«Επίσκεψη από το Βερολίνο 2011»

Ο χώρος τέχνης Pro-art/Μ.Λεγάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 6-9μμ την ομαδική έκθεση ζωγραφικής
Στην έκθεση αυτή δύο Ελληνες καλλιτέχνες, η Μαρία Γιαννακάκη και ο Γιώργος Σαλταφέρος υποδέχονται δύο Βερολινέζους καλλιτέχνες , την Sandra Lange και τον Filip Zorzor.
Η Μαρία Γιαννακάκη εκθέτει πρόσφατα έργα της συγκεκριμένα και ρεαλιστικά, χωρίς να καταλήγουν στην εξιστόρηση, με έμφαση στα χέρια και την σημασία των κινήσεων. Πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά, που μας κοιτάζουν κατάματα αλλά από μακριά, σαν μέσα από φωτογραφίες άλλου καιρού, σαν μισο-τελειωμένες ή μισο-αρχινισμένες ιστορίες. Η ζωγράφος ενδιαφέρεται να καταγράψει τις στιγμιαίες και φευγαλέες κινήσεις με συναισθηματικούς υπαινιγμούς, σε μία διευθέτηση αναφοράς στην Κινέζικη καλλιγραφία.
Ο Γιώργος Σαλταφέρος παρουσιάζει έργα του από την καινούργια ενότητα με τίτλο « Yγρές αντανακλάσεις», που αναπτύσσεται πάνω στον στίχο του Ναζίμ Χικμέτ «Οι πιο όμορφες θάλασσες είναι αυτές που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει». Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο τόσο για τον θεατή, όσο και για τον ζωγράφο, που σχηματοποιεί την αέναη κίνηση, το υγρό στοιχείο.Οι αντανακλάσεις τοποθετούνται στη σκιά σχημάτων πλοίων και αρχιτεκτονημάτων, όλα είναι αποσπάσματα που αλλάζουν, σκουριάζουν, σπάζουν. Στα έργα του Σαλταφέρου κυριαρχεί το ημίφως, η μετάλλαξη της μέρας σε νύχτα, η ένταση ανάμεσα στο χρώμα και το σκιόφως.
Η Sandra Lange συγκαταλέγεται στους πρώτους νέους ζωγράφους από το Βερολίνο που παρουσίασε η Pro-art στην Αθήνα. Τα αφαιρετικά έργα της αναπτύσσονται μέσα από μία μακρά διαδικασία δημιουργίας στοιβάδων, όπου οργανώνονται δυναμικά γεωμετρικά σχήματα και οργανικές δομές. Κάθε νέα στοιβάδα είναι αντίδραση στις προηγούμενες, με έντονο χρώμα και δυναμική κίνηση. Το αποτέλεσμα είναι εξ ίσου εντυπωσιακό τόσο από απόσταση όσο κι από κοντά. Οι πίνακες της νεαρής Lange παρά την μεγάλη οπτική ενέργεια που αποπνέουν, ταυτόχρονα καταφέρνουν να διατηρήσουν πολύτιμες λεπτομέρειες. Το τελικό έργο αφηγείται την ιστορία της μοναδικής του δημιουργικής διαδικασίας.
Ο Filip Zorzor, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου και κινείται στο χώρο της αφαίρεσης, εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στα έργα του παίζει με τις αναμνήσεις από συγκεκριμένους τόπους και εντοπίζει με ευφάνταστες ιδέες ιδιαίτερες στιγμές τους. Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να δημιουργήσει αναλογίες ανάμεσα σε αυτούς τους τόπους και την φυσική ή ιστορική ψυχή τους, κάνοντάς τους ορατούς και απτούς. Σε μία γλώσσα των εικόνων ανάμεσα στην γεωμετρία και την ποίηση, ο Zorzor μας υπενθυμίζει ότι ο καθένας μας είτε με την όραση, είτε με την οσμή ή την γεύση, αντιλαμβάνεται τον κόσμο διαφορετικά και μας παραπέμπει στα λόγια του Αισχύλου
«Η μυρωδιά του ανθρώπινου αίματος δεν χάνεται από τα μάτια μου»
Ορέστεια, Ευμενίδες.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2012.
Ωρες λειτουργίας : Τετ. μέχρι Παρ. 5-8μμ, Σαβ 11πμ-3μμ και με ραντεβού, κατόπιν συνεννόησης, οποιαδήποτε άλλη ώρα.
Χώρος τέχνης Pro-art/Μ.Λεγάκη
Καλλιδρομίου 30, Αθήνα.
Τηλ.210 3847967, κιν 6976 880408