ΝΙΚΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥ “Γεζούλ”

  • 7/12/2010
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
  • ΒΙΒΛΙΟ

Ξεκίναγα από Ασωμάτων και έφτανα στον Κεραμικό κοιτάζοντας τα σπίτια, τους δρόμους, τους Αέρηδες από την Αιόλου, να δω με τα δικά της μάτια, να αποκλείσω τα μαγαζιά, τους νέγρους με τις τσάντες, τα Benneton, τα Bodyshop, να δω τη θέα της Ακρόπολης όπως θα την έβλεπε εκείνη από τα διάφορα σημεία του δρόμου. Και καμιά φορά στεκόμουν έκθαμβη μπροστά σε κάποιο κτήριο, κάποια εσοχή του δρόμου, κάποιο ετοιμόρροπο μπαλκόνι με μια αίσθηση λες και ήθελαν κάτι να μου πουν σε μια γλώσσα που όμως δε γνώριζα, που δεν ήμουν σε θέση να αποκρυπτογραφήσω. Περπάταγα λες και ήμουν τυφλή για όλα τα σημερινά, και τα μάτια έψαχναν να βρουν αυτά που δεν διακρίνονται εύκολα, τα κρυμμένα και παλιά.

Ένα σύγχρονο βιβλίο καμωμένο με παλιά υλικά, σαν ένα κέντημα με φθαρμένες κλωστές. Μια συνειρμική γραφή ταξιδεύει τον αναγνώστη στην Αθήνα του 19ου αιώνα, στην Αίγινα, την Κέρκυρα, το Μεσολόγγι, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Αμμόχωστο του μεσοπολέμου, και στο σήμερα των Bodyshop και των Starbucks.
Ιστορικές λεπτομέρειες φωτίζουν ξαφνικά μια ολόκληρη εποχή και έτσι γίνεται το μυθιστόρημα αυτό και ένας οδηγός της Αθήνας και συγχρόνως μια σπουδή για το πώς γράφεται ένα μυθιστόρημα, καθώς η συγγραφέας ανοίγει στον αναγνώστη τα χαρτιά της.
Κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι η Τερέζα Μακρή (Λούλα) που ενέπνευσε τον Βύρωνα, χωρίς το όνομά του να αναφέρεται πουθενά στο βιβλίο. Παρακολουθούμε την ανάδυση της γυναίκας αυτής πέρα από την εποχή της. Η αφήγηση ξεκινά αργά, σαν ένα μουσικό κομμάτι, και κορυφώνεται για να φτάσει σε κρεσέντο στο τέλος του βιβλίου.

Ένα βιβλίο γραμμένο με γνώση, ανθρωπιά και διαίσθηση, ένα βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης θα επιστρέφει.

ΝΙΚΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥ
Γεζούλ

Σειρά: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010
σελ.212, 13Χ20.5
Τιμή: 12 Ευρώ
ISBN 978-960-05-1481-0

Η Νίκη Μαραγκού γεvvήθηκε τo 1948 στη Λεμεσό. Σπoύδασε κoιvωvιoλoγία στo Βερoλίνo. Εργάστηκε στo Κρατικό Θέατρo της Κύπρoυ. Από τo 1980 ώς το 2007 διηύθυνε τo βιβλιoπωλείo και τον εκδοτικό οίκο Κοχλίας, στη Λευκωσία.
Έχει εκδώσει μυθιστορήματα: Είναι ο πάνθηρας ζωντανός και Γιατρός από τη Βιέννη, το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά, γερμανικά, ρουμανικά, βουλγαρικά, αραβικά και τουρκικά.
Συλλογές διηγημάτων: Μια στρώση άμμου, Ο δαίμων της πορνείας, Μια νύχτα με τον Αλέξη, Nicossienses.
Βιβλία ποίησης: Τα από κήπων, Αρχή Ινδίκτου, DIVAN.
Παιδικά βιβλία: Παραμύθια της Κύπρου, Το παλικάρι με το τάσι, Ο τσαγκάρης και ο βασιλιάς και το βιβλίο Συνταγές για την Κατερίνα.
Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το Divan (2006) και το Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια (1998).
Έχει μεταφράσει την ποίηση του Γιοαχίμ Σαρτόριους από τα γερμανικά. Έχει κάvει επτά ατoμικές εκθέσεις ζωγραφικής. Έχει λάβει μέρoς με έργα της στις Μπιεvάλε Χαρακτικής Λoυμπλιάvας τo 1993 και Καΐρoυ τo 1996.
(Περισσότερα στο: www.marangou.com).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *