Τώρα ας λουστούν το ακροδεξιό κλίμα που δημιούργησαν!

Καιρός ήταν να το ιδούμε κι αυτό! Έπρεπε να το αναμένουν όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος ξενοφοβίας, κατάλληλου για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων.

Τώρα αποποιούνται πάσα ευθύνη, πλην όμως τα δεδομένα άλλαξαν και με την συμβολή τους. Η ακροδεξιά, που αποτελεί μια αντιδημοκρατική θεώρηση των πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων, έκανε την εμφάνισή της στην Πάτρα ενδεδυμένη τον μανδύα υπερασπιστή νομιμότητας και πατρίδας.

Το δρόμο άνοιξαν οι κατά καιρούς συντηρητικές δηλώσεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα διαβίωσης των προσφύγων, η άρνηση ανάληψης υποχρεώσεων για επίλυσή του, στο βαθμό που τους αναλογεί, η παρατεταμένη συντήρηση της δημόσιας συζήτησης για το που πρέπει να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, οι αντιδράσεις δημάρχων περιφερειακών δήμων, οι κάτοικοι των οποίων άνευ επισήμου ενημερώσεως και μέσω ακριτομυθιών που διαδίδονται καλούνται να υποδεχθούν στα όρια των περιοχών τους αυτούς που οι τοπικοί άρχοντές μας δεν θέλουν.

Και πάνω απ’ όλα ευθύνονται:

α) η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, καθώς το μοναδικό δείγμα που έχουν μπροστά τους είναι η αθλιότητα του καταυλισμού της Ηρώων Πολυτεχνείου και

β) η ατολμία του Υπουργού Εσωτερικών, οποίος υπολογίζει ιδιαίτερα το πολιτικό κόστος, σε καιρούς ου μενετούς για την Ν.Δ.

Όταν τα μόνα υφέρποντα που ακούγονται έως τώρα για τον υπ’ όψιν χώρο φιλοξενίας είναι η δημιουργία χώρου-γκέτο, εκτός Πατρών, μακριά από το λιμάνι, με συρμάτινη περίφραξη και αυστηρή αστυνομική φύλαξη, τότε φυσικό είναι να υπάρχουν αντιδράσεις πολιτών. Διότι κανείς αρμόδιος δεν τους μίλησε υπεύθυνα για το πώς θα είναι αυτός ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας. Κανείς δεν τους είπε πως οραματίστηκαν αυτό τον χώρο, για τον οποίο μαζεύτηκαν και μίλησαν με τον Υπουργό παράγοντες, από τον Δήμαρχο Πατρέων έως και στελέχη των εντεταλμένων υπηρεσιών για την ασφάλεια της χώρας.

Το μόνο που προσλαμβάνουν ως έγκυρη και αναμφισβήτητη απόδειξη είναι η όλο και πιο έντονη παρουσία των δυστυχισμένων προσφύγων στην παραλιακή οδό του λιμανιού και οι τακτικές ειδήσεις στα τοπικά ΜΜΕ για συλλήψεις αυτών και κάποιων σύγχρονων δουλεμπόρων.

Τι δηλαδή, ήθελαν να πιστέψει ο κοινός νους, ότι αυτοί διεκτραγώδησαν την κατάσταση της Πάτρας και ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού τους άκουσε, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να λύσει το ζήτημα ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος; Ότι δεν συζήτησαν σενάρια για τόπους μετεγκατάστασης και πιθανές αντιδράσεις; Όχι δα. Αν είναι αλήθεια αυτό γιατί δεν βγαίνουν να το πουν;

Πόσες φορές δεν ακούγεται, δυστυχώς από ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η ανεγκέφαλη άποψη που ζητά από τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών-τριών Πάτρας να πάρουν στο σπίτι τους τούς πρόσφυγες, εφόσον τους αγαπούν;

Ποιος ξεχνά ότι οι ψευτοεκπρόσωποι του καθωσπρεπισμού κάποιων ΜΜΕ, και ορισμένοι πολιτικάντηδες ζητούσαν δημόσια δήλωση μετανοίας από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Τσούκαλη διότι ετάχθη με το μέρος των διαδηλωτών-αντιρατσιστών κατά την επίσκεψη Σιούφα στην Πάτρα, την ίδια ημέρα που τα πάνοπλα ΜΑΤ εισέβαλαν στον καταυλισμό εναντίον των προσφύγων, σε επίδειξη πυγμής που μας εξέθεσε διεθνώς;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το βράδυ της Τετάρτης 26-3-08, που συζητείτο το θέμα των προσφύγων στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση της παράταξης Δημαρά; Εκείνη τη νύχτα η πλειοψηφία του Σώματος επέδειξε τον πιο μαύρο εαυτό της.

Τι παραπάνω απ’ όσα ζητά η ελίτ της ντόπιας πολιτικής ψευτοευπρέπειας και της ευθυνόφοβης παράταξης που διοικεί τον Δήμο, ζητούν οι ακροδεξοί με τα τρυκ που ρύπαναν τους δρόμους της πόλης;

«Όποιος γουστάρει λαθρομετανάστες να τους πάρει στο σπίτι του και όχι στην Πάτρα». «Η Πάτρα ανήκει στους Έλληνες κατοίκους της και όχι στους άπλυτους αναρχικούς και στους λαθρομετανάστες». Αυτά έγραφαν οι ακροδεξιοί στα τρυκ που έριξαν. Τα ίδια εμετικά επαναλήφθηκαν και ανήμερα την 28η Οκτωβρίου. Τα ίδια θα επαναλαμβάνονται όλο και πιο συχνά στο μέλλον.

Ο δρόμος άνοιξε και τώρα ας τα λουστούν, όσοι δημοκρατικοί, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, επέλεξαν τον λεονταρισμό για λύση του προβλήματος. Μια είναι η λύση. Να δοθούν πολιτικό άσυλο και έγγραφα στους πρόσφυγες και να ταξιδεύσουν όπου θέλουν.

Ας το λάβουν υπ’ όψιν τους οι παράγοντες του Δήμου Πατρέων, γιατί πρόσφατα διάβασα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τα παρακάτω:

“Στην Πάτρα, την πόλη όπου 3.000 μετανάστες (κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν) στοιβάζονται σε έναν καταυλισμό προσφύγων υπό συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27, 28 και 29 Νοεμβρίου συνέδριο με θέμα «ΜΜΕ & Μετανάστες: Καλωσόρισμα ή Αντίο». Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 40 γνωστοί Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, αλλά και συνάδελφοί τους από τις χώρες εισαγωγής μεταναστών στην Ευρώπη. Στόχος, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, είναι να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα ΜΜΕ προσεγγίζουν τους μετανάστες, αλλά και πώς αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Πάτρα ανήκει στο Δίκτυο των 12 ευρωπαϊκών πόλεων- συμμετέχουν επίσης το Βερολίνο, η Λυών και το Όσλο- που σκοπό έχει την ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών σε θέματα πολιτισμού, κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης και διαχείρισης ανοιχτών χώρων. «Το μέλλον της Ευρώπης σχετίζεται με την ενσωμάτωση των μεταναστών. Η Πάτρα δεν είναι ρατσιστική πόλη. Αυτό που αποσκοπούμε μέσα από το συνέδριο είναι να βρούμε τους αρμούς σύνδεσης μεταξύ των πολιτισμών», δήλωσε ο δήμαρχος της Πάτρας κ. Ανδρέας Φούρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης “.

Να συμφωνήσουμε λοιπόν ότι η Πάτρα πράγματι δεν είναι ρατσιστική πόλη. Όμως οι κατά καιρούς δηλώσεις κατά των προσφύγων που γίνονται από αντιδημάρχους που ο ίδιος διόρισε, πως μπορεί να μη μας βάζουν σε ανησυχητικές σκέψεις για τις παραπέρα επιδιώξεις του σχήματος που διοικεί το Δήμο;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΣ
μέλος της Ν.Ε. Αχαϊας του ΣΥΝ

http://syn-achaias.pblogs.gr/

4 σχόλια

 • Θέλω να παρουσιάσω την δική μου εμπειρία απο μία πρόσφατη μου επίσκεψη στο λιμάνι της Πάτρας. Μετά απο μία συνάντηση που είχα με Ύπαρχο γνωστού πλοίου και απομακρηνόμενος λίγα μέτρα απο τον καταπέλτη εντόπισα μερικές ύποπτες κινήσεις. Δέν άργησα να καταλάβω πώς πρόκειτε για λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να πλησιάσουν τα οχήματα που ήταν έτοιμα να φορτωθούν στο πλοίο! Μερικά μέτρα ποιό κεί ένας ιδικός φρουρός του ΛΣ έτρεχε αριστερα και δεξιά προσπαθώντας να τους αποτρέψει! Στα κάγκελα ήταν πάνω απο 100 άτομα που περίμεναν να κάνουν το ρεσάλτο και να περάσουν στο λιμενικό χώρο! Η εικόνα φάνταζε χιουμοριστηκή αλλα μόνο γέλιο δέν έφερνε! Λίγα μέτρα παρακάτω άλλοι είχαν καταφέρει να μπούν κάτω απο τα φορηγά και να δεθούν με τις ζώνες τους στο σασί των φορτηγών!!!!!! Η κατάσταση ήταν το λιγότερο τραγική με μερικά ασφαλήτικα ΙΧ με συμαβατικές να εμφανίζονται απο το πουθενά και να κυνηγάνε τους άμοιρους Αφγανούς!
  Το ίδιο κυνηγητό υπήρχε και στο παρακάτω πλοίο και στο επόμενο κ.τ.λ.
  Αναρωτιέμε για ποιό λόγω να υπάρχουν αυτές οι σκηνές. Η Πάτρα είναι η πύλη της Ελλάδος στην Ευρώπη και τέτοια φαινόμενα μόνο κολακευτικά δέν είναι για την οργάνωση και την ευνομία! Δέν επιτρέπεται να υπάρχουν λαθρομετανάστες έξω απο το (υποτήθετε) αρτιότερο λιμάνι της Ελλάδος με τα ολοκαίνουργια πλοία και τις ποιό οργανωμένες εταιρίες της Ακτοπλοϊας και να καταρίπτεται κάθε επίπεδο ασφάλειας! Δέν είναι δυνατόν να έχουμε 50 λιμενικούς να κοινηγάνε σε 24ωρη βάση 500 λαθρομετανάστες, να γινόμαστε ρεζίλι στην Ιταλία και σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα που καταλήγουν κάποιοι ελάχιστοι και να πληρώνει ο Ελληνικός λαός τα παθήματα ενός άλλου έθνούς που όσο δίκιο και νά έχουν μας επιβαρύνουν οικονομικά και πολιτισμικά! Και το πρόβλημα δέν είναι η Πάτρα ή ο Πειραιάς είναι γενικό! Έχουμε καταντήσει ένα ξέφραγο αμπέλι που ό καθένας μπορεί να μπεί στη χώρα μας και να περάσει σαν τουρίστας ανεξετέρου ιδιότητας, εθνότητας ή ιδεολογικών πιστέυω! Έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό λιμενικών που αν όλοι τους ήταν άρτιοι επαγγελματικά και μπορούσαν να επανδρώσουν τα θαλάσσια σύνορα μας δέν θα είχαμε κανένα λαθραίο στα χώματα μας! Δέν είμαι εθνικιστής, δέν έχω φυλετικές διακρίσεις αλλά πονάω να βλέπω να περνάν απο την πατρίδα μου έτσι στο χαλαρό μερικοί και εμείς να ανοίγουμε τα πόδια μας και να λέμε ελα να….
  Και θα σας πώ και μία άλλη ιστορία. Εργαζόμουν σε ένα πλοίο της ακτοπλοϊας και σε νησί με Κεντρίκό Λιμεναρχείο. Στην επιβήβαση των επιβατών διαπίστωσα ότι επιβηβάζονταν αρκετοι λαθρομετανάστες! Όταν το είπα σε ένα λιμενικό αυτός μου απάντησε εντελώς κυνικά (δέν εφταιγέ φυσικά ο άνθρωπος) ότι υπάρχει εντολή να περάσουν ελέυθερα με σκοπό να διαφύγουν απο την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν! Το λέω με επίγνωση τον λόγων μου και δέν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας! Άρα καταλαβαίνουμε ότι το όλο αυτό σκηνικό είναι απλά για να κοροηδέυουμε τον κόσμάκι και να τα πέρνουνε χοντά οι διάφοροι καρεκλοκένταυροι αναιξερέτου χρώματος ή πιστέυω. Το κύκλωμα είναι τόσο οργανωμένο και τυχόν συλήψεις μου φαίνονται μόνο για το θεαθήναι!
  Περιμένω τα σχόλια σας. Την επόμενη φορά που θα πάω Πάτρα θα στηθώ και θα φωτογραφήσω όλλες τις σκηνές!

 • Λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν, κατά την προσπάθειά τους να βρουν ένα κατάλυμα για τη νύχτα, διέρρηξαν ένα νεοκλασσικό κτίριο στην Πάτρα, για να βρεθούν έκπληκτοι μπροστά σε μια ΜΥΣΤΙΚΗ μασονική στοά. Τα ευρήματα ανακάλυψαν οι αστυνομικοί της Πάτρας που μετά από καταγγελία για διάρρηξη μπήκαν στο χώρο για να βγάλουν τους διαρρήκτες. Φωτογράφισαν στολές, σύμβολα, σφραγίδες και άλλα σύνεργα των μασόνων. Το αξιοσημείωτο; Κανένας δεν έχει εμφανιστεί στην Ασφάλεια για να δηλώσει ιδιοκτήτης του κτιρίου… Όχι που θα πήγαινε !!!

 • @@ κ. Μόσχο: Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα οι μετανάστες θα λύσουν το πρόβλημα της συνταξιοδότησης, όλων εμάς των ευρωπαίων της σχεδόν μηδενικής γεννητικότητας. Στη Φιλανδία, παρ’ όλη την αρχική αρνητική τους στάση, το βλέπουν τώρα. Αλλά από το ’90 είχαν πάρει μέτρα: Τους εντάσσουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις μόλις πατήσουν πόδι στη χώρα. Παράνομες αφίξεις δεν υπάρχουν γιατί οι αστυνομικοί τους δεν λαδώνονται ούτε διευθύνουν πορνεία, εμπορεύονται μαριχουάνα και τα κτλ. Τους δίνουν διαμέρισμα, μέσα στον ντόπιο πληθυσμό κι όχι με τους συμπατριώτες τους, αποφεύγουν την δημιουργία γκέτο έτσι, τους μαθαίνουν την γλώσσα με πληρωμή 30€ την ημέρα στο άτομο που θέλει να παρακολουθήσει τα ολοήμερα μαθήματα της γλώσσας –αν δεν κάνω λάθος είναι πάνω από έξη τρίμηνα– και μετά τους εργοδοτούν. Καθένας με τις ικανότητές του και με τα πτυχία που έφερε από τη χώρα του. Γιατί υπάρχουν πολλά μορφωμένα άτομα ανάμεσα τους. Στην αρχή εκπαίδευαν στα Πανεπιστήμιά τους τούς Φιλανδούς δασκάλους για συμπεριφορά στην διαφορετικότητα των μεταναστών. Τώρα υπάρχουν και Κινέζοι δάσκαλοι για τα φρεσκο-αφηγμένα κινεζάκια. Ινδές γιατροί, οδηγοί στα λεωφορεία , στα τρένα, Στα σχολεία βλέπεις μαυράκια ξασπρισμένα. Κάτι όπως ο Ομπάμα…
  Εδώ σε μας έγιναν όμως φοβερά λάθη (σκόπιμα;;;) απ’ όταν άνοιξαν τα σύνορα. Ανέτοιμοι όπως πάντα; ή οι ανέντιμοι πολιτικοί μας; Θυμάμαι τον κ. Σημίτη που καυχιότανε για τα ψηλά ποσοστά ανάπτυξης το 95, ’96 και μέτρα και βάλε χρόνια, αλλά χρησιμότατες του στάθηκαν οι 70.000 ελληνοποιήσεις του 2000! Εκείνο που ‘χαμε έτοιμο, για να τους «υποδεχτούμε», ήταν το περιθώριο. Βολικό για την «ανάπτυξη μας» από ’90 και δω. Χαμηλά, ανασφάλιστα μεροκάματα –αφορολόγητα έσοδα για τους «επιχειρηματίες» μαύρη τρύπα για το ΙΚΑ. Περίθαλψη άθλια. Και για τους ντόπιους πόσο μάλλον για αυτούς! Παιδιά στα φανάρια κι όχι στα σχολεία, που άλλωστε δεν αρκούσαν για τα ελληνόπουλα κ.α. Και έτσι συνέβαλλαν και έγιναν, όλοι αυτοί, ακρογωνιαίος λίθος της μαύρης οικονομίας μας. Δεν είχε άδικο εκείνος ο Αλβανός εκπρόσωπός τους, που βγήκε και προκλητικά είπε, «εμείς χτίσαμε τους Ολυμπιακούς σας!» Και να ‘ταν μόνον οι Ολυμπιακοί… Ταυτόχρονα όμως έγιναν και κομμάτι, υπολογίσιμο, της εγκληματικής οικονομίας μας. Πουλάν, εν αγαστή αρμονία με τους δικούς μας, και εμπορεύονται τα πάντα: Ναρκωτικά, όπλα, πορνεία, εμπόριο ανθρώπων. Αυτά βγάζουν λεφτά σήμερα. Κι αυτοί οι πεταμένοι άνθρωποι δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Είχαν και φυσική κλίση βέβαια. Η Αλβανική μαφία θεωρείται χειρότερη απ’ την Ιταλική. Ιστορία που άρχισε στραβά πριν 18 χρόνια Πήραμε και εμείς τα λεφτά της ΕΟΚ. Το ΘΑΣΟΚ τα κατάπιε και καλιά τους. Το χυμένο γάλα δεν συμμαζεύεται. Είναι εκπαιδευμένοι εγκληματίες τώρα και η περιοχή έχει πρόβλημα. Τι να κάνουμε;;; Έχουν δίκιο οι άνθρωποι της περιοχής. Οι παλιές αμαρτίες ρίχνουν μακριές σκιές…

 • @ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΣ: Μάλλον σωστά τα λέτε.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε