Ο Θορώ και ο Κωφίδης

Από τις εξαγγελίες του υφυπουργού Υποδομών συμπεραίνει κανείς ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως όλη αυτή η ιστορία με τους αντάρτες των διοδίων δεν είναι μόνο “αντικοινωνική συμπεριφορά” κάποιων “τζαμπατζήδων”, όπως τους αποκάλεσε ο υπουργός καμιά βδομάδα νωρίτερα. Κάπου υπάρχουν και ορισμένα δίκαια αιτήματα, τα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (δείχνει ότι) αναζητά τρόπο να ικανοποιήσει, επανεξετάζοντας μεταξύ άλλων τις συμβάσεις παραχώρησης που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες.

Το ερώτημα είναι, γιατί έπρεπε να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ μέχρι να ασχοληθεί η πολιτική ηγεσία; Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι στο υπουργείο Υποδομών είναι πολύ απασχολημένοι οι άνθρωποι (κάνουν όλη μέρα βουντού μήπως εξαφανιστεί η Μπιρμπίλη), ωστόσο μπορούσαν και όφειλαν να έχουν προβλέψει το κακό και να έχουν κινηθεί για να το προλάβουν. Διότι ναι, υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης όταν π.χ. υποχρεώνεις τους μόνιμους κατοίκους κάποιων περιοχών να διέρχονται από δρόμους με διόδια, χωρίς να τους δίνεις την εναλλακτική ενός παράπλευρου δικτύου. Και το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να πάθει ένα δίκαιο αίτημα είναι να ξεχειλώσει, όπως εν προκειμένω το “να μην πληρώνουμε διόδια για τις μετακινήσεις μας εντός ορίων δήμου/νομού εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτικό δίκτυο” γρήγορα έγινε “να μην πληρώνουμε διόδια γενικώς”. Κι όταν η πολιτική ηγεσία, δια της αδράνειάς της, αφήνει να μπλεχτούν οι δικαίως διαμαρτυρόμενοι με τους τζαμπατζήδες ή τους χαβαλέδες, είναι κομματάκι δύσκολο μετά να ξεχωρίσει την ήρα απ’ το στάρι.

Εκτός πια κι αν ο Ρέππας γουστάρει τον τζερτζελέ και τις βαθυστόχαστες κοινωνικοφιλοσοφικές αναλύσεις που μπερδεύουν την ανομία, την τζάμπα μαγκιά, την πολιτική ανυπακοή, τον Σάββα Κωφίδη και τον Θορώ, όλα μαζί κι ανάκατα. Αν είναι έτσι, ΟΚ. Ας συνειδητοποιήσει όμως ότι το μήνυμα που περνάει τελικά στην κοινωνία από όλη αυτήν την ιστορία είναι πως, ακόμα κι αν έχεις ένα δίκαιο αίτημα, ο μόνος τρόπος να κάνεις το κράτος να ασχοληθεί είναι να πουλήσεις τρέλα, να κάνεις σαματά, να εξωθήσεις τα πράγματα στα άκρα. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να διαπαιδαγωγήσει πολιτικά την κοινωνία με αυτή τη λογική, ας έχει κατά νου ότι παίρνει ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, που δεν υπάρχει περίπτωση να μας βγει σε καλό.

Σχετικό:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/02/2011_377033

ΧΑΣΟΔΙΚΗΣ

http://xasodikis.blogspot.com/

3 Σχόλια

 1. Ο/Η perldion λέει:

  @Όλους: Λόγοι για τους οποίους το άρθρο είναι βλακώδες -αν δεν είναι πόνημα του υπουργείου υποδομών- και για τους οποίους ΔΕΝ πρέπει ΚΑΝΕΙΣ Έλληνας να πληρώνει σ’ όλη την Ελλάδα διόδια:
  α) είναι αντισυνταγματικά γιατί εμποδίζουν την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ μέσα στην χώρα μας.
  β) είναι αντίθετα με νόμο της Ε.Ε. που απαγορεύει εγκατάσταση διοδίων σε ημιτελείς δρόμους -γνωρίζεται κάποια απ’ όλες τις “εθνικές” οδούς ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ;;;; κι ας αφήσουμε στην μπάντα τις μη-εθνικές…
  γ) οι δρόμοι έχουν γίνει από τους φόρους μας.
  δ) πληρώνουμε κάθε χρόνο τέλη οδικής κυκλοφορίας για την συντήρηση τους -η βλακεία που ξεστόμισε ο Ρεπός στην ΝΕΤ για τα φορτηγά (βουλγάρικα-τούρκικα) που ταξιδεύουν στην Εγνατία χωρίς να πληρώνουν διόδια είναι αντάξια του ρεπό στο οποίο λειτουργεί το μυαλό του κι ας βάλει στα σύνορα φόρο στους φορτηγατζήδες ΑΝ οι δικοί μας ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ διόδια στις αντίστιχες χώρες.
  ε) οι δρόμοι έχουν στοιχίσει 6 με 7 φορές πάνω από το κόστος ενός ΙΔΙΟΥ ευρωπαϊκού δρόμου.
  ζ) δεν έχουν κατασκευαστεί προσβάσεις σε παράπλευρούς δρόμους κι έτσι μας ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ να πληρώνουμε τα διόδια.
  η) πληρώνουμε διόδια για δρόμους που έχουν υπερβεί την ημερομηνία παράδοσις τους.
  θ) πληρώνουμε διόδια για δρόμους που ΘΑ κατασκευάσουν οι επενδυτές-απογδυτές.
  Αν έστω και ένα από ΟΛΑ τα πάρα πάνω ΕΙΝΑΙ νόμιμο τότε θα πάρω πίσω τον χαρακτηρισμό ΒΛΑΚΩΔΕΣ για ΟΛΟ το άρθρο!!!

 2. Ο/Η perldion λέει:

  Προείσπραξη εσόδων του Δημοσίου μελετά η κυβέρνηση
  Του Σωτηρη Nικα

  Την προείσπραξη των εσόδων του Δημοσίου για τα επόμενα 25 χρόνια από δραστηριότητες όπως η εκμετάλλευση των αυτοκινητοδρόμων, των λαχείων και του ορυκτού πλούτου μελετάει η κυβέρνηση ως μία λύση για την επίτευξη του στόχου των 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η μέθοδος της προείσπραξης εσόδων έχει ξαναχρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα, αλλά για τη μείωση του ελλείμματος. Αυτή τη φορά, ο στόχος θα είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος και δεν αποκλείεται με τον τρόπο αυτό να προκύψουν έσοδα που θα κυμαίνονται περί τα 25 δισ. ευρώ.

  Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση εταιρειών που θα «προικοδοτούνται» με τα μελλοντικά έσοδα του κράτους από διάφορες δραστηριότητες. Επειτα, οι εταιρείες αυτές θα πωλούνται σε ιδιώτες με κάποια έκπτωση (discount), δεδομένου ότι οι επενδυτές θα αναλαμβάνουν το ρίσκο να μην εισπράξουν τα έσοδα που θα έχουν υπολογιστεί σήμερα για τα επόμενα 25 χρόνια.

  Το project που φαίνεται ότι θα «τρέξει» πρώτο είναι αυτό των αυτοκινητοδρόμων. Σε φάση κατασκευής βρίσκονται πέντε αυτοκινητόδρομοι:

  1. Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος.

  2. Κόρινθος – Καλαμάτα – Σπάρτη.

  3. Ιόνια Οδός.

  4. Ε 65 (Μαλιακός Κόλπος, σύνδεση Λαμίας – Εγνατίας Οδού).

  5. Μαλιακός – Κλειδί.

  Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τα έσοδα του Δημοσίου από αυτούς τους αυτοκινητόδρομους μπορούν να φτάσουν περί τα 10 – 12 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά, όμως, θα αρχίσουν να αποδίδονται σταδιακά και σε βάθος 30ετίας (όσο διαρκεί η σύμβαση παραχώρησης) με το ποσοστό του Δημοσίου να αυξάνει με την παρέλευση των ετών. Η ημερομηνία κατά την οποία το Δημόσιο ξεκινάει να εισπράττει είναι διαφορετική για κάθε έργο. Είναι ενδεικτικό ότι από τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος το κράτος θα αρχίσει να έχει έσοδα από το 2022 και μετά.

  Το πρόβλημα είναι ότι το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα αυτά προκειμένου να διαπραγματευτεί τη μείωση των διοδίων στους πέντε άξονες, τουλάχιστον κατά τη φάση της κατασκευής τους, αλλά και να ικανοποιήσει το πλήθος των αιτημάτων που έχουν θέσει οι κατασκευαστές εξαιτίας των καθυστερήσεων που φέρουν τη σφραγίδα του Δημοσίου.

  Πέραν αυτού, πάντως, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα αναγράφεται και η δέσμευση της κυβέρνησης να συνάψει σύμβαση παραχώρησης με ιδιώτη για την Εγνατία Οδό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο να παρατείνει χρονικά τη σύμβαση παραχώρησης για την Αττική Οδό.

  Λαχεία, ορυκτός πλούτος

  Παράλληλα, με την εφαρμογή της ίδιας μεθόδου για τους αυτοκινητοδρόμους (σύσταση εταιρείας με περιουσιακό στοιχεία τα μελλοντικά έσοδα από δραστηριότητα και μετέπειτα πώλησή της) αναμένεται να αξιοποιηθούν και τα έσοδα από τα λαχεία και τον ορυκτό πλούτο. Αν και ακόμα δεν μπορεί να υπάρχει σαφής εκτίμηση για το ύψος των εσόδων αυτών, δεν αποκλείεται να κινηθούν στα 10 – 15 δισ., ίσως και παραπάνω. Να σημειωθεί ότι αναφορικά με τον ορυκτό πλούτο γίνεται λόγος κυρίως για τα ορυχεία και τα μεταλλεία της χώρας και όχι τόσο για το πετρέλαιο, που ενδεχομένως να υπάρχει.

  Στο «μέτωπο» των υποδομών, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας. Το project περιλαμβάνει την ομαδοποίηση των λιμανιών και των μαρινών σε εταιρείες συμμετοχών και τη μετέπειτα αξιοποίηση των εταιρειών αυτών. Αντίστοιχα θα λειτουργήσει το σχέδιο και για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

  @Όλους: Το “μελλοντικό” σχέδιο της πωλητικής απάτης πληρωμένο τοις μετριτοίς σε Μπόμπολες και Υιούς… από τους έντιμους βολευτές μας. Και στενοχωριόμαστε πως αυτοί που είναι ΤΩΡΑ απάνω στα έδρανα της βολής και γύρω απ’ το τραπέζι των υπουργικών συσκέψεων βρήκαν άδεια τα ταμεία και τί να κλέψουν τα έντιμα παιδιά που “δεν χρωστούν σε κανένα”!!! Το μέλλον των δισεγγονιών μας…

 3. Ο/Η ΑΝΕΜΩΝΗ λέει:

  Den anoigw thyrida me ta xrysafika ths nonas giati mou ta eklepse h mafia en gnwsh twn mpatswn! y.g. se mia pasignwsth efimerida egrapsa gia ton gamo stis Spetses kai me dikaiosan giati ontws eixe ginh katalipsh dhmosioy edafoys en opsh toy gamoy kai xrewthikan prostimo!!!!!!! Sto Zante omws KO-FIDIS STON KORFO MOU!!!!!!! paliomafiozoiiiii……..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *