Αναρρίχηση μέσω συνδικαλισμού

Δεν γνωρίζω αν ο πρώην συνδικαλιστής του υπουργείου Πολιτισμού στον λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν εννέα (καλά διαβάσατε, εννέα) εκατομμύρια ευρώ ανήκει στην προσκείμενη στη Ν.Δ. συνδικαλιστική παράταξη, σ’ εκείνη του ΠΑΣΟΚ ή σε κάποια άλλη.
Οπου και αν ανήκει, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός, θα μπορούσε ν’ ανήκει οπουδήποτε. Ο καθεστωτικός συνδικαλισμός, έτσι όπως λειτουργεί τα χρόνια της μεταπολίτευσης τουλάχιστον, δεν αποτελεί παρά ουρά των κομμάτων, προέκτασή τους και τα χαρακτηριστικά του δεν διαφέρουν από τα χαρακτηριστικά των κομμάτων που νέμονται μικρές ή μεγάλες εξουσίες. Ισοπεδωτικό να γενικεύουμε· προφανώς υπάρχουν συνδικαλιστές που εκλέγονται με στόχο την προστασία της εργασίας, αλλά αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα και κανόνα στον χώρο. Το συνδικαλιστικό κίνημα αμαυρώθηκε από τότε που κάποιοι επιχείρησαν να το χρησιμοποιήσουν για την προώθηση προσωπικών ή κομματικών συμφερόντων. Συνήθως ταπεινών. Πολλοί συνδικαλιστές έφτιαξαν καριέρες (και όχι μόνο) μέσα από θέσεις εκπροσώπων σε σωματεία και εξαργύρωσαν τις θέσεις αυτές αργότερα με πολιτικά οφίτσια. Μια ματιά στη σύνθεση κοινοβουλευτικών ομάδων θα το επιβεβαιώσει. Συνδικαλιστές -και κατ’ επέκταση σωματεία και οργανώσεις- έπαιξαν ρόλους που προωθούσαν τα συμφέροντα των κομμάτων εξουσίας. Λειτουργούσαν ως δυνάμεις εκτόνωσης όταν χρειαζόταν, ως δυνάμεις κρούσης όταν εξυπηρετούνταν το κομματικό συμφέρον. Και φυσικά όλα αυτά με αντίτιμο. Κάποιες θέσεις εξουσίας, κάποια αξιώματα, μερικές φορές γερές οικονομικές απολαβές, μέχρι και συνδιοίκηση ασκούσαν ή ασκούν συνδικαλιστές όταν τα κόμματά τους κερδίζουν την εξουσία. Στις ημέρες που διανύουμε, με τα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα να υποχωρούν, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα μείνει εκτός κριτικής από την κοινωνία αλλά και τις ανεξάρτητες συνδικαλιστικές δυνάμεις…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο

  • Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πήρε μετάταξη από τη Βουλή η κόρη του Θ. Πάγκαλου…

    Στις 24 Μαρτίου 2004 η Αριάδνη Πάγκαλου κόρη του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης διορίστηκε ως “δόκιμη υπάλληλος” στη Βουλή. Και στις 24 Μαΐου 2004 (μόλις δύο μήνες αργότερα δηλαδή) πήρε μετάταξη για το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον κλάδο ΔΕ Διοικητικό-Λογιστικό, με κοινή απόφαση της τότε προέδρου της Βουλής Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη και του τότε υφυπουργού Εσωτερικών (του Απ. Ανδρεουλάκου;). Οι εκλογές είχαν γίνει από τις 7 Μαρτίου και στην εξουσία βρισκόταν η ΝΔ.
    Με την 5345/4328/24.5.2004 κοινή απόφαση της Προέδρου της Βουλής και του υφυπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως αρ. φύλλου 127/26 Μαΐου 2004 έγινε η μετάταξη της Αριάνδης. Δεν είναι μύθος είναι γεγονός!!!!!!!!!!!!!!

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε