“Αθώος ή Ένοχος” από τον Κώστα Σπυρόπουλο

Έργο με τεράστια επιτυχία την απαιτητική λονδρέζικη σκηνή παρουσιάζει στο Θέατρο “Δανδουλάκη” ο Κώστας Σπυρόπουλος μαζί με μια πλειάδα καλών ηθοποιών. Πρόκειται για το “Αθώος ή ένοχος”, όπως είναι ο ελληνικός τίτλος του έργου “The Accused” του Λόρδου Jeffrrey Archer, θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου, αλλά και πρώην Βουλευτή των Συντηρητικών. Υπήρξε κι ο ίδιος κατηγορούμενος -και κατάδικος με ποινή 4 ετών- όχι για φόνο βέβαια, αλλά προφανώς από εκεί άντλησε την εμπειρία του δικαστηριακού κλίματος και των τερτιπιών της δικονομίας.
Η πρεμιέρα  του έργου δόθηκε στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου στα τέλη του 2000. Μάλιστα ο ίδιος ο συγγραφέας κράτησε το το ρόλο του Dr Patrick Sherwood, ρόλο που εδώ ερμηνεύει ο Κώστας Σπυρόπουλος,  που μετάφρασε -και διασκεύασε όσο θεώρησε αναγκαίο για το ελληνικό ανέβασμα-  αλλά και σκηνοθέτησε το έργο.

O Dr Patrick Sherwood είναι ένας καρδιοχειρουργός, που δικάζεται για το φόνο της συζύγου του. Η δίκη γίνεται επί σκηνής -με το Αγγλοσαξωνικό τυπικό και τη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης, που μας μπερδεύει λίγο- και οι θεατές είναι οι ένορκοι. Οι δικηγόροι επιχειρηματολογούν, οι μάρτυρες εξετάζονται, ο κατηγορούμενος εκθέτει τη δική του πλευρά και στο τέλος οι θεατές ψηφίζουν. Κανονικά και με απόλυτη διαφάνεια! Ψηφίζουν αν ο Dr Patrick Sherwood είναι αθώος ή ένοχος. Η αλήθεια αποκαλύπτεται μετά την ψηφοφορία και αποτελεί ανατροπή εντελώς απρόβλεπτη.
Δεν είναι καθόλου εύκολο στον θεατή να ψηφίσει “Αθώος ή Ένοχος”. Τα τεκμήρια της αθωότητας του συζύγου είναι το ίδιο ισχυρά με εκείνα της ενοχής του. Και το δίλλημμα στο οποίο καλείται να δώσει απάντηση ο οιωνεί ένορκος τον φέρνει αντιμέτωπο με άλλα διλλήμματα, πιο άμεσα, πιο καθημερινά, προσωπικά ή κοινωνικά. Στα οποία πρέπει να δώσει κανείς απαντήσεις τις οποίες η πραγματικότητα αποδεικνύει λάθος. Όμως δεν είναι θέμα λάθους ή σωστού, αλλά σχετικότητας όλων όσων έχουμε μάθει θα θεωρούμε ως αξίες. Σχετικότητα που επίσης είναι σχετική με της διακυμάνσεις της ανθρώπινης ψυχής.
Και όπως οι επιλογές που έπονται των διλλημμάτων αλλάζουν την πορεία στις σχέσεις, τις προτεραιότητες ή και στη ζωή, έτσι και στο έργο, ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ακολουθεί και διαφορετική εξέλιξη της παράστασης.

O Κώστας Σπυρόπουλος πρωταγωνιστεί μαζί με τους Λίνα Σακκά, Μιχάλη Μαρίνο και Ηρώ Λούπη.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Σπυρόπουλος είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός και το αποδεικνύει κι εδώ στην ερμηνεία του ρόλου του. Το ίδιο εξαίρετη στο δικό της ρόλο -που στην ουσία είναι ρόλος μέσα σε ρόλο- είναι και η Λίνα Σακκά. Ο Μιχάλης Μαρίνος, που η τηλεόραση μας τον γνώρισε ως ικανότατο κωμικό, ισορροπεί με φινέτσα και θαυμαστή οικονομία μέσων στο δραματικότατο ρόλο του έμπειρου δικηγόρου, αλλά και συνενόχου στο έγκλημα. Πράγμα που δεν συμβαίνει με την κ. Ηρώ Λούπη, που, ιδίως όταν προσπαθεί να γίνει πολύ δραματική, χάνει το μέτρο της έντασης της φωνής της, ξεπερνά κατά πολύ το επίπεδο της έντασης στο οποίο κινείται η παράσταση και μοιάζει σαν να ξεφωνίζει. Ανεξήγητο για ηθοποιό της παιδείας της και της εμπειρίας της και μάλιστα από πολύ σοβαρό ρεπερτόριο.
Ο Κώστας Ανταλόπουλος επίσης δεν καταφέρνει να σκιαγραφίσει το χαρακτήρα του λούμπεν θυρωρού. Τα κωμικά του εφόδια δεν είναι ισχυρά, αλλά επιμένει να στηρίξει το ρόλο σε αυτά. Η αλήθεια βέβαια είναι πως και το κείμενο του έργου -ή της μετάφρασής του;- είναι λίγο αλλού γι αλλού σε σχέση με το υπόλοιπο έργο.
Κατά τα άλλα τόσο το έργο, όσο και το ανέβασμά του είναι πολύ μοντέρνα και εξόχως απολαυστικά που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή σε όλη τη δίωρη διάρκειά του και τον κάνουν να αισθάνεται πως παρακολουθεί μια χορταστική και ανατρεπτική αστυνομική ιστορία.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ

Θέατρο: ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

Συγγραφέας: Τζέφρεϊ Άρτσερ

Σκηνοθέτης: Κώστας Σπυρόπουλος

Ηθοποιοί: Κώστας Σπυρόπουλος, Λίνα Σακκά, Μιχάλης Μαρίνος, Ηρώ Λούπη, Δημήτρης Γεωργαλάς, Κώστας Ανταλόπουλος, Δημήτρης Χαβρές, Μιχάλης Γεωργακόπουλος

Κατηγορία: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Παραγωγή : Κώστας Σπυρόπουλος, Άρης Βασιλειάδης, Αχιλλέας Ρισβάς
Επικοινωνία: Άρης Βασιλειάδης : 6936251970, arisvasiliadis@yahoo.gr

Διεύθυνση: Αγ. Μελετίου 61 , Κέντρο (Αθήνα)

Τηλέφωνο: +302108640414

Ημέρες – Ώρες: Δε: 21.00 Τρ: 21.00

Τιμές: 23, 17 (φοιτ.) €

Πρεμιέρα: 16/02/2010

Διάρκεια: 120′