΄Ερημος

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ φτιάχνοντας υπουργικό σχήµα ο Παπανδρέου έκανε υπέρβαση, παραµερίζοντας τα κουρασµένα κοστούµια της ελληνικής πολιτικής. Αντ’ αυτών, ο Πρωθυπουργός έφερε στα πράγµατα δυναµικά πρόσωπα από την κοινωνία πολιτών. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς ο Γιώργος κατάφερε να δηµιουργήσει µια κυβέρνηση εκτός κοινωνίας. Το επίκαιρο παράδειγµα είναι η Τίνα Μπιρµπίλη.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ «ΠΕΚΑ» παρουσίασε χθες το σχέδιο «Αθήνα – Αττική 2014». Δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσει κανείς ότι το σχέδιο αυτό δεν έχει ούτε χρονοδιαγράµµατα ούτε πιστώσεις. Ορισµένες από τις προβλέψεις του προκαλούν όµως κατάπληξη. Λες και η υπουργός και οι εµπνευστές του δεν ζουν στην πρωτεύουσα.

ΑΛΗΘΕΙΑ – ΑΥΤΟ που χρειάζεται το κέντρο είναι η πεζοδρόµηση της Πανεπιστηµίου; Ποιο ακριβώς θα είναι το όφελος από το να δηµιουργηθεί ένας διάδροµος µεταξύ της Οµόνοιας – όπου η κατάσταση είναι ζοφερή – και του Συντάγµατος, όπου η αθλιότητα κερδίζει καθηµερινά έδαφος; Τι ακριβώς θα προσφέρει ακόµη µια έρηµος από πλακόστρωτο; Εναν ακόµη χώρο που θα είναι ανεξέλεγκτος µε πορνεία, χρήστες, παρεµπόριο και αστέγους; Ή µήπως, στην Ελλάδα του ΔΝΤ, θα µπορούν να γίνονται πιο εύκολα οι διαδηλώσεις στην πεζοδροµηµένη Πανεπιστηµίου, χωρίς να σταµατάει η κυκλοφορία;

ΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ ήταν ό,τι χρειαζόταν το κέντρο επί εποχής Αντώνη Τρίτση – που ήταν πρωτοπόρος. Τώρα το βασικό πρόβληµα της Αθήνας είναι ότι δηµιουργούνται περιοχές που δεν είναι πλέον προσβάσιµες. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων – όσο κι αν φαίνεται παράξενο – εµποδίζει την αποµόνωσή τους και τις κρατάει λίγο πιο φωτεινές. ΩΣΤΟΣΟ, ΤΟ πιο δυσάρεστο δεν είναι ότι η Τίνα έχει µείνει σε µια άλλη εποχή, αλλά ότι η υπουργός είναι εκτός πραγµατικότητας. Η Πλατεία Θεάτρου έχει επιλεγεί ως πιλοτικός χώρος ανάπλασης που θα δώσει στίγµα µε συµµετοχή κατοίκων, εµπόρων και επιχειρηµατιών της περιοχής. Η δε οδός Ευριπίδου θα προστατευθεί ως δρόµος «µπαχαριών και παραδοσιακών µαγαζιών». Η Μπιρµπίλη µάλλον βγαίνει από το γραφείο της µόνο για να πάει στο γυµναστήριο. Οι δρόµοι αυτοί δεν έχουν καµία πολυπολιτισµική γραφικότητα. Το «Guru» και το «Soul» έκλεισαν ή µετακόµισαν. Χρήστες, αφρικανές πόρνες και µικροσυµµορίες Μαροκινών λυµαίνονται την περιοχή τις νυχτερινές, ενίοτε δε και τις πρωινές ώρες. Τα αρώµατα των µπαχαρικών είναι της προηγούµενης τριετίας. Για την ακρίβεια, το µόνο µέρος όπου µπορεί να τα απολαύσει όλα αυτά είναι στο ετήσιο φεστιβάλ αφρικανικών χωρών στον υπέροχο κήπο της πρεσβείας της Νότιας Αφρικής στο Παλαιό Ψυχικό!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΤΟ ιστορικό – αλλά και το ευρύτερο – κέντρο της Αθήνας αργοπεθαίνει και η οικονοµική απαθλίωση ενδέχεται να δώσει πραγµατικό νόηµα στην γκετοποίηση. Η παρέµβαση της Τίνας την επιταχύνει. Το παρήγορο είναι ότι τίποτε από όλα αυτά δεν θα γίνει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία: Έργο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΤΑΦΕΡΟΣ)
ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *