Ζήσε το μύθο μας!

Μια ιδεοληψία είναι η οικονομία· δεν υπάρχει! Κατασκευάζει συνεχώς νέες τεχνητές ανάγκες και μας αναγκάζει να τρέχουμε από πίσω τους. Η Γερμανία έχει βαριά βιομηχανία, νέα τεχνολογία, παράγει «μπέμπες» και πρέπει να μας πουλήσει το καινούργιο μοντέλο, έστω κι αν χρειάζεται να χρεωθούμε για τρεις γενιές.
Εμείς τι παράγουμε; Nothing! Τα μόνα που μπορούμε να πουλήσουμε είναι ο ήλιος, η θάλασσα, ο αέρας, οι δαντελωτές ακτές και τα γνήσια ντόπια προϊόντα. Την πατροπαράδοτη φιλοξενία μας. Η δική μας βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός.

Κι όμως, εκτός απ’ αυτά, κληρονομήσαμε απ’ τους αρχαίους προγόνους μας και μια τεράστια άυλη περιουσία απ’ την οποία μπορούμε να βγάζουμε ες αεί υπεραξία. Αυτοί πουλάνε «μπέμπες» κι εμείς δημοκρατία, ποίηση και φιλοσοφία· και τούτα είναι οικονομία! Παράγεις παλιοσίδερα; Παράγω φιλοσόφους…

Ενας μύθος είναι η οικονομία κι εμείς τυχεροί γιατί κληρονομήσαμε την πιο πλούσια μυθολογία. Εχουμε όλα τα πνευματικά δικαιώματα απ’ τους 12 θεούς του Ολύμπου, που αξίζουν πιο ακριβά από κάθε άλλον άυλο τίτλο. Και τι θεοί! Ανακατεύονται με τους ανθρώπους, ερωτοτροπούν μαζί τους και γεννιούνται ημίθεοι. Συγκλονίζονται από μίση, έριδες, κουβαλάνε καντάρια τρέλας. Οσα συμβαίνουν εδώ πέρα δεν μπορεί να τα πλάσει ούτε η οργιώδης φαντασία ενός μικρού παιδιού.

Στη δύσκολη θα σταθούμε κατά ομάδες μπροστά στα κρουαζιερόπλοια, στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, θα προβάλουμε σε video wall και θα αναπαραστήσουμε θεατρικά τα απίθανα ερωτικά κατορθώματα των θεών μας σε όλα τα νησιά. Δεν υπάρχει πιο περιζήτητη και ακριβοπληρωμένη τουριστική υπηρεσία απ’ αυτή. Επικοινωνούμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και αμειβόμαστε γι’ αυτό αδρά· απ’ την υπεραξία των θεών που κάποτε φανταστήκαμε. Η φαντασία μας είναι η οικονομία μας! Ο μύθος μας, η περιουσία μας. Πλήρωσε και ζήσε τον μύθο μας

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ [Φωτογραφία: ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ]
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο αναγνώστη

  1. Ο/Η trizoni λέει:

    TO MYTHO SOY TON EXEIS KALA KRYMENO SAN ENA BRWMOSKYLO POU KRYBEI TO XILIOTSAKANISMENO TOY KOKKALO! TON DIKO MAS TON MYTHO DE TON ARPA3ES KAI TON DAPANISES NA THREPSEIS TA AIMODIPSOYNTA PSOROKOUTABIA SOY!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *