“Ζημίαι των Αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής”.

Σαν σήμερα πριν 67 χρόνια, το 1944, ηττημένοι και ταπεινωμένοι οι Γερμανοί Ναζί, εγκατέλειψαν την Αθήνα.

Πριν λίγες ημέρες έπεσε στα χέρια μου ένα σπάνιο βιβλίο. Το βιβλίο αυτό είναι μια μελέτη συλλογική, 160 σελίδων, που εκδόθηκε το 1946 από το “Υπουργείον Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας. Διεύθυνσις Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων (εκ του Εθνικού Τυπογραφείου)”. Τίτλος του βιβλίου είναι: “Ζημίαι των Αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής”.

Με έκπληξη λοιπόν διαβάζει κανείς ότι:

α) Σε 37 πόλεις και περιοχές της χώρας έγιναν κλοπές αρχαιοτήτων από τους Γερμανούς κατακτητές. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο Γερμανός στρατηγός Ringel αφαίρεσε από την Κνωσό τρία κιβώτια με αρχαιότητες.

β) Κατά τη διάρκεια της κατοχής Γερμανοί Αρχαιολόγοι έκαναν παράνομες ανασκαφές σε 17 περιοχές της Ελλάδος. Τα διάφορα ευρήματα τα έστελναν στην Γερμανία. Αναφέρω ενδεικτικά τις ανασκαφές στην Αίγινα, στην Χαλκίδα, στην Κωπαΐδα, στο Αμάρι Ρεθύμνου και στη θέση της αρχαίας πόλεως Άπτερα του Νομού Χανίων.

γ) Κατά τη διάρκεια της αναχωρήσεως των Γερμανών από την Αθήνα προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε αρχαιότητες. Με πυροβολισμούς και με τις ξιφολόγχες κατέστρεψαν αγάλματα και αγγεία στην Ακρόπολη και τον Κεραμικό.

Άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπενθυμίζουμε κατά καιρούς στην κυρία Άγγελα Μέρκελ τι μας οφείλει το Γερμανικό Έθνος από κάθε είδους επανορθώσεις. Ίσως αυτές οι υπενθυμίσεις να συντελέσουν, ώστε να μιλά με περισσότερο σεβασμό για τους Έλληνες κι όχι να τους προκαλεί όπως έγινε πριν λίγες ημέρες στο Βερολίνο μετά την συνάντησή της με τον κύριο Σαρκοζί.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΑΝΔΑΓΟΣ

Σχετικό: http://www.santatsormik.gr/history-laography/palatitsia/historical/144-nazi

3 Σχόλια

 1. Ο/Η ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ λέει:

  Μέρα πένθους για τον πολιτισμό

  12 Οκτωβρίου 1944 – 12 Οκτωβρίου 2011

  Ακρόπολη, 12 Οκτωβρίου 1944. Η Ακρόπολη στέλνει το μήνυμα της απελευθέρωσης: ο λαός της Αθήνας ξεχύθηκε στους δρόμους, μόλις είδε ότι είχε υποσταλεί η γερμανική σημαία, που ως τότε ανέμιζε στον Ιερό Βράχο, μισητό σημάδι της ναζιστικής κατοχής. Λίγα χρόνια πριν η Ακρόπολη και πάλι έστελνε το σύνθημα της αντίστασης με την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τους αγωνιστές Μ. Γλέζο και Λ. Σάντα.
  Ακρόπολη. Τόπος συμβολικός, τόσο για το λαό όσο και για τους κατακτητές. Όπως και όλα τα μνημεία. Γιατί τα μνημεία είναι η συλλογική μας κληρονομιά. Αυτά τα μνημεία, τις αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έσπευσαν με αυτοθυσία -μέσα στον ορυμαγδό του Πολέμου- να διασώσουν από την καταστροφή ή την αρπαγή οι αείμνηστοι συνάδελφοι μας Χρήστος και Σέμνη Καρούζου. Γιατί τα μνημεία πρέπει να παραδίδονται στις επερχόμενες γενιές αλώβητα, αυτό είναι το χρέος μας.

  Ακρόπολη, 12 Οκτωβρίου 2011.
  Μέρα πένθους για τα μνημεία, μέρα πένθους για την Ακρόπολη. Πένθους για τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της αρχαιότερης υπηρεσίας του ελληνικού κράτους. Επέζησε από πολέμους, πτωχεύσεις και διεθνείς επιτηρήσεις διαφυλάττοντας τα μνημεία και παραδίδοντάς τα αλώβητα στις επόμενες γενιές, για να απειλείται σήμερα με αφανισμό.

  12 Οκτωβρίου 2011.
  Για τους κρατούντες οι συμβολισμοί φαίνεται πως έχουν ξεθωριάσει κι ας επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα της Χώρας την προστασία των μνημείων στην «ευνομούμενη» πολιτεία μας. Σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία μπαίνει σε «εφεδρεία» και «διαθεσιμότητα», σήμερα απειλούνται με μαρασμό και διάλυση οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία, απειλείται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι επιστήμονες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που επιμένουν τόσα χρόνια να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τα μνημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που επιμένουν να νιώθουν ως προσωπικό τους χρέος την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος από τα αδηφάγα συμφέροντα, μπαίνουν στο στόχαστρο. Απειλούνται με απόλυση, εφεδρεία, εξευτελιστικούς μισθούς, ανεργία!

  12 Οκτωβρίου 2011.
  Με πρόσχημα τις απαιτήσεις της Τρόικας και του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον για οικοπεδοποίηση και φαστ-τρακ επενδύσεις. Στην πρόσφατη ιστορία μας οι ευνοούμενοι του «καθεστώτος» της επταετίας, καταπατώντας την περιουσία του ελληνικού λαού, μπορούσαν να υψώσουν μεγαθήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, σε ζώνες προστασίας μνημείων, στον αιγιαλό και την παραλία, που πολλά από αυτά στέκουν ακόμη στη θέση τους, αδιάψευστα «τοπόσημα» της περιφρόνησης προς την πολιτιστική κληρονομιά, που ακολούθησε κατά πόδας την περιφρόνηση προς τη δημοκρατία.
  Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.
  Καλούμε την κοινωνία να προασπίσει την πολιτιστική κληρονομιά,
  τη συλλογική μνήμη, τη δημοκρατία.
  Γι’ αυτά πολεμήσαμε, γι’ αυτά αγωνιζόμαστε!
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

 2. Ο/Η Κωνσταντίνος Γραικιώτης λέει:

  Καλό θα ήταν αυτό το βιβλίο, αν είναι δυνατό, να σκαναρισθεί και να αναρτηθεί στο διαδίκτυο για να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων και των ιστορικών του παρόντος και του μέλλοντος.Θα είναι επίσης ένας κόλαφος για τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς που εκβιάζουν σήμερα τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ασύστολα.

  Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θεώρησα καλό να το αναρτήσω εδώ

  http://boraeinai.blogspot.com/2012/02/blog-post_233.html

  Ευχαριστώ πολύ

  Κωνσταντίνος Γραικιώτης

 3. Ο/Η Πολιτισμός Πολίτης λέει:

  @ Κωνσταντίνος Γραικιώτης: Ευχαριστούμε για την παραπομπή. Αναδημοσιεύουμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που μας προτείνατε εδώ: http://www.politismospolitis.org/archives/17753
  Λίγο-πολύ το θέμα αποτελεί κτήμα όλων των Ελλήνων, ιδίως των ιστορικών. Οι έλληνες πολιτικοί είναι που τρέμουν μη χάσουν την εύνοια των Γερμανών και, όλα αυτά τα χρόνια από την Απελευθέρωση μέχρι σήμερα, δεν το φέρνουν στο προσκήνιο, αντιθέτως το κουκουλώνουν. Δεν τους χρειάζεται λοιπόν ενημέρωση, αλλά αξιοπρέπεια, αρετή και τόλμη.
  Το αξιοσημείωτο είναι ότι ανάλογη στάση απόστασης από το θέμα κρατά και το ΚΚΕ αντί να το θέσει ανάμεσα στις κύριες διεκδικήσεις του. Κι ας δημοσιεύει άρθρα το Ριζοσπάστης όπου τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους. Πρόκειται για θετική ενέργεια που δεν λύνει όμως το πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *