Η (αδικημένη) ΕΛ.ΑΣ των τηλεοπτικών πάνελ

  • 12/1/2009
  • ΚΟΣΜΑΣ ΒΙΔΟΣ
  • MEDIA

«Μήπως οδηγούμαστε σε υπερβολές;» αναρωτήθηκε ο Στρατής Λιαρέλλης αναφερόμενος σε όσα ακολούθησαν- στους δρόμους και στα κανάλιατην προ εβδομάδων δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή, αλλά και σε όσα ακολούθησαν- στα κανάλια – την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του νεαρού αστυνομικού. «Δεν έχουμε κάποιον να μας επιβάλει όρια» του απάντησε νεαρός που είχε κληθεί στο «Καλημέρα Ελλάδα» για να σχολιάσει την κατάσταση. Κι αν κάποια σκεπτόμενα παιδιά θέτουν θέμα ορίων σε κάποια κανάλια, αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Φάνηκε αυτό από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι πανελίστες τις ταραχές του περασμένου Δεκεμβρίου λέγοντας απίστευτα πράγματα.
Φάνηκε και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τώρα την επίθεση κατά της ΕΛ.ΑΣ.: εξακολουθώντας να λένε απίστευτα πράγματα, αλλά κυρίως προσπαθώντας να μας πείσουν ότι, όταν μερικές ημέρες πριν κατηγορούσαν την Αστυνομία για το ένα, για το άλλο και για το παράλλο, δεν το εννοούσαν ακριβώς έτσι, γιατί έχει τελικά και εκείνη τα δίκια της…

Κοντολογίς, τα τηλεοπτικά πάνελ και οι ενορχηστρωτές τους απέδειξαν όχι μόνο ότι δεν φημίζονται για τη σταθερότητα των (ακραίων συχνά) απόψεών τους αλλά και ότι δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Φοβισμένοι μην κατηγορηθούν- όπως και κατηγορήθηκαν- ότι με την αμετροέπεια που έδειξαν την περίοδο μετά τη δολοφονία του μαθητή δυναμίτισαν την κατάσταση, «οπλίζοντας» πιθανώς το χέρι των επίδοξων δολοφόνων του αστυνομικού, προσπαθούν τώρα να εμφανιστούν πιο μετριοπαθείς.

Η αδελφή του αστυνομικού που νοσηλεύεται στον «Ερυθρό Σταυρό», λίγα λεπτά μετά την επίθεση, σοκαρισμένη και μη μπορώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς της, κατηγόρησε ανοιχτά την τηλεόραση και τους δημοσιογράφους στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά για τον ακραίο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν στην Αστυνομία κριτικάροντάς την αμείλικτα, ακόμη και γελοιοποιώντας την. Επρεπε να δείτε το ύφος του Αυτιά όσο την άκουγε: έντρομος μπροστά στα λόγια της ( «και εσείς,κύριε Αυτιά, λέγατε ότι…» ), δεν ήξερε πώς να τη χειριστεί ώστε να φανεί ότι συμπάσχει, χωρίς την ίδια στιγμή να κατηγορηθεί από κάποιους ότι παίρνει απροκάλυπτα το μέρος της Αστυνομίας, αλλά και χωρίς να μπορούν να τον κατηγορήσουν οι αστυνομικοί ότι δεν τους συμπονά.
Ωσπου την έκοψε και ηρέμησε.

Δεν ήταν, φυσικά, ο μόνος που ένιωθε άβολα αυτές τις μέρες. Και άλλοι συνάδελφοί του, οι οποίοι μέχρι πρότινος έβγαζαν πύρινα λογύδρια για την ανεπάρκεια της ΕΛ.ΑΣ., ξαφνικά ανακάλυψαν ότι και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι. Αποδεικνύοντας ότι οι καταδικαστικές για την Αστυνομία απόψεις τους ήταν λόγια του αέρα, ή μάλλον της… τηλεθέασης. Που μόλις είδαν ότι μπορεί και να τους εξέθεταν τα γύρισαν, χωρίς να καταλαβαίνουν πόσο γελοίοι γίνονταν.

«Οταν δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος ξεσηκωθήκατε, τώρα που παραλίγο να δολοφονηθεί ο αστυνομικός;» ρώτησε με νόημα ο Παπαδάκης τα παιδιά.
Το θέμα όμως εν προκειμένω δεν είναι τι κάνουν οι μαθητές, αλλά τι κάνουν τα κανάλια τα οποία επηρεάζουν και τους μαθητές- κάποιους μαθητές. «Εγιναν παράπονα ότι υπήρξε υπερβολική αντίδραση από εσάς,την οποία εμείς υπερτονίσαμε» συνέχισε ο δημοσιογράφος, «εσείς αισθανθήκατε ότι υπερβάλατε;».
Τι θα απαντούσε άραγε αν του απευθύναμε την ίδια ερώτηση; Οχι ως προς τη «συμπεριφορά» του «Καλημέρα Ελλάδα», αλλά της τηλεόρασης στο σύνολό της. «Κάθε φορά που η Αστυνομία αγριεύει τη μουντζώνουμε,κάθε φορά που αποσύρεται πάλι τη μουντζώνουμε.
Πρέπει να αποφασίσουμε τι Αστυνομία θέλουμε» δήλωσε και ο πανελίστας Αλέξανδρος Βέλιος στις ειδήσεις του Αlter. Μήπως μια Αστυνομία που κάνει σωστά τη δουλειά της;

Οπως και μια τηλεόραση που κάνει σωστά τη δική της δουλειά. Που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις κρίσεις.

Που πληροφορεί και δεν παραπληροφορεί- όπως έκανε πολλάκις τις τελευταίες εβδομάδες. Που προσέχει τα λόγια της.

ΚΟΣΜΑΣ ΒΙΔΟΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ 11.1.2009

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *