To μυστικό στα μάτια της

Μια ταινία που προσποιείται το θρίλερ ή το αστυνομικό, αλλά είναι βαθύτατα πολιτική είναι η Αργεντίνικη “Το μυστικό στα μάτια της”.
Ο έλληνας θεατής θα βρει απόλυτη ταύτιση της κατάστασης που περιγράφεται ως Αργεντινή του 1974 με εκείνη της σημερινής Ελλάδας. Όταν ο κοινωνικός ιστός είναι διεφθαρμένος, οι δικαστές, οι αστυνομικοί, οι πολιτικοί , τότε οι ηθικοί δημόσιοι λειτουργοί δεν μπορούν να πολεμήσουν για τη απονομή Δικαιοσύνης. Οπότε συχνά οι αδικημένοι πολίτες αναλαμβάνουν να υποκαταστήσουν οι ίδιοι την κοινωνική Νέμεση.

Αντιγράφουμε την κριτική που παραθέτει η Τατιάνα Τζινιώλη στο http://www.myfilm.gr/

Αριστουργηματική ταινία, απλά! Το γεγονός πως είναι Αργεντίνικη την καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακή καθώς αν ήταν Αμερικάνικη θα χανόταν – σίγουρα – κάπου στη πορεία. Δικαίως κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Καλογυρισμένη, αποδεικνύει περίτρανα πως ακόμα και με χαμηλό Budget μπορείς να κάνεις “θαύματα” αν είσαι γνήσιο ταλέντο. Εξαιρετικά πλάνα με αποκορύφωμα την πρώτη σκηνή στο τρένο, αλλά και την σκηνή του γηπέδου όπου η αναταραχή που επικρατεί στο γήπεδο αποδόθηκε με κάμερα στο χέρι. Μικρές λεπτομέρειες που όμως συνθέτουν το παζλ μιας εξαιρετικής ταινίας σε όλα τα επίπεδα. Σκηνοθεσία υποδειγματική, μουσικά άκρως ατμοσφαιρική, άρτιο σενάριο και ηθοποιοί που ξέρουν να μεταφέρουν τα συναισθήματά τους στον θεατή. Για τους άπιστους αυτού του κόσμου να πούμε πως η ταινία βρέθηκε στην κορυφή του Box office στην Αργεντινή για 3 μήνες. Για πόσες εγχώριες ταινίες μπορούμε να πούμε το ίδιο!

Ο Ricardo Darin και η Soledad Villamil πρωταγωνιστούν στην ταινία του Juan Jose Campanella, “Το μυστικό στα μάτια της”.
Ιούνιος 1974, Μπουένος Άιρες: ο αστυνομικός Benjamin Esposito αναλαμβάνει τη διερεύνηση της βάναυσης δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας, η οποία βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της. Ο σύζυγός της Ricardo Morales είναι συγκλονισμένος από την είδηση και πιέζει τον Esposito να του ορκιστεί ότι θα βρει τον δολοφόνο και θα τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη.
Ο Benjamin στηρίζεται στη βοήθεια του συναδέλφου και φίλου του Pablo, ο οποίος αν και αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ποτό είναι ιδιαίτερα έμπειρος και σχολαστικός, και της νεαρής γοητευτικής προϊσταμένης του Irene Menendez Hastings. Η Irene έχει μόλις επιστρέψει στη χώρα μετά από σπουδές στην Αμερική και του έχει δείξει μια ιδιαίτερη συμπάθεια και εμπιστοσύνη.
Ύστερα από εντατικές προσπάθειες, καταφέρνουν να συλλάβουν τον ύποπτο Isidoro Gomez και να τον οδηγήσουν στην ανάκριση. Οι διασυνδέσεις όμως του Gomez με το παρακράτος των μυστικών υπηρεσιών, στέκονται εμπόδιο στο έργο τους και παρότι η έρευνά τους δεν ολοκληρώνεται, αναγκάζονται να αρχειοθετήσουν το έγκλημα χωρίς να το εξιχνιάσουν.
25 χρόνια αργότερα, ο Esposito, ο οποίος αποχώρησε από το αστυνομικό σώμα και ήταν σε εξορία, επιστρέφει στο Μπουένος Άιρες, συναντά ξανά την Irene και της ζητά τη βοήθειά της προκειμένου να γράψει ένα βιβλίο για την υπόθεση που ακόμα τον στοιχειώνει…
Σκηνοθεσία: Juan Jose Campanella
Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darin, Soledad Villamil, Pablo Rago, Javier Godino, Guillermo Francella

Προσθήκη σχολίου

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε