Γιάνης Βαρουφάκης: Η Ελλάδα έχει τελειώσει

Μόλις δημοσιεύτηκε [Τρίτη 26 Ιουνίου 2012] συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη με το ABC (BBC της Αυστραλίας), στην οποία περιγράφει το πώς η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί. Η μοίρα της θα καθοριστεί σε επίπεδο ευρωζώνης, και οι πιθανές εκβάσεις πάνε από το κακό στο απαίσιο!

LEIGH SALES, Παρουσιαστής: Μαζί μας σήμερα από την Αθήνα είναι ο Έλληνας οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

Το προφανές ερώτημα είναι: τι θα γίνει τώρα;

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Λοιπόν, ο εκτροχιασμός του τρένου που είναι η ευρωζώνη, η οποία ξεκίνησε με την Ελλάδα και στη συνέχεια άρχισαν να φεύγουν διαδοχικά και άλλα βαγόνια – η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, τώρα και η Ισπανία – συνεχίζεται. Και η χθεσινή ψηφοφορία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Όλος ο ενθουσιασμός και οι εορτασμοί είναι πλήρως και εντελώς άστοχοι. Φοβάμαι ότι η ευρωζώνη και η Ευρώπη συνεχίζει την ίδια διαδρομή εδώ και τα δύο τελευταία χρόνια με μια πλειάδα λαθών, που καταντάνε κωμικά πια. Κοιτάξτε την Ισπανία, τι συμβαίνει σήμερα. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ιταλία. Εκτός αν η λογική ή ό,τι περνάει για λογική στην ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση αλλάξει και μάλιστα πολύ σύντομα η ευρωζώνη θα αποτελεί ιστορία.

LEIGH : Λοιπόν, ας μείνουμε με την γενική εικόνα για την ώρα πριν εμβαθύνουμε στην Ελλάδα. Τι νομίζετε ότι θα μπορούσε να συμβεί για να αποτραπεί η καταστροφή όπως την προβλέπετε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Τρία πράγματα, πολύ απλά βήματα που πρέπει να ληφθούν. Κοιτάξτε, στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για την Ελλάδα ή την Ισπανία, αυτό που έχουμε τώρα είναι αφερέγγυες τράπεζες που βρίσκονται σε θανάσιμο εναγκαλισμό με αφερέγγυα κράτη. Έτσι, τα κράτη δανείζονται από τον πυρήνα της Ευρώπης, προκειμένου να δώσουν στις τράπεζες και οι τράπεζες δανείζονται για να δώσουν στο κράτος και έτσι τράπεζες και κράτη είναι εγκλωβισμένοι σε ένα θανάσιμο εναγκαλισμό που αναμένεται να καταλήξει σε ναυάγιο πολύ γρήγορα. Λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σπάσουμε αυτό το δεσμό μεταξύ αφερέγγυων τραπεζών και κρατών σε πτώχευση. Ο τρόπος να γίνει αυτό είναι να ενοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, να το εξευρωπαΐσουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να χρηματοδοτείται άμεσα και όχι μέσω εθνικών κυβερνήσεων. Αυτό είναι ένα πολύ απλό βήμα, αλλά φαίνεται ότι είναι ένα βήμα πάρα πολύ μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, αυτό που χρειάζεται είναι η αμοιβαιοποίηση, ένα είδος κοινού χρέους, όπως έχουμε στην Αυστραλία, ξέρετε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει το δικό της χρέους, πέραν αυτού των πολιτειών. Και τρίτον, χρειαζόμαστε μια επενδυτική πολιτική η οποία να διατρέχει ολόκληρη την ευρωζώνη. Επειδή έχετε μια δευτερεύουσα νομισματική περιοχή, πρέπει να έχετε μια επενδυτική στρατηγική, ένα μηχανισμό ανακύκλωσης για το όλο θέμα. Αν δεν έχουμε αυτά τα πράγματα, και η Γερμανία δεν τα θέλει, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να αποτρέψει τη συνέχιση αυτού του εκτροχιασμού σε αργή κίνηση.

LEIGH : Για να επιστρέψω στην Ελλάδα συγκεκριμένα, οι πολιτικοί στην χώρα δεν μπορούσαν καν να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους μιας τηλεοπτικής συζήτησης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πώς πρόκειται να συμβιβαστούν για τα μέτρα που αφορούν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν μπορούν να διορθώσουν την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία έχει τελειώσει. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια μεγάλη, μεγάλη ύφεση. Η αυξανόμενη κοινωνική οικονομία περνάει ένα μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας. Δεν υπάρχει καμία δύναμη, καμία δύναμη εντός της ελληνικής οικονομίας, εντός της ελληνικής κοινωνίας, που μπορεί να αποτρέψει – φανταστείτε ότι είμαστε στο Οχάιο το 1931 και ρωτούσαμε: τι μπορεί να κάνουν οι πολιτικοί του Οχάιο για να σώσουν το Οχάιο από τη Μεγάλη Ύφεση; Η απάντηση είναι τίποτα.

LEIGH: Λοιπόν, τι θα συμβεί στη συνέχεια στην Ελλάδα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εξαρτάται από το τι θα συμβεί στην ευρωζώνη. Ακριβώς όπως αυτό που συνέβη στο Οχάιο εξαρτήθηκε από την άνοδο του προέδρου Ρούζβελτ και του New Deal, αν δεν έχουμε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ανάσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν η Ευρώπη γιατρέψει τις πληγές της, θα γιατρευτεί και η Ελλάδα. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση να βρει η ευρωζώνη ένα ορθολογικό σχέδιο για τον εαυτό της. Δεν είναι η επαρκής προϋπόθεση. Η Ευρώπη μπορεί να διορθωθεί αλλά η Ελλάδα με τη σαθρότητα και τα κακώς κείμενα που την χαρακτηρίζουν μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ. Αλλά έως ότου (και αν) η ευρωζώνη βρει ένα λογικό σχέδιο για να σταματήσει αυτό το ναυάγιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία τύχη.

LEIGH: Διάβασα κάποια στατιστικά σήμερα ότι επτά στους δέκα Έλληνες θέλουν να μεταναστεύσουν. Πώς θα περιγράφατε την εθνική διάθεση εκεί;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτή είναι η δικιά μας Μεγάλη Ύφεση. Όχι μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά και με μια ψυχολογική έννοια. Οι Έλληνες βρίσκονται σε κατατονική κατάσταση. Από τη μια στιγμή στην άλλη, σε κατάσταση οργής, αυτή είναι μια τυπική περίπτωση μανιοκατάθλιψης. Δεν υπάρχουν προοπτικές. Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Υπάρχουν θυσίες, αλλά κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι οι θυσίες λαμβάνουν τη μορφή κάποιου είδους επένδυσης για αλλαγή πορείας. Αυτό είναι το πρόβλημα όταν είστε κολλημένοι σε μια ευρωζώνη που είναι πραγματικά άσχημα σχεδιασμένη, η οποία καταρρέει και η οποία δεν δίνει ευκαιρίες στα πιο αδύναμα μέλη της του να διαφύγουν μέσω κάποιου είδους λυτρωτικής κρίσης.

http://www.badmoney.gr/

3 σχόλια

 • VIENNA (AP) — Austrian police did not need sniffing dogs to locate this suspected heist — 9.5 tons of garlic.

  The Austria Press Agency says police stopped three overloaded and sagging vans about to cross into Hungary from Austria on Wednesday and found them packed to the roof with the pungent cargo. After questioning the five men in the vehicles they charged them on suspicion of receiving stolen goods.

  Police say the garlic apparently came from VIENNA (AP) — Austrian police did not need sniffing dogs to locate this suspected heist — 9.5 tons of garlic.

  The Austria Press Agency says police stopped three overloaded and sagging vans about to cross into Hungary from Austria on Wednesday and found them packed to the roof with the pungent cargo. After questioning the five men in the vehicles they charged them on suspicion of receiving stolen goods.

  Police say the garlic apparently came from Spain

 • Το σχόλιο των φορτηγών με τα σκόρδα του/της Spain δεν κατάλαβα ΠΟΥ κολλάει με το περιεχόμενο της συνέντευξης του Μπαρουφάκη. Αν είναι χιούμορ…;; Χειρότερα. Για μένα. Βέβαια.
  Την συνέντευξη του Μπαρουφάκη -στενού του isnotgout που τώρα έχει αναλάβει και φέρνει γύρα όλον τον διασπορικό ελληνισμό μπας και περάσει από κανενού ομογενή το μυαλό ν’ αγοράσει καλύβι στην πατρίδα του- ΟΥΤΕ ΑΥΤΗΣ την αναγκαιότητα την καταλαβαίνω. Μοιάζει ο κύριος να είναι πέμπτη φάλαγγα σε εναρμονισμένο βηματισμό με το 26% και τα 14 εκατ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης του κώμματος. Όλοι μας γνωρίζουμε ΠΟΥ είμαστε. Και όποιος έχει αναλάβει το χάος ΜΑΣ και πιστεύει πως θα το φέρει σε τάξη είναι στη μέση ωκεανού και την σανίδα σωτηρίας του την ρίξαμε, ΟΛΟΙ μαζί, στο κεφάλι -και το λαϊκό το ΙΑΣΩ καλά κρατεί… Εεεε ρε εξουσία. Αξεπέραστη ερωμένη. Που κανένας δεν σε μίσησε…
  Είδα την συνεντευξη του Πάγκαλου σε κείνον τον Σρόϊντερ. Κι όσο έβλεπα τόσο θύμωνα. Γιατί ο γρουσούζης είχε ΚΑΙ ΠΑΛΙ δίκιο… Μόνον που ΑΡΓΗΣΕ να το ξομολογηθεί! Το γνώριζε. Από παλιά. Όμως. Κι όλοι εμείς, τότε, είμαστε φασίστες. Επειδή τα λέγαμε…
  Είδα και τ’ αποτελέσματα της καταγγελίας της Ντόρας για τις οικονομικές αλχημίες κωμμάτων και τραπεζών… ομοτράπεζων. Είδες τί κάνεις όταν προτρέχει η γλώττα της διανοίας σου “κορίτσι μου;; Και ΑΡΓΑ θυμίθηκες να καταγγείλεις. Δεν ήσουν ΕΚΕΙ όταν τα τσέπωναν; Ή κοιτούσες κατ’ αλλού;
  Εεε, ρε μ. Αβέρωφ, που το τρίξιμο των κοκκάλων σου δεν θα σ’ αφήνει να ησυχάσεις εκεί κάτω, γιατί επούλησες περιουσία για να ξελασπώσεις το κώμμα…

 • πωλειται πατρις.Ενα σωσιβιο για την χωρα μας?θα περιμενουμε μεχρι να ξεπουληθη και το τελευταιο βοτσαλακι της?

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε