Ούρα!

Συστατικό στοιχείο του πολιτισμού είναι η αέναη εξέλιξη. Από τον κανόνα δεν θα ήταν δυνατόν να εξαιρεθεί η ύψιστη των τεχνών, η ποίηση. Όταν δε η εξέλιξη προέρχεται από τη “βάση”, τον λαό, τότε αυτή εδραιώνεται.
Πριν από δεκαετίες ο Κωστής Παλαμάς έγραφε για την Αθήνα πως είναι “διαμαντόπετρα στης Γης το δαχτυλίδι”. Η θεωρία της εξέλιξης επαληθεύτηκε μεταβάλλοντας τον στίχο ως εξής: “κατουρόπετρα στης Γης το δαχτυλίδι”. Όσες και όσοι περιδιαβάζουν στους δρόμους του ξινού άστεως το έχουν μυριστεί και, κατά πληροφορίες, δραστηριοποιούνται ώστε το έμβλημα της πρωτεύουσας, η “γλαυκώπις Αθηνά”, να αντικαταστήσει ο “εκκρίνων νεφρός”. Προφανώς για να τιμηθεί ο ποιητής του “Δωδεκάλογου του Γύφτου”, η κυριότερη βεσπασιανή έχει χωροθετηθεί στην οδό Ιπποκράτους έναντι του τοίχου στον οποίον καταλήγει το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου φιλοξενείται το σύνολο – κατά συνθήκην – του έργου του Παλαμά.
Σύμφωνα με φήμες, το δημιούργημα του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν με απόφαση των “συναρμοδίων” – επικειμένων και των δημοτικών εκλογών – θα λάβει την ονομασία “Διεθνής Ουροθήκη” (συγχωρήστε τον όζοντα βαρβαρισμό). Και τούτο προκειμένου διατελέσαντες και επίδοξοι αστυάνακτες να ακούσουν το σχετλιαστικό επιφώνημα: “Ούρα”…

ΦΩΤΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

http://enathines.blogspot.com