θωρηκτό

Ανεξαρτήτως του κατά πόσον συμμερίζεται κανείς το κύρος των εθνικών συμβόλων, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ένα πολεμικό πλοίο, φορτισμένο με ισχυρές ιστορικές αναμνήσεις, κάθε άλλο παρά προσφέρεται για γαμήλιο πάρτι, όπου μοντέλα θα φωτογραφηθούν με φόντο τα κανόνια.

ΩΣΤΟΣΟ, η παραχώρηση του θωρηκτού «Αβέρωφ» στον εφοπλιστή Λεό Πατίτσα και στη γυναίκα του, πρώην σταρ Ελλάς Μαριέττα Χρουσαλά, για να γιορτάσουν τον έρωτά τους με ναυτικές πινελιές βαλκανικού κοσμικού οίστρου, πολύ απέχει, εντέλει, απ’ το να βλάπτει τους μεγάλους συμβολισμούς περισσότερο απ’ όσο τους υπηρετεί: διότι, εδώ, συμβολίζεται πανηγυρικά η συνολική παρακμή μιας κοινωνίας, πρωτίστως τηλεοπτικής, της οποίας το θεμελιώδες χαρακτηριστικό είναι η αναζήτηση ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή (εν προκειμένω, του χρήματος) για ΟΛΑ αδιακρίτως τα πράγματα, ηθικά και ανήθικα, παλιά και καινούργια, σοβαρά και γελοία, οικεία και εξωτικά, όμορφα και κακόγουστα, ιερά και ανίερα. Τέτοιο ήταν το νόημα της δύναμης που εμψύχωσε κάποτε το αμερικάνικο όνειρο -οι πυραμίδες μεταφέρθηκαν στο Λας Βέγκας.

ΑΠ’ ΑΥΤΗ την άποψη, τα δάκρυα για την ιεροσυλία που διαπράχθηκε αποδεικνύονται κροκοδείλια: στην πραγματικότητα, το mix’n’match έσπαγε όλα τα ρεκόρ θεαματικότητας ήδη από την εποχή που ο Γκορμπατσόφ διαφήμιζε τα γευστικά πλεονεκτήματα μιας ορισμένης πίτσας, ενώ αργότερα ο Παρθενώνας θα παραχωρούνταν σε διάσημο σχεδιαστή. Με τον συσσωρευμένο τους αντίκτυπο, τα άπειρα παραδείγματα αυτού του είδους καλλιέργησαν δραστικά την αδιαφορία ενός πολίτη αθεράπευτα απαθούς. Αυτός, σήμερα, δεν σοκάρεται στ’ αλήθεια ΑΠΟ ΤΙΠΟΤΑ και ΚΑΜΙΑ ανορθογραφία δεν είναι αρκετά ενοχλητική ώστε να τον βγάλει από τη νάρκη του, εφόσον το βλέμμα του έχει προ πολλού εκπαιδευτεί απ’ την τηλεόραση, της οποίας η παντελώς ανήθικη λογική εδραιώνεται ακριβώς στη νομιμοποίηση της συμπαράταξης ολοκληρωτικά ανομοιογενών ή αντιθετικών στοιχείων, που συνυπάρχουν στη ροή των πλάνων. Εκτοτε, εκκλησιαστικά ζητήματα αναμειγνύονται με διαφημίσεις για απολυμαντικά τουαλέτας και ανυπόφορες τραγωδίες αιματηρών δυστυχημάτων έρχονται σε άμεση γειτνίαση με σκανδαλώδεις αποκαλύψεις εκσπερματίσεων μέσα σε αφρόλουτρα.

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ, λοιπόν, αντιστρέφεται με τη σειρά του και θα έλεγε κανείς ότι δεν ήταν το κυνικό κιτς της γκλαμουριάς που βεβήλωσε το θωρηκτό αλλά ότι, αντίστροφα, ήταν το θωρηκτό που ξύπνησε από έναν παγωμένο κόσμο κινηματογραφικών επικαίρων και διεμβόλισε τα οχυρά του λαϊφστάιλ με την εκδικητική επιστροφή της ωμότητας που αυτά έκρυβαν: πάνω στις γκρίζες μεταλλικές επιφάνειες του πλοίου, οι αστραφτερές γόβες έμοιαζαν μ’ αυτό που ήταν ανέκαθεν, δηλαδή: επώνυμες.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΡΑΝΙΤΣΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *