O κ. Μιχαηλίδης στο Γ’ Πρόγραμμα

Εδώ και λίγο καιρό στο Τρίτο Πρόγραμμα από τις 8 έως τις 10 το πρωί ακούγεται ο καλός συνάδελφος κ. Χρ. Μιχαηλίδης. Ο άνθρωπος φαίνεται πως είχε τον πόθο να προσφέρει την κουλτούρα του στο απαιτητικό, είναι η αλήθεια, κοινό του Τρίτου και ο αρμόδιος Υπουργός και οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ έστερξαν στο μεράκι του και ικανοποίησαν την επιθυμία του. Πρέπει να σημειώσω ότι, από όσα ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης παραδέχεται, οι ακροατές του, σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό, δεν έχουν πεισθεί ότι έλειπε από το Τρίτο. Ο συνάδελφος ξέρει από μουσική, αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ξέρει γλώσσες, Αλεξανδρινός γαρ, αλλά «ελληνικά», ξέρει από σχολιασμό, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη λογική του, της «Ελευθεροτυπίας», που όμως είναι απολύτως ξένη προς το Τρίτο. Και τι ήθελε την Πέμπτη, 12 Ιουνίου, να ξεκινήσει την εκπομπή του με το ότι σταμάτησε σε φανάρι για να παρατηρήσει νεαρά ύπαρξη που οδηγούσε το αυτοκίνητο της και πέταξε το τσιγάρο της στο δρόμο και της οποίας η αντίδραση ήταν να του πει κάποια «γαλλικά», όπως ο ίδιος σχολίασε…Σε εμάς τους παλαιότερους συνειρμικά μας έφερε στη μνήμη τις εφιαλτικές ημέρες του Παττακού, που και εκείνος είχε περιγράψει στα ΜΜΕ, πως ανεβαίνοντας τη Σταδίου είδε πολίτη που οδηγούσε το αυτοκίνητο του να πετάει το τσιγάρο του στο δρόμο και σταμάτησε και τον υποχρέωσε να μαζέψει τη «γόπα».

Και επειδή κάνει την κριτική του σε πολλά κακώς κείμενα, στα περισσότερα των οποίων έχει δίκιο, πρέπει να καταλάβει ότι στην ελεύθερη, κατά το δυνατόν, κοινωνία που ζούμε πρέπει εμείς πρώτοι, που θέλουμε να κατευθύνουμε την κοινή γνώμη, να είμαστε άψογοι στον τρόπο της ζωής μας και να μην προκαλούμε αποδεικνυόμενοι «αδόκιμοι» σε αυτά που «διδάσκουμε». Και εν προκειμένω ας μην επιμένει ο κ. Μιχαηλίδης να έχει εκπομπή στο Τρίτο, όσο και αν έχει τη φιλία και την υποστήριξη ισχυρών κυβερνητικών παραγόντων. Αν επιθυμεί να αποκτήσει και άλλη εργασία, πέραν της εφημερίδας στην οποία εργάζεται, θα μπορούσε να κάνει την ίδια εκπομπή λόγου χάριν στο Πρώτο Πρόγραμμα, αφού είναι η αλήθεια ότι κανένα ιδιωτικό ραδιόφωνο θα την δεχόταν. Θα ήταν άριστη. Και είναι ευφυής για να καταλάβει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει κανείς Μάνος Χατζιδάκις… Και κάτι ακόμη, τελευταίο. Το Τρίτο το ακούει κανείς το πρωί για να μην υποστεί από τα τηλεοπτικά κανάλια τις υπερβολικές δόσεις ειδησεογραφικών ανακριβειών, κακόγουστων θεμάτων, και των συζητήσεων, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του, καθώς και την απέραντη και χαμηλότατου επιπέδου λογοδιάρροια των ραδιοφωνικών σταθμών. Και θέλοντας να ξεκινήσει την ημέρα του ήρεμα δεν θέλει στο Τρίτο να ενοχλείται από λάθη, από σαρδάμ, και από άγνοια θεμάτων. Και ας σκεφθεί ο κ. Μιχαηλίδης ότι ο ακροατής του είναι αιχμαλωτισμένος, γιατί δεν έχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο να κλείσει το ραδιόφωνο και να προσφύγει σε CD, ή, αν είναι παλαιότερος, σε δίσκο από βυνίλιο ή σε κασέτα.

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Δημοσιογράφος  -(Φωτογραφία: αρχείο φουστανΕΛΛΑΣ)

φουστανΕΛΛΑΣ [Δ.Β]: Δεν ήξερα ότι ο Χρήστος Μιχαηλίδης ξεκίνησε πάλι καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή. Από αύριο θα τον ακούω κάθε πρωί. Ούτε κατάλαβα από το παραπάνω κριτικό σχόλιο γιατί να μην τον παρακολουθεί κανείς. Όπως και να έχει το πράγμα δεν είναι και λίγο να ακούς έναν από τους ελάχιστους καλλιεργημένους και με ήθος δημοσιογράφους που έχουν απομείνει στην πιάτσα, να σχολιάζει την επικαιρότητα με το γνωστό του χιούμορ και τον καίριο τρόπο του. Εμένα μου φτάνει. Ακόμη και αν θυμίζει σε πολλούς τον Πατακό, που αν έκανε ένα καλό ήταν που κυνήγησε αυτούς με τις γόπες. ‘Ασε. που παρότι δεν είμαι Αλεξανδρινός, ούτε κι ο Μιχαηλίδης είναι άλλωστε, η περί γλώσσας αίσθησή μου μαλλον μού φαίνεται συγγενέστερη σε εκείνη του Μιχαηλίδη, παρά του πιο πάνω σχολίου.

 Ο δημοσιογράφος κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, μόλις έλαβε γνώση του παραπάνω σχολίου του κ. Γ.Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ απάντησε ως εξής:
“Το σχόλιο του “συναδέλφου” μου είναι αισχρό!
Η … κριτική του (που θα ηταν για μένα καλοδεχούμενη εάν δεν ηταν πέρα για πέρα κακεντρεχης), δηλητηριάζεται από το γεγονός ότι, πιστός και αυτός στην “αιώνια ελληνική μιζέρια και καχυποψία”, θεωρεί δεδομένο ότι η πρόσληψή μου στο Τρίτο οφείλεται στη “φιλία και υποστήριξη” που τάχα έχω “με ισχυρούς κυβερνητικούς παράγοντες”.
Δεν ξέρω κανέναν, κύριε συκοφάντη!
Δεν μίλησσα ποτέ με κανέναν, κυβερνητικό ή μή.
Δεν έχω φάει ποτέ με κανέναν πολιτικό.
Δεν εχω σηκώσει ποτέ το τηλέφωνο να ζητήσω χάρη.
Ειναι ΑΡΧΗ μου όλα αυτά, εάν η λέξη ΑΡΧΗ λέει κάτι γιά σας, κύριε!
Η πρόσληψή μου έγινε κατόπιν προτασης που μου έκανε ο διευθυντής του Τρίτου, κ. Δημητρης Παπαδημητρίου, με τον οποίο μέχρι τότε είχαμε βρεθεί μόνο δύο φορές, και τις δύο σε εργασιακό χωρο, όχι κοινωνικώς.
Μπορείτε να έχετε όποια αποψη θέλετε για την εκπομπή. Μπορείτε να μου επισημάνετε λάθη μου, αν θέλετε. Που ασφαλώς και κάνω. Μπορείτε να διαφωνήσετε με σχόλιά μου – αν και ο παραλληλισμός με τον Παττακό, επίσης δείχνει και αυτός την έλλειψη αγωγής εκ μέρους σας. Ομως, επειδή για μένα, ακριβώς, δέν έχετε αγωγή κύριε, με σας διάλογο δεν μπορώ να συνεχίσω.
Εκτός και εάν ανακαλέσετε ή αποδείξετε τα όσα περί γνωριμιών μου με ισχυρά κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζετε.

Χρηστος Μιχαηλίδης
12 Ιούνιος 2008 10:43 μμ

16 σχόλια

 • Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Μιχαηλίδη, γιατί είχα την πληροφορία ότι γνώριζε τον κ. Ρουσόπουλο και τον κ. Παναγόπουλο, ή/και άλλους παράγοντες στην ΕΡΤ. Ζητώ επίσης συγγνώμη γιατί μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι γνωρίζει αυτούς που προβάλλει στην εκπομπή του. Τέλος ζητώ συγγνώμη γιατί, από ό, τι φαίνεται από το οργισμένο του σχόλιο, εκείνος με απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες προσελήφθη και ανέλαβε τη δίωρη εκπομπή στην πρωινή ζώνη του Γ’ Προγράμματος.

  Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος
  Δημοσιογράφος

 • Τι καλά όταν οι δημοσιογράφοι τρώνε τις σάρκες τους…Απομυθοποίηση…Και πάντως θα έδινα συγχαρητήρια αν ο πρόεδρος της ερτ έχει αναζητήσει και έχει δώσει εκπομπές σε ανθρώπους σαν τον Μιχαηλίδη απ όπου κι αν προέρχονται….Τι είπα τώρα? ”απ όπου κι αν προέρχονται”? Υπάρχει τέτοιο θέμα τον 21ο αιώνα το 2008? Φαίνεται πως ναι,τουλάχιστο στο μυαλό κάποιων (ελπίζω στο μυαλό μόνο)

 • Κακεντρεχή σχόλια θα υπάρχουν πάντα, έτσι προχωρά ο πολιτισμός! Σημασία έχει τι θα μείνει στο τέλος, το κακεντρεχές σχόλιο και ο σχολιαστής ή το σχολιαζόμενο πρόσωπο; Προσωπικά θεωρώ πως ο ‘βαλλόμενος’ δημοσιογράφος και η εκπομπή του είναι από τις λίγες οάσεις που έχουν μείνει στα δημόσια φόρα, τον και την απολαμβάνω και όταν αντιλαμβάνομαι πως η εκπομπή είναι επανάληψη ανησυχώ πολύ μήπως και οι σχολιογράφοι του επιπέδου που συζητάμε πήραν κεφάλι και του ‘πήραν το κεφάλι’.

  Θερμούς χαιρετισμούς ακριβέ μου φίλε
  Μιχάλης Τζιώτης

 • @ Τζιώτης Μιχάλης: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας καθώς επίσης και ο φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos και, όπως θα είδατε, το διακηρύξαμε από την πρώτη στιγμή.

 • Ο κ. Μιχαηλίδης, αν δεν το έχετε μάθει, έστησε blog για την εκπομπή του στο Τρίτο Πρόγραμμα – τι σόι εκπομπή είναι τώρα, ρωτήστε εκείνους που ξέρουν. Ή καλύτερα επισκεφτείτε το blog του για την εκπομπή για να δείτε πως τον στρίμωξαν άγρια (και σοβαρά) και άρον-άρον το έκλεισε – το σφράγισε πιο σωστά – για να προλάβει τα χειρότερα. Πολύ δεν του πάει που ασχολούμαστε με αυτόν; Γρανάζι του συστήματος είναι και μάλιστα πολύ ύποπτο. Η ημιμάθειά του – κάνει και τον ξερόλα – η ασχετοσύνη και η ανευθυνότητά του δεν έχουν όμοιο στη σημερινή εποχή.
  Μια επίσκεψη στο blog της εκπομπής του και στα σχόλια που υπάρχουν – όσα δεν λογόκρινε και δεν έσβησε – πείθει τον καθένα.
  Η διεύθυνση του blog είναι http://www.manos-sebastian-floyd.blogspot.com

 • @Σόλων: Για τι πράγμα θέλετε να κατηγορήσετε τον κ. Μιχαηλίδη; ‘Οτι είναι κακός χαρακτήρας; Ότι κάνει κακή εκπομπή; Ότι είναι ημιμαθής; Ότι είναι γρανάζι του συστήματος, όπως όλοι μας, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο;
  Ή για το ότι έκλεισε “άρον-άρον” το νέο του blog “για να προλάβει τα χειρότερα”, τη στιγμή που παραθέτετε το link αυτού του blog, που αν κλικάρει ο καθένας μπαίνει άνετα; Τελικά το σφράγισε ή δεν το σφράγισε;

  Ειδικός της μουσικής δεν είμαι και ίσως για αυτό να μου αρέσει η εκπομπή του. Όμως η στήλη του στην τελευταία σελίδα της “Ελευθεροτυπίας”, δεν ξέρω εσείς τι λέτε, αλλά θεωρώ πως είναι ένα από τα κοσμήματα της ελληνικής δημοσιογραφίας.

 • Αγαπητέ κ. Βίτσο, αν είστε ο Διονύσης Βίτσος του ΠΕΡΙΠΛΟΥ που είσαστε, όπως διαπίστωσα, με απογοητεύετε. Τον κ. Μιχαηλίδη δεν τον γνώριζα ή/και «γνώριζα» μέχρι πρότινος, δεν διαβάζω-διάβαζα «Ελευθεροτυπία», οπότε έμπλεξα, μάλλον άθελά μου, σε μια αντιπαράθεση μαζί του, την οποία αυτός, πιστεύω, οδήγησε σε μη γόνιμα μονοπάτια. Αρχικά λιγότερο με ενόχλησαν τα λάθη τα οποία καθημερινά κάνει στην εκπομπή του και πολύ περισσότερο ο τουλάχιστον απρεπής και υπεροπτικός τρόπος με τον οποίο απάντησε μέσω του blog της εκπομπής του σε ένα σχόλιο ακροατή εξαιρετικά ευφάνταστο και γεμάτο χιούμορ υψηλού επιπέδου. Γιαυτό αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί του μέσω του ιστολογίου του.
  Το σχόλιο που του έστειλα, αυστηρό μα ευγενικό, δημοσιεύτηκε στη διεύθυνση […] και περιγράφει με σαφήνεια – αν δεν έχει διαγραφεί ακόμα. Ακολουθεί στην ίδια διεύθυνση η απάντηση του κ. Μιχαηλίδη – αν δεν έχει διαγραφεί ακόμα. Θεωρώντας την όχι αρμόζουσα, και ως προς το ύφος αλλά και ως προς τις δικαιολογίες, ανταπάντησα ανατρέποντας με μαρτυρίες τα όποια επιχειρήματά του και αφού είχα πληροφορηθεί από κάποιους φίλους δημοσιογράφους την πολιτεία του ανδρός.
  Σας κοινοποιώ την ανταπάντησή μου:
  «Διάβασα την απάντηση σας στο σχόλιό μου σήμερα το πρωί στο γραφείο – είναι αρχή μου να μην ανοίγω υπολογιστή τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι ή αλλού – και σας ευχαριστώ, κ. Μιχαηλίδη, που κάνατε τον κόπο να μου απαντήσετε, αμέσως μάλιστα. Διαπίστωσα όμως ότι έχετε διαγράψει κάποια από τα σχόλια στο ιστολόγιό σας, ακόμη και μια απάντησή σας, που πολύ καλά θυμάμαι ότι έγιναν, κυρίως αυτά, αιτία για να γράψω, όπως ανέφερα, το σχόλιο της περασμένης Παρασκευής. Επιτρέψτε μου, όπως λένε οι δημοσιογράφοι, να θεωρώ μη δημοκρατική την πράξη σας αυτή. Με κάνει να υποψιαστώ, μάλιστα, ότι μόνο τα εγκωμιαστικά σχόλια έχουν θέση στο ιστολόγιό σας.
  Σχετικά, τώρα, με την απάντησή σας στο σχόλιό μου, απάντηση που μαζί με τη διαγραφή σχολίων άλλων με έκανε να αποφασίσω τη γραφή αυτού του νέου σχολίου, αναφέρω τα ακόλουθα:
  1) Με ενόχλησε η παραποίηση της φράσης μου «έχω το δικαίωμα να απαιτήσω». Εσείς την παραποιήσατε σε «έχω το δικαίωμα να ΑΠΑΙΤΗΣΩ». Γνωρίζετε καλά, σαν δημοσιογράφος που είστε, πόσο παραπλανητική είναι αυτή η εμφαντική διατύπωση.
  2) Σχετικά με την προφορά των ξένων ονομάτων ουδόλως με ενοχλεί να ακούσω (ή να δω) το όνομα του Shakespeare να εκφέρεται στα ελληνικά ως Σαίξπηρ (το Σέξπιρ με ενοχλεί, αλλά με τους κανόνες γραφής που υπάρχουν σήμερα ακόμα και έτσι είναι αποδεκτό), αντί του κατά ορθήν προφοράν Σέικσπηαρ, αφού έτσι έχει καθιερωθεί και έχει γίνει αποδεκτό από αιώνες από τη διανόηση αυτού του τόπου. Με ενοχλεί όμως να προσφωνούνται Κλαούντιο ο Αμπάντο και ο Μοντεβέρντι, αφού σε κανένα από τα σοβαρά περί μουσικής ελληνικά βιβλία (δείτε Ανωγιαννάκη, Λεωτσάκο, Καλογερόπουλο κ.α.) δεν έχει καταγραφεί έτσι. Όλοι Κλάουντιο τους αποκαλούν. Όσο για την καταφυγή σας στην αγγλική εκφορά ονομάτων μουσικών, προδοθήκατε από τα ονόματα τα οποία επιλέξατε. Είναι γνωστό στους φιλόμουσους ότι ο μέγας Δημήτρης Μητρόπουλος είναι παγκοσμίως γνωστός ως Dimitri Mitropoulos και μόνο, όπως φαίνεται και από τη σχετική δισκογραφία και την αντίστοιχη βιβλιογραφία. Επομένως δεν ευσταθεί η δική σας εκδοχή ονόματος, ως μη δυναμένη να υπάρξει. Μα και τον Ντεμπισί, Νεμπισί τον αναφέρουν οι σοβαροί άγγλοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Έχω σημερινή απόδειξη στα χέρια μου. Ένας φίλος, μανιακός με την κλασική μουσική, ακούει το Τρίτο Πρόγραμμα του BBC – δορυφορικά; διαδικτυακά; δεν τον ρώτησα, δεν έχει σημασία – και ηχογραφεί αρκετές από αυτές. Επικοινώνησα για το θέμα μαζί του και η απάντησή του ήρθε συνοδευόμενη από τις ηχογραφημένες πρόζες πρόσφατης εκπομπής της κ. Σούζι Κλάιν με τίτλο “Sunday Morning”, τις οποίες θέτω στη διάθεσή σας. Σας διαβεβαιώ ότι τον Ντεμπισί, Ντεμπισί τον προφέρει – με άριστη γαλλική προφορά μάλιστα – στις αναφορές της στο έργο του “Nuages”, το οποίο παρουσιάζει. Όπως και τον Josef Strauss, Γιόζεφ τον προφέρει και όχι Τζόζεφ, όπως θα υποθέτατε, καθώς και τον Franz Welser-Moest, Βέλζερ-Μεστ πολύ σωστά τον προφέρει. Επομένως τα σχετικά επιχειρήματά σας είναι έωλα.
  3) Παραδέχεστε – προς τιμήν σας – ότι οι εκπομπές σας έχουν λάθη «που είναι πολύ περισσότερα από όσα αναφέρετε, μερικές φορές και πιο σοβαρά». Όπως αντιλαμβάνεστε μετά από αυτό πώς να «έχω δει ή ζήσει σε καμία χώρα άλλη», όπως γράφετε, ανάλογες διαμαρτυρίες, αφού σε καμιά άλλη χώρα, υποθέτω, δεν υπάρχει εκπομπή, με σοβαρή μουσική, που να εκπέμπεται μάλιστα από κρατικό σταθμό, με τόσα και τόσο σοβαρά λάθη, όπως ο ίδιος ο παρουσιαστής της παραδέχεται.
  4) Άφησα για τελευταίο το καλύτερο. Δεν είναι άλλο αυτό από το «Και εγώ … με πληρώνω». Να είσαστε καλά κ. Μιχαηλίδη. Μας κάνατε όλους να γελάσουμε. Και τους συνεργάτες εδώ στην εταιρεία που το είδαν και τους φίλους με τους οποίους επικοινώνησα με e-mail και τους το γνωστοποίησα.
  Διαπίστωσα ότι το σχόλιό μου δεν αναρτήθηκε και για αυτό κάνω μια δεύτερη προσπάθεια. Αλλά μάλλον ούτε τώρα θα αναρτηθεί γιατί οι αλήθειες που λέει είναι ακριβές και πονάνε.
  Όπως καταλαβαίνετε μετά από όλα αυτά η συνέχεια της επικοινωνίας μας δεν έχει για μένα κανένα απολύτως νόημα.
  Έχετε γεια.»
  Το σχόλιο-ανταπάντησή μου ποτέ δεν δημοσιεύτηκε γιατί έτσι αποφάσισε ο κ. Μιχαηλίδης
  Επειδή η διαγραφή σχολίων από το blog του καθώς και η απάντηση σε μένα προκάλεσαν την αποστολή και άλλων σχολίων-διαμαρτυριών από «παλιούς και «κολλημένους» ακροατές του Τρίτου» – στην αρχή αυτό ήταν υπόθεση-υποψία, τώρα γνωρίζω, αφού έχω εντωμεταξύ εντοπίσει δυο (!) ακροατές που έστειλαν σχόλια, με αφορμή την απάντηση, τα οποία, όμως ουδέποτε δημοσιεύτηκαν, ο κ. Μιχαηλίδης έκρινε σκόπιμο να σφραγίσει το blog του. Σφραγίζω, εννοώ ότι σημαίνει εμποδίζω τη δημοσίευση οποιουδήποτε επί πλέον σχολίου, χωρίς να εμποδίζω την επισκεψιμότητά του και ανάγνωση των υπαρχόντων σχολίων, όσων βεβαίως δεν έχουν λογοκριθεί και διαγραφεί. Αναφέρει σε ένα τελικό κείμενό του επί λέξει ότι «Αναγκαζόμαστε … να κλείσουμε αυτό το blog από τώρα, απενεργοποιώντας ταυτόχρονα την λήψη οποιουδήποτε άλλου σχολίου που, ακόμα και εάν σταλεί, δεν θα μπορουμε να το δουμε.». Αυτό σημαίνει σφραγίζω. Και το έκανε προφανώς για να προλάβει τα χειρότερα. Να επισημαίνονται δηλαδή τα συνεχή λάθη του και να […]
  Το ύφος μα και τα συμφραζόμενα του τελικού κειμένου του, τα οποία θεωρώ προσβλητικά όχι μόνο για μένα αλλά και για κάθε νοήμονα ακροατή του Τρίτου, υπήρξαν αφορμή αφενός μεν να συνεχίσω την κριτική μου στο έργο του κ. Μιχαηλίδη, αφετέρου δε να βεβαιωθώ ότι δεν είμαι ο μόνος που δυσαρεστούμαι με την εν γένει συμπεριφορά του.
  Πολύ σύντομα έγινε αντιληπτή από φίλους η ανάρτηση του τελικού κειμένου του blog του κ. Μιχαηλίδη, ο ίδιος άλλωστε το ανακοίνωσε εκείνο το πρωί από το μικρόφωνο. Η ανάρτηση αυτή έγινε στις 11.00 π.μ. της 19ης Μαίου. Λίγο μετά κάποιοι φίλοι έστειλαν, χωρίς αποτέλεσμα φυσικά, σχόλια σχετικά με τα αναφερόμενα στο τελικό κείμενο. Έστειλα και εγώ το απόγευμα τις ίδιας ημέρας, γύρω στις έξι, τρεις φορές μάλιστα το δικό μου τηλεγραφικό σχόλιο. Ματαίως, αφού τίποτα δεν δημοσιεύτηκε. Και ξαφνικά, την άλλη ημέρα, εμφανίστηκε στο blog ένα σχόλιο για το τελικό κείμενο. Διαβάστε το κ. Βίτσο στη διεύθυνση […] Το υπογράφει κάποιος just me – δεν έχει σημασία, ή μήπως αλληγορικά έχει;. Σημασία, και μεγάλη μάλιστα, έχει κ. Βίτσο, πως η ώρα που εστάλη το σχόλιο αυτό – το εντελώς συμπαθητικό και εγκωμιαστικό για τον κ. Μιχαηλίδη είναι η 23:06 της 19ης Μαίου, όπως είναι καταγραμμένο στο ίδιο το blog! Σχόλιο επί αυτού νομίζω ότι δεν χρειάζεται. Ο νοών νοείτο.
  Έχουμε σχηματίσει ομάδα, φίλοι από τα παλιά στους οποίους προστίθενται συνεχώς και νέοι. Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στον ευτελισμό του Τρίτου κ. Βίτσο. Ενός Τρίτου «που ντρέπεται», όπως προσφυώς αναφέρει σε σχόλιό του ο κ. Νίκος Δήμου (στη διεύθυνση http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=249).
  Έχουμε συγκεντρώσει πολλά αποδεικτικά ντοκουμέντα – ηχογραφήσεις, δημοσιεύσεις κ.α. τα οποία συντόμως θα δημοσιοποιήσουμε.
  Πείτε μου λοιπόν κ. Βίτσο γιατί πρέπει να εκτιμώ, να θαυμάζω και να σέβομαι έναν άνθρωπο ο οποίος αποδεδειγμένα.
  Α) Έχει αποδειχθεί […]
  Β) Συχνότατα, αποδεδειγμένα – υπάρχουν ηχογραφήσεις και δημοσιεύματα -, στην εκπομπή που κάνει στο Τρίτο χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια κείμενα τα οποία δημοσιεύονται εκείνη την ημέρα και στην Ελευθεροτυπία, την εφημερίδα στην οποία εργάζεται. Πληρώνεται δηλαδή από την Ελευθεροτυπία αλλά και από το Τρίτο για την ίδια ακριβώς δουλειά. Πληρώνεται δηλαδή από εσάς, από μένα και από όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Σαν Πολίτης που είστε και εσείς κ. Βίτσο δεν σας νοιάζει;
  Γ) Αν δεν είστε ειδικός περί τα μουσικά, είστε ειδικός περί τα φιλολογικά κ. Βίτσο, σαν εκδότης του ΠΕΡΙΠΛΟΥ. Επομένως δεν σας νοιάζει ίσως τόσο όταν ο κ. Μιχαηλίδης […].
  Δ) Κυκλοφορούν κάποιες φήμες για τα χρήματα με τα οποία αμείβεται από το Τρίτο για την εκπομπή του. Επειδή είναι φήμες δεν τις αναφέρω. Ζητώ όμως από εσάς κ. Βίτσο να ερευνήσετε το θέμα και να μας ενημερώσετε. Άλλωστε δεν τίθεται θέμα απορρήτου, αφού η ΕΡΤ είναι κρατικός οργανισμός. Εφόσον υποστηρίζετε τον κ. Μιχαηλίδη, πιθανόν να είναι και φίλος σας, ρωτήστε τον ίδιο. Περιμένουμε εναγωνίως να μάθουμε από εσάς.
  Ε) Αν έκανε εκπομπή σε κάποιο πέραν του Κρατικού Ραδιοφώνου σταθμό, θα με ενοχλούσε, μα λιγότερο. Από το Τρίτο όμως; Ντροπής πράγματα δεν είναι; Τι θα σκεπτόταν ο Μάνος Χατζιδάκις άραγε περί αυτού, αν ζούσε; Με τίνος το μέρος θα πήγαινε; Με του κ. Μιχαηλίδη και των συν αυτώ, ή με τον Σόλωνα και τους φίλους του;
  Τέλος, κ. Βίτσο για να αντιληφθείτε ποιος είναι ο κ. Μιχαηλίδης – αν δεν το έχετε ήδη αντιληφθεί – σας στέλνω απόσπασμα από ένα σχετικά πρόσφατο e-mail (29 Ιουνίου) που του έστειλα – δεν θα του στείλω άλλο, μου το απαγόρευσε άλλωστε και ο ίδιος – και την απάντησή του στο σχετικό θέμα.
  Στην εκπομπή του της 26ης Ιουνίου είχαμε προχείρως εντοπίσει έξη λάθη.
  Ένα από αυτά ήταν το ακόλουθο – να μη τα γράψουμε όλα και τον … εκθέσουμε – και έτσι το επισημάναμε:
  «4. Αναφέρατε ότι το τραγούδι “Boulevard of broken dreams” έχει τραγουδήσει, μεταξύ άλλων, και ο Έλβις Πρίσλεϋ. Όντας λάτρης του Πρίσλεϋ, αφού ήταν και της εποχής μου, και διαθέτοντας στη δισκοθήκη μου τα άπαντά του – ακόμη και δεκάδες πειρατικές ηχογραφήσεις – σας διαβεβαιώ ότι ουδέποτε ο «βασιλιάς» Έλβις τραγούδησε επίσημα το τραγούδι αυτό.»
  Και ιδού η απάντησή του για το συγκεκριμένο:
  “Ετσι, μόνο, κύριε άγνωστε, θα μάθετε ότι ειναι εύκολο να διορθώνει κάποιος τα λάθη κάποιου άλλου, αλλά δύσκολο να είναι ανθρωπινος και ταπεινός. Και, έτσι για μικρή μου εκδίκηση πρός την … παντογνωσία σας, διαθέτω ένα πολύτιμο CD, με α-καπέλλα ερμηνειες του Ελβις Πρισλει, που μού δώρισε ο μεγάλος παραγωγός του BBC, συνάδελφός μου στα 12 χρόνια που εργάστηκα εκεί, John Peel, που τον γνωριζε προσωπικά. Ευτυχώς, αυτές τις σπάνιες ηχογραφήσεις, που έχω ηδη παίξει τρείς από αυτές στην εκπομπή, εσείς δεν θα αποκτήσετε ποτέ!
  Αντε γειά.»
  Ποιος είναι λοιπόν ανθρώπινος και ταπεινός κ. Βίτσο;
  Ποιόν πρέπει να σεβόμαστε και να εκτιμούμε;

 • @Σόλων: Με απογοητεύετε επίσης κ. Σόλωνα. Ένας άνθρωπος των γνώσεων των δικών σας, όπως φαίνονται από το κείμενό σας, της ευαισθησίας σας για την παραμικρή λεπτομέρεια και της ικανότητάς σας στο γράφειν ασκείτε κριτική ανωνύμως;
  Δεν αντιμετωπίζετε τον κ. Μιχαηλήδη επί ίσοις όροις κ. Σόλωνα. Αυτός είναι γνωστός τοις πάσιν. Εμφανίζεται με κείμενα, εκπομπή και ονοματεπώνυμο κι εσεις πίσω από ένα ψευδώνυμο.

  Ούτε και μπορείτε να αξιώνετε να δημοσιεύονται σοβαρές κατηγορίες πχ. περί λογοκλοπής, επαγγελματικής ανεπάρκειας κλπ. κλπ. αναφέροντας το όνομα αυτού όπου τις αποδίδετε και μη αναφέροντας το δικό σας.
  Ναι μεν η ανωνυμία αποτελεί στοιχείο του bloging, αλλά όταν εσείς δεν σχολιάζετε απλώς, αλλά έχετε αναλάβει μαζί με φίλους σας σταυροφορία διάσωσης του Τρίτου Προγράμματος και του δημοσίου χρήματος, θα έπρεπε να είχατε καταλάβει ότι, χωρίς το κύρος της προσωπικότητάς σας, όλες οι καταγγελίες σας καθίστανται άσφαιρες.

  Πολλά από όσα καταλογίζετε στον κ. Μιχαηλίδη εμπίπτουν στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Τα σοβαρότερα τα έσβησα λοιπόν. Και στη θέση τους έβαλα το γνωστό σύμβολο […]. Γιατί αν επέμβη ο Εισαγγελέας θα διωχθώ εγώ, που υπογράφω φαρδειά πλατειά ό,τι δημοσιεύεται εδωμέσα και όχι ένας κάποιος κύριος Σόλων, όπως εσείς εμφανίζεσθε. Αγώνας για την ποιότητα, την αρετή και την ηθική με ξένες πλάτες δεν φτουράει!

  Δεν έχει σημασία μόνο το τι καταγγέλουμε, αλλά και ο τρόπος που το καταγγέλουμε. Και δεν έχετε δίκιο να επικαλείσθε τον Μάνο Χατζηδάκι ως αρωγό σας, γιατί ό,τι και να έλεγε για τον κ. Μιχαηλίδη, ακόμα κι αν ολοκληρωτικά συμφωνούσε μαζί σας, θα το έκανε με την υπογραφή του. Αυτό έκανε σε όλη του τη ζωή και με όποιο κόστος.

  Πάψτε λοιπόν να απογοητεύεσθε μαζί μου -και με τον κ. Μιχαηλίδη επίσης- και απογοητευτείτε πρώτα με την ατολμία σας.
  “Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία”, όπως κάποιος είχε πει πριν από χρόνια στο χωριό μου.

  ΥΓ: Μιαν απορία έχω: Αφού δεν ξέρατε καν ποιος είμαι, όπως λέτε, πώς σας ήλθε να μπείτε εδώ στο site μου για να αφήσετε αντιΜιχαλήδεια σχόλια; Και μάλιστα σε post που αναρτήθηκε πριν 13 ολόκληρους μήνες; Αξιοπρόσεκτο! Εκτός κι αν έχετε πάρει το διαδίκτυο παγανιά και όπου υπάρχει Μιχαηλίδης αφήνετε κι από κάτι.

 • Με απογοητεύετε διπλά κ. Βίτσο με την απάντησή σας στο σχόλιό μου. Έχετε δικαίωμα να με κατηγορείτε για την ανωνυμία μου, αλλά ονομάστε μου έναν, ακόμα και εσάς, που δεν έχει γράψει κάποιο ανώνυμο σχόλιο στο διαδίκτυο. Οπότε «Ο αναμάρτητος πρώτος….». Την τόλμη να σχολιάσω κάτι που δεν μου αρέσει επωνύμως την έχω και το έχω κάνει αρκετές φορές. Όχι όμως σε αυτή την υπόθεση, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί δυσάρεστη για την εταιρεία που διευθύνω και για τους εργαζόμενους σε αυτή. Είναι εταιρεία παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων η οποία συνεργάζεται με την ΕΡΤ Α.Ε. Γνωρίζοντας την «εξουσία» των δημοσιογράφων και όντας βέβαιος – υπάρχουν οι αποδείξεις – ότι ο κ. Μιχαηλίδης δεν προσελήφθη στο Τρίτο Πρόγραμμα χάρη στις ικανότητές του, αλλά χάρη στις διασυνδέσεις του, δεν μπορώ να αδιαφορήσω για τις συνέπειες που πιθανόν θα είχε η γνωστοποίηση του ονόματός μου. Η ανωνυμία μου ωστόσο θα ήταν επιλήψιμη αν εκτόξευα κατηγορίες χωρίς τεκμηρίωση. Μια τεκμηρίωση την οποία, εντελώς ύποπτα, φροντίσατε να απαλείψετε από το σχόλιό μου. Ή μήπως δεν είναι τεκμηρίωση η παραπομπή στο ίδιο το blog του κ. Μιχαηλίδη, τη διεύθυνση του οποίου σβήσατε. Ή μήπως δεν είναι τεκμηρίωση η παραπομπή στον διαδικτυακό τόπο της αγγλικής εφημερίδας Guardian, στην οποία παραπέμπω για την υπόθεση λογοκλοπής που αναφέρω και επιμελώς αποκρύψατε – και την υπόθεση και τη διεύθυνση. Η ίδια η Guardian αποκάλυψε την λογοκλοπή του κ. Μιχαηλίδη και τον κατηγορεί, στον ιστότοπό της. Όχι εγώ! Επομένως δεν συνιστά αδίκημα η αναφορά ενός πραγματικού γεγονότος και ούτε θα κινδυνεύατε από επέμβαση Εισαγγελέα για τη δημοσιοποίησή του, όπως ισχυρίζεστε. Άρα ύποπτη και πλέον επιλήψιμη η δική σας πράξη κ. Βίτσο, να αποκρύψετε τέτοια πραγματικά και αποκαλυπτικά γεγονότα από τον όποιο αναγνώστη (λογοκρισία ονομάζεται), από τη δική μου, δικαιολογημένη, θέλω να πιστεύω, εν προκειμένω, της ανωνυμία. Και σας καθιστά βεβαίως συνένοχο. Εσείς μπορεί να έχετε την τόλμη, δεν έχετε όμως την αρετή.
  Όσο για το υστερόγραφό σας, σας ενημερώνω ότι το Blog σας με όλα τα σχετικά που αναφέρονται στην περίπτωση Μιχαηλίδη, συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο που ετοιμάζουμε για να αποσταλεί προσεχώς στους καθ’ ύλην αρμοδίους.
  Όπως και κάθε σχετική αναφορά, έχουμε εντοπίσει στο διαδίκτυο – υπάρχουν πάρα πολλές – μαζί με γραπτά και ηχογραφημένα ντοκουμέντα. Αξιοπρόσεκτο όντως!
  Υ.Γ. Ι. Καθυστέρησα να σας απαντήσω γιατί έλλειψα στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους. Και δεν πρόκειται βεβαίως να συνεχίσω μαζί σας τις … κονταρομαχίες. Δεν είστε εσείς που με ενδιαφέρετε.
  Υ.Γ.II. Επιτρέψτε μου, τέλος, να σας πληροφορήσω ότι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος με τίμησε για πολλά χρόνια με τη φιλία του, επιθυμούσε πάντοτε το όνομά του να γράφεται με δυο «γιώτα», Χατζιδάκις δηλαδή, και όχι Χατζηδάκις, όπως εσείς το γράφετε.

 • @Σόλων: Για να αρχίσω από το τέλος του σχολίου σας, θεωρώ ότι ο Μάνος Χατζιδάκις θα προτιμούσε να έγραφε το όνομά του με “ήτα” παρά να δημοσίευε ανωνύμως κατηγορίες εναντίον κάποιου. Επειδή μείνατε στο γράμμα (στην προκειμένη περίπτωση στο “γιώτα”) και παρακάμψατε το πνεύμα της αναφοράς μου στον Μάνο Χατζιδάκι.
  Βεβαίως το διαδίκτυο προσφέρεται εκ κατασκευής στα σχόλια με ψευδώνυμο. Και έχουμε δημοσιεύσει κείμενα με ψευδώνυμο κι εγώ κι όλοι μας.
  Το θέμα πόσο το ήθος του καθενός μας προσφέρεται στο να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας όταν απευθύνει σημαντικα΄κατηγορώ εναντίον ενός προσώπου.
  Επειδή τυγχάνει, όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, αυτή η “κατάχρηση δικαιώματος” να δίνει πάτημα για να θεσπίζεται νομοθεσία περιορισμού της ελευθερίας του διαδικτύοου, πράγμα που συνέβη πρόσφατα και στη χώρα μας.

  Όσο για το ότι είστε διευθυντής σε εταιρεία που συνεργάζεται με την ΕΡΤ κλπ., οπότε σας φοβίζουν οι επιπτώσεις από τυχόν επώνυμο δημοσίευμά σας, θα σας θυμίσω τους προηγούμενους στίχους του συμπατριώτη μου Ανδρέα Κάλβου, από εκείνους τους οποίους, παρότι δεν διαθέτω αρετήν, καθώς λέτε, σας θύμισα στο προηγούμενο σχόλιο: “Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται/ ζυγόν δουλείας ας έχουσιν”.
  Ή, σε πασοκική διάλεκτο: Εν τοιαύτη περιπτώσει “δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε”.
  Εκτός κι αν η ΕΡΤ σε όλες της τις συναλλαγές είναι άψογη και νομιμότατη και μόνο στην περίπτωση της πρόσληψης και παραμονής του κ. Μιχαηλίδη χρησιμοποιεί μέσα.
  Ή σε όλες τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης του κ. Μιχαηλίδη λειτουργεί βάσει διασυνδέσεων, και μόνο με την εταιρεία που διευθύνετε εσείς είναι καθ’ όλα νόμιμη.
  Ή μήπως δεν είναι και την έχετε καταγγείλει επίσης;
  Κι αν την καταγγείλατε, την καταγγείλατε ανωνύμως πάλι;
  Ή μήπως εκείνο που σας ενδιαφέρει δεν είναι το πώς λειτουργεί η ΕΡΤ, αλλά ο κ. Μιχαηλίδης προσωπικά;
  Ή μήπως δεν υπάρχει κάτι άλλο στραβό στα του πολιτισμού μας για να καταγγείλετε, εσείς και οι φίλοι σας, παρά μόνο ό,τι βλέπετε ως σφάλμα στις γνώσεις του κ. Μιχαηλίδη περί συμφωνικής μουσικής και όπερας;

  Κι εκείνον τον φάκελο που ετοιμάζετε “για να αποσταλεί προσεχώς στους καθ’ ύλην αρμοδίους” τον υπογράφει κανείς σας ή θα πάει κι εκείνος ανωνύμως, οπότε καλύτερα να μην κάνετε τον κόπο, επειδή θα πεταχθεί στον κάλαθον των αχρήστων;

  Από μαχητές της Ελευθερίας εκ του ασφαλούς έχουμε πήξει κύριε Σόλων. Που μόνο στέλνουν λάσπη. Γιατί η ανώνυμη κατηγορία λάσπη εστί αν δεν το γνωρίζετε.
  Όπως λάσπη γκεμπελικού χαρακτήρα είναι και όσα αναφέρετε για τις δήθεν αποδείξεις σας που τάχα απέκρυψα. Τα όσα γράφατε εξέθεταν εμένα απάναντι στην Δικαιοσύνη ενώ δεν αποδείκνυαν το παραμικρό για όσα καταλογίζετε στον κ. Μιχαληλίδη. Πρώτος λοιπόν εσείς επωφεληθήκατε από τη διαγραφή τους για να έχετε τώρα να λέτε.

  Από το αμέσως πιο πάνω σχόλιό σας κρατώ λοιπόν την αποστροφή : “Και δεν πρόκειται βεβαίως να συνεχίσω μαζί σας τις … κονταρομαχίες. Δεν είστε εσείς που με ενδιαφέρετε”, η οποία με χαροποιεί πολύ. Ελπίζω να κρατήσετε το λόγο σας.

 • Παρ’ ότι ο εν θέματι παταχού παρών και παντογνώστης δημοσιογράφος, βάζει λυτούς και δεμένπους να γράψουν τα όσα υπέρ αυτού, μπας και κρατήσει την “νεποτική” πρόσληψη στο “τρίτο”, εγώ στη θέση του θα το έπαιρνα απάνω μου να ασχολούνται τόσο (έστω και αρνητικά) μαζί μου… Ο άνθρωπος κάνει μπαμ ότι είναι ξένος προς το “τρίτο” και την ταυτότητά του αλλά… φταίει αυτός που… είχε γνωριμίες και που δεν είναι.. Μαλούχος ή Φλωράκης; Η ΕΡΤ δεν φταίει καθόλου;; Στην εποχή του λουφέ και της σημαδεμένης τράπουλας, έπρεπε να της πει όχι ο ημέτερος κύριος; Πράγματι “προήχθη στον βαθμό της ανεπάρκειάς του”, σύμφωνα με τον νόμο του Ρ. Είναι ο μόνος; Ο ανθρωπάκος μας φταίει, ή το σύστημα; Περισσότερα περί αυτού, στο site http://www.ekpompi.gr Ευχαριστώ Κ. Χατζιδάκης

 • Απεργεί πάντα όταν το συνδικάτο του κηρύσσει απεργία. Τις μέρες αυτές δεν μας έλειψε η φλυαρία του για τα ζητήματα της επικαιρότητας.

 • Κατηγορίες εναντίον του Χρήστου Μιχαηλίδη! Μάλλον περί χολής, πρόκειται.Σε κάθε περίπτωση ακούστε το Τρίτο Πρόγραμμα στις συνεχείς (και διαχρονικές) επαναλήψεις των εκπομπών (του Χρ. Μιχ.) για να αντιληφθείτε το μέγεθος των αθλιοτήτων που γράψατε.

 • Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο αυτών των…άδοξων “κονταρομαχιών” – αν ήμασταν στον αέρα, θα εξελίσσονταν σε..κοκορομαχίες! Πρωτίστως, ευτυχώς που ο κ. Μιχαλίδης δε λαμβάνει μέρος στις σκόπιμες (ίσως και προσωπικές), trashόβιες, υποκουλτουριακές τρικλοποδιές, με τις οποίες κάποιοι είναι συνηθισμένοι να μεταφράζουν ως..”η καλύτερη άμυνα είναι επίθεση”(!)- εξέθοντας εν τέλει την..βολευτιάρικη ανωνυμία τους- γιατί κύριε, ή μιλάς επωνύμως, ή……τέλοσπάντων! Απεχθάνομαι ό,τι κινείται..υπό, σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Το να υποβιβάζεις ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολύπλευρα αναγνωρισμένο και χρόνια πολιτιστικό έργο, θεωρώ ότι χρωματίζει μια προσωπικότητα, πού όσο γνωστική και οξυδερκή πένα να έχει, όσο και να αυτοεπιβεβαιώνεται απο τα..υψηλού κοινωνικού επιπέδου στρώματα, στα οποία “διαφαίνεται” οτι κινείται, ο αυτοσκοπός μέσα στον οποίο ελίσσεται και..κυλιέται ο οποιοσδήποτε καταιγισμός των σχολίων του,την αναιρεί παντελώς!
  Πόσο με αποκρούουν αυτού του είδους οι..προβληματικοί χαρακτήρες!
  Φυσικά ο νικημένος είναι το υποτιθέμενο..”θύμα”, καθώς μέσω της..παράφρωνης ενασχόλησης του συγκεκριμένου προσώπου με τον.. αγαπητό μας, μας ενδυναμώνει την παρουσία του.
  Φιλικά ακόμα……μια “απλή ανώνυμη”!

 • Εσείς όλοι που υποστηρίζετε τον κ. Μιχαηλίδη είδατε τι γράφει σήμερα (21-5-11) στο ιστολόγιό του;
  Σε ανάρτηση με όνομα ΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΝΕΣ ΜΟΥ πέθανε και την Κική Δημουλά!.
  http://filoftero.blogspot.com/
  Αναφέρει επί λέξει:
  «…Ξαναβρεθήκαμε μεσα σε μια αναμπουμπούλα θανάτων, σε ταραγμένα απόνερα. Μου μένει, όμως, μια χαρά μεγάλη που, εκεί που ειναι, αναζητά τον Παπάζογλου, τον Ρασούλη και την Δημουλά…»

 • Είδα εδώ ο καθένας να βγάζει την κριτική του στην εποχή, με πρόσχημα τον όποιο βολεψιματία… Κριτική που δίνει το παρών, ντυμένη με φιλία, χολή, φθόνο ή και αλήθειες. Το ερώτημα είναι αλλού και είναι ΕΝΑ: Όταν μπαίνει κάποιος κάπου, προκηρύσσεται διαγωνισμός με ίσες ευκαιρίες για όλους τους κατάλληλους, ειδικούς και προικισμένους Έλληνες, ή είναι μόνο για γλείφτες, συγγενείς, κομματόσκυλα, ομοκρέββατοι και άλλες τέτοιες μετριότητες; Την απάντηση της ξέρουμε όλοι -είναι η κατάρα του τόπου αλλά… Γι’ αυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε…

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε