Περί δραχμής και δηλώσεων “κατάσχεσης” των καταθέσεων

Επειδή συνεχίζουν να κυκλοφορούν εγκληματικά σενάρια περί δραχμής, οφείλουμε να τονίσουμε ξανά ότι, είναι μάλλον ανόητο να θεωρεί κανείς πως μπορεί μία χώρα να «εκβιαστεί» για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, μέσω της στέρησης της ρευστότητας των τραπεζών της εκ μέρους της ΕΚΤ – αφού έχει τη δυνατότητα η κεντρική της τράπεζα να παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα στις εμπορικές, χωρίς κανένα πρόβλημα (πηγή: FT).

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη είναι, στην παρούσα κατάσταση, εντελώς αδύνατη – αφού, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ είναι «αμετάκλητη και τελεσίδικη».

Όποιος δε σκεφθεί ή απειλήσει να εκδιώξει ένα κράτος, με ήπιο ή με επιθετικό τρόπο, οδηγείται αναμφίβολα σε ένα πολύ δύσκολο νομικό πεδίο – επειδή η έννοια «αμετάκλητη» σημαίνει ότι, δεν είναι δυνατή ούτε η καταναγκαστική, ούτε η εθελούσια «αποπομπή μίας χώρας».

Η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει, είναι η εθελούσια έξοδος ενός κράτους από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση – επειδή, εάν ένα κράτος δεν είναι μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Ο μεγαλύτερος τώρα κίνδυνος για μία χώρα, δεν είναι άλλος από την επιδρομή στις τράπεζες (bank run) – κάτι που ενισχύουν ουσιαστικά οι περί δραχμής φήμες, οι οποίες κυκλοφορούν ανεύθυνα ή σκόπιμα.

Η απειλή αυτή (bank run) ενισχύεται επίσης από τις αχαρακτήριστες, εάν όχι “εγκληματικές” δηλώσεις πολιτικών, με βάση τις οποίες θα “κατάσχονταν” οι καταθέσεις, με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης (!). Ακόμη και αν το έκανε κανείς, θεωρώντας το σωστό μέτρο (εάν), θα ήταν η απόλυτη ανοησία να το δηλώσει εκ των προτέρων.

Οι δηλώσεις λοιπόν αυτές, οι οποίες έχουν οδηγήσει παράλληλα στην κατάρρευση τόσο το χρηματιστήριο, όσο και τις μετοχές των τραπεζών, είναι το καλύτερο όπλο στα χέρια των τοκογλύφων – καθώς επίσης όλων όσων θέλουν να “τιμωρήσουν” ή/και να λεηλατήσουν την πατρίδα μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΛΙΑΡΔΟΣ

1 σχόλιο

  • @Όλους: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ!!! Ακούσαμε τον κ. Στρατούλη να το διαλαλεί σ’ όλους τους σταθμούς -ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς: “Οι τράπεζες υπό τον έλεγχο του δημοσίου και με τα λεφτά των καταθετών… θα κάνουμε ανάπτυξη.” Που βέβαια κανείς δεν ξέρει τι είδους θα είναι αυτή η ρημάδα και μάλλον ο Τσίπρας -με τις διακυρήξεις του δικού του στυλ του “λεφτά υπάρχουν”- πάει να χτίσει την δική του κωμματική πελατεία.
    Ο Ανδρέας πάει καιρός που πέθανε και τώρα που ξεχάσαμε τις απάτες του και την ενδυλάκωση που ‘κανε στο δημόσιο χρήμα,στα πακέτα απ’ την ρημάδα την Ε.Ε. αυτός και οι Άκηδές του -στο είδος της ανάπτυξης που ‘χαμε απ’ την 18/10/81- “Ζητω ο νέος Παπανδρέου”. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ βγαίνει απ’ τ’ αριστερά στον Πατερούλη Στάλιν -ή μάλλον στην κ. Παπαρήγα και ΣΙΑ του Περισσού.
    Αααχ και δεν ξέχασε το Τσιπράκι τον καιρό που μεγάλωνε στην γλάστρα της ΚΝΕ. Καλά λένε πως τα παιδικά μένουν για πάντα χαραγμένα μέσα μας…

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε