Είµαστε όλοι Κινέζοι

Το κόμμα τις επόµενες ηµέρες θα συγκαλέσει την ετήσια σύνοδο των ηγετικών στελεχών του. Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς. Κανείς δεν ξέρει πού. Θα εκδοθεί, όπως πάντα, ένα λακωνικό ανακοινωθέν. Θα πέσουν πάνω του θινκ τανκς, αναλυταράδες και σινολόγοι για να αποκρυπτογραφήσουν τις µύχιες βουλές του Κόµµατος.

Το Κόµµα, ναι, άνοιξε τη χώρα στον κόσµο της αγοράς. Μετοχοποίησε τις µεγάλες επιχειρήσεις – τους «εθνικούς πρωταθλητές» – διατηρώντας τες ταυτόχρονα υπό τον έλεγχό του.

Ξηλώνει, όποτε το καλεί το… λαϊκό συµφέρον, τις διοικήσεις τους.

Υπενθυµίζει στους υψηλόβαθµους υπαλλήλους ότι η εξουσία εκπορεύεται και ασκείται ελέω του Κόµµατος.

Το Κόµµα αριθµεί 78 εκατοµµύρια µέλη. Κι ένα από αυτά – ένας σύντροφος που πρόκοψε – φτάνει το Σάββατο στην Αθήνα φορτωµένος µε χιλιάδες υποσχέσεις. Ο Γουέν Τζιαµπάο, νούµερο τρία στην ιλιγγιώδη γραφειοκρατία της Κίνας, θα παραστήσει την ελπίδα της εισαγόµενης ανάπτυξης. Θα έρθει ως ολόσωµο γιουάν στη χειµαζόµενη Ελλάδα.

Οι Κινέζοι είναι κάτι παραπάνω από φίλοι µας. Είναι συγγενείς µας.

Ακολούθησαν κι ακολουθούν τον δρόµο της ελεύθερης αγοράς, µασκαρεύοντας την κοινωνία µε ολίγα ψιµύθια αστικής δηµοκρατίας: Ολα είναι ελεύθερα (αν τα ελέγχει το κράτος και οι µανδαρίνοι του). Ολα είναι εφικτά (αν λαδωθεί το κηφηναριό). Ολοι είναι ίσοι (αν τους εγκρίνει το Κόµµα). Ηµασταν Κινέζοι πολύ πριν η Κίνα ανακαλύψει τον καπιταλισµό χωρίς ελευθερία. Ισως γι’ αυτό δεξιωνόµαστε µε τόση προθυµία – όχι η πολιτική ηγεσία, αλλά η κοινωνία – τους επενδυτές από το Πεκίνο. Αν η Cosco ήταν εταιρεία αµερικανική, η λάµψη από τις αστερόεσσες που θα καίγονταν στην Αθήνα, οι κραυγές για τους «αδίστακτους ιµπεριαλιστές» θα έφταναν µέχρι τη Σαγκάη. Και βάλε.

Οµως οι Κινέζοι είναι δικοί µας, γιατί αναπτύσσονται ελληνοπρεπώς: λαίµαργα, άνισα, κρατικιστικά. Η διαφορά µας µε την Κίνα είναι κυρίως διαφορά κλίµακας: Εκεί µπορεί πεντακόσια εκατοµµύρια εργατικά χέρια να θυσιαστούν στον Λεβιάθαν της ανάπτυξης. Εδώ «φάγαµε» περισσότερα απ’ όσα είχαµε – και τα φάγαµε όλοι µαζί… Τι νόηµα έχουν όλα αυτά; Θα πει «όχι» στις επενδύσεις ο ρακένδυτος; Θα ωφελούσε τη χώρα του Μνηµονίου ν’ αρχίσει τάχα µου να ηθικολογεί για τη δηµοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώµατα στα µούτρα του επίδοξου ευεργέτη της;

Οχι. Η ανάγκη επιβάλλει να κάνουµε τον Κινέζο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ

3 σχόλια

 • @Όλους: Στο ΤΙΜΕ της 5-7-10 έχει μια θαυμάσια περιγραφή των “επενδύσεων” της Κίνας στην Αφρική… Εκρήξεις σ’ ορυχεία 50 εργάτες ψόφιοι -στην Κίνα μπορεί να ήταν περισσότεροι… Και δεν σημαίνει πως το άρθρο ΔΕΝ αναλύει την δυτική “βοήθεια” και τους κατά καιρούς Αφρικανούς ηγέτες που άφηνε να γδύνουν τους λαούς τους. Αναφέρει π.χ. τον Μομπούτου Σεσε Σεκο που για 32 χρόνια ταξίδευε στον πλανήτη με chartered Concord -εκτός τα Ελβετικά δισ… Από περιβάλλον και τέτοιες λεπτομέριες οι Κινέζοι το γράφουν εκεί ΠΟΥ δεν πιάνει μελάνι στην ίδια τους την χώρα για τις Αφρικανικές πειναλέες θα πάρουν μέτρα;; Σκορδοκαήλα τους…
  Βέβαια υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι Κινέζοι γι’ αυτήν την πολύ επιθετική επέκταση των αυτοκρατόρων του Κ.Κ.Κ. με τα χρήματα του λαού, που τα διαχειρίζονται δημοκρατικά και ελέω κουμουνισμού, αλλά μέχρη που τα πράγματα να ξυνίσουν για τις επενδύσεις τους;; Ποιός ζει και ποιός πεθαίνει εις τας Ελβετικάς Άλπεις…

 • Αααα, μπας κι ακούσατε τίποτις τελευταία για την Ζιμπάμπουε και τον δημοκράτη διαχειριστή του εθνικού της πλούτου;; Οι Κινέζοι ΕΧΟΥΝ αναλάβει ΚΑΙ την γεωργική παραγωγή ΕΚΕΙ! Η χώρα ήταν κάποτε το καλάθι της παραγωγής τροφίμων (food basket) κι ΟΧΙ μόνον για την Αφρική- Και ΣΤΟΠ οι δημοκρατικές διαμαρτυρίες των Άγγλων και των κτλ…. Αη-σιχτήρ ΟΛΟΙ τους κι άσε τους έρημους, καταπεινασμένους Αφρικανούς να ξεπουλούν βάζοντας υποθήκη τις πρώτες ύλες τους για ΟΛΟΝ τον αιώνα -αυτό νοιάζει τους Κινέζους- για ένα “πινάκιο άδειο κι από φακή”… Τώρα υπάρχει ανάπτυξη α λα Κίνα σ’ ΟΛΗ την Αφρική και ο θεός να φυλάει τον πλανήτη…
  Εδώ εμείς οι πολιτισμένοι ξεπουλήσαμε στον Α.Γ.Π. και τους γκάγκστερς του το μέλλον τριών τουλάχιστον γενεών…

 • @ Μπράβο αισιοδοξία, κ. perldion! «το μέλλον τριών τουλάχιστον γενεών…»(;;!!) Δηλαδή εννοείτε –σύμφωνα με τον Ηρόδοτο– 100 χρόνια! Που σημαίνει, με την σειρά του, ότι θα υφιστάμεθα επί τουλάχιστον ένα αιώνα. Ως Έλληνες και ελληνικό κράτος, ακόμη και ως έθνος. Είθε!
  Αν και πολύ αμφιβάλλω.
  Θα σας μαλώσω όμως για το «γκάνκστερς». Για όνομα! Όχι και γκάνκστερς! Δεν ήρθαν με πιστόλια να μας τα πάρουν. Μας έπεισαν για την εντιμότητά τους και εμείς (υπο)κύψαμε τουρλωτικώς, ασχολούμενοι με το κοκκαλάκι που μας είχαν πετάξει μέσα στον βόθυνο της δικής μας ευθυκρισίας και εντιμότητος.
  Γλύφαμε το κοκκαλάκι, κυρία μου, και, όπως γνωρίζετε, είναι δύσκολο, μη πω αδύνατο, να κάμη κανείς δύο δουλειές συγχρόνως: Να γλύφη και να… σκέπτεται.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε