Επιστολή Καθηγούμενου Αρχιμ. Εφραίμ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή:

Εν τη Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου
τη 1η / 14η Οκτωβρίου 2008

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Εξοχώτατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας Κύριε Παπούλια,
Εξοχώτατε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως Κύριε Καραμανλή,
Εξοχώτατε Εισαγγελεύ Κύριε Σανιδά,
Εξοχώτατα Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!
Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα από τότε πού η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και ο υπογραφόμενος Καθηγούμενος Αρχιμ. Εφραίμ γίναμε στόχοι πρωτοφανών και αδίκων επιθέσεων δεχόