Η “ενδοξότητα” δεν αποτελεί αποκλειστικότητα κανενός έθνους

Η “ενδοξότητα” δεν αποτελεί αποκλειστικότητα κανενός έθνους, είναι το ιδεολογικό υπόστρωμα του βιβλίου “Αιχμάλωτοι στην Τουρκία”.

“Αιχμάλωτοι στην Τουρκία” είναι το βιβλίο -πολιτικό θρίλερ, με ιστορικές αναφορές στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, που έγραψε ο Παναγιώτης Λαθούρης.

Ένα βροχερό σούρουπο του Φλεβάρη, μια ομάδα Γκρίζων Λύκων, εισβάλει απ΄ το τρίγωνο του Καραγάτς στον Έβρο και συλλαμβάνει αιχμαλώτους 22 Έλληνες στρατιώτες και έναν υπολοχαγό. Γίνεται περιορισμένη σύγκρουση Ελλάδας- Τουρκίας στον Έβρο και στα Δωδεκάνησα, αλλά αποφεύγεται γενικευμένος πόλεμος γιατί παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη ευαισθητοποιείται. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οργανώνονται εκδηλώσεις στήριξης και μέσα στην Τουρκία οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κινητοποιούνται. Όμως η τύχη των αιχμαλώτων παραμένει στο σκοτάδι. Ο πατέρας ενός από τους συλληφθέντες αποφασίζει να τους εντοπίσει. Συστήνει ομάδα κομάντος και μπαίνει κρυφά στο στόμα του λύκου. Οι καταδρομείς πατάνε το πόδι τους στη Μικρά Ασία.

Μέσα από τη αφήγηση θίγονται τα σημερινά προβλήματα της χώρας , όπως το οικονομικό, το μεταναστευτικό, η επιθετικότητα της Τουρκίας , οι διαπλοκές στην περιοχή. Η ιστορία της απαγωγής και της ομηρείας ξεδιπλώνεται με φόντο την Ελλάδα της κρίσης, τον Έλληνα του ζάπινγκ και των καναλιών, την οικονομία του Μνημονίου.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες ενότητες είναι ο διάλογος που ανοίγουν στα σύνορα , εν καιρώ ειρήνης, Έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες των απέναντι φυλακίων στον Έβρο. Η συζήτηση γίνεται στα αγγλικά. Ο Ισμέτ, ένα διαβασμένο τουρκόπουλο που κατάγεται από τη Προύσα μιλώντας με τους Έλληνες φαντάρους παρεμβάλει λέξεις Ποντικές καθώς είναι απόγονος εξισλαμισμένων ελλήνων. Ο Ορέστης , παιδί μορφωμένο , ηλεκτρολόγος από τη Στυλίδα, που υπηρετεί τη θητεία του και μετράει μέρες, αντικρούει τους ισχυρισμούς του Ισμέτ πως οι Τούρκοι είναι αυτόχθονες στη Τουρκία:

“Η ιστορία λέει ότι τα πρώτα τουρκικά φύλα ήρθαν στην Μικρά Ασία τον 11 ο αιώνα”, λέει ο Ορέστης.

“Η Μικρά Ασία κατοικούνταν από τα πανάρχαια χρόνια από φύλα Τουρανικής καταγωγής και οι Σελτζούκοι, που ήρθαν τον 11ο αιώνα , ανανέωσαν το τουρκικό αίμα, που προϋπήρχε”, ισχυρίζεται ο Ισμέτ.

“Και οι λαοί που κατοικούσαν εκεί πριν έρθουν οι Σελτζούκοι, τι ήταν ; Τούρκοι”; ρωτάει ο Ορέστης.

“Για ποιους λαούς μιλάμε”, απορεί ο Ισμέτ.

Και ο Ορέστης απαριθμεί τους : Χετταίους, Φρύγες , Λυδούς, Λύκιους, Κάρες, Μυσούς, Κίλικες, Παφλαγόνες, Πάμφυλους, Λυκάονες, Βιθυνούς, Αρμένιους και κυρίως τους Έλληνες Στη συνέχεια της συζήτησης ο έλληνας εντυπωσιάζει τον συνομιλητή του όταν υποστηρίζει : “δεν αποδέχομαι πως στις διαμάχες ανάμεσα στα δύο μας έθνη οι Έλληνες ήταν πάντα οι πολιτισμένοι και εσείς οι βάρβαροι”.

Στις 245 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές με μια κινηματογραφική παραστατικότητα ωσάν να πρόκειται για αληθινά γεγονότα. Οι περιγραφές, τα συμβολικά παραλλαγμένα ονόματα, οι ορολογίες , οι καταστάσεις, τα ήθη και οι σχέσεις ,δίνουν μια υπόσταση αληθοφάνειας, που καθιστούν την εξιστόρηση συναρπαστικά σημερινή.

Το δε ιδεολογικό υπόστρωμα που διαπερνά το βιβλίο είναι ότι “η ενδοξότητα” δεν αποτελεί αποκλειστικότητα κανενός έθνους .Κάτι που δύσκολα γίνεται αποδεκτό από λαούς μονόπλευρα διαπαιδαγωγημένους στο να πιστεύουν ότι έχουν στο DNA τους το γονίδιο της δόξας.

Ο Παναγιώτης Λαθούρης γεννήθηκε το 1955 στη Στυλίδα, όπου και διαμένει. Σπούδασε μηχανολόγος- ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Διετέλεσε αναπληρωτής αντιπρόεδρος του αντικαρκινικού νοσοκομείου Άγιος Σάββας. Εργάζεται στην υπηρεσία επιχειρησιακού προγράμματος Στερεάς Ελλάδας. Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή και έχει γράψει δύο θεατρικά έργα.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Περίπλους.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΔΑΣ
ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΑΠΕ)

http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/1153

 

1 σχόλιο

  • Σήμερα Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέλεξε για Μητροπολίτη Ζακύνθου τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φωτικής κ. Διονύσιο (Σιφναίο).

    Ο Επίσκοπος Φωτικής εξελέγη από την Σύνοδο της Ιεραρχία με ψήφους 53.

    Τέλος να αναφερθεί ότι στη διαδικασία του τριπρόσωπου ο Επίσκοπος Φωτικής έλαβε 58 ψήφους, ο Αρχιμ. Τιμόθεος Άνθης 49 και ο Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κόχλας 30. ΑΞΙΟΣ!!!!!!!!!!!

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε