟΥΣ ,, ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΤΟΡ ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΠΑΛΙΑ ΚΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ …ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΘΙΓΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑ …

  ……….η σκληρη αληθεια ειναι οτι δεν στις επαλξεις του αγωνα για την μη σιγηση των τοπικων ραδιο τηλέοπτικων σταθμων πρωτοστατουν ,ποιοι αλλοι??? οι αδειουχοι φυσικα προσωπα και νομικα προσωπα που κατειχαν τα προνομια μεταδοσης του σηματος τη ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΛΕΟΡΑΣΗΣ ….

  .. ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΦΕΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΙ ΑΤΟΜΩΝ …
  …ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΙΝΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ??.. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΝ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ …
  ….. να εδω τη σχετικη παραγραφος του ν .1730/87 που αναφερει την δυνατοτητα που ειχαν τοπικοι φορεις και φυσικα προσωπα -επιχεΙρηματιες αποκτησης αδειας εκμεταλλευσης του σηματος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΕΛΕΟΡΑΣΗΣ …
  =============================================

  4. Ο Υπoυργός Πρoεδρίας της Κυβέρvησης μπoρεί vα εκχωρήσει άδειες ίδρυσης και λειτoυρ¬γίας ραδιoφωvικώv σταθμώv τoπικής μόvo ισχύoς σε oργαvισμoύς τoπικής αυτoδι¬oίκησης, σε φυσικά πρόσωπα ελληvικής ιθα¬γέvειας και σε voμικά πρόσωπα πoυ ελέγχo¬vται από έλληvες πoλίτες. Η άδεια χoρηγεί¬ται μετά από πρόταση της επιτρo¬πής για τηv
  τoπική ραδιoφωvία . Δεv επιτρέ¬πε¬ται η χoρήγηση περισσoτέρωv από μία αδειώv στo ίδιo φυσικό ή voμικό πρόσω¬πo.

  5. Ο τoπικός χαρακτήρας πρoσδιoρίζεται από τηv αvάλoγη εμβέλεια, τov τoπικό χαρα¬κτήρα τoυ πρoγράμματoς, τα γεωγραφικά δεδoμέvα και τηv περιφέρεια τoυ φoρέα τoυ σταθμoύ.

  6. Η τεχvική ή oικovoμική δικτύωση τωv τoπικώv ραδιoφω¬vικώv σταθμώv απαγoρεύε¬ται. Μπoρεί vα επιτραπεί η εγκατάσταση αvα¬μεταδότη στηv εξαιρετι-κή περίπτωση πoυ γεωγραφικά εμπόδια περιoρίζoυv τη ραδιoφωvική λήψη στηv περιφέ¬ρεια τoυ φoρέα τoυ σταθμoύ.

  7. Οι άδειες λειτoυργίας χoρηγoύvται για oρι¬σμέvη χρovική περίoδo πoυ δεv μπoρεί vα υπερβεί τα δύo έτη και είvαι αvαvεώσιμη. Κατά τη διάρ¬κεια χoρήγησης αvαvέωσης ή αvάκλησης της άδειας διερευvώvται ιδίως η τεχvική αρτιότητα τoυ σταθμoύ, η πληρότητα και πoιότητα τoυ πρoγράμματoς, η αvτιπρo¬σωπευτικότητα και συλλoγικότητα, τόσo τωv oργάvωv διoίκησης και διεύθυvσης τoυ σταθ¬μoύ, όσo και τωv κoιvωvικώv και πoλιτιστι¬κώv δυvάμεωv πoυ συμβάλλoυv στη διαμόρφω¬ση τoυ πρoγράμματoς, καθώς επίσης και η δυvατότητα της πρόσβασης στoυς ραδιoσταθ¬μoύς, τωv τoπικώv, πvευματικώv, πoλιτιστι¬κώv και κoιvωvικώv δυvάμεωv και ιδιαίτερα της vεoλαίας.

  =======================================================
  …προκειται λοιπον για κινητοποιηση των τοπαρχων και των κουμαντατορων της τοπικης κρατικης ενημερωσης που θιχτηκαν τα ειδικα τους συμφεροντα και που βεβαια εχουν την τυχη να τους συμπαρασταθουν σε αυτο το θιξιμο ολοι οι τοπικοι φορεις και η τοπικη κοινωνια προφανως αγνοωντας παντελως το καθεστως που ρυθμιζε μεχρι τωρα την λειτουργια των τοπικων ραδιοτηλεοπτκων σταθμων της ΕΡΤ.ΑΕ και με ποια ειδικα συμφρεροντα σχετιζεται αυτο :smt015 …

  ..αυτη ειναι η μια οψη του ψευδοκινηματος της ελληνικης ραδιοτηλεορασης ..που οπως ολα τα ψευδοκινηματα πατουν κι εκμεταλλευονται την αγνοια και αφελεια των κοινωνιων σερνοτας απο την μυτη το αφελες θυμικο του κοινωνικου σωματος ,,,γιατι βεβαια υπαρχει και μια αλλη πολυ ουσιαστικη που συνδεεται με μακροπροθεσμους κοινωνικοπολιτικους σχεδιασμους κεντρικους για μια προκατ πολιτικη ασταθεια εν τω μεσω του φετινου καλοκαιριου ..

  ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Ν.1730 ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΕ….

  http://www.google.gr/#output=search&sclient=psy-ab&q=%CE%BD.1730%2F87&oq=%CE%9D.1730&gs_l=hp.1.0.0j0i30.3262.7859.0.11370.6.6.0.0.0.0.198.1044.0j6.6.0…0.0…1c.1.17.psy-ab.Zx-gYevsZdw&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.47810305,d.Yms&fp=91ba296cd10ed4b&biw=1024&bih=605

  ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΡΙΤ ΑΕ…

  http://www.nooz.gr/Uploads/aclass/Nerit.pdf

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε