“Α΄ Φεστιβάλ Τεχνών” από το «Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισμού»

Ξεκινά από την προσεχή Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011 το «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας», που διοργάνωσε ο  νεοϊδρυθείς φορέας «Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισμού». Η παρουσίαση, τόσο του προγράμματος του Φεστιβάλ, όσο και του νέου αυτού φορέα  έγινε πριν λίγες μέρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από:

  • την Πρόεδρο του Δ.Σ. του «Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού» κ. Άντζελα Γκερέκου,
  • τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Διονύση Γραμμένο
  • και τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του «Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού» κ. Διονύση Βίτσο.

Παρέμβαση έκανε ο Πρέσβης της Αυστρίας Δρ. Michael Linhart -αφού από τη Βιέννη έρχονται οι περισσότερες συμμετοχές του φετινού “Α’ Φεστιβάλ Τεχνών”, ενώ η εκδήλωση συντονίστηκε από τον κ. Αλέξη Κωστάλα.

Η κ. Γκερέκου τόνισε ότι «η πρωτοβουλία της δημιουργίας του «Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού» και η διοργάνωση του «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας», ανήκει σε μια ομάδα φίλων και σημαντικών ανθρώπων ο καθένας στον τομέα του, οι οποίοι μοιράστηκαν τις ίδιες σκέψεις, τους ίδιους προβληματισμούς, τους ίδιους στόχους και αποφασίσαν να προχωρήσουν σε μια κίνηση, η οποία πρώτα απ’ όλα θα αντανακλά το «κοινό νήμα» που ενώνει όλους τους: την αγάπη μας για τα Επτάνησα .

Η κ. Γκερέκου ανέφερε: «ο σκοπός μας ήταν εξ’ αρχής διπλός: μέσα από τη διοργάνωση αυτών των πολιτιστικών προγραμμάτων, να συμβάλουμε αφ’ ενός στην αναζωογόνηση της καλλιτεχνικής κίνησης και παραγωγής στα Επτάνησα και, αφ’ ετέρου, να προβάλουμε τα Επτάνησα κυρίως στο διεθνή χώρο, προωθώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την εικόνα τους ως τουριστικών προορισμών. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό, να δημιουργήσουμε «θετικούς λόγους» και αφορμές για να επισκεφθεί κανείς την περιοχή των Ιονίων, που η τοπική τους οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό. Και με την έννοια αυτή, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ταυτόχρονα μια πολιτιστική αλλά και μια αναπτυξιακή διάσταση».

Όλες οι εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας» θα διεξαχθούν σε γνωστούς μνημειακούς χώρους της Κέρκυρας, όπως το Αχίλλειο, το Παλάτι, η Ιόνιος Ακαδημία, κ.α.

Η κ. Γκερέκου έκανε επίσης ειδική αναφορά στο πρόσωπο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Διονύση Γραμμένου, του εικοσάχρονου διεθνούς φήμης δεξιοτέχνη του κλαρινέττου, ο οποίος όπως είπε είναι «ένα μέλος της Ελλάδας που ακόμη ακτινοβολεί στο εξωτερικό με το μουσικό έργο και την παρουσία του», ενώ αναφέρθηκε και ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς του εγχειρήματος, όπως το «Ίδρυμα Λάτση», η Aegean, ο χορηγός επικοινωνίας ΕΡΤ, οι τοπικοί φορείς όπως ο Δήμος Κέρκυρας ή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κ.α., επισημαίνοντας ότι «χωρίς αυτούς, η προσπάθεια μας δεν θα ήταν καν δυνατή».

Ο Αντιπρόεδρος του «Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού» κ. Δ. Βίτσος,(Εκδότης- Εκδόσεις ‘Περίπλους”) τόνισε ότι στους σκοπούς, τόσο του Κέντρου, όσο και του Φεστιβάλ, είναι  με προυπόθεση την ανεξαρτησία του, οικονομική και κομματική,  η επέκτασή του σε όλα τα νησιά του Ιονίου, καλύπτοντας το δυνατόν περισσότερες μορφές καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας. «Θέλουμε επίσης μέσα από την πρωτοβουλία αυτή» είπε ο κ. Βίτσος, «να αναδειχθούν οι νέοι και δυναμικοί άνθρωποι των Επτανήσων και πολύ γρήγορα όλη αυτή η προσπάθεια, να περάσει στα δικά τους χέρια».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Διονύσης Γραμμένος, επισήμανε ότι στόχος είναι «το Φεστιβάλ, να καθιερωθεί ως πολιτιστικός θεσμός σε βάθος χρόνου» και παρουσίασε τις εκδηλώσεις του προγράμματός του:

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Συναυλίες

Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011
Ώρα 21:00
Παλάτι Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου
Anneleen Lenaerts, άρπα
(Σόλο αρπίστρια της Wiener Philharmonker)

Gabriel Fauré (1845-1924) Impromptu in D flat Major, Op. 86
Franz Liszt (1811-1886) Un Sospiro
Pjotr Tchaikovsky (1840-1893) Fantaisie
Frédéric Chopin (1810-1849) Nocturne Op. 48, No 1
Polonaise Op. 64
Franz Liszt (1811-1886) Liebesträume
Bedřich Smetana (1824-1884) Vltava (The Moldau)

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011
Ώρα 21:00
Αχίλλειο

Arriaga Quartet
Sonja Park, Πιάνο

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) String Quartet No. 6 in F minor, Op. 80
Franz Schubert (1797-1828) Quartettsatz in C minor Op.posth
String Quartet No. 14 in D minor, “Death and the Maiden”: 2nd movement Andante con moto
Johannes Brahms (1833-1897) Piano Quintet in F minor, opus 34

Κυριακή , 10 Ιουλίου 2011
Ώρα 21:00
Ιόνιος Ακαδημία

Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης
Διονύσης Γραμμένος, κλαρινέτο και διεύθυνση Ορχήστρας (Weber,Mahler)

Antonín Dvořák (1841-1904) Serenade for Strings in E major, Op. 22
Samuel Barber (1910-1981) Adagio for Strings
Gustav Mahler (1860-1911) Adagietto (from Symphony No 5)
Carl Maria von Weber (1786-1826) Clarinet Quintet in B Flat Major, Op. 34

Θέατρο

Δευτέρα , 11 Ιουλίου 2011
Ώρα 21:00
Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου»
Θεατρική Ομάδα «Vice Versa»

Η εκδήλωση της τρίτης ημέρας του Φεστιβάλ (10 Ιουλίου) με το κονσέρτο της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης, τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα και με την ευκαιρία αυτή, ο Αυστριακός Πρέσβης Δρ. Michael Linhart, σε παρέμβασή του υπενθύμισε τους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς της Αυστρίας με την Ελλάδα και ειδικά με την Κέρκυρα. «Αν και η Ελλάδα και η Αυστρία είναι μικρές χώρες σε μέγεθος, στο θέμα της παραγωγής πολιτισμού, είμαστε μάλλον ‘υπερδυνάμεις’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Linhart, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία της Πρεσβείας με το «Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισμού» και το «Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας», ευχόμενος κάθε επιτυχία.

Το φεστιβάλ που μόλις άνοιξε τα πανιά του για την ώρα μόνο στην Κέρκυρα, έχει την ελπίδα διεθνούς προοπτικής.  Προς το παρόν περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες κλασικής μουσικής από διακεκριμένες ορχήστρες και βραβευμένους σολίστες διεθνούς κλάσης. Όπως τόνισε όμως ο Αντιπρόεδρος κ. Βίτσος “φιλοδοξεί να επεκταθεί σταδιακά και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Στο καθένα με διαφορετική Τέχνη, ανάλογα με το πού έχει διαπρέψει περισσότερο το κάθε νησί στην ιστορία του. Χρειάζεται όμως και η συνεργασία και η συμβολή των πνευματικών και οικονομικών παραγόντων κάθε νησιού, καθώς και των τοπικών αρχών. Οι επτανήσιοι είμαστε υπερφίαλοι, έτσι ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια με σκοπό να εξελιχθεί σε κάτι ανάλογο με τα φεστιβάλ του Σπολέτο ή της Αβινιόν. Μήπως όμως κι αυτά τα περίφημα φεστιβάλ κάπως έτσι δεν ξεκίνησαν; “.

Ο κ. Βίτσος τόνισε επίσης ότι  “Επειδή η όλη ιστορία των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχει γίνει πονηρή, ας διευκρινισθεί ότι το “Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισμού”, όχι μόνο είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που τα μέλη του συμμετέχουν αφιλοκερδώς, αλλά και που κατά το καταστατικό  η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του γίνεται αποκλειστικά από χορηγίες Μαικήνων -όπως εδώ και χιλιάδες χρόνια επιχορηγείται η αληθινή Τέχνη- κι όχι από το Κρατικό Ταμείο, αποσκοπεί δε σε οικονομική αυτοτέλεια μέσα από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως εκδόσεις βιβλίων και cd, πωλήσεις αναμνηστικών,  εισιτήρια κλπ.”

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα διεξάγονται κάθε χρόνο στην θερινή περίοδο ξεκινώντας από την Κέρκυρα. Πέρα από αυτό, στόχος είναι η διοργάνωση και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και στα άλλα νησιά, με προοπτική την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέκλυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο για το Φεστιβάλ στα Επτάνησα.

« Ο πολιτισμός μπορεί να είναι δόρυ ανάπτυξης για ολόκληρη χώρα και τα Επτάνησα ειδικότερα, για ένα τουρισμό με καινούργια ταυτότητα μέσα από τον πολιτισμό το περιβάλλον και τις τέχνες, αυτά που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» κατέληξε η κ. Άντζελα Γκερέκου.

1.  Πρόεδρος: ΓΚΕΡΕΚΟΥ Αγγελική, Βουλευτής, Ηθοποιός, Αρχιτέκτων.

2.  Α΄ Αντιπρόεδρος: ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Θεόδωρος, Επιχειρηματίας (Aegean, Hertz)

3.  Β΄ Αντιπρόεδρος: ΒΙΤΣΟΣ Διονύσιος, Eκδότης (Περίπλους)

4.  Γενικός Γραμματέας: ΣΠΑΤΟΥΛΑΣ Περικλής, Αρχαιολόγος (Ευραωπαικό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών)

5.  Υπεύθυνος οικονομικών: ΒΟΥΛΓΑΡΗ Μαρία, Επιχειρηματίας

6.  Καλλιτεχνικός Διευθυντής: ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ Διονύσιος, Κλαρινετίστας

7.  Διευθύντρια Παραγωγής: ΚΑΡΔΑΚΗ Γεωργία, Product Manager (Mέγαρο Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή)

8.  Μέλος: ΓΙΟΥΡΓΑΣ Σπυρίδων, γιατρός

9.  Μέλος: ΜΠΑΛΟΣ Κωνσταντίνος, δημοσιογράφος

10. Μέλος: ΚΟΣΚΙΝΑ Αικατερίνη, Ιστορικός Τέχνης (Πολιτιστικό Ιδρυμα Alpha Bank, Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

11. Μέλος: ΑΣΩΝΙΤΗΣ Αλέξανδρος, Λογοτέχνης

www.corfufestivalofarts.com

Εισιτήρια προπωλούνται στο TICKET BOX στην οδό Μοντσενίγου 2 και Ευαγγελιστρίας, έναντι κεντρικού καταστήματος Εθνικής Τράπεζας, τηλ. 26610 27400, ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00΄΄-14.00΄΄ , και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00΄΄ – 14.00΄΄ και 18.30΄΄ – 20.30΄΄.

1 σχόλιο

  • Θα ήθελα να βρίσκομαι αυτές τις μέρες στην ωραία Κέρκυρα και να παρακολουθήσω όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις σας.
    Μπράβο, εξαιρετική η πρωτοβουλία σας και εύχομαι καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε