Στο Διονύση Σούρμπη η “Τιμητική Διάκριση 2012 σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη”

 «Λαλούμενο πουλί, φωνή, δεν είναι να ταιριάζη

 ίσως δε σώζεται στη γη ήχος, που να του μοιάζη».

   Διον. Σολωμός

Στη ζωή καρτερώ να συναντήσω ανθρώπους που ν’ ανασαίνουν την ομορφιά, την αρμονία, την απλότητα, την ειλικρίνεια των αισθήσεων.

Και γνωρίζω, πως μες στην Τέχνη θα τους βρω ή ίσως στα στενά καντούνια των απλών καθαρών ανθρώπων.

Έτσι σε μια στροφή της ζωής μου συνάντησα ένα παιδί, 17 ετών τότε, που τραγούδαγε και μέθαγε η νύχτα περισσότερ’ αστέρια στην καλοκαιρινή Ζάκυνθο. Όλοι όσοι τον άκουγαν χειροκροτούσαν αποσταμένοι, μα τίποτ’ άλλο δεν έλεγαν, πλην των συνηθισμένων.

Στάθηκα κι αφουγκράστηκα τα νάματα που έστελνε το μέλλον και συμβούλευσα.

Σήμερα απολαμβάνουμε τη θεσπέσια φωνή, την άρτια τεχνική, την εξαίρετη σκηνική παρουσία, όλα δηλαδή όσα στοιχειοθετούν έναν μεγάλο σολίστα της όπερας.

Ο λόγος για το βαρύτονο Διονύση Σούρμπη, ο οποίος αποτελεί ένα εξελισσόμενο κεφάλαιο της λυρικής μουσικής του τόπου μας, ελπίδα μιας λαμπρής διεθνούς καριέρας και πολλών υψηλής αισθητικής απολαύσεων για τους λάτρεις της τέχνης του λυρικού θεάτρου.

Όλα αυτά με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, που σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, απένειμε στο Διονύση «Τιμητική Διάκριση 2012 σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη».

Η διάκριση η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 18 Φεβρουαρίου 2013, συνοδεύεται από σύντομο κείμενο το οποίο αναφέρει: «στον βαρύτονο Διονύσιο Σούρμπη για τη σύμπραξή του σε σειρά παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και δη ως Μπελκόρε (στο «Ελιξήριο του Έρωτα» του Ντονιτζέττι) και Βαλεντίνος (στον «Φάουστ» του Γκουνώ), καθώς και ως Μουσταφά Πασάς στη συναυλιακή απόδοση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Καρρέρ, στο πλαίσιο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2012 (αίθουσα συναυλιών «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός», 25/06/2012, καταθέσεις μιας διαρκώς εξελισσόμενης σταδιοδρομίας στο χώρο της λυρικής τέχνη».

Εύχομαι δύναμη, καλή, επιτυχή συνέχεια και σε άλλα μεγαλύτερα βραβεία Διονύση!!!

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Συνθέτης – Μαέστρος

Ακούστε το Διονύση Σούρμπη εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=cTqcW2dZ1_w