Οι εφημερίδες θα κυκλοφορούν πάντα…

 • 25/11/2008
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
 • MEDIA

Οι… Κασσάνδρες που προβλέπουν ότι το Ιντερνετ θα «σκοτώσει» τις εφημερίδες είναι απλώς «παραπλανημένοι πικρόχολοι» που δεν βλέπουν ότι ο δικτυακός κόσμος αποτελεί εν δυνάμει μια τεράστια νέα αγορά διψασμένων-για-πληροφορία καταναλωτών, λέει ο Ρούπερτ Μέρντοχ.

΄Οπως εκτιμά ο αυστραλιανής καταγωγής μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, σε ομιλία του με τίτλο «Το μέλλον των εφημερίδων: Πέρα από τα νεκρά δέντρα», το Διαδίκτυο πρόσφερε δυνατότητες όπως και προκλήσεις και οι εφημερίδες θα εξακολουθούν να υπάρχουν με τη μια μορφή ή την άλλη.

 «Πολλοί δημοσιογράφοι φαίνεται να απολαμβάνουν πεισματικά το αναμάσημα του επερχόμενου αφανισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρούπερτ Μέρντοχ.
«Κόντρα στη συντέλεια και σε εκείνους που βυθίζονται στη θλίψη, εγώ πιστεύω πως οι εφημερίδες θα ανέβουν σε νέα ύψη, μέσα στον 21ο αιώνα», τόνισε.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ υποστηρίζει σθεναρά ότι οι άνθρωποι σήμερα ανά τον κόσμο είναι «περισσότερο διψασμένοι να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην πληροφορία από ποτέ» και οι εφημερίδες έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των περίφημων μπλόγκερ και άλλων «νεοφερμένων» στον χώρο, γιατί έχουν εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αναγνωστών τους.
«Οι αναγνώστες θέλουν ό,τι ήθελαν πάντα: μια πηγή που να μπορούν να εμπιστευθούν», επισημαίνει. «Είναι αλήθεια ότι στα χρόνια που έρχονται, κάποιες εφημερίδες θα χάσουν σε κυκλοφορία.
Αλλά αν οι εφημερίδες παρέχουν στους αναγνώστες τους ειδήσεις που μπορούν να εμπιστευθούν, θα δούμε κέρδη στην κυκλοφορία, στις ηλεκτρονικές μας σελίδες, στην προώθηση εξατομικευμένων μηνυμάτων με ειδήσεις σε “ειδικούς” αναγνώστες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο», διευκρινίζει.

                                                                                                                        (Aπό το Ασοσιέιτεντ Πρες)φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos

3 Σχόλια

 1. Ο/Η Π. ΞΑΝΘΙΔΗΣ λέει:

  Κατέχω την διπλή ιδιότητα τού δημοσιογράφου (ημερησίου Τύπου) και του κατόχου ενημερωτικού μπλογκ. Οπωσδήποτε συμφωνώ με τον μεγιστάνα του Τύπου κ. Ρούπερτ Μέρντοχ, αλλά με μία παρατήρηση, που έχει σχέση με αυτό που αναφέρει ότι οι εφημερίδες έχουν το πλεονέκτημα επειδή «έχουν εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αναγνωστών τους».
  Μα, από ποιούς γράφονται οι εφημερίδες και γιατί ο δημοσιογράφος να είναι έγκριτος στης εφημερίδα και να μην είναι στο μπλογκάκι του – στην δική του «εφημερίδα»;
  Δεν μας τα λέει καλά ο κ. Μέρντοχ, εκτός και αν έχει την εντύπωση ότι οι ειδήσεις χωρίς… φίλτρο βλάπτουν σοβαρά την υγεία!
  Με αυτό δεν μπορούμε να περιαυτολογήσουμε εμείς οι δημοσιογράφοι που διαθέτουμε ενημερωτικά μπλογκ, πως ό,τι δημοσιεύουμε είναι «καθαρό» σε αντίθεση με τις εφημερίδες που «φιλτράρουν» τις ειδήσεις. Είναι λάθος!
  Για έναν δημοσιογράφο που σέβεται τον εαυτό του, είτε γράφει σε εφημερίδα, είτε γράφει σε μπλογκ είναι το ίδιο και το αυτό. Βέβαια, στην εφημερίδα θα ακολουθεί την «γραμμή» της και μπορεί να έχει τον έλεγχο του εκδότη. Αλλά και στο μπλογκ συμβαίνει το ίδιο, με την διαφορά ότι ο δημοσιογράφος ακολουθεί την δική του «γραμμή» και όχι του κάθε κυρίου Μέρντοχ!
  Πάντως, ο μεγιστάνας του Τύπου, δίνει ελπίδες σε μας τους «γραφιάδες» για καλύτερες μέρες. Για να δούμε, κ. Μέρντοχ, γιατί στο χώρο συμβαίνουν πολλές «εκπτώσεις», που έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα, της εγκυρότητα και κατ’ επέκταση στην… μακροημέρευση!
  *** Αν θέλει, του πουλάω το μπλογκάκι μου!

 2. Ο/Η Π. ΞΑΝΘΙΔΗΣ λέει:

  στην εγκυρότητα και κατ’ επέκταση στην… μακροημέρευση!

 3. Ο/Η Περικλεους Διονυσια λέει:

  @κ. Ξανθίδης: Μια ερώτηση, που αν θέλετε απαντάτε: Υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι που σέβονται τον εαυτό τους; Ωωωπ, συγνώμη! Μόλις θυμίθηκα τον κ. Θέμο και τον κ. Μάκη. Παίρνω την ερώτηση μου πίσω. Πάντως λίγες, τόσο αναξιόπιστες εφημερίδες, θα ‘βρεις στον δυτικό κόσμο. Έχει μέτρο η αναξιοπιστία αλλού. (Βέβαια εδώ προηγέιτει και 4,5 μονάδες το ΘΑΣΟΚ!) Για τον άλλο κόσμο δεν ξέρω γιατί δεν μιλώ κινέζικα! Όσο για τον κ. Μέρντοχ; Υπερσπίζεται, στην ηλικία του, το ψωμί του. Τώρα που, με την κατά 45 χρόνια νεώτερη κινέζα του Χονγκ-Κονγκ γυναίκα του, έκανε δυο κόρες. (Πώς;;;)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *