Μόνο κατά 0,4% οι Έλληνες δεν είναι Καυκάσιοι

Διάβαζα προ καιρού σε, κατά τα άλλα, έγκυρη αθηναική εφημερίδα άρθρο εξίσου, κατά τα άλλα, έγκυρου αθηναίου δημοσιογράφου:

«Δεν ξέρω αν σήμερα υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται χωρίς να γίνεται κωμικός ότι είναι κατ’ ευθείαν απόγονος των αρχαίων Ελλήνων, χωρίς ενδιάμεσες προσμίξεις σε μια χώρα που επί αιώνες υπέστη επιδρομές αλλοφύλων» και ότι «Κανένας λαός δεν μπορεί να επικαλεστεί την «καθαρότητά» του, έπειτα από περίπου 25 αιώνες επιδρομών, κατακτήσεων και εξανδραποδισμών».
Δεν ξέρω αν θα γίνω κωμικός παρακάτω, σίγουρα όμως θα είμαι ακριβής και σύμφωνος με το επιστημονικό ήθος.
Πέρα από το άγχος ενός κακώς εννοούμενου “προοδευτισμού”, που συχνά διακατέχει αδικαιολόγητα πολλούς σχολιαστές της σημερινής Ελλάδος, παρόμοιες κρίσεις είναι ουσιαστικά αβάσιμες από επιστημονικής άποψης, διότι εκλαμβάνουν ως δεδομένο κάτι που θα έπρεπε – με βάση κάθε επιστημονική δεοντολογία – να αποδειχθεί.
Η με μετριασμένο τόνο επανάληψη των ανθελληνικών θεωριών του Φαλμεράυερ για επιμειξίες στο ελληνικό έθνος – οι οποίες με ζήλο προβάλλονται και από τους Σκοπιανούς και Τούρκους εθνικιστές, αλλά και επίσημους φορείς των κρατών αυτών – έχουν καταρριφθεί από την κατ’ εξοχήν αρμόδια επιστήμη, αυτήν της γενετικής.
Με βάση την έρευνα των πανεπιστημίων του Στάνφορντ και της Παβίας, στην οποία συμμετέσχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, η γενετική υπόσταση των Ελλήνων σε ποσοστό 99,5% αφορά καυκάσια χαρακτηριστικά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας («Η προέλευση, διασπορά και διαφοροποίηση των απλοομάδων Ε και J, του χρωμοσώματος Υ: Συμπεράσματα για τη νεολιθική αποίκιση της Ευρώπης και μετέπειτα μεταναστευτικά γεγονότα στην περιοχή της Μεσογείου» [Origin, Diffusion, and Differentiation of Y-Chromosome Haplogroups E and J: Inferences on the Neolithization of Europe and Later Migratory Events in the Mediterranean Area) δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Human Genetics 74 (2004), 1023-34).
Αυτό σημαίνει ότι η συνεισφορά άλλων πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι Σλάβοι ή οι Τούρκοι, ανέρχεται σε ελάχιστο ποσοστό, μικρότερο του 0,5%.
Η έρευνα αυτή του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποδεικνύει, πέρα από φιλολογικές, ιστορικές ή δημοσιογραφικές εικασίες, ότι ο σημερινός ελληνικός πληθυσμός παρουσιάζει το αξιοσημείωτο ποσοστό του 99% με αυτό των αρχαίων Ελλήνων. (Βλ. σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Απογευματινή, φ. 6-11-2005).
Ο Τριανταφυλλίδης αναφέρει σχετικά (βλ. Απογευματινή, ό.π.): «Με 400 χρόνια σκλαβιάς περιμέναμε πως θα υπήρχε κάποια μογγολική υπογραφή. Δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο και δεν μιλάω μόνο για μία μελέτη, μιλάω για αποτελέσματα άλλων 7 μελετών, διαφόρων ερευνητών που βγάζουν αυτό το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, σε 925 δείγματα Ελλήνων ανδρών, δείχνουν ότι μόνον κατά 0,4% οι Έλληνες δεν είναι Καυκάσιοι. Δεν αλλάζει αυτό με τίποτε. Οι Έλληνες είναι καυκάσια φυλή. […] Σε μεγάλο ποσοστό, οι Έλληνες μεταδώσαμε το DNA και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το DNA των Ελλήνων, “μοιάζει” πιο πολύ με αυτό των Ιταλών πρώτα, μετά με των Γάλλων, στη συνέχεια με των Ισπανών και τελευταία με των Τούρκων. […]
Όπως γνωρίζουμε σε διάφορες περιόδους έχουν έρθει Σλάβοι στην Ελλάδα. To DNA των Ελλήνων δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτό των Σλάβων. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ομάδα, που χαρακτηρίζει τους Σλάβους, έχει μία συχνότητα 50% σε αυτούς και μια συχνότητα 10% στους Έλληνες, όση είναι και στην Εγγύς Ανατολή. Γεγονός που σημαίνει ότι οι επιμειξίες ανάμεσα στους Σλάβους και τους Έλληνες πρέπει να έγιναν σε τόσο μικρή συχνότητα, ούτως ώστε να μη διαπιστώνονται σήμερα με τις μεθοδολογίες DNA. […] Όλες οι μελέτες τεκμηριώνουν τη γενετική συνέχεια του ελληνικού πληθυσμού».
Τα δεδομένα της γενετικής ΔΕΝ είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν.
Η επιστήμη δεν επιδέχεται ιδεολογικών ερμηνειών είτε εθνικιστικών ούτε όμως και «προοδευτικών» πολυπολιτισμικών, συμφώνων άλλωστε με την κυρίαρχη ιδεολογία των ημερών.
Ο Παναγιώτης Κονδύλης, ο οποίος στο έργο του έχει αναλύσει την αντανάκλαση στο πεδίο των διανοουμένων των πολιτικών συμφερόντων των κρατών, όπως λ.χ. οι Ηνωμένες Πολιτείες, κράτος το οποίο κατ’ εξοχήν προωθεί την ιδέα της πολυπολιτισμικής ανιστορικότητας, σίγουρα θα είχε πολλά να πει επί του θέματος.

