Μπλοκαρισμένα Blogs

Γνωστή μας blogger βρέθηκε πριν από λίγο καιρό στην Δαμασκό της Συρίας, όπου -ως γνωστόν- επιβιώνει επί δεκαετίες ένα ιδιότυπο πολιτικοστρατιωτικό καθεστώς. Θέλησε η καημένη να ενημερώσει από εκεί το blog της και βρέθηκε προ εκπλήξεως.
Το καθεστώς έχει μπλοκάρει τα blogs, διότι φοβάται την ελευθερία του λόγου, ο οποίος στις μέρες μας εκφέρεται πλέον αλογόκριτα μέσω του νέου αυτού τρόπου άμεσης παρέμβασης, αφορώντας από την κουζίνα της νοικοκυράς έως την αιμοχαρή πολιτική Αμερικανών· από τους καημούς και τα φλερτ των νεολαίων έως τις τοπικές ειδήσεις μιας διαδικτυωμένης επαρχιακής (εν είδει ιστολογίου) εφημερίδας και όχι μόνον· από τις καταλυτικές επιφυλλίδες του Χρήστου Γιανναρά έως την καθοριστικής σημασίας πολιτισμική παρέμβαση του Pierre Assouline της Le Monde.

Εσχάτως πληροφορούμαι, ότι εν Ελλάδι του 2008 κι ενώ τα blogs (παρά τις κάποιες ακρότητές τους, αλλά έχοντας –ως φαίνεται- έλλογο λόγο ύπαρξης και δράσης) ανθούν ήδη στην πατρίδα της Δημοκρατίας των Ιδεών, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία έχει και αυτή μπλοκάρει τα blogs και το facebook σε όλα τα Αρσάκειά της!!! Για ποιο λόγο; Επειδή μάλλον φοβάται τον έξωθεν ιδεολογικό εισβολέα, μια και πρωτίστως μεριμνά για «παροχή παιδείας στα Ελληνόπουλα», όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«H Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (…) Είναι ο παλαιότερος εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα και έχει διατηρήσει τον χαρακτήρα της παρά τις εξωτερικές μεταβολές και τις προσαρμογές στις εκάστοτε συνθήκες, έχοντας ωστόσο πάντοτε τον ίδιο σκοπό από την ίδρυσή της: την παροχή παιδείας στα Ελληνόπουλα. Η παρουσία και η δραστηριότητα τής Εταιρείας στην εν γένει εκπαιδευτική, πνευματική, πολιτιστική, επιστημονική και κοινωνική ζωή τού τόπου υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καθοριστική.
Στις μέρες μας, η δράση αυτή εξακολουθεί να αποτελεί σταθερή αξία, η οποία ακολουθεί σύγχρονη κατεύθυνση».

O tempora, o mores!!!…
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Απλώς θυμίζω δυο μόνο πράγματα:
Α) Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών – Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, με σκοπό να εγείρει περαιτέρω το ενδιαφέρον των μαθητών όλων των βαθμίδων και να συμβάλλει στην αξιοποίηση των γνώσεών τους για τις νέες τεχνολογίες με έμφαση στις δυνατότητες της Ψηφιακής Ελλάδας, καθώς και να βραβεύσει τις προσπάθειές τους με την ανάδειξη των βέλτιστων, διοργάνωσε πριν λίγο καιρό μαθητικό διαδικτυακό πανελλήνιο διαγωνισμό Blogs με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ξεblogαρε».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των όρων «Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό έχουν μαθητές αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Ε.Π.Θ.) ελληνικών ή ξενόγλωσσων σχολείων σε όλη την ελληνική επικράτεια (δημόσιων και ιδιωτικών), πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε τρεις διαγωνιστικές κατηγορίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). (…) Επιτρέπεται η χρήση από τους μαθητές πόρων των σχολικών μονάδων τους (όπως λ.χ. ενδεικτικώς ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σύνδεση στο διαδίκτυο κλπ) εντός των σχολικών μονάδων, καθώς και η υποστήριξη/ υποβοήθηση των συμμετεχόντων από τους δασκάλους/ καθηγητές πληροφορικής στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος σε τυχόν ερωτήματα που ανακύπτουν (…)» κλπ κλπ.

Β) Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στις 15 Ιανουαρίου 2007 αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομιλία της είχε θέμα «Blog-κρατία, η 5η εξουσία». Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα, προς γνώσιν:

«(…) Τη δύναμη των blogs γνωρίζουν άριστα οι πολιτικοί που προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν προωθώντας blog παραγωγές των ίδιων αλλά και των οπαδών τους. Έτσι τώρα μιλούν για την 5η εξουσία, την blog-κρατία που έχει σήμερα και την εγκυκλοπαίδεια της με την περίφημη Wikipedia, τη γρήγορη δηλαδή εγκυκλοπαίδεια, όπου ο καθένας γράφει και συμπληρώνει ελεύθερα τα διάφορα λήμματα της. Τόσο που εμπνευστής της, ο Λάρι Σάνγκερ, δηλώνει πως η δική του εγκυκλοπαίδεια υπερέχει της British, δεδομένου ότι εκσυγχρονίζεται αδιάκοπα, υπό τον έλεγχο μάλιστα διαιτητών συντακτικής ομάδας ειδικών.
Τη δύναμη όμως των blogs γνωρίζουν και οι υπό εκκόλαψη λογοτέχνες που δημοσιεύουν τώρα τα βιβλία και έργα τους στο διαδίκτυο χωρίς να έχουν ανάγκη από απαιτητικούς εκδότες. Τα γνωστά πια blooks (σύμπτυξη όρων blog και book) δεν περιλαμβάνουν μόνο πρωτόλεια νέων και άγνωστων συγγραφέων. Για την ευρύτητα που έλαβε η blog-λογία θα σημειώσω διασκεδαστικά το αποτέλεσμα έρευνας μεταξύ Βρετανών φοιτητών γνωστών πανεπιστημίων. Τα 85% χρησιμοποιούσαν blog, αλλά μόνο το 5% ήξερε να βράσει ένα αβγό. (…)»

Τ’ ανωτέρω αφιερώνονται (σεμνά και ταπεινά) τόσο στον Bashar al-Assad, Πρόεδρο της Συρίας (αλλ’ αυτόν, πού να τον βρω;), όσο και στον Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας Ελλογιμότατο κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη!

π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ -(Φωτογραφία: PIX) 
καθήμενος «Στον ίσκιο του Ήσκιου»

http://pakapodistrias.blogspot.com/