Σταύρος Μοσχόπουλος «Περί ποιήσεως, εικόνες»

Η νέα δουλειά του Σταύρου Μοσχόπουλου, «Περί ποιήσεως, εικόνες», είναι ένα σύνθετο ταξίδι μέσα από τις ποιητικές εικόνες των λέξεων, ένα εικαστικό λεξικό σ’ έναν κήπο γεμάτο αναμνήσεις, σκέψεις, αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Τα ποιήματα από την συλλογή “Η ελληνική ποίηση του 20ου αίωνα” (εκδόσεις Μεταιχμιο) που διαλεξε η Σύσση Καπλάνη είναι το εγχειρίδιο σ’ αυτό το ταξίδι, ένας οδηγός που δείχνει την κατεύθυνση, χωρίς όμως να προδιαγράφει τον προορισμό… Ο προορισμός καθενός μας είναι μια προσωπική και ιδιόμορφη περίπτωση – το κλειδί της αυτογνωσίας μας, η αγωνιά του “είναι” μας και της θρησκευτικής υπόστασης και πίστης μας.
Η δουλειά του είναι ένας οδηγός ονείρων και εμπειριών του καλλιτέχνη που, αν και αυτοβιογραφική εν πολλοίς, δεν παύει να είναι και μια αναζήτηση στο υποσυνείδητο όχι μόνο το δικό του, αλλά και του κάθε θεατή που καλείται να πάρει μέρος και να συνδράμει με τις δικές του εμπειρίες, στο μυστικό δείπνο της καρδιάς και της αλήθειας.
Τα όνειρα είναι η ελπίδα και θέληση του ανθρώπου να αντιμετωπίσει το επερχόμενο με τη γνώση που έχει αποκτήσει, σε μια προσπάθειά του να αποκωδικοποιήσει τις εμπειρίες του και να τις μεταπλάσεις σε ανενδοίαστα όνειρα, που δεν υπόκεινται σε κοινωνικά ταμπού και δεν γνωρίζουν όρια.
Η δουλειά του Σταύρου Μοσχόπουλου είναι μια συνεχής έρευνα που έχει τις ρίζες της στη μεταφυσική ζωγραφική του De Chirico και την ξέγνοιαστη γιορτή για την ζωή που πηγάζει μέσα από την Κυκλαδική τέχνη του 3000 π.χ.. Η δουλειά του είναι ταυτόχρονα επηρεασμένη από την αρνητική πραγματικότητα των συμβολιστών του 1890 και των μεταφυσικών, ειρωνικών ονείρων των «θετών» παιδιών τους, των σουρεαλιστών, την ελληνική ποίηση και το Αιγαίο σαν μια αστείρευτη ερωτική πηγή ζωής και πολιτισμού.
Τα φωτογραφικά collage και φωτογλυπτά του δίνουν τη δυνατότητα να πλάσει μια πραγματικότητα που αντικατοπτρίζει το λεξικό των ονείρων του. Με αυτό το ιερογλυφικό λεξικό των αισθημάτων, αναζητά και προκαλεί την οπτική και ψυχική επαφή με το θεατή, σε μια πράξη κοινής μυσταγωγίας.
Φωτογραφικά collage και φωτογλυπτά συνοδευομενa απο ποιηματα απο την συλλογη « Η ελληνική ποίηση του 20ου αίωνα.
Ο Σταύρος Μοσχόπουλος έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Η.Π.Α και Ιταλία και οι φωτογραφίες του έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στους New York Times, Washington Times , Washingtonian Magazine, Il FotoAmatore και άλλα περιοδικά και εφημερίδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η Σύσση Καπλάνη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, αλλά κυρίως φίλη του Σταύρου Μοσχόπουλου και συνοδοιπόρος στο συγκεκριμένο ονειρικό ταξίδι του.
Πολυχώρος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
IΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 114 72 ΑΘΗΝΑ
Εγκαίνια: 05/11/08, 8.00 μμ
Διάρκεια έκθεσης: 03/11 – 13/12/08
τηλ. 211 3003580,
stavros.moschopoulos@fao.org

φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos -(Φωτογραφία: Το έργο του καλλιτέχνη “Α walk along the Beach with you)