– ΑΥΤΟ ΤΟ «κρίστµας σπίριτ» τι προϊόν είναι; – Αµερικάνικο!
– Σαν τσιχλόφουσκα ένα πράµα;
– Και δεν γράφεται «κρίστµας σπίριτ», ζώον! Γράφεται «Christmas spirit».
– Εγώ ελληνικά το γράφω για να τη σπάσω στην κόρη µου!
– Η κόρη σου πού κολλάει στο παρόν χρονογράφηµα;
– Μoy spaei ta nevra giati ta grafei ola me latinika stoixeia!
– Greeklish to lene ayto!
– Ε, εγώ το greeklish το λέω γκρίκλις, τραβάς κάνα ζόρι;
– Εδώ µου κόψανε τον 13ο µισθό κι όπου να ‘ναι, µου κόβουν και τους άλλους 12, λες η καΐλα µου να ‘ναι το greeklish;
– Και επιστρέφω στο θέµα µας… – Το οποίο είναι εντελώς περσινό ξινό σταφύλι, σηµειωτέον. ∆ιότι τα Χριστούγεννα πέρασαν… – … αλλά δεν ακούµπησαν. Οµως, εγώ ακόµα προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω το κρίστµας σπίριτ… – «Πνεύµα Χριστουγέννων» το λένε ελληνικά… – Μωρέ, δεν πά’ να τα λένε και «Χαλαζώνι Φιλιατρών». Εγώ ξέρω ότι όλη αυτή την εβδοµάδα, καθόµουνα µπροστά στην τηλεόραση κι έβλεπα χριστουγεννιάτικες ταινίες!
– Τάµα το ‘χες;
– Αµα το ταµείον είναι καραµείον, τι θες να κάνω, αγάπη µου; Να πάω στο πεντάστερο και να τους πω «γράψτα στο τεφτέρι»; Μέσα κλεισµένη την έβγαλα. Κι όχι σ’ όλο το σπίτι.
Σε ένα δωµάτιο για να κάνω οικονοµία στο ρεύµα!
– Ναι, αυτό κι εµείς το πάθαµε. Μας έχει πιάσει τέτοιο άγχος µε το ηλεκτρικό που πήραµε λευκό µπαστούνι κι εκπαιδευµένο σκύλο για να µετακινούµαστε… – ΚΙ ΕΒΛΕΠΑ, που λες, στην τηλεόραση όλες αυτές τις επετειακές αµερικανιές. Που ήταν κάποιος µουντρούχος που δεν το ‘χε το κρίστµας σπίριτ και µετά το πάθαινε.
Ασε που δεν πίστευε στον Αϊ-Βασίλη και στο τέλος του έργου του προέκυπτε ότι ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει και µόνο πρέφα που δεν παίζανε µαζί. Και στο χάπι εντ… – Happy end!
– Γκιβ µι α µπρέικ, σουίτχαρτ! Σ’ αυτό, τέλος πάντων, του ερχόταν το κρίστµας σπίριτ σαν ντουβρουτζάς, έπαιρνε τις ρούγες κι έκανε καλές πράξεις στους γείτονες… – Και την εποµένη τις ξέχναγε και ξαναγινόταν µουλάρι ξεκαπίστρωτο;
– ∆εν το ξέρω αυτό! ∆εν σου δείχνουν την επόµενη µέρα τα έργα αυτά! Τελειώνουν εκεί που φωταγωγούνε το δέντρο στο κέντρο της πόλης κι όλοι φιλιούνται – αγκαλιάζονται!
– Ετσι είναι οι Αµερικάνοι. Κάθε 25 ∆εκέµβρη γίνονται χρυσά παιδιά. Με τις υπόλοιπες 364 µέρες έχουν ένα θεµατάκι… – Ετσι! Κι εγώ σου λέω όλες οι παπαριές που κάνανε µε Ιράκ, Βιετνάµ, Κόλπο των Χοίρων, Γουαντάναµο είναι γιατί δεν έπεφταν οι στρατιωτικές αποβάσεις Χριστούγεννα. – Ακριβώς! Οι Αµερικάνοι είναι σωστοί, οι ηµεροµηνίες είναι λάθος!
– Απλά, δεν έχω καταλάβει αν το κρίστµας σπίριτ είναι µόνιµο ή εποχικό σαν τον ράφτινγκ.
– Σιγά µην είναι και χρόνια νόσος! Μια µέρα κει χάµω σε πιάνει και µετά ξανακοιτάς την πάρτη σου.
– ΕΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ µήπως πρέπει να συνδράµω τον πλησίον µου!
– Κι ο πλησίον σου προβληµατίζεται αν πρέπει να συνδράµει εσένα, αλλά βράζει ένα γλυκάνισο και του περνάει. Γιατί ο πλησίον του πλησίον σου είναι ο Παπακωνσταντίνου και του µετράει και τα ρέστα απ’ τη σοκοφρέτα!
– Οπότε, το ερώτηµα είναι ρητορικό!
– … Εκτός από ηλίθιο!
– Και το κρίστµας σπίριτ απορρίφθηκε από τον ∆ΝΤ µετά πολλών επαίνων! Οπότε, άσ’ το να λουφάρει στις αµερικάνικες ταινίες!
Χρόνια πολλά, βρε!
– Κι όπως θα ‘λεγε η κόρη µου:
Eytyxismenos o kainoyrgios xronos… – Εντ α βέρι χάπι νιου γίαρ!!!
ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ
ΤΑ ΝΕΑ
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
ήρθε η νέα η χρονιά,
ο κόσμος υποφέρει.
Μην έχει βαρυχειμωνιά,
μη γίνει στραβοτιμονιά,
από τον τιμονιέρη.
Μας φέρθηκε με απονιά,
και περιμένει στη γωνιά,
του Δου-Νου-Του τ’ ασκέρι.
Είθε ετούτη η χρονιά,
καλόν αέρα στα πανιά,
κι υγεία να μας φέρει.
Δύ-στιχος
Ta griklish den exoun thn aiglh tou ellhnikou alphabhtou, oute kan oligh glamouria den exoun! Ta griklish einai to fastfood tou Ellhnikou diadiktiakou fastfoodadikou. THES XEIROTERA= _██_*.。*./ ♥ \ .˛* .˛。.˛..♥ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ 2011♥
˛. (´• ̮•)*.。*/♫.♫\*˛.* ˛_Π_____ ˛* ˛**★* 。*˛.*.★*
.°( . • . ) ˛°./• ‘♫ ‘ •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。
*(…’•’.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬╬*˚ .˛ *.*