ΣΩΤΟΣ ΦΙΛΗΝΤΑΣ -(Φωτογραφία: Μπάμπης Πυλαρινός)

12 σχόλια

 • Ο όρος “καυκάσιος” που χρησιμοποιείται στην Αμερική για να αποφεύγονται φυλετικά ύποπτοι χαρακτηρισμοί, όπως μαύρος, νέγρος, μελαμψός κ.τ.ό., προέρχεται από τις ρατσιστικές θεωρίες του 19ου αιώνα, οι οποίες κατέληξαν και θάφτηκαν με τις αρλούμπες των ναζιστών.

  Σήμερα ο όρος αυτός δηλώνει στην Αμερική το “ανοικτόχρωμο δέρμα” και συμπεριλαμβάνει όλους τους ανοικτόχρωμους Ευρωπαίους και Ασιάτες, μέχρι και Βορειοαφρικανούς, πολλοί από τους οποίους (Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτος, Τυνησία κλπ.) είναι επίσης ανοικτόχρωμοι. Αντίθετα, στην ελληνική γλώσσα ο όρος δηλώνει την καταγωγή από τον Καύκασο. Δεν ξέρω, αν υπάρχει ελληνικό λεξικό που περιέχει την αμερικάνικη εκδοχή αυτού του όρου.

  Το ότι, λοιπόν, κάποιο 96% των Ελλήνων έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα (αν και όχι τόσο ανοικτόχρωμο, όπως των Σκανδιναυών), δεν χρειαζόταν επιστημονική έρευνα, το βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους των ελληνικών πόλεων. Σκουρόχρωμοι είναι συνήθως οι τσιγγάνοι και κάποιοι απόγονοι Αιγυπτίων και άλλων αραβικών φύλων που ήρθαν κάποτε στον ελλαδικό χώρο, κυρίως με τους Οθωμανούς.

  Εννοείται ότι και οι Σλαύοι ανήκουν στους καυκάσιους και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τις αναφορές στον Φαλμεράιερ, ο οποίος έγραψε το γνωστό βιβλίο του με τελείως άλλους στόχους, από αυτούς που αξιοποιείται το βιβλίο τώρα. Αναφέρονται αυτοί οι στόχοι στον πρόλογο του βιβλίου, αναρωτιέμαι όμως, πόσοι το έχουν διαβάσει πραγματικά και ξέρουν τι ακριβώς γράφει.

 • κ. Κωτούλα, μάλλον δεν διάβασες καλά τι έγραψα! Απλά επανέλαβες αυτά που λέω κι εγώ! Μόνο που αγνοείς τί σημαίνει ο όρος “Ασιάτης”… Κοίτα λίγο τον παγκόσμιο χάρτη και θα καταλάβεις, κοίτα επάνω δεξιά και θα μπεις στο νόημα ότι οι ήπειροι δεν ταυτίζονται με φυλές. Πάντως και πολλές εθνικές ομάδες της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ανήκουν στους καυκάσιους, πάλλευκοι είναι στην εμφάνιση.

  Όσον αφορά την “επιστήμη της γενετικής και της φυσικής ανθρωπολογίας” θα ήθελα να πληροφορηθώ κάποια στιγμή (όχι εδώ), ποια σχέση έχει με τις ψευδοεπιστημονικές θεωρίες των Ναζί, έχουν δεινοπαθήσει στο παρελθόν πολύ αυτές οι έννοιες.

  ΥΓ: Δεν είχα προσέξει ότι στον τίτλο αναφέρεται 0,4% για τους “μη καυκάσιους Έλληνες” και νόμισα ότι αναγράφει 4%. Μου φάνηκε πολύ, αλλά σκέφτηκα ότι οι ειδικοί επιστήμονες θα ξέρουν. Δικό μου σφάλμα ανάγνωσης ήταν!

 • @ Όλους: Πήγε η ψυχή μου στη θέση της. Μετά που διάβασα τα δημοσιεύματα, βέβαια, της έρευνας! Σίγουρα δεν είμαι,γονιδιακώς, στο 0,04%. Έχω βέβαια άλλα κληρονομικά κουσούρια: Η μισή Κεφαλλονίτισσα με πιστοποιημένη τρελλάρα -το νησί βλέπετε. Η άλλη μισή… Μακεδόνα! Αυτά τα δύο πάνε μαζί;; Μάτια μου;; Τα ‘χεις στο γονιδιακό σου χάρτη κι είσαι, από χέρι, πρώτη θέση Δρομοκαϊτειο. Με λάστιχο στους τοίχους να χτυπάς την κεφάλα σου. Ήθελα να ‘ξερα οι πρόγονοί μου πού την χτυπούσαν;;;

 • @Τι είναι ευτά που λες, Διονυσία μου, κυρά μου; Έχεις δει ποτέ, ψυχή μου, επτανήσιο κλεισμένο σε μουρλοκομείο; Πάει στο νησί του, που είναι ένα απέραντο μουρλοκομείο και βρίσκει την υγειά του! Άμε κι εσύ στη Κεφαλλονιά και βάρει τη καρκάλα σου απάνου στη κουνόπετρα που έχετε εκεί!
  Στο κάτου-κάτου άμα θες μουρλοκομείο στο Δρομοκαίτειο θα καταντήσεις γιαμά; Έχουμε το δικό μας, το ιγκλέζικο τσι Κορφούς καυμένηηηηη!
  Σα πολύ κοζανίτισσα εβγήκες μου φαίνεται! Για προσεξέ το…

 • @ Γιατρά: Είσαι καταπληκτική! Ο μ. ο Καραμανλής έκαμε ποτές του, μαθές μάτια μου, διακοπές στο νησί και πήρε η μπόρα σβάρνα όλη την Ελλάς;;

 • χαχαχαχα κυρία Γατρά! Συμφωνώ απόλυτα!

  Επίσης συμφωνώ και με το sfrang ότι οι Σλαύοι ειναι Καυκάσιοι, οπότε… μπορεί να είμαστε και 99.6% Σλαύοι!

  Να πω ακόμα ότι, ανάλογα με το τι συμπέρασμα θέλει να βγάλει κανείς, επιλέγει και το γονίδιο που θα μελετήσει…
  Προσέξτε πολύ καλά! Η γενετική (και βασικά η στατιστική, με βάση μεθόδους της οποίας βγάζει συμπεράσματα και η γενετική) είναι πολύ πονηρή…

  Αλλά… τι συζητάμε;

  Ξέραμε ποια ήταν τα γονίδια των αρχαίων Ελλήνων για να τα συγκρίνουμε με τα σημερινά;

  Και ακόμα κι αν τα ξέραμε … ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ;;;

  Αντί να κοιτάμε τι θα διορθώσουμε από την τύφλα μας τη μαύρη και το αίσχος που βιώνουμε στην Ελλάδα με την πιο (διεφθαρμένη; αδιάφορη; ανίκανη; – το ίδιο μου κάνει) κυβέρνηση μετά τη χούντα, κοιτάμε τα γονίδιά μας… Ε, άξιοι της μοίρας μας είμαστε!~

 • @ahso:Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου, αλλά… “θα το πω κι ας το πιώ”. Είστε σίγουρος ότι η Κυβέρνηση είναι “η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση μετά τη χούντα”;
  Επειδή εκείνη ούτε σκάνδαλα είχε -εκτός από τα κρέατα του Μπαλόπουλου, ο οποίος πήγε και φυλακή, τα οποία φαντάζουν παιδικά μπροστά στα σημερινά-, ούτε αδιάφορη ήταν -τουναντίον “ενδιαφερόταν” και για τα πιο αποκρυφά μας-, ούτε ανίκανη, τόσα έργα άφησε!
  Χουντικός δεν υπήρξα, αλλά φίλη μεν η Δημοκρατία, φιλτάτη δε η αλήθεια.

 • Αγαπητέ Παλαιέ, δε σας πέρασε από το μυαλό ότι το “μετά τη Χούντα” μπορεί να αποτελεί χρονικό προσδιορισμό;

 • @ahso: Αααα, εδώ διαφωνώ! Ο μακαρίτης αρχηγός σας “Το μεγάλο στόμα” ήταν πρωθυπουργός των πιο -εδώ βαριέμαι να ξαναγράψω το βρισίδι σας- διεφθαρμένων κυβερνήσεων που πέρασαν ποτέ από τον τόπο! Τα Εξάρχεια, της σημερινής κατάντιας, ηρωϊκό του έργο ήταν. Ζέσταινε το αυγό του φειδιού αναμοχλεύοντας πάθη σε άδειους, απ’ οτιδήποτε άλλο, εγγεφάλους!

 • Όλες οι χώρες Όπως: Ιράν, Συρία, Ελλάδα, Αίγυπτος κλπ ανήκουν στην φυλή των Καυκάσιων , γι’αυτό οι άραβες και οι Πέρσες είναι στην Ασία αλλά δεν ανήκουν στην κίτρινη φυλή και δεν έχουν χαρακτηριστικά όπως σκιστά ματια. Επίσης οι Αιγύπτιοι και οι βόρειοι αφρικανοί δεν είναι μαύροι όπως η υπόλοιπη Αφρική. Έχουμε όλοι ίδια γονίδια

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε