Κλείνουν σχολεία της ομογένειας

Επιχείρηση «σκούπα» στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, και κυρίως αυτά της Κεντρικής Ευρώπης, πραγματοποιεί, αυτόν τον καιρό, το υπουργείο Παιδείας. Εφαρμόζοντας σχέδιο εξυγίανσης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρέχουσας δημοσιονομικής πολιτικής. Εχει ήδη προβεί σε ανακλήσεις εκατοντάδων εκπαιδευτικών της ομογένειας, ενώ προχωρά στη λήψη δραστικών μέτρων, όπως κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, μειώσεις αποσπάσεων, περικοπές αμοιβών (λεγόμενα επιμίσθια) κ.ά. Παράλληλα, η υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, προαναγγέλλει τη ριζική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των σχολείων του απόδημου Ελληνισμού. Το σχέδιο τίθεται σύντομα σε διαβούλευση, με σκοπό τον Οκτώβριο να κατατεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου.

«Δεν μπορεί να μας αιφνιδιάζει έτσι», λένε πολλοί εκπαιδευτικοί, και κυρίως καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, από τη Γερμανία. Αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ανακληθέντων, με την αιτιολογία της συμπλήρωσης της -εκ νόμου- τριετούς ή πενταετούς θητείας τους στα εκεί σχολεία.

«Μας εμπαίζουν. Δεν μας μιλάνε καθαρά», διαμαρτύρονται και αναρωτιούνται γι’ αυτά που έπονται. Σύμφωνα πάντως με την υπουργό, ο απώτερος στόχος είναι η ένταξη των ομογενειακών σχολείων στην ευρύτερη στρατηγική για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας εντός και εκτός χώρας. Στόχος, όπως δήλωσε, πριν από λίγες ημέρες, στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη συνάντηση εργασίας «Για την ελληνική γλώσσα και την ελληνική αγωγή», ένα σχέδιο λειτουργίας των σχολείων «ανά ήπειρο και ανά περιοχή, με επίκεντρο την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό». Οπερ σημαίνει αλλαγή της φυσιογνωμίας των σχολείων και, σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακή μετατροπή τους σε δίγλωσσα, ενταγμένα στο πρόγραμμα των ξένων σχολείων και με συγκεκριμένα μαθήματα (γλώσσας, ιστορίας κ.ά.). «Το απολυτήριο των αμιγών σχολείων (σ.σ. αυτόνομα και με ελληνικό πρόγραμμα σπουδών) δεν οδηγεί πουθενά, δεν δίνει δικαίωμα για ανώτατες σπουδές έξω», επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, παραπέμποντας, ταυτόχρονα, στα απογοητευτικά αποτελέσματα των κατατακτήριων εξετάσεων των ομογενών στην ελληνική τριτοβάθμια, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. «Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Διατέθηκαν 3.263 θέσεις, οι υποψήφιοι ήταν 1.692 και από αυτούς πέτυχαν οι 869».

«Αναμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο, στοχεύοντας στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, κατ’ αρχάς στους Ελληνες ομογενείς ανά την υφήλιο, αλλά και ταυτόχρονα σε όλους τους πολίτες που θέλουν να μετέχουν της ελληνικής Παιδείας», δηλώνει στην «Ε» η αρμόδια υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, προσδιορίζοντας -όχι τυχαία- ως ζητούμενο «τη μεταλαμπάδευση στις επόμενες γενιές της γλώσσας, του πολιτισμού και της Ιστορίας μας», αλλά και την παροχή δυνατότητας σε ομογενείς και όσους το επιθυμούν «να μάθουν να σκέφτονται και να εκφράζονται μέσα από τη λεξιλογική επάρκεια της ελληνικής γλώσσας».

Οσο για τη μεθοδολογία, την προσδιόρισε η ίδια, πρόσφατα, στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού: «Πρέπει να πάμε σ’ έναν νέο σχεδιασμό, με βάση όχι τις επιμέρους ανάγκες κάποιου ομογενούς ή Ελληνα κατοίκου, οι οποίοι θέλουν να αποσπαστούν, διότι τις περισσότερες φορές οι στελεχώσεις εξυπηρετούσαν άλλα κριτήρια».

Εχουν δρομολογηθεί:

1 Κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων. Ηδη έχουν κριθεί «μη βιώσιμα» αρκετά σχολεία της Γερμανίας (Ανόβερο, Αμβούργο, Βερολίνο, Κολονία κ.α.).

2 Εξορθολογισμός αποσπάσεων. Ανακλήθηκαν 181 εκπαιδευτικοί με 3ετία και 5ετία από Ευρώπη (η συντριπτική πλειονότητα από Γερμανία, οι υπόλοιποι από Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Σουηδία) και ορισμένες ειδικότητες (Καλλιτεχνικά, Αγγλικά!) από ΗΠΑ.

3 Μείωση δαπανών με κάθε δυνατό τρόπο. Μεταξύ αυτών, χρήση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, συνδρομή από τις κοινότητες, όπου είναι εφικτό, κ.ά.

4 Αξιολόγηση κονδυλίων που δαπανώνται ετησίως.

5 Ανακατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ηδη, το υπουργείο ζήτησε από τους συντονιστές του εξωτερικού -που κι εκείνοι θα μειωθούν- να προβούν σε λεπτομερή καταγραφή της κατάστασης μετά τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

6 Κατασπατάληση κονδυλίων.

7 Μεγάλη αύξηση του εκπαιδευτικού δυναμικού τα τελευταία πέντε χρόνια (20%). Το 2004 αποσπάστηκαν 1.700, φέτος 2.333.

8 Υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί σε πολλά σχολεία (ειδικά στα τμήματα), κενά σε άλλα.

9 Μεγάλη αποσπασματικότητα. Δηλαδή, πολλά μικρά σχολεία.

10 Ακόμα και «μαύρες τρύπες» σε τομείς, όπως στις έδρες στα ξένα πανεπιστήμια. Η υφυπουργός κατήγγειλε στην Επιτροπή της Βουλής την απουσία πρακτικών από την αρμόδια Επιτροπή του υπ. Παιδείας, ενώ επισήμανε την παραίτηση του συντονιστή μόλις διατάχτηκε ΕΔΕ.

Πάντως, είναι πανθομολογούμενη η παθογένεια, που εδώ και χρόνια πλήττει τα σχολεία της ομογένειας (εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, στα αμιγή, στα ενταγμένα -τμήματα ελληνικής γλώσσας μέσα στο πρόγραμμα των ξένων σχολείων- και στα μικτά). Τα τελευταία χρόνια δε, έχει καταστηλιτευθεί το φαινόμενο των λεγόμενων «αναντικατάστατων», δηλαδή των εκπαιδευτικών που ενώ έχουν συμπληρώσει ακόμα και πενταετία, εξασφαλίζουν κάθε χρόνο παράταση της θητείας τους. Ορισμένοι έχουν συμπληρώσει μέχρι και 10 χρόνια στην ίδια θέση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο εξυφαίνει το σχέδιο εξυγίανσης της ομογενειακής εκπαίδευσης, αφήνοντας, ωστόσο, απ’ έξω το ζήτημα των ευθυνών της κεντρικής διοίκησης και απλώς αυξάνοντας τη λίστα με τα ενδεικτικά περιστατικά. Σε Νηπιαγωγείο της Αλεξάνδρειας υπάρχει ένας μαθητής κι ένας νηπιαγωγός, στο Γυμνάσιο, 12 μαθήτριες και 14 εκπαιδευτικοί, αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί. Εξίσου χαρακτηριστική, η καταγραφή για εκπαιδευτικούς που σε αρκετές χώρες δεν εργάζονται καθημερινώς, αλλά το Σαββατοκύριακο και για λίγες ώρες (στα τμήματα που λειτουργούν εκτός σχολείων).

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο παραμένει ίδιο. Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του 30% των κονδυλίων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού που διατίθενται για την εκπαίδευση της ομογένειας. *

ΑΝΝΑ  ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Εκπαιδευτικοί: «Δυσαρέσκεια, αγανάκτηση με την κλασική ελληνική προχειρότητα»

«Μαζέψτε τα και ελάτε κάτω. Θα ακολουθήσει το επίσημο έγγραφο, που θα πιστοποιήσει την ανωτέρω ειλημμένη απόφαση».

Η εντολή αυτή της Διαπολιτισμικής Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, στην οποία προΐσταται η Θάλεια Δραγώνα, δόθηκε την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνικώς σε δασκάλους που υπηρετούν στα ελληνικά σχολεία της περιοχής Βάδης-Βιρτεμβέργης (Στουτγάρδης) και προκάλεσε αναστάτωση και ταραχή, τόσο στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων και τους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς.

«Η απόφαση της Αθήνας μάς αιφνιδίασε δυσάρεστα, ιδιαίτερα τώρα, σε χρονική στιγμή που στη Γερμανία είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι και αντικείμενο χλευασμού λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Αγωνιούμε για την πατρίδα. Πονάμε για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Γεννήθηκα στη Γερμανία πριν από 40 χρόνια και ποτέ δεν θυμάμαι οι Ελληνες να είχαν την αντιμετώπιση από τους Γερμανούς που έχουν σήμερα. Μας θεωρούν το μαύρο πρόβατο της Γερμανίας, της Ε.Ε., της δημοσιονομικής κρίσης».

Ετσι περιέγραψε μιλώντας στην «Ε» το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τους Ελληνες, ο Γιώργος Καραγιώργος, ιδιοκτήτης μουσικής σχολής, επίσημα αναγνωρισμένης από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας για τις σπουδές και τα πτυχία που παρέχει, εκφράζοντας παράλληλα απορία και αγανάκτηση για τη συγκεκριμένη ενέργεια της ΔΙΠΟΔΕ…

«Μας διακατέχει άγχος, δυσαρέσκεια, νευρικότητα και αγανάκτηση με την κλασική ελληνική προχειρότητα, που επιδεικνύει το αθηνοκεντρικό υπουργείο Παιδείας και με την κατάσταση που δημιουργούν με το θέμα των ελληνικών σχολείων στη ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης αλλά και ευρύτερα στα σχολεία της Ομογένειας» μας δήλωσαν από κοινού και οι Τάσος Σαλτσογλίδης, βιομηχανικός εργάτης, και Αθανάσιος Κήπας, μεταφραστής, πρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων της Γερμανίας. Στις φωνές τους, κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, διακρίνονταν αγωνία και πίκρα για τη στάση του υπουργείου Παιδείας: «Η Αθήνα μάς εμπαίζει. Η θέση του υπουργείου για το θέμα μας είναι ασαφής. Ζητάμε διάλογο και καθαρές θέσεις. Αντί αυτών, δεν κάνουν δηλώσεις, δεν υπογράφουν νομοσχέδια. Κωλυσιεργούν και αρέσκονται σε δαιδαλώδεις λύσεις, που αποπνέουν προχειρότητα. Λειτουργούν με προσχήματα. Πότε μας λένε ότι τα έγγραφα δεν τα έχει υπογράψει η κυρία υπουργός. Αλλοτε μας παραπέμπουν στην κυρία υφυπουργό, και από κοινού, τα γραφεία και των δύο, μας παραπέμπουν σε αναρμόδιους υφιστάμενους, υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους».

Τους ρώτησα σε τι καθεστώς λειτουργούν τα σχολεία που ανήκουν στην Ομοσπονδία.
«Στην Ομοσπονδία μας υπάγονται τα σχολεία της Βαυαρίας (Ντίσελντορφ), Βάδης-Βιρτεμβέργης (Στουτγάρδη) και Ρηνανίας-Βεστφαλίας (Μόναχο). Του Βερολίνου λειτουργούν αυτόνομα.
Εχουμε περίπτωση στα σχολεία του Αμβούργου, όπου οι δάσκαλοι είναι περισσότεροι από τους μαθητές, ενώ στα σχολεία της γειτονικής Βαυαρίας έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κακοδιαχείρισης μεταξύ των γραφείων της Εκπαίδευσης και της πρεσβείας. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σε εξέλιξη ΕΔΕ. Το γερμανικό κράτος επιδοτεί κάθε Ελληνα μαθητή με 300 ευρώ το χρόνο».

Μας λένε ότι «τα σχολεία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες· στα αμιγή, δηλαδή μέσα στο γερμανικό σχολείο διδάσκονται και ελληνικά και αντιστρόφως. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα σχολεία της Βαυαρίας, του Αμβούργου, της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Βερολίνου.
Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται τα σχολεία της δικής μας περιοχής (Βάδης-Βιρτεμβέργης). Είναι γερμανόφωνα στη βασική εκπαίδευση. Τα παρακολουθούν 3.440 παιδιά που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα ένα 8ωρο την εβδομάδα, τις απογευματινές ώρες. Στα σχολεία αυτά δεν επιδοτούνται οι μαθητές αλλά τους παρέχονται τα κτίρια και οι υλικοτεχνικές υποδομές (κομπιούτερ, εργαστηριακός εξοπλισμός, κ.λπ.). Οι σχετικές παροχές είναι υπό τη διαχείριση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που έχει άριστες σχέσεις με τις γερμανικές Αρχές».

Σήμερα πού βρίσκεστε;
«Τα σχολεία μας είναι τα μεγαλύτερα σε δυναμικό της Ομογένειας στον πλανήτη. Σ’ αυτά διδάσκουν 175 δάσκαλοι. Η Αθήνα, θα αποσύρει 95-100 εξ αυτών. Μάλιστα, αντιτείνει πως δεν μπορεί να συντάξει και να ψηφίσει ξεχωριστό νόμο για την περιοχή της Στουτγάρδης, αλλά θα εκδώσει

ενιαίο νόμο για όλα τα ομογενειακά σχολεία. Η κ. υφυπουργός είχε προγραμματιστεί ότι θα επισκεπτόταν την Ομοσπονδία και τα σχολεία στις 19/6 για αυτοψία. Η επίσκεψη είχε κανονιστεί από τον γ.γ Απόδημου Ελληνισμού Κων. Τάτση. Ανέβαλε την επίσκεψη με φτηνο-προσχήματα. Οι κωλυσιεργίες, οι προχειρότητες και τα “τελεσίγραφα” εντείνουν τα προβλήματα με τους Γερμανούς, σε περίοδο που βιώνουμε την αποστροφή, τον ρατσισμό και τον χλευασμό τους. Οι δάσκαλοι βρίσκονται όμηροι μιας κατάστασης, για την οποία δεν ευθύνονται, σε ένα συντεταγμένο και οργανωμένο κράτος, όπως η Γερμανία. Εχουν υπογράψει συμβόλαια ενοικίασης σπιτιών, αυτοκινήτων, καθώς και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κ.λπ. Είναι αδιανόητο για τους Γερμανούς να σηκωθεί κάποιος και να φύγει “σπάζοντας” συμβόλαια και αθετώντας υπογραφές. Εδώ συνηθίζεται να ειδοποιείς από 3-6 μήνες πριν την αποχώρηση. Ποιος θα πληρώσει όλα αυτά τα κόστη και τις ρήτρες των συμβολαίων;».

Τι ζητάτε;
«Πίστωση χρόνου, ώστε όλοι, Ομοσπονδία, γονείς, μαθητές και δάσκαλοι, να μπορέσουμε με ηρεμία να προετοιμαστούμε για το νέο καθεστώς λειτουργίας των σχολείων της Βάδης-Βιρτεμβέργης. Επίσης, ζητάμε εξαίρεση για την περιοχή μας και σοβαρότητα από το υπουργείο χωρίς μυστικοπάθεια και υπεκφυγές».

Ο δάσκαλος μουσικής Γ. Καραγιώργος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Χωρίς ελληνικά σχολεία στον τόπο μας, το πιθανότερο είναι η γλώσσα μας να βρεθεί σε κρίση. Μαζί μ’ αυτή ο πολιτισμός μας, οι αξίες μας και τέλος η ταυτότητά μας. Απευθύνουμε έκκληση προς τους υπεύθυνους να βρεθεί με δημιουργικό διάλογο εφικτή λύση στο αίτημά μας. Το μέλλον των παιδιών μας είναι πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών του ελληνικού κράτους: αν τελικά θα ονομάζονται Ελληνόπουλα ή αν θα προσφωνούνται λαζογερμανοί».
ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *