Μάθε παιδί μου γράμματα…

Εκείνα που συγκράτησα από τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι η αύξηση των υποψηφίων (από 85.000 σε 90.000), η αύξηση των εισακτέων (7 στους 10 μπαίνουν σε κάποια σχολή), η αύξηση των γραπτών με βαθμολογία κάτω από τη βάση (κατά 18.000) και η μείωση του αριθμού των αριστούχων. Η κατάργηση της βάσης του 10 δίνει την πραγματική εικόνα για τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών. Πρόκειται για άλλη μία «μεταρρύθμιση» στην Παιδεία που όχι μόνο δεν βελτίωσε το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά ενίσχυσε την ανεπάρκειά του. Η κατάργηση του 10 καλλιέργησε περισσότερες προσδοκίες στους διαγωνιζόμενους, κατέβασε όμως τον πήχυ των επιδόσεών τους. Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όσον αφορά τη βαθύτερη διάσταση της κατάργησης της βάσης του 10, οφείλουμε να παραδεχτούμε δύο πραγματικότητες:

Πρώτον, αναδεικνύεται μία από τις πλέον παράδοξες διαστάσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ενώ η βάση του 10 έχει μεγάλη σημασία για την αποφοίτηση από το Γυμνάσιο, δεν παίζει κανένα ρόλο για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση! Υπάρχουν σχολές ΤΕΙ στις οποίες οι υποψήφιοι εισάγονται με μέσο όρο 7, 6 ή ακόμα και 5, οι οποίοι, τηρουμένων των αναλογιών, με αυτές τις βαθμολογίες δεν θα είχαν καταφέρει να τελειώσουν ούτε το Γυμνάσιο.

Δεύτερον, επιβεβαιώνεται ότι η εκπαίδευση παραμένει όμηρος του πολιτικού συστήματος. Πρωταρχικός στόχος του δεν είναι να προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις των εκατοντάδων σχολών που έχουν ιδρυθεί σχεδόν σε κάθε πόλη, να ενοικιάζονται οι γκαρσονιέρες και να δουλεύουν τα νυχτερινά κέντρα. Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους είναι για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια οι σταθεροί αιμοδότες των τοπικών οικονομιών, αποτελώντας όμως μέρος ενός συστήματος που αργοπεθαίνει.

Η αθρόα εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς βάση, ουσιαστικά δηλαδή χωρίς κριτήρια, συντηρεί έναν φαύλο κύκλο όπου επικρατεί η επιβράβευση της ελάχιστης προσπάθειας, η παραγωγή στρατιών υποψήφιων ανέργων πτυχιούχων και η διατήρηση σχολών με θολό ή ανύπαρκτο αντικείμενο. Η πρακτική αυτή για την οποία ευθύνεται σε συντριπτικό βαθμό το πολιτικό σύστημα έχει και μία διάσταση εξαιρετικά ανήθικη. Χαμηλώνοντας τον πήχυ μειώνονται τα κίνητρα και οι προσδοκίες από τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι μετά το τέλος των σπουδών τους, συρρέουν στα πολιτικά μας γραφεία για μια θέση στο Δημόσιο ή ένα πρόγραμμα stage. Το ίδιο το πελατειακό σύστημα που εμείς εκτρέφουμε και συντηρούμε γυρνάει εναντίον μας και έτσι διαιωνίζεται μία άρρωστη κατάσταση.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να συνεχίσει να παράγει ημιμαθείς πτυχιούχους, χωρίς αντικείμενο, ξεκομμένους από τις παραγωγικές ανάγκες της οικονομίας. Κι αν εμείς, ως πολιτικό σύστημα συνολικά, δεν καταφέρουμε να «θυσιάσουμε» το όποιο μικροπολιτικό μας συμφέρον υπέρ του συλλογικού οφέλους της κοινωνίας και των νέων ανθρώπων, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον τόπο μας. Με όλα αυτά θυμήθηκα την καλή ελληνική κωμωδία της δεκαετίας του ’80 με τίτλο «Μάθε Παιδί μου Γράμματα», η οποία αναφέρεται ακριβώς στην εξάρτηση της εκπαίδευσης από αγκυλώσεις και ξεπερασμένες νοοτροπίες του παρελθόντος. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι 30 χρόνια μετά μας απασχολούν τα ίδια ζητήματα και ότι η πραγματικότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος ακόμα και σήμερα συνεχίζει να ξεπερνά ακόμα και σενάριο ταινίας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ [Φωτογραφία: ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ]
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

* Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βουλευτής της Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών.

5 σχόλια

 • Σωστά, το πρόσεξα κι εγώ,
  βλέποντας τη ματιά του,
  όλο και περισσότερο
  του μοιάζει του μπαμπά του.

  Να είναι όμως σίγουρος,
  πως σε τριάντα χρόνια,
  τα ίδια πάλι θά’χουμε
  ημιμαθή γκαρσόνια.

  Δεν θέλουν κάποια αλλαγή
  του κράτους οι δραγάτες,
  το σύστημα χρειάζεται
  αμόρφωτους εργάτες.

  Δύ-στιχος

 • Λάθος κάνετε και οι τρεις αγαπητοί.
  Ο όνος της φωτογραφίας είναι από την Σκύρο και όχι από την Β΄ Αθηνών.
  Εκεί δεν υπάρχουν ὀνοι αλλά κόθωνοι.

  Καλύτερα δεν είναι το παιδί να γίνει τσινάτος βολευτής παρά χέστης κουκουλοφόρος τρομοκράτης;

 • Κύριε Μητσοτάκη με αφορμή το κείμενό σας, θα ήθελα να επισημάνω δύο πραγματάκια:

  1)Αγνοείτε την σχετικότητα της βαθμολογίας , θεωρώντας αφελώς οτί η αξιολόγηση γίνεται πάντα με κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Για παράδειγμα ένας μαθητής Α δίνει εξετάσεις και αξιολογείται με 12. Κρίνεται λοιπόν από εσάς κατάλληλος για εισαγωγή σε σχολή. Ό ίδιος μαθήτης Α εξετάζεται σε πιο δύσκολα θέματα την επόμενη χρονιά και βαθμολογείται με 9,5. Ο ίδιος μαθητής κρίνεται τώρα ανεπαρκής. Δεν υπάρχουν κύριε Μητσοτάκη «μαθητές του 10» και «μαθητές του 13» αλλά επίπεδα δυσκολίας τα οποία ανταποκρίνεται ένας μαθητής, η διακύμανση των οποίων δεν ελέγχεται. Εάν οι βαθμοί των μαθητών παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αυτό δεν σημαίνει οτι ο πληθυσμός χάζεψε (!) αλλά οτι τα θέματα ήταν πιο εξεζητημένα.

  2)Η βάση μίας σχολής είναι τα μόρια του τελευταίου εισακτέου σ’αυτήν. Επειδή όμως «ο τελευταίος εισακτέος» δεν είναι κάποιο μέγεθος αλλά απλά μία τιμή στην συνάρτηση, στην ουσία η βάση μίας σχολής διαμορφώνεται από δυο άλλους παράγοντες: την ζήτηση που έχει η σχολή και την χωρητικότητά της. Τέλος! Όταν λοπόν απορείτε πώς ένας μαθητής εισαγεται σε σχολή με 7, αυτό που στην ουσία θέλετε να πείτε είναι γιατί η σχολή αυτή δέχεται 200 φοιτητές π.χ αντί 100. Συνεπώς η πολιτική παρέμβαση χρειάζεται δεν έχει σχέση με τους «κακούς μαθητές» και τη βάση του 10, αλλά με την διαμόρφωση τού αριθμού των εισακτέων στις σχολές με βάση τις κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν.

  Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι:
  Παρά την νηπιακού επιπέδου ανάλυση που κάνατε είπατε και κάτι σωστό: Οτί υπάρχουν άχρηστες σχολές μόνο και μόνο για την αιμοδοσία της παραμεθορίου. Εάν καταργηθούν αυτές οι σχολές έχετε εσείς σχέδιο αξιοποίησης αυτών των νέων μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης ή απλά θέλετε να δημιουργήσετε ένα «αγοραστικό κοινό» για τις ιδιωτικές σχολές;

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε