H κατάρα να έχεις δίκιο

Σφίγγεται η καρδιά κάθε φορά που επιβεβαιώνεται η α ή β πρόβλεψη από τις αναλύσεις στο χώρο της Αριστεράς.
Ας επανεξετάσουμε τι γράφουμε δύο χρόνια τώρα στο φως εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Παράδειγμα πρώτο: Πόσες φορές έχω(ουμε) γράψει ότι στην Ελλάδα συντελείται ένα γιγάντιο πείραμα κοινωνικής μηχανικής με στόχο να βγουν στην πλάτη μας συμπεράσματα για την εφαρμογή πρωτοφανών μέτρων σε βάρος και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών; Σήμερα, με «λαγό» τη δήλωση εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι δεν επαρκεί το «συμφωνημένο» «κούρεμα» 50%, κυκλοφορούν νέα σενάρια: Για χρεοκοπία εντός ευρωζώνης με κούρεμα έως και 80%-«πιστωτικό γεγονός» και ενεργοποίηση των CDS επί του ελληνικού χρέους για πρώτη φορά από την ύπαρξη CDS παγκόσμια – «προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στη λειτουργία τους». Δηλαδή «παίζει» η μετατροπή μας σε πειραματόζωα και για «μέτρηση» των επιπτώσεων των νέων παραμέτρων λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος!
Παράδειγμα δεύτερο: Πόσες φορές έχω(ουμε) γράψει ότι πάμε για «βαλκανοποίηση» των μισθών; Ότι στόχος είναι η συμπίεση τους εγγύτατα στον κατώτατο μισθό της ΕΣΣΕ και στη συνέχεια η κατάργηση του, ώστε να υπάρξει πλέον «ελεύθερη πτώση»; Αυτή φαίνεται να είναι και η τελευταία «επίσημη» τοποθέτηση της Τρόικας στην αλληλογραφία της με τη «δοτή» ελληνική κυβέρνηση. Ενώ η ταυτόχρονη παρέμβαση του Πρακτορείου Bloomberg με αίτημα «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση» με στόχευση το μοντέλο Πορτογαλίας κατώτερου μισθού 566 ευρώ (δηλαδή λίγο πάνω από 400 καθαρά) κάνει λόγο για ανάγκη μεγάλης (παραπέρα!) αύξησης της ανεργίας προκειμένου «να καμφθούν οι αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικάτων»…

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μέχρι στιγμής η Αριστερά τα καταφέρνει στις αναλύσεις.
Μοιάζει όμως με Κασσάνδρα: Καθισμένη στο κέντρο ενός τοπίου καλπάζουσας κοινωνικής ερήμωσης απαγγέλλει απόλυτα κατανοητούς και επαληθεύσιμους χρησμούς.

Όμως, τι δέον γενέσθαι; Όπως και με τους Τρώες, εδώ η ροή διακόπτεται δραματικά. Άλλοι ανακαλύπτουν ότι αιτία της τελικής ήττας του ΕΑΜ ήταν ότι δεν ήταν επαρκώς αντικαπιταλιστικό (ας σκεφτούμε, αν για τέτοιους λόγους δεν είχε υπάρξει, τις επιπτώσεις από την επέκταση του χειμώνα του 1941-’42 μέχρι το φθινόπωρο του 1944…) Κι άλλοι «μεταφέρουν» όλες τους τις δυνάμεις σ’ έναν προεκλογικό αγώνα, μέσα απ’ τον οποίο η Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της θα βγει μεν σημαντικά ενισχυμένη, αλλά – χάρη στην απουσία ουσιαστικού κινήματος ανατροπής – ανίκανη ν΄ αναστρέψει τον ρου των πραγμάτων.

Στην εκδοχή του Μπερλιόζ η Κασσάνδρα, που ενσωματώνει τη φοβερή δύναμη της αληθινής πρόβλεψης με την απόλυτη αδυναμία να πείσει για την ανάγκη δράσης στη βάση της, μετά την καταστροφή καταφέρνει να πείσει για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή της τις γυναίκες της Τροίας: Ν΄ αυτοκτονήσουν όλες μαζί.

Και οι Τρώες λοιπόν;

ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

1 σχόλιο

 • κ. Νάντια Βαλαβάνη: Λυπούμαι αλλά όλη σας “η μελέτη-γραπτό” είναι μιά από τα ίδια. Αυτών που μας έφεραν ΕΔΩ ΠΟΥ είμαστε.
  ΛΕΤΕ: Πόσες φορές έχω(ουμε) γράψει ότι στην Ελλάδα συντελείται ένα γιγάντιο πείραμα κοινωνικής μηχανικής με στόχο να βγουν στην πλάτη μας συμπεράσματα για την εφαρμογή πρωτοφανών μέτρων σε βάρος και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών;
  ΣΑΣ ΛΕΩ: Αν, λόγω περικοπών, δεν μπορείτε να κάνετε μια βόλτα κατά β. Ευρώπη μεριά διαβάστε, τουλάχιστον, τα στοιχεία που δημοσιεύει αυτές τις μέρες ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης κτλ. για ΟΛΕΣ τις χώρες της Ευρώπης. Τώρα αν μπορείτε ή δεν μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα, κομμένα στο πατρόν του ΣΥΝ ή άλλων ευαγών ιδρυμάτων, εεε τι να γίνει; Απλώς ΔΕΝ είμαστε οι βλάκες που ΝΟΜΙΖΕΤΕ…

  ΛΕΤΕ: «…ενεργοποίηση των CDS επί του ελληνικού χρέους για πρώτη φορά από την ύπαρξη CDS παγκόσμια –…»
  ΣΑΣ ΛΕΩ: Επειδή είμαστε από την μεριά των δανειζόμενων τα Credit Default Swaps μπορεί να είναι αμφιλεγόμενα. Για εμάς.
  Ελάτε τώρα παρέα μου, αλλά απ’ την άλλη μπάντα: Ως δανειστής μου. (Ας αφήσουμε τα Golden… boyish και τις αμοιβές τους στην μπάντα.) Όλα αυτά τα ταμεία(funds) δεν είναι παρά οι οικονομίες είτε συνταξιούχων -είτε εργαζομένων. Άλλων κρατών. Όπως και οι Έλληνες ίδιοι τους των ταμείων: του ΟΓΑ, των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Αυτοεργοδοτούμενων και πάει λέγοντας.
  Όλοι αυτοί όταν, με καλή πίστη, αγόραζαν τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου (εξ αιτίας της στατιστικής απάτης που ΒΕΒΑΙΑ γνώριζε ο κ. Παπαδήμιος) περίμεναν να πάρουν ΣΥΝΤΑΞΗ!!! Είναι οι οικονομίες της ζωής τους και χωρίς εισφορές σ’ αυτές τις οικονομίες απ’ τους εργοδότες και της κυβέρνησης τους. Που απολάμβαναν οι Έλληνες συνταξιούχοι. Είναι λοιπόν τοκογλύφοι αυτοί που μου είχαν εμπιστευτεί τις οικονομίες της ζωής τους;; Και όταν μου δανείζατε χρήματα, απ’ την εποχή του Περικλή του Αθηναίου, δεν είχαμε υπογράψει πως ήμουν υποχρεωμένη να σας δίνω ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΩ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΔΩΣΕΙ;;;;;; ΠΩΣ λοιπόν είστε τοκογλύφος;;; Τότε να καταργήσουμε τις τράπεζες. Αφού, με ένα γενικό ντου υπό τις διαταγές της κ. Παπαρήγα, του κ. Τσίπρα και του κ. Κουβέλη, τις αδειάσουμε πρώτα! Σ’ αυτό συμφωνώ.
  Βέβαια αφήνω στην μπάντα τις στρεβλώσεις που επέφερε η αδηφαγία των Χρυσών Αγοριών αλλά και των ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ. Πάρα πολλοί αμερικάνοι συνταξιούχοι (η τιμωρία της απληστίας τους)ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ σύνταξη και στα 70 τους βγήκαν και σκουπίζουν δρόμους ή μαζεύουν σκουπίδια. Αυτοί είναι οι τυχεροί. Μια βόλτα σ’ αμερικάνικη μεγαλούπολη θα σας πείσει…

  ΛΕΤΕ: «…στόχος είναι η συμπίεση τους εγγύτατα στον κατώτατο μισθό της ΕΣΣΕ και στη συνέχεια η κατάργηση του, ώστε να υπάρξει πλέον «ελεύθερη πτώση»…
  ΣΑΣ ΛΕΩ: Μπααα, από πότε στην αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ πεινούσαν;;; Να σας διάβαζε η κ. Παπαρήγααα… Ή να ζούσε ο Κύρκοοοος… Που έπαιρνε δωρεάν το χαρτί της Αυγής από τον Τσαουσέσκουουου… Έχουμε μνήμη κυρία!

  ΛΕΤΕ: «…στην αλληλογραφία της με τη «δοτή» ελληνική κυβέρνηση…»
  Γιατί ΕΙΝΑΙ ΔΟΤΗ;;; Εσείς ΔΕΝ κόπτεστε για συνεργασίες;;; Εεεε λοιπόν, λέγε-λέγε σας άκουσαν οι πωλητικοί μας και… συνεργάστηκαν!!! Κι εσείς της λεγόμενης κοινοβουλευτικής αριστεράς ΔΕΝ είστε καλλίτεροι! Ρίχτε ματιά ΤΙ πήρε ΦΕΤΟΣ το κόμμα (κώμα) σας απ’ τον συνταξιούχο και τον άνεργο για τον οποίο κάνετε, καθημερινά και σ’ όλα τα κανάλια, χαρακίρι… Άϊντε και η κοροϊδία τέλος.

  ΛΕΤΕ: «…κάνει λόγο για ανάγκη μεγάλης (παραπέρα!) αύξησης της ανεργίας προκειμένου «να καμφθούν οι αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικάτων»… (εδώ γράφετε για το κανάλι Bloomberg)
  ΣΑΣ ΛΕΩ: Χέστηκα ΤΙ λέει το κανάλι του δισεκατομυριούχου δημάρχου της Ν. Υόρκης. Θα ήθελα όμως να γίνει ένας σεισμός και να ΘΑΨΕΙ όλα τα ελληνικά συνδικάτα της απάτης! Μαφία είναι. Όλα τους.

  ΛΕΤΕ: «… ήττας του ΕΑΜ ήταν ότι δεν ήταν επαρκώς αντικαπιταλιστικό (ας σκεφτούμε, αν για τέτοιους λόγους δεν είχε υπάρξει, τις επιπτώσεις από την επέκταση του χειμώνα του 1941-’42 μέχρι το φθινόπωρο του 1944…)…»
  ΣΑΣ ΛΕΩ: Ξεχάσατε τις πλάκες με τις 10 εντολές. Κουβαλητές απ’ τον Μωϋσή.
  Ήταν βέβαια και η σειρά σας να με χέσετε και no hard feelings …

  ΛΕΤΕ: «…μεγάλη εσωτερική υποτίμηση»…
  ΣΑΣ ΛΕΩ: ΠΟΥ στον κόρακα την είδατε;;; Είχαμε για 30 χρόνια μια ανάπτυξη… διαφθοράς ευρείας λαϊκής βάσης, ακόμα τρώνε απ’ τα μαύρα τους οι Έλληνες και, όλοι αυτοί οι «μαζί τα φάγαμε», του Πάγκαλου, είναι η αιτία που τραβάμε κουπί ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ οι άλλοι. ΑΚΟΜΑ. Μόνο που ο χοντρότατος θα ‘πρεπε να πεί, μετά το μαζί τα φάγαμε, “όμως εμείς οι πωλητικοί φάγαμε τον άμπακο” και ΜΗΝ ξεχνάτε ΠΩΣ το κώμα σας ήταν το δεκανίκι του ΠαΣοΚ. Κοιτάτε ΠΟΥ κατάντησαν την παιδεία μας οι διορισμένοι απο ΕΣΑΣ. Και δεν είναι μόνον αυτοί… Απλώς είναι ο ένας από τους τρόπους που σας βούλωναν το στόμα…

  ΛΕΤΕ: «….η Κασσάνδρα… … μετά την καταστροφή καταφέρνει να πείσει για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή της τις γυναίκες της Τροίας: Ν΄ αυτοκτονήσουν όλες μαζί. Και οι Τρώες λοιπόν;
  ΣΑΣ ΛΕΩ: Το κώμα σας υποστηρίζει πως ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ θα είναι ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ;;; Εεεε, ας αυτοκτονήσουμε λοιπόν… Και οι Σουηδοί αυτοκτονούν. Και οι Φιλανδοί αυτοκτονούν. Και οι Ιάπωνες αυτοκτονούν.
  Ξέρετε; Σκεπτόμουν να ψηφίσω ΣΥΝ επειδή το Τσιπράκι δεν ήταν στην Βολή των Ελλήνων Κυνοβουλευτικών Κλεπτών ΟΛΑ αυτά τα χρόνια και, ως εκ τούτου, δεν έχωσε χέρι στο καζάνι. Αλλά… Άστα να πάνε στο διάολο.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε