Ο ανδριάντας του Διονυσίου Σολωμού στην Αθήνα

Ολόκληρη η Πρωτεύουσα δεν διαθέτει ούτε έναν ανδριάντα του Εθνικού Ποιητή της, του Διονυσίου Σολωμού. Πόσο μάλλον, που δεν πρόκειται μόνο για τον Εθνικό Ποιητή, δηλαδή απλώς για τον ποιητή που έγραψε τον Εθνικό Ύμνο της χώρας, αλλά για τον μεγαλύτερο ποιητή της νεότερης Ελλάδας.

Υπάρχει μόνο μια σχεδόν διαβρωμένη από το χρόνο και την εγκατάλειψη προτομή του, παρατημένη κάτω από κάτι δέντρα σε μια γωνία του επίσης παρατημένου Εθνικού Κήπου.

Η Ένωση Ζακυνθίων της Αθήνας ,  απευθύνθηκε στον ζακύνθιο γλύπτη Κώστα Δικέφαλο, καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ο οποίος δέχθηκε να φιλοτεχνήσει αντίγραφο του ανδριάντα του Σολωμού που βρίσκεται στο Μουσείο Σολωμού στην Ζάκυνθο (άλλο αντίγραφό του κοσμεί την ομώνυμη του ποιητή πλατεία στην Ζάκυνθο) και ο οποίος έχει δημιουργηθεί από τον μεγάλο γλύπτη του 19ου αιώνα Γεώργιο Βρούτο (1843-1909), καθηγητή των περισσότερων μεγάλων γλυπτών του 20ου αιώνα. Το έργο θα φιλοτεχνηθεί από τον κ. Δικέφαλο αφιλοκερδώς με μόνη προϋπόθεση την προμήθεια του απαιτούμενου μαρμάρου, δηλαδή μια δαπάνη 50.000 €.

Το σωματείο των ζακυνθίων της Αθήνας, επί μήνες προσπαθούσε, από το 2007, να πείσει το Δήμο Αθηναίων να καλύψει αυτή τη δαπάνη. Αρχικά τον Δήμαρχο και στη συνέχεια τους Αντιδημάρχους  Β. Κορομάντζο και Χ. Τέντομα. Δήλωσαν πως χρήματα δεν μπορούν να διαθέσουν για τον σκοπό αυτόν, όσο δε για  χώρο όπου θα  μπει ο ανδριάντας, «βλέπουμε».

Μετά από αυτό οι ζακύνθιοι αποφασίζουν να εξασφαλίσουν το ποσό με έρανο μεταξύ της ζακυνθινής παροικίας. Παρέμεινε όμως το πρόβλημα του πού θα στηθεί.

«Να τον βάλετε στον Εθνικό Κήπο», είπε ο Αντιδήμαρχος. Οι ζακύνθιοι αντιπρότειναν να μπει ο ανδριάντας στην Πλατεία Ομονοίας, με τη λογική ότι ο Σολωμός ήταν εκείνος που κατά κύριο λόγο και πρώτος έγραψε για τις καταστροφικές συνέπειες της διχόνοιας μεταξύ των Ελλήνων και την αναγκαιότητα της ενότητας και της ομόνοιας του Έθνους.

«Μα είναι υποβαθμισμένη», είπε ο Αντιδήμαρχος. «Ευκαιρία να την αναβαθμίσετε», απάντησαν οι ζακυνθινοί.

Η αντιπρόταση του Αντιδημάρχου ήταν για το Γκάζι, επί της οδού Πειραιώς, δίπλα από τα μπουζουξίδικα και τα υπαίθρια παζάρια της Άπω Ανατολής. Μπορεί να είχε και δίκιο, αφού αυτή είναι η αντιπροσωπευτική εικόνα του Έθνους σήμερα, άρα αυτή είναι η αρμόζουσα θέση για τον Εθνικό Ποιητή.

Και το θέμα έχει μείνει εκεί, χωρίς όμως να υπάρχει διάθεση του Δήμου για συνέχεια, παρά τις οχλήσεις της Ένωσης Ζακυνθίων.

Υπάρχει, άραγε, άλλη Πολιτεία, πόσο μάλλον ευρωπαϊκή, που να υποβάλλει με τέτοιο τρόπο τους πολίτες της σε έξοδα και ταλαιπωρίες μόνο και μόνο επειδή θέλουν να την κάνουν να επιτελέσει ένα στοιχειώδες δικό της καθήκον; Και παρότι το καθήκον της θα το επιτελέσει «με ξένα κόλυβα» να κωλυσιεργεί, να αδιαφορεί και να φέρει συνεχώς εμπόδια;

Τι σημαίνει για μια χώρα να τιμά τον Εθνικό και σημαντικότερο συγχρόνως Ποιητή της  με έρανο των συντοπιτών του, λες και πρόκειται για τοπικό λόγιο του τελευταίου χωριού;
Θα μου πείτε γιατί δεν απευθύνθηκαν οι ζακύνθιοι στην Κυβέρνηση. Για παράδειγμα στο Υπουργείο Παιδείας. Μα εκεί, κάθε φορά που θα πρόφεραν τη λέξη “Έθνος” ή τα παράγωγά της έπρεπε και να προσθέτουν κι ένα “με το συμπάθειο”!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ανδριάντας του Διονυσίου Σολωμού, στην πλατεία Σολωμού στην Ζάκυνθο, αντίγραφο του οποίου προτείνεται για την Αθήνα]

5 σχόλια

 • An den anavathmisoun auto (to agalma h/kai to perivalon) ston Ethniko khpo tha hthela na to dw ston Lykavito, sto Parko Ethnikhs Antistashs, sto Attiko Alsos, eno tha mou arese poio poly ston pezodromo omws oso poio konta ginete sto Hrodeio

 • Διονύση,σκέφτεσαι την περίπτωση να στηθεί στο προαύλιο της βουλής με την επιγραφή “και διηγώντας τα να κλαις”;

 • Ευτυχως καταρχας για όλους μας που εχει πεθανει οΠαπάς και έτσι δεν θεν θα κακαοποιηθει και ο εθνικός μας ποιητης οπως κακαποιηθηκαν ο Βενιζελος ο Μακρυγιάννης και τοσοι άλλοι. Μεγαλη εξυπνάδα των Ζακυνθηνών να ζητησουν αντιγραφή του τόσο ωραιου αγαλματος του Βρούτου και έτσι να περιοριστεί ο καλλιτέχνης στην αναγκαιότητα να μοιαζει ο Σολωμος με τον Σολωμο και όχι με την οποιαδήποτε πηγη εμνευσης του οποιουδήποτε γλύπτη που συνηθως τα αποτελεσματα ειναι άθλια και δεν εχουν και καμμια σχεση με το θέμα. Δεν αναφερομαι στον Δικεφαλο που ειναι εξαιρετικός καλλιτέχνης αλλα μιλω γενικα αν και ο Αγιος φοβερα θελει. Τωρα το μοναδικο σημειο που πρεπει να τοποθετηθει το άγαλμα του ποιητη είναι τα προπυλαια
  του Πανεπιστημιου ‘η στην Ακαλημια Αθηνων. Εκει του αξιζει.

 • Άτυχος είν’ ο Σολωμός,
  κι ας είχε πορτοφόλι,
  γεννήθηκε στη Ζάκυνθο,
  και όχι στ’ Αργοστόλι.

  Λόγω του ανταγωνισμού,
  Λοβέρδου ή Παρίση,
  με υπουργούς ή βουλευτές,
  τώρα θα τό ‘χαν στήσει.

  Όπου και να το στήσουνε,
  -σε πλάκα ή σε χόρτο-
  να δείχνει προς το Φάληρο,
  όπως εδώ στο Πόρτο.

  Κι αν δεν καταλαβαίνουνε,
  του έθνους μας τα κλέη,
  να τους το εξηγήσουμε,
  “άντε πνιγείτε” λέει.

  Δύ-στιχος

 • απο τον σημερινό Δήμαρχο της Αθήνας και τους συν αυτώ, περιμέναμε περισσότερα,ΑΛΛΑ δυστυχώς ‘πρίν αλέκτωρ λαήλσει τρίς” τα ξέχασε όλα!!Οι Ζακυνθινοί που ψηφίζουν στο Δήμο Αθηναίων θα τον θυμηθούν στις 7 Νοέμβρη

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε