Ωραίες «κατακτήσεις»

ΑΝΟΙΞΑΝ τα σχολεία σε συνθήκες (όπως πάντα) εθνικού γεγονότος. Δεν πιστεύω να υπάρχει άλλη πολιτισµένη χώρα στον κόσµο όπου η σχολική χρονιά αρχίζει µε τους πολιτικούς αρχηγούς, τους υπουργούς, τον Αρχιεπίσκοπο και δεν ξέρω ποιους άλλους προύχοντες να συνοδεύουν τους µαθητές στα θρανία. ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ; Ασφαλώς. Μιας υπερβολής που δεν εκδηλώνεται µόνο µε το άνοιγµα των σχολείων. Μήπως ξέρετε καµία άλλη χώρα στον κόσµο όπου γίνεται εθνικό ζήτηµα ποιοι, πόσοι και πώς µπαίνουν στα Πανεπιστήµια; Οπου εφηµερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις ασχολούνται µε τα θέµατα των εισαγωγικών εξετάσεων; Οπου εκδίδονται κανονικά ανακοινωθέντα για το ποια θέµατα είναι βατά και ποια δύσβατα; Αυτά δεν συµβαίνουν ούτε στη Ζιµπάµπουε!

ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, δυστυχώς, στην Ελλάδα. Οπου για κάποιον περίεργο λόγο, η εκπαίδευση συγκεντρώνει όλες τις παθογένειες της κοινωνίας. Ακόµη και έναν συνδικαλισµό του χειρότερου είδους.

ΕΧΩ ΜΠΡΟΣΤΑ µου µια ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά µε τον βαρύγδουπο τίτλο «Υπερασπίζουµε τις κατακτήσεις µας!». Τι ακριβώς υπερασπίζονται; Ακούστε προσεκτικά…

«ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ άδεια από τη διεύθυνση για να αποχωρήσουµε από το σχολείο» – πράγµα που σηµαίνει ότι πηγαινοέρχονται στο σχολείο όποτε τους γουστάρει…

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ υποχρεωτικό ωράριο 8-2» – δεν θέλουν να δουλεύ ουν ούτε καν εξάωρο, δηλαδή! «ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ του συλλόγου διδασκόντων γίνονται µέσα στο ωράριο» – αυτό που δεν υπάρχει όταν δεν τους βολεύει… «ΔΕΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ στα κενά µας άλλα κενά που είτε προκύπτουν έκτακτα είτε υπάρχουν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού» – αφήνουν τα κενά να υπάρχουν για να τιµωρούνται τα παιδιά που έπεσαν στα χέρια τους…

«ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ εφόδους διευθυντών και προϊσταµένων στην τάξη» – σιγά που θα το δεχόντουσαν! «ΔΕΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ σε σχολικούς συµβούλους ούτε σχέδια ρύθµισης ύλης ούτε αντίγραφα θεµάτων τεστ, πρόχειρων διαγωνισµάτων ή ύλης που εξετάζεται» – µε άλλα λόγια, δεν δίνουν λογαριασµό σε κανέναν…

ΑΥΤΑ ΚΑΙ άλλα συναφή περιέχονται στην ανακοίνωση. Γελοιότητες; Ασφαλώς. Αξίζει, όµως, να αναλογιστούµε ότι κάτι τέτοιοι άνθρωποι, µε αυτήν την κοινωνική και επαγγελµατική συνείδηση, αναλαµβάνουν να µεγαλώσουν και να µορφώσουν τα παιδιά µας. Ανθρωποι που αρνούνται τον έλεγχο, αρνούνται την ιεραρχία, αρνούνται την αξιολόγηση, αρνούνται τα υπηρεσιακά συµβούλια, αρνούνται ακόµη και το ωράριο.

ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ τώρα τι παιδιά θα βγουν από τα χέρια τους. Κι αν µπορεί να έχει µέλλον ένας τόπος το εκπαιδευτικό σύστηµα του οποίου προάγει την αφασία, το ανεξέλεγκτο, το ασυνείδητο, την αναξιοκρατία, την ελάχιστη προσπάθεια. Ενας τόπος που διαµορφώνεται κατ’ εικόνα και καθ’ οµοίωσιν όσων γράφουν τέτοιες ανακοινώσεις.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ όσων ανέχονται κάτι τέτοια φαινόµενα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ

5 σχόλια

 • Δεν θέλω να έχουν σκυφτό το κεφάλι
  και ούτε με βούρδουλα να τιμωρούν,
  μα θέλω -αν θέλουν- να απεργούνε
  και τα κεκτημένα μην παραχωρούν.

  Και θέλω να μάθω αν κάνουνε κι άλλοι,
  αυτά που συμβαίνουνε στον Πειραιά,
  και πώς κατακτήσανε τις κατακτήσεις,
  κι αν είναι και ποιού υπουργού δωρεά.

  Μήπως πετύχω κι εγώ κάτι τέτοιο,
  να κάμω μια δεύτερη -ίσως- δουλειά,
  τον έχω μικρό τον μισθό τον δικό μου,
  μου τον καταντήσανε μιά κουτσουλιά.

  Δύ-στιχος

 • Πρέπει να απαγορευθεί επί ποινή απολύσεως με συνοπτικές διαδικασίες να κάνουν οι διορισμένοι στο Δημόσιο καθηγητές Μέσης Εκπαιδεύσεως ιδιαίτερα κατ’ οίκον μαθήματα στους ίδιους τους μαθητές τους, όπως κατά κόρον γίνεται επί δεκαετίες!
  Να διδάσκουν την ύλη σωστά μέσα στην τάξη και να απαιτούν από τους μαθητές τους να μελετούν σπίτι και να τους εξετάζουν επίσης μέσα στην τάξη, όπως παλιά.
  Αν κάποιος χρειάζεται ιδιαίτερο να κάνει με αδιόριστους άνεργους καθηγητές.
  Σημειωτέον πως οι αμοιβές των καθηγητών του δημοσίου για τα ιδιαίτερα είναι αφορολόγητες!

 • Θα τρελαθούμε – αν δεν έχουμε ήδη τρελαθή!
  Ο νεαρώτατος κατά τα φαινόμενα …γράφος μας ομιλεί για «ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ»!!!
  Δεν γνωρίζει, βλέπετε, δεν πρόλαβε λόγω του νεαρού της ηλικίας του να πληροφορηθή ή και να αντιληφθή ότι εδώ πρόκειται για ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ή, ακόμη σωστότερα, ΥΠΟΤΑΓΗΣ.
  Και βεβαίως χαμένος κόπος θα ήταν αν κάποιος τον πληροφορούσε πως δεν είναι καθόλου περίεργος ο λόγος για τον οποίο «η εκπαίδευση συγκεντρώνει όλες τις παθογένειες της κοινωνίας».
  Ή θεωρεί πως αυτή η «εκπαίδευση» δεν είναι απόρροια της (παθογενούς) κοινωνίας εντός της οποίας διαμορφώνεται και αναπτύσσεται, όπως ακριβώς και η δημοσιογραφία και ό,τι άλλο;
  Ή έχει την άποψη πως αυτή η «εκπαίδευση» δεν είναι καθρέφτης και είδωλο αυτής ακριβώς της (παθογενούς) κοινωνίας, όπως ακριβώς και η δημοσιογραφία και ό,τι άλλο;
  Και βεβαίως νομίζει πως η «εκπαίδευση» συνιστά Παιδεία, ειδ’ άλλως για Παιδεία θα μιλούσε. Αλλά τα έχει προφανώς μπερδέψει.
  Το κακό είναι ότι για αυτά τα πρωτάκουστα και επαναστατικά που γράφουν αυτός καθώς και οι υπόλοιποι …γράφοι πληρώνονται κι όλας. Και μάλιστα αδρότατα και πολλαχόθεν.

 • @n.demonicos: welcome on board, αλλά οι διαπιστώσεις μας περισσεύουν και μοιάζει να μοιρολογούμε πάνω από πτώμα που δεν είναι σε θέση να μας πει”άει και στο διάολο εσύ μ’ έκανες τέτοιο”!
  Ας αρχίσουμε απ’ αυτά που ΜΠΟΡΟΥΜΕ π.χ.:
  Να πάψουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στα φροντιστήρια -άλλωστε από ΤΙ ΑΕΙ θα αποφοιτήσουν; Σε ποια δημόσια υπηρεσία θα διοριστούν για να… αεργοποιηθούν;
  Να πάψουμε να πληρώνουμε διόδια
  Να πάψουμε να πληρώνουμε την ΕΡΤ μαζί με την ΔΕΗ
  Να πάψουμε ν’ αγοράζουμε ΟΤΙ προϊόν διαφημίζεται κατά την διάρκεια των ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΟΛΩΝ των ελληνικών καναλιών
  Να πάψουμε ν’ αγοράζουμε ΟΤΙ διαφημίζεται στα μεσημεριανάδικα αλλά και σ’ όλες του ίδιου τύπου εκπομπές ΟΛΩΝ των καναλιών. Εμείς αιμοδοτούμε ΟΛΟΥΣ αυτούς που, κάλη ώρα όπως ο κ. Πρετεντέρης, κάνουν τις διαπιστώσεις που μας ρίχνουν κατακέφαλα!
  ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως θέλουν συλλογική δράση και το μόνο συλλογικό που ποτέ κάναμε -ως λαός- είναι μικρές και πιο μεγάλες λαμογιές και με αναδιαπραγμάτευση ή χωρίς αυτήν ΚΑΝΕΙΣ ΞΕΝΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ.
  Μιλούσα χθες με εργαζόμενο σε υψιλή διευθυντική θέση σε τεράστια, με παγκόσμια εμβέλεια, εταιρεία και κείνο που μου είπε και μ’ έκανε να σκεφθώ είναι:
  “Η γενιά σας είχε στόχο την όσο πιο πρόωρη σύνταξη. Δεν είναι έτσι! Το να δουλεύεις σε κρατά υγειή!” Λέτε να είναι ανισόρροπος/η;; Πάντως ΔΕΝ κατοικεί ΟΥΤΕ δούλεψε ποτέ του/της στην Ελλάδα και κρίνει από την σκοπιά του εις το παγκόσμιο εργαζομένου πολίτη -αυτός/η μιλούσε και ‘γώ σκεφτόμουν τον χρόνο μου και ότι αυτός είναι η μοναδική μου περιουσία που ούτε αγοράζεται ούτε πουλιέται ούτε μετοχοποιείται… Τώρα ΤΙ κάνω μ’ αυτόν;; Αυτό είναι “άλλου παππά ευαγγέλιο”…

 • @ perldion: Δίκιο έχετε, αλλά η συλλογική δράση εναντίον του παραλόγου χρειάζεται στέρεο υπόβαθρο, δηλαδή ΠΑΙΔΕΙΑ. Στην Ελλάδα συλλογικώς δρουν οι συντεχνίες -με όποια χειρότερη έννοια τουν όρου- όταν θίγωνται τα κακοκεκτημένα τους, τουτέστι καταργούνται επιδόματα ή αποκλειστικότητες.
  Και βεβαίως συμφωνώ με τον/την εργαζόμενο/η της αναφοράς σας – τουλάχιστον καθ’ όσον αφορά στην πρώτη πρόταση. Η εντός λογικών χρονικών ορίων συνταξιοδότηση δεν απαγορεύει την εργασία, πέστε το δουλειά, αν θέλετε. Η δημιουργία δεν απορρέει υποχρεωτικά από την σχέση εργοδότου/εργαζομένου.
  Όσο για τον χρόνο μας, ως μοναδικής και μη εκποιούμενης ή ανταλλασσόμενης ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ περιουσίας μας, τι να πω; Ότι το αντιλαμβανόμαστε η πλειοψηφία πολύ πριν πάμε… ταμείο;!
  Πάντως, μεταξύ μας -επειδή αποφάσισα να πάω ταμείο στα 102 αντί των 107-, πουλάω μία πενταετία έναντι καλής τιμής. Τι λέτε; Θα βρω πελάτη;

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε