25 ποιητές γράφουν για τα γεγονότα των ημερών

Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση e-poema
http://www.e-poema.eu/poem.php?id=154&pid=παίρνει την πρωτοβουλία να συσπειρώσει εγνωσμένους Ελληνες ποιητές -της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς- με στόχο μια διαφορετική αντιμετώπιση και τοποθέτηση έναντι της περιρρέουσας πραγματικότητας των τελευταίων ημερών. Με μόνο όπλο τους στίχους.

Συμμετέχουν με ποιήματα γραμμένα εν θερμώ ή, σε περιπτώσεις, με ήδη υπάρχοντα τα οποία προφητικά ταιριάζουν στην περίσταση, οι:

Μαριγώ Αλεξοπούλου, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιώργος Βέης, Φοίβη Γιαννίση, Βερονίκη Δαλακούρα, Γιώργος Δουατζής, Γιάννης Ευθυμιάδης, Σταύρος Ζαφειρίου, Γιάννης Κοντός, Γιάννης Λειβαδάς, Χριστόφορος Λιοντάκης, Μιχαήλ Μήτρας, Γιώργος Μπλάνας, Δάφνη Νικήτα, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Παυλίνα Παμπούδη, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Γιάννης Η. Παππάς, Στρατής Πασχάλης, Σταμάτης Πολενάκης, Βασίλης Ρούβαλης, Ντίνος Σιώτης, Γιάννης Στίγκας, Νατάσα Χατζιδάκι, Γιώργος Χουλιάρας.

Τα 25 ποιήματα είναι μια ελάχιστη αντίδραση στα τρέχοντα γεγονότα, ένα αντίδοτο στην κατάθλιψη, την απαξίωση και την αίσθηση υποχώρησης των πάντων, σε πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Το ανθολόγιο που προκύπτει από αυτή την αυθόρμητη κίνηση, δημοσιεύεται άμεσα στο περιοδικό www.e-poema.eu και ήδη αποστέλλεται σε περίπου 7.000 παραλήπτες e-mail, ως «Ποίημα της εβδομάδας».

Ποιήματα εμπνευσμένα ακριβώς τη στιγμή των γεγονότων. Είκοσι πέντε ποιητές απευθύνουν τη δική τους διαμαρτυρία, την τοποθέτησή τους, μια ελάχιστη αντίδραση με τη «φωνή» τους, στην πραγματικότητα που ζει η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Προσδοκούν να συνεισφέρουν, με μοναδικό γνώμονα κάποιες αξίες και δικαιώματα ως πολίτες, συμμέτοχοι, δημιουργοί και συνένοχοι. Τα ποιήματα δεν είναι παρά αιχμές διατυπωμένες σε στίχους αντί για διακηρύξεις, πολιτικολογία ή, το χειρότερο, απαθή σιωπή. Με αυτόν τον ελάχιστο τρόπο, οι παρόντες ποιητές εξανίστανται και στέκονται απέναντι στη βία και τις καταστροφές όσο και την υποτίμηση, την αναξιοπρέπεια, την όποια δύναμη επιβολής.

φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos (Φωτογραφία:ΑΝΝΑ ΣΕΡΚΟΒΑ)

2 σχόλια

 • Όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι ποιητές ανησυχούν και παίρνουν θέση. Μεταφέρω εδώ ένα μικρό απόσπασμα από το άρθρο του Βάσκου πολυ-
  βραβευμένου ποιητή Jon Juaristi, πρώην διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες, που δημοσιεύεται στη σημερινή ABC της Μαδρίτης, με τον τίτλο ΕΛΛΑΔΑ:

  “Η είδηση ότι οι βάρβαροι βρίσκονται εκ νέου στην Ακρόπολη με κάνει να ξεσκονίσω το διαβατήριό μου και το κιβωτιάκι πρώτων βοηθειών,
  μην τύχει και σε λίγες εβδομάδες δεν έχει μείνει λίθος επί λίθου στ’ αγαπημένο μνημείο και η Ευρώπη βυθιστεί στην κατάσταση που ο Άγιος Αυγουστίνος ονόμαζε dissimulato, δηλαδή στην υποκουλτούρα της παραφωνίας και της ασχήμιας”.

 • @φουστανΕΛΛΑΣ: Αυτά τα πανώ στην Ακρόπολη γιατί να μου θυμίζουν τον “δημοσιογράφο” που πέταξε το παπούτσι του στον απερχόμενο Bush;
  (Μετά την…ηρωϊκή πράξη άσκυψε ως πάτωμα και ζήτησε συγνώμη από τον Ιρακινό πρόεδρο ο ανδρείος!)
  Εκείνος ο Αντι Γουόρχολ δεν είχε πει πως, στους καιρούς που έρχονται, ο κάθε κάτοικος του πλανήτη θα ‘χει 15″ διασημότητα;; Πόσοι αγωνιστές της ελευθερίας ήταν πάνω στο βράχο για να μοιράσουμε το χρόνο και να δούμε αν ο Αντι είχε δίκιο…

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε