Από το βιβλίο: Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΑΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ (Νο 1 Best Seller στις ΗΠΑ)
Ποια μέθοδο επικοινωνίας χρησιμοποιείτε με το σκυλί σας; Το εκλιπαρείτε να γυρίσει πίσω, ενώ εκείνο αρνείται, συνεχίζοντας να κυνηγάει το σκιουράκι που συναντήσατε στο δρόμο; Όταν το σκυλί σας βουτάει την καλή σας παντόφλα, αρχίζετε να το καλοπιάνετε για να σας τη δώσει πίσω; Φωνάζετε με όση δύναμη έχουν τα πνευμόνια σας, για να κατέβει το σκυλί σας από το έπιπλο, ενώ εκείνο κάθεται και σας κοιτάζει σαν να είστε τρελοί; Αν κάτι από τα παραπάνω σας θυμίζει τον εαυτό σας, ξέρω πως ξέρετε ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιείτε δεν δουλεύουν. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε να λογικέψετε το σκυλί, αλλά δεν έχετε και κανέναν άλλο τρόπο για να επικοινωνήσετε μαζί του. Βρίσκομαι εδώ για να σας πω ότι υπάρχει ένας πολύ καλύτερος τρόπος.
Θυμάστε την ιστορία του δόκτορα Ντούλιτλ, του ανθρώπου που μπορούσε να καταλαβαίνει και να μιλάει τη γλώσσα οποιουδήποτε ζώου τύχαινε να συναντήσει; Από τα εξαιρετικά βιβλία του Χιου Λόφτινγκ μέχρι τη βουβή ταινία του 1928, τη ραδιοφωνική σειρά της δεκαετίας του ’30, το κινηματογραφικό μιούζικαλ του 1967, τα κινούμενα σχέδια της δεκαετίας του ’70 και τις κωμωδίες του Έντι Μέρφι – που έσπασαν τα ταμεία – αυτό το υπέροχο παραμύθι και ο κεντρικός του ήρωας γοήτευαν επί δεκαετίες μικρούς και μεγάλους. Σκεφτείτε μόνο τους αμέτρητους κόσμους που θα ξεκλειδώνονταν, αν βλέπαμε τα πράγματα όπως τα βλέπουν τα ζώα. Φανταστείτε να κοιτάζετε τη γη μέσα από τα μάτια ενός αετού, να διασχίζετε τη ζωή σε τρεις διαστάσεις, όμως η φάλαινα, ή να «βλέπετε» τον κόσμο μέσα από ηχητικά κύματα, όπως οι νυχτερίδες. Ποιος δεν έχει ονειρευτεί τέτοιες συναρπαστικές εμπειρίες; Η ατραξιόν της ιστορίας του δόκτορα Ντούλιτλ είναι ότι ζωντανεύει τα ζώα, με ζωηρά χρώματα της μεγάλης οθόνης.
Τι θα λέγατε, αν σας έλεγα ότι το μυστικό του δόκτορα Ντούλιτλ ήταν κάτι παραπάνω από απλή δημιουργική φαντασία;
Ίσως φαντάζεστε το μυστικό αυτό από ανθρώπινη σκοπιά. Ίσως αναρωτιέστε αν σας λέω ότι υπάρχει λεκτικός τρόπος για να μιλήσετε στο σκυλί σας, ενδεχομένως με τη βοήθεια ενός βιβλίου με φράσεις, που μεταφράζει τη γλώσσα που μιλάτε στη γλώσσα των σκύλων. Πώς θα έμοιαζε μια τέτοια γλώσσα; αναρωτιέστε. Πώς θα ηχούσε; Θα περιλάμβανε τις λέξεις κάτσε, μείνε, έλα και πάμε; Θα έπρεπε εσείς να μάθετε να κλαψουρίζετε και να γαβγίζετε; Ή να μυρίζετε τα οπίσθια του κατοικίδιού σας; Και πώς θα σας απαντούσε ο σκύλος σας; Πώς θα μεταφράζατε τα λεγόμενά του; Όπως βλέπετε, η δημιουργία ενός Σκυλο-Ανθρώπινου – όπως λέμε Γαλλο-Αγγλικού ή Αγγλο-Ισπανικού – εννοιολογικού λεξικού, θα ήταν μια πραγματικά δύσκολη δουλειά.
Δεν θα ήταν πιο απλό αν υπήρχε μια οικουμενική γλώσσα που όλα τα είδη μπορούν να καταλάβουν; «Αδύνατον», θα πείτε. «Ακόμα και οι άνθρωποι δεν μιλάνε όλοι την ίδια γλώσσα!» Σωστά . μόνο που, επί αιώνες, αυτό δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να προσπαθούν να βρουν μια κοινή γλώσσα. Στον αρχαίο κόσμο, όσοι ανήκαν στην ανώτερη τάξη, μάθαιναν υποχρεωτικά Ελληνικά. Έτσι μπορούσαν να διαβάζουν και να καταλαβαίνουν τα πιο σημαντικά κείμενα. Στη χριστιανική εποχή, όποιος ήθελε να λέει πως είναι κάποιος, έπρεπε να ξέρει να διαβάζει και να γράφει Λατινικά. Σήμερα, «αρχηγός» της γλωσσικής «αγέλης» – για να μην ξεχνάμε και τη δουλειά μας…- είναι τα Αγγλικά. Το έμαθα αυτό με το δύσκολο τρόπο, όταν πρωτοήρθα στην Αμερική, δεκατέσσερα χρόνια πριν. Πιστέψτε με, αν δεν έχεις γεννηθεί μιλώντας την, η Αγγλική είναι μια πολύ στρυφνή γλώσσα για κάποιον που ξεκινάει από το μηδέν – παρ’ όλα αυτά, οι πάντες, από τους Κινέζους ως τους Ρώσους, τη δέχονται τώρα σαν τη διεθνή επιχειρηματική γλώσσα. Οι άνθρωποι έχουν βρει κι άλλους τρόπους για να ξεπερνούν το εμπόδιο της γλώσσας. Όποια γλώσσα κι αν μιλάτε, αν είστε τυφλοί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα Μπράιγ. Αν είστε κουφοί, μπορείτε να συνεννοείστε χρησιμοποιώντας τη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα. Τα μαθηματικά και οι γλώσσες των κομπιούτερ υπερπηδούν πολλά γλωσσικά εμπόδια και επιτρέπουν σε ανθρώπους που μιλούν διαφορετικές γλώσσες να συνδιαλέγονται εύκολα, χάρη στη δύναμη της τεχνολογίας.
Αν οι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν το σχεδιασμό τόσων γλωσσών για να επικοινωνούν μεταξύ τους, δεν θα μπορούσαν, άραγε, να βρουν ένα τρόπο επικοινωνίας και με τα άλλα είδη του πλανήτη; Δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια γλώσσα που να σημαίνει το ίδιο πράγμα για όλα τα πλάσματα της γης;
Τα νέα είναι καλά! Με ιδιαίτερη χαρά σας αναφέρω ότι η οικουμενική γλώσσα του δόκτορα Ντούλιτλ υπάρχει ήδη. Και δεν την εφεύραν οι άνθρωποι. Είναι μια γλώσσα που μιλάνε όλα τα ζώα, χωρίς καν να το ξέρουν, συμπεριλαμβανομένου και του ζώου που λέγεται άνθρωπος. Τη γλώσσα αυτή τη γνωρίζουμε εκ γενετής και τη μιλάμε άπταιστα, μόνο που εμείς οι άνθρωποι – και μόνο εμείς – τείνουμε να την ξεχνάμε, επειδή μας κάνουν να πιστεύουμε, από τα παιδικά μας χρόνια, ότι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνούμε είναι οι λέξεις. Η ειρωνεία είναι ότι, μολονότι νομίζουμε πως δεν ξέρουμε πια αυτήν τη γλώσσα, στην πραγματικότητα τη μιλάμε συνεχώς. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, εκπέμπουμε στη γλώσσα αυτή εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο! Άλλα είδη ζώων μπορούν ακόμα να καταλαβαίνουν εμάς, έστω κι αν εμείς δεν έχουμε ιδέα πώς να καταλαβαίνουμε εκείνα. Μας διαβάζουν σαν ανοιχτό βιβλίο, ακόμα κι όταν εμείς αγνοούμε ότι επικοινωνούμε!
Αυτή η πραγματικά οικουμενική γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των ειδών ονομάζεται ενέργεια.
Προσθήκη σχολίου