Ωδή στην ανυπακοή

Αντιλαμβάνομαι πόσο είναι κοινότοπο να υπερασπισθείς την «ανυπακοή» σε μια χώρα όπου οι νόμοι παραβιάζονται συστηματικά.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η ανυπακοή, αλλά η υπακοή: στους κλέφτες του δημόσιου πλούτου και στους καταχραστές της εξουσίας. Γι’ αυτό, η ανυπακοή σε μια εξουσία που έχει σαν κανόνα την παραβίαση των κανόνων του κοινωνικού συμβολαίου δεν είναι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, σύμφωνα με τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη» του 1789.

Αλλά ας έλθουμε στο ψητό. Γιατί ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι το κράτος κινδυνεύει από πολιτική και κοινωνική ανυπακοή; Το σενάριο των οργανικών διανοουμένων του συστήματος περιγράφει ισχυρά οργανωμένα συμφέροντα που στοχεύουν στην υπεράσπιση κεκτημένων και στην αποσάθρωση των πολιτικών και κομματικών θεσμών. Με βάση αυτό το σενάριο, η δράση της κοινωνίας των πολιτών θυσιάζεται στον βωμό ιδιοτελών κομματικών συμφερόντων.

Ας μεταφράσουμε τι λέει αυτή η very nice (όπως θα έλεγε και ο αντιεξουσιαστής πρωθυπουργός μας) πρόταση: Οτι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, όπως εργάτες, αγρότες, μαθητές, νοικοκυρές, εμπορικοί αντιπρόσωποι, γονείς, δάσκαλοι κ. λπ. στοχεύουν στην αποσάθρωση πολιτικών κομμάτων και θεσμών! Ποιων; Του κόμματος των εργολάβων και του θεσμού της μίζας. Οτι η κοινωνία των πολιτών υπονομεύεται από τα ισχυρά ιδιοτελή συμφέροντα κομματικών σχηματισμών.

Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ (γιατί αυτός κρύβεται πίσω από τις λέξεις) βρίσκεται πίσω από τα πάντα είναι κάτι το παλιό. Οτι, όμως, είναι ισχυρός κομματικός μηχανισμός είναι κάτι καινούριο. Θα πρέπει τα παπαγαλάκια των εργολάβων να αποφασίσουν: Ή είναι ισχυρός ή βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Και τα δύο δε μπορεί να συμβαίνουν. Οσο για το ιδιοτελές, πολύ μου αρέσει. Ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε αντιπαράθεση με τη γνωστή ανιδιοτέλεια των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δ.

Η ανομία, λοιπόν, βασιλεύει στην Ελλάδα του σήμερα; Ναι, αλλά ποιος την υποδαυλίζει; Ποιοι είναι οι τζαμπατζήδες που λεηλατούν το κράτος; Αυτοί που δεν πληρώνουν τα παράνομα διόδια ανύπαρκτων εθνικών δρόμων, τα υπέρογκα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το χαράτσι των απογευματινών ιατρείων, τους εξοντωτικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ ή το κεφάλαιο που φοροκλέβει και εισφοροκλέβει νόμιμα και παράνομα, αλλά πάντα με την ανοχή του κράτους;

Στο ερώτημα υπάρχει η αληθοφανής απάντηση των «ρεαλιστών». Αυτοί που λένε ότι «αυτή είναι η Ελλάδα», έχεις δίκιο, αλλά το «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» είναι αντικειμενικά υπέρ των πλουσίων. Σου λένε «’ντάξει ρε παιδί μου, αλλά αφού το κράτος δεν μαζεύει φόρους, ποιος θα πληρώσει τους δρόμους, τις μεταφορές, τα νοσοκομεία, την Παιδεία;». Ελα ντε, ποιος; Οι εργολάβοι; Φτου κακά. Οι πλούσιοι; Δεν το θέλει ούτε ο θεός. Οι τράπεζες; Εδώ γελάνε. Οι φοροφυγάδες; Αντε να τους πιάσεις.

Γι’ αυτό σου λένε, σκάσε και πλήρωνε, αλλιώς δεν θα έχεις δημόσιους δρόμους, μεταφορές, παιδεία, υγεία. Είναι η περίφημη ιδεολογία που θέλει στο κεφάλαιο να πηγαίνουν τα κέρδη και στο κράτος οι ζημίες. Η φοροκλοπή, το ρουσφέτι οι μίζες, η εξαγορά δημόσιων λειτουργών, δημόσιων έργων και προμηθειών είναι τέκνα της ανομίας της πολιτικής και των πολιτικών που κυβέρνησαν την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη σ’ αυτά. Ούτε μαζί τα φάγαμε ούτε μαζί δημιουργήσαμε τα χρέη. Η έννοια της συλλογικής ευθύνης δεν ίσχυσε ούτε στη δίκη της Νυρεμβέργης. Δεν δικάστηκε ο γερμανικός λαός ως υπεύθυνος για τις ναζιστικές θηριωδίες, αλλά οι ναζιστές ηγέτες.

Ας μην κατασκευάζουν, λοιπόν, θεωρίες συνωμοσίας και αν ψάχνουν για υποκινητές ας κοιτάξουν τον καθρέπτη. Η ανυπακοή είναι νόμιμη σύμφωνα και με τις αρχές του φιλελευθερισμού. Βασικές συνταγματικές διατάξεις έχουν παραβιασθεί με την ψήφιση του Μνημονίου. Οπως και βασικά κοινωνικά δικαιώματα έχουν καταργηθεί. Η ανυπακοή και η αντίσταση σε αυτά δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση.

ΥΓ.: Οταν μια κυβέρνηση νομοθετεί με σκοπό να τιμωρήσει όσους διαφωνούν μαζί της και κινητοποιούνται, χάνει κάθε επαφή με την κοινωνία και, φυσικά, με τη λαϊκή αποδοχή.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 Σχόλια

 1. Ο/Η perldion λέει:

  @Όλους: Ε-π-ι-τ-έ-λ-ο-υ-ς! Κάποιος με μυαλό. Το μόνο που δεν ταιριάζει είναι η χρήση της λέξης “ανομία” για ότι από 18-10-’81 έχουν πράξει οι πωλητικοί, είναι π-α-ρ-α-ν-ο-μ-ί-α!!

 2. Ο/Η Άκης Ψηλός λέει:

  Καλά όλα αυτά αλλά το αγιαστήρι με την λέξη ΣΥΡΙΖΑ τι μας το κουνεί στο δόξα πατρί;
  Γνωρίζουμε όλοι την κατάντια των πανεπιστημίων και των σχολείων, την κλίκα των καθηγητών και των φοιτητών στρατιωτάκια του ΣΥΡΙΖΑ.
  Ας μην αναφερθούμε στα κουκουλοφρόνια γιατί όλοι αυτοί συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι που οι βουλευτές του πάντα βρίσκονται στο προσκήνιο όταν πρέπει να απαγκιστρωθούν τα ανδρείκελα του ΣΥΡΙΖΑ από τα χέρια του νόμου και της δικαιοσύνης.
  Δεν χρειάζεται να λες ότι δεν εκπορνεύτηκες για την εξουσία και είσαι αντιεξουσιαστής όταν χρησιμοποιείς την βία για την εξουσία, για να σιωπήσεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους σαν πιστός τραμπούκος της προδικτατορικής εποχής.
  Να χρησιμοποιείς μια ομάδα νεοαφιχθέντων φουκαράδων με απεργίες πείνας μέχρι θανάτου, εμποδίζωντας τους την ευκαιρία για ζωή, για να δείξεις ποιος έχει το πάνω χέρι στο μεταναστευτικό.

  Όσο για τους ιδιοκτήτες της Καθημερινής ας θυμίσουμε στον κ. Μουλόπουλο το αμαρτωλό παρελθόν και τα προβληματάκια τους με την Δικαιοσύνη.

  “Το 1992 ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος και πέντε συνεργάτες του παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα στη Δικαιοσύνη για λαθρεμπόριο καυσίμων με τα πλοία «Ενάλιος Αίθρα» και «Ασπρονήσι»”

  “Το 2001 ο κ. I. Αλαφούζος είχε καταδικαστεί από το B´ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για χρέη προς το Δημόσιο.”

  ΒΗΜΑ 26/2/2006

 3. Ο/Η Άκης Ψηλός λέει:

  ΄Για την διαπλοκή του ΣΥΝ με την οικογένεια Αλαφούζου, την Καθημερινή και την πολιτική, διαβάστε επίσης στην σελίδα http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=177177
  Ο τίτλος του άρθρου “Οι «εισαγγελείς» που έγιναν «κατηγορούμενοι»”
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2006

  Το “ζουμί” του άρθρου της Δήμητρας Κρυστάλλη για την διαπλοκή του ΣΥΝ και του Αλαφούζου:
  “Οι πρόσφατες καταγγελίες στην υπόθεση του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» μετέτρεψαν ορισμένους από τους γνωστότερους «εισαγγελείς» του δημόσιου βίου σε κατηγορουμένους. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι εμφανίζονται να διαπλέκονται σε δίκτυο οικονομικών και πολιτικών συναλλαγών εκδότες, επιχειρηματίες και πολιτικοί οι οποίοι (κατά τα άλλα) σταδιοδρομούν χρόνια τώρα ως φλογεροί πολέμιοι της διαπλοκής εκδοτών, επιχειρηματιών και πολιτικών! Και όλα αυτά σε φόντο «βρώμικου ’89», το οποίο (όπως φαίνεται) ακόμη δεν λέει να καθαρίσει.”
  Μητσοτάκης, Κωνσταντόπουλος χώρεσαν ωραία και φρόνιμα στο ίδιο πουγγί της ευγενικής χορηγίας της οικογένειας Αλαφούζου, που δεν είναι και το μόνο τζάκι παραεξουσίας να λέμε την αλήθεια.

  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (και δημιογράφων γυναικών) πράγματι σήμερα.

 4. Ο/Η Περαστικός λέει:

  Η κυρία Πωλίνα Λάμψα, συζητητής των “αλληλέγγυων”, αναφέρεται ως βαθύ λαρύγγι στα wikileaks αλλά μιλά και για “ενοχλητικούς εκδότες” στο Κυπριακό, που δεν θέλουν τη “λύση”.

  Η κυρία Πωλίνα Λάμψα διαψεύδει τα wikileaks. Φαίνεται πως οι Αμερικανοι κυνηγούν τον Τζούλιαν Ασάντζ ιδρυτή της Wikileaks για …πλάκα.

  Αυτά που ακολουθούν όμως δεν έχουν καθόλου πλάκα.

  Το επίμαχο έγγραφο το οποίο έχει συντάκτη τον πρώην Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ και ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2009, αναφέρει τη συνάντηση της κας Λάμψα με δύο πολιτικούς συμβούλους της αμερικανικής πρεσβείας στις 3 του ίδιου μήνα, στην οποία έδωσε διάφορες λεπτομέρειες για ενδοκυβερνητικές υποθέσεις, καθώς και για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Κύπρο.

  Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για “έλλειψη εμπιστοσύνης του προέδρου Χριστόφια προς τον υπουργό Εξωτερικών Κυπριανού” εξηγώντας τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Σαν αν μην έφταναν όλα αυτά, φέρεται, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του κ. Σπέκχαρντ, να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα στα ΜΜΕ και επιχειρηματίες που δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού και γι αυτό “χρειάζεται συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική από την κυβέρνηση”.

  Ένας τέτοιος εκδότης και επιχειρηματίας των ΜΜΕ που “δεν επιθυμούσε την λύση”, ο αείμνηστος Άντης Χατζηκωστής, δολοφονείται ένα μήνα μετά την σύνταξη του περίφημου εγγράφου. Το οποίο βεβαίως διαψεύδεται από την κυρία Λάμψα.

  Λίγους μήνες όμως πριν από την συνάντηση που αναφέρεται στα Wikileaks, στις 18 Σεπεμβρίου είχε σκάσει μία βόμβα στο διαδίκτυο πάλι από τις ίδιες “πηγές”:

  “Οι δραστηριότητες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, του επίτιμου προέδρου του ΕΔΕΚ Βάσσου Λυσσαρίδη, αλλά και των εκδοτών Κωστή Χατζηκωστή και του γιου του του Άνδρέα Χατζηκωστή, ιδιοκτητών του ομίλου ΜΜΕ, ΔΙΑΣ, παρακολουθούνται πολύ στενά και οι ίδιοι «φακελώνονται» προκειμένου να «αντιμετωπιστούν» και να εξουδετερωθούν όταν θα έρθει το νέο σχέδιο Ανάν προς ψήφιση!”

  Το defencenet.gr, έφερε στην δημοσιότητα τρία έγγραφα τα οποία καταδεικνύουν το επικίνδυνο παιχνίδι που στήνεται στο Κυπριακό και τις μεθοδεύσεις που γίνονται προκειμένου να πέρασει ένα νέο σχέδιο Ανάν και να οριστικοποιηθεί ο διαμελισμός της Κύπρου και η «φινλανδοποίησή» της από την Τουρκία.

  Το πρώτο έγγραφο είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε στις 28 Ιανουαρίου 2009 (λανθασμένα γράφεται 2008 ως έτος συνάντησης, αλλά η συνάντηση έγινε το 2009, όπως γράφεται σε άλλο σημείο του κειμένου) ο Πάσκoε, Αμερικανός αξιωματούχος του ΟΗΕ ένας από τους αυτουργούς του σχεδίου Ανάν που έχει και πάλι εμπλοκή με το Κυπριακό, με τον Τούρκο πρέσβη Ίλκιν, μόνιμο εκπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

  Ο πρέσβης Ίλκιν συνοδευόταν από τον Μουφτούογλου, την Σπέχαρ και την κα Πίχλερ και οι υπογεγραμμένοι παρευρέθησαν επίσης στη συνάντηση. Στο έγγραφο που έχει την ένδειξη «Αυστηρά εμπιστευτικό» ο ΟΗΕ εμφανίζεται να δέχεται ακόμα και την απαίτηση του Ίλκιν να μην αποκαλείται «ψευδοκράτος» το ψευδοκράτος των κατοχικών περιοχών:

  «Ο πρέσβης Ίλκιν ώθησε τον κ. Πάσκοε να μιλήσει στον κ. Ζεριχούν, τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, για να διαβεβαιώσει ότι τελευταίος θα ήταν πιο προσεκτικός όταν θα αναφέρεται στο κυπριακό ζήτημα. Άσκησε κριτική στην χρήση των λέξεων «μονάδες ομοσπονδίας» στις δηλώσεις του στον Τύπο στις 5 Ιανουαρίου, καθώς επίσης και σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα UNFYCYP που έκανε αναφορά στο «ψευδοκράτος». Τέτοιες ορολογίες είναι απαράδεκτες, πρόσθεσε. Ο κ. Πάσκοε υποσχέθηκε να μιλήσει στον κ. Ζεριχούν και να του ζητήσει να είναι πιο προσεκτικός.»

  Στα άλλα δύο έγγραφα ούτε λίγο, ούτε πολύ, στοχοποιούνται πολιτικοί και εκδότες στην Κύπρο από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τόσο λόγω της προηγούμενης στάσης τους κατά του σχεδίου Ανάν, όσο και για το γεγονός ότι στην παρούσα φάση θεωρείται ότι θα αντιδράσουν σε άναλογο σχέδιο!

  Οι δραστηριότητες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, του επίτιμου προέδρου του ΕΔΕΚ Βάσσου Λυσσαρίδη, αλλά και των εκδοτών Κωστή Χατζηκωστή και του γιου του του Άνδρέα Χατζηκωστή, ιδιοκτητών του ομίλου ΜΜΕ, ΔΙΑΣ, παρακολουθούνται πολύ στενά και οι ίδιοι «φακελώνονται» προκειμένου να «αντιμετωπιστούν» και να εξουδετερωθούν όταν θα έρθει το νέο σχέδιο Ανάν προς ψήφιση!

  Σημειώνουμε ότι οι δύο Κύπριοι εκδότες φέρονται ως αγοραστές του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ της περασμένης Κυριακής! Το έγγραφο του ΟΗΕ για τους δύο εκδότες έχει ημερομηνία 2 Ιουνίου και στο πρωτότυπο που δημοσιεύουμε αναφέρεται ο αξιωματούχος του ΟΗΕ που έκανε την αναφορά και αποδέκτης που είναι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *