΄Ολοι οι μνημονιακοί νόμοι μπορεί να καταργηθούν με νέο νόμο, με απλή πλειοψηφία, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη καταγγελία καμιάς σύμβασης.

Τα μνημόνια καθ’ εαυτά δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις. Συνεπώς από αυτά δεν απορρέουν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ούτε η εφαρμοστική τους νομοθεσία έχει τυπική ισχύ ανώτερη από τον κοινό νόμο.

-Ούτε από τις δανειακές συμβάσεις απορρέουν δεσμεύσεις με υπερνομοθετική ισχύ, εφόσον αυτές δεν έχουν κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Συνεπώς, όλοι οι μνημονιακοί νόμοι μπορεί να καταργηθούν με νέο νόμο, με απλή πλειοψηφία, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη καταγγελία καμιάς σύμβασης

.
Ειδικότερα:
-Η θέση περί της πολιτικής και όχι νομικής φύσης των μνημονίων έγινε, ορθά, δεκτή από την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 668/2012. Άλλωστε, το ίδιο το μνημόνιο χαρακτηρίζεται από το νόμο ως «σχέδιο προγράμματος», ενώ στο κείμενο του αυτοπροσδιορίζεται ως «σχέδιο δράσης».

-Περαιτέρω, και οι δύο Δανειακές Συμβάσεις (του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου) έπρεπε να κυρωθούν από τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 του Συντάγματος. Παρόλα αυτά -και ανεξαρτήτως του ζητήματος της ανάγκης ύπαρξης αυξημένης ή όχι πλειοψηφίας για αυτό-  καμιά από τις δύο δεν κυρώθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα.  Η πρώτη κατατέθηκε προς κύρωση το Μάιο του 2010, αλλά μετά αποσύρθηκε, η δεύτερη εγκρίθηκε από τη Βουλή δύο φορές ως σχέδιο, μία φορά ως παράρτημα  του ν. 4046/2012, και  μία ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ουδέποτε όμως ήρθε για κύρωση στη Βουλή μετά την υπογραφή της.

Οι εν λόγω συμβάσεις, εάν είχαν κυρωθεί συνταγματικά, θα θέσπιζαν διεθνείς υποχρεώσεις σε βάρος της χώρας, με τυπική ισχύ ανώτερη από το νόμο, σε αντίθεση με τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα των μνημονίων. 

Εφόσον αυτό όμως δεν συνέβη, δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ανατρέψει τα μνημονιακά μέτρα. Μάλιστα, για μερικά από αυτά, όπως, π.χ. για την κατάργηση των πρόσφατων ρυθμίσεων για τη μετενέργεια, που διαλύουν το εργατικό δίκαιο και τη συλλογική αυτονομία, δεν απαιτείται καν τυπικός νόμος, αλλά αρκεί απλή Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι δανειστές μας ενδέχεται να καταγγείλουν από την δική τους μεριά τις δανειακές συμβάσεις, επικαλούμενοι ως λόγο καταγγελίας την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων. Τούτο δεν θα σημαίνει την έξοδο της χώρας από το Ευρώ, που είναι νομικά αδύνατη, εφόσον δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη στις Συνθήκες. Θα συνεπάγεται, όμως, την διακοπή της χρηματοδότησης, πράγμα που δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τη χώρα, ενόψει του πρωτογενούς ελλείμματος που ακόμη αντιμετωπίζει.
Καθόλου δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι οι δανειστές μας θα επιλέξουν τη ρήξη. Και αυτό γιατί τότε θα είναι ελεύθερος ο δρόμος  για την ενεργοποίηση του βασικού όπλου που έχει η χώρα μας βάσει του διεθνούς δικαίου: Να επικαλεστεί «κατάσταση ανάγκης» για να διακόψει την πληρωμή του χρέους. Σύμφωνα με γενική αρχή του δικαίου (σύμφωνα και με σχέδιο σύμβασης για την Ευθύνη των Κρατών που έγινε δεκτό από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2001) τα κράτη μπορούν να επικαλεστούν παρόμοιο λόγο μη συμμόρφωσης σε διεθνή τους υποχρέωση, όταν αδυνατούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στις βασικές κοινωνικές τους λειτουργίες και στην ικανοποίηση των δανειστών τους.

Συνεπώς, αντίθετα με το κλίμα φόβου που καλλιεργούν τα φερέφωνα του κόμματος του μνημονίου, η υποταγή δεν αποτελεί μονόδρομο.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ [φΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ]

Ο  κ. Γιώργος Κατρούγκαλος είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΔΠΘ

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/katargisi-mnimonion-daneiakis-symbasis-xoris-kataggelia-toy-giorgoy-katroygkaloy

8 σχόλια

 • @κ. Κατρούγκαλος: Αααχ, κι ευτυχώς που ο κ. Κατρούγκαλος δεν το είπε στους Ευρωπαίους νωρίτερα και θα τους ανάγκαζε να σκέφτονταν ΤΙ ΠΑΝΕ να κάνουν! Πολύ χαίρομαι που στο κώμμα έχουμε νομομαθείς…

 • ΚΟΤΑ ΜΙΛΑΝΕΖΑ ένα φαγητό που σπάνια μαγειρεύουμε πια

  Τι χρειαζόμαστε:

  Μία κότα (αν είναι εύκολο να βρείτε) ή ένας κόκορας.
  2-3 κλωνάρια σέλινο
  1 κρεμμύδι μεγάλο
  2-3 καρότα
  Αλάτι και πιπέρι
  Αρκετό νερό

  Υλικά για τη σάλτσα
  3-4 φλυτζάνια ζωμό
  8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  3-4 κουταλιές βούτυρο
  1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ
  1 αυγό

  Για το πιλάφι
  3 φλυτζάνια ρύζι κίτρινο
  6 φλυτζάνια ζωμός
  (ή 1 μέρος ρύζι – 2 μέρη ζωμός)
  1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

  Διαβάστε περισότερο: Κότα μιλανέζα http://www.sintagespareas.gr/sintages/kota-milaneza.html#ixzz1x5ktBGZW

  Πως το κάνουμε:

  1.Βάζουμε σε κατσαρόλα την κότα, το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και μπόλικο νερό.
  2.Βράζουμε χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
  3.Σε χύτρα θέλει περίπου 30΄.
  4.Βγάζουμε την κότα και τη φυλάμε σε σκεύος ζεστή.
  5.Πετάμε τα λαχανικά, σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε.
  6.Στη συνέχεια φτιάχνουμε το πιλάφι.
  7.Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε ελαφρά το ρύζι (προσοχή να μην καεί, να “γυαλίσει” μόνο).
  8.Ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου για 7-8 λεπτά.
  9.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την καπακώνουμε και αφήνουμε το ρύζι να “τραβήξει” τα υγρά του.
  10.Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την σάλτσα
  11.Σε άλλη κατσαρολίτσα (σε μέτρια φωτιά) βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου ξανθίνει.
  12.Προσθέτουμε τον ζωμό και το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η σάλτσα, χωρίς να πήξει πολύ.
  13.Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  14.Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού προσθέτοντας λίγο ζωμό, που σίγουρα μας έχει περισέψει και το ενσωματώνουμε στη σάλτσα.
  15.Ξαναβάζουμε την κατσαρολίτσα μας σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά περίπου για να πάρει η σάλτσα μας μία βράση ακόμα.
  16.Σερβίρουμε την κότα και το πιλάφι σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

  Καλή επιτυχία και καλή όρεξη

  Διαβάστε περισότερο: Κότα μιλανέζα http://www.sintagespareas.gr/sintages/kota-milaneza.html#ixzz1x5kd9J00

 • Τι χρειαζόμαστε:

  Μία κότα (αν είναι εύκολο να βρείτε) ή ένας κόκορας.
  2-3 κλωνάρια σέλινο
  1 κρεμμύδι μεγάλο
  2-3 καρότα
  Αλάτι και πιπέρι
  Αρκετό νερό

  Υλικά για τη σάλτσα
  3-4 φλυτζάνια ζωμό
  8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  3-4 κουταλιές βούτυρο
  1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ
  1 αυγό

  Για το πιλάφι
  3 φλυτζάνια ρύζι κίτρινο
  6 φλυτζάνια ζωμός
  (ή 1 μέρος ρύζι – 2 μέρη ζωμός)
  1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

  Διαβάστε περισότερο: Κότα μιλανέζα http://www.sintagespareas.gr/sintages/kota-milaneza.html#ixzz1x5ktBGZW

 • Don Basilio: Ο δαίμων του υπολογιστού, φίλτατε, ή η επανάληψις μήτηρ μαθήσεως;
  Παρεκτός και ως «κότα» ορίζεται ο συς – σωματικώ ή πνευματικώ τω τρόπω. Το οποίον και θα πρέπει να υποψιαστούμε ότι εννοείτε (ή -ται). Και αν δίπους, ποιο μέρος του συός προτείνετε (ή -ται); Και πως θα ονομάζατε το έδεσμα; Bennoi (που πολύ φέρνει σ’ αυτόν σωματικώς τε και πνευματικώς), Samaroi (πνευματικώς) ή αλλέως πως;
  Μα αυτοί δεν τρώγονται, θα μου πήτε με όλο σας το δίκιο.
  Μήπως εννοείτε την γνωστή φορβάδα; Τον γνωστό κυβιστή; Μα ούτε αυτοί τρώγονται, θα μου πήτε πάλι – και πάλι με όλο σας το δίκιο.
  Συνεπώς εννοείτε (ή -ται) κότα-κότα.
  Αλλά ομιλείτε και για κόκκορα. Μη και εννοείτε (ή -ται) εδώ τον φέρελπι νεανία, δηλονότι τον επόμενο πρωθυπουργό της ταλαίπωρης χώρας των Ελλαδιτών ανεμοσουρτών;
  Ωιμάς, φίλτατε, φοβούμαι ότι το μαγειρείο μας επιφυλάσσει δυσάρεστα εδέσματα. Και θα μου πήτε και πάλι «και πώς να γίνη αλλοιώς με τους chefs που μας επιβάλλουν να διαλέξουμε ως επί κεφαλής της κουζίνας»;
  Οπότε ας βράζουμε μόνο το ρύζι. Και ας πιούμε τον ζωμό του.
  Διότι το ότι θα τον πιούμε είναι το μόνο βέβαιο.

 • Καλώς επαν-ήλθατε nicolaos demonicos σε μια νέα (πφ) Ελλάδα (ενθυμείστε εκείνα τα άσματα της δεκαετίας του ’80; Μαζί θα φτιάξουμε Ελλάδα μεγάλη … Ο πατήρ του υιού θα έτριζε τα κόκκαλά του).
  Ίσως σας απογοητεύσω, αλλά έχει να κάνει με διάλογο -ο Μεγαλοδύναμος να τον κάνει διάλογο- με την perldion, και τους κρωγμούς της που ήταν χείριστοι γραίας όρνιθος. Η αναφορά στην κότα (μιλανέζα) ήταν επειδή σεμνύνεται πως είναι φορολογουμένη εξωτερικού και δικαιούται να κρώζει κατά πως θέλει.

  Τώρα, για τη σύζευξη των ωσάνω ζωντανών, στα μέρη μας υπάρχουν συνταγές που ζητούν κρέας πέραν του ενός είδους. Οίον μόσχος και χοίρος. Ο Αρκάς έχει βγάλει και σχετικά comics. Και ο Disney στη ‘Φαντασία’ έχει μια σκηνή με την Ιπποπόταμο να ερωτεύεται τον Κροκόδειλο και να χορεύουν εκείνον τον απίθανο χωρό.

 • Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, Don Basilio.
  Επί του άρθρου, συμφωνώ με τον κ. Κατρούγκαλο.
  Όσον αφορά στην κ. perldion, δεν υπεισέρχομαι στην διένεξη, διότι στα βουνά και τα λαγκάδια όπου διαβιώ δεν υπάρχει ποτάμι.

 • @ndemonicos (διότι ν’ απευθύνομαι στον κ. Don etc…;;; Περιττόν διότι δεν δύναμαι να συναγωνιστώ τις μαγειρικές του ικανότητες… His professional domain is cooking chickes…): Το ελληνικό κυνοβούλιο μπορεί να πλάθει κουλουράκια νόμων και μετά να καίει ΟΣΑ κι ΟΠΟΙΑ απ’ αυτα θέλει -κι αυτό αν τα loop-holes δεν είναι αρκετά φαρδιά για τους ημέτερους στυλ Άκη μας… ΑΥΤΟΙ οι ειδικοί νόμοι που αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος ΘΕΛΟΥΝ ΕΓΚΡΙΣΗ για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ! Από πού κι από ποιόν;; Εεε, μαντέψτε κάτι κι εσείς, τέλος-τέλος όλη τη δουλειά εγώ θα την κάνω;;
  Πώς σας φάνηκε το-παιδί-με-το-κουμπί που ξέχασε σε ποιό σακκάκι το ‘χει ράψει κι έτσι ανάσσανε (ωωωχ) ΟΛΗ η Ε.Ε…. Είπε βέβαια τις συνηθισμένες μουρλάρες του απευθυνόμενος ΟΜΩΣ στους μπαχαλάκηδες της πλατείας το βράδυ της 17ης, “είστε οι γενναίοι…!” Τέτοιοι είναι όποιοι καίνε με μολότωφ, προκαλούν ασφυξία και θάνατο σε τρεις εργαζόμενους (η μία έγγυος), σπάνε μαγαζιά (παράπλευρη “απώλεια” τ’ άδεισμά τους από εμπορεύματα), ληστεύουν τράπεζες (γιός του κ. Βούρτση-;;-ήτανε και συγνώμη αν κάνω λάθος στ’ όνομα του ευτυχούς πατρός που ‘κείνον τον καιρό βγήκε κι είπε κάτι περί-οικογενειακές μαλακίες περί-δικαιολογίες…) Τον φέρελπι τον είχαν τσακώσει με τα σύνεργα της δουλειάς του και την λεία μετά που επιτυχώς είχε ληστέψει τράπεζα -ο άτυχος αγωνιστής…- εκεί κατά το 2008 ή αρχές ’09 -κι είχε σκιστεί ο κ. εθνικός διασκεδαστής να δικαιολογεί την ηρωϊκή πράξη…. Όλοι οι ίδιοι του είναι, αναμφισβήτητα, γενναίοι… (Όλοι εμείς είμαστε οι άλλοι, οι φοβισμένοι άλλοι -αφού δεν κρατούμε όπλα- και δεν είμαστε κι αλήτες! -επί πλέον…

 • δεν ξέρω πώς στην ευχή το ‘στειλα ανώνυμα -δεν μου αρέσει η ανωνυμία!

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε