“Προσωπικά δεδομένα” του Δημ. Βενιζέλου, [Πρόλογος: Δήμητρα Παπαδοπούλου]Εκδόσεις Περίπλους

«Πώς να σωθείς αν δεν πνιγείς;» Δημ.   Βενιζέλος.

Στιγμές, βλέμματα, ιδεολογίες, τίτλοι, υπέρτιτλοι, προσθαφαιρέσεις σκέψεων, ρήσεις, αποφθέγματα, βιαστικά ημερολογιακά συμπεράσματα αισθημάτων, διαλόγων, μονολόγων, αναμνήσεων. «Προσωπικά δεδομένα, υποφώσκει η Ελλάδα, υποβόσκει η αγελάδα στη λιακάδα» του Δημήτρη Βενιζέλου, εκδόσεις Περίπλους. Ο πολυσχιδής δημιουργός, νομικός, ραδιοφωνικός παραγωγός, στιχουργός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, μέσα από δικούς του κώδικες αυτοσαρκάζεται και υποδόρια ειρωνεύεται, «εκμηδενίζει τα σοβαρά και γελοιοποιεί τα γελοία, ακροβατεί σε λεκτικές αφοριστικές ισορροπίες κοροϊδεύοντας ανελέητα και αμφισβητώντας τον εαυτό του. Σαν το ζωγράφο που βαστά μόνο τα… αναγκαία, κρησάρει τα περιττά και την καθημερινότητά μας, ψυχοκοινωνιολογικά, καταλήγοντας σε αλήθειες πικρές και βασανιστικές.

Κοντά τετρακόσια ολιγόλογα συμπεράσματα σ’ ένα εύχρηστο τομίδιο έξυπνου και αιχμηρού λόγου. Ο Δημήτρης Βενιζέλος ούτε πολυλογεί ούτε βαυκαλίζεται. Μιλά παίζοντας και παίζει λογοπλοκώντας. Η αυστηρότητα και το ύφος του λόγου του «σπάνε τα νεύρα» της ηθοποιού Δήμητρας Παπαδοπούλου, η οποία, προλογίζοντας το βιβλίο -δεν το προτείνει σε προληπτικούς, δεισιδαίμονες, ανυποψίαστους, θρησκόληπτους και ξενέρωτους- τονίζει:

«Ο Δημήτρης είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που εμπεριέχει στο σοβαρό το γελοίο και στο γελοίο το σοβαρό. Ενα τραγούδι μάς εκφράζει: “Ακου φίλε, έχει μεγάλη σημασία για μας κι η πιο μικρή σταγόνα χαράς”. Εχω την ελπίδα ότι διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα καταλάβετε τι εννοώ». Ενα επίκαιρο για την κρίση και την ανταπό-κριση τη μνημονιακή: «Καπιταλισμός σημαίνει, πρώτα, σε κάνω χρήστη, μετά, σε αποτοξινώνω. Και τούμπαλιν…».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ [Φωτογραφία: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ]
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/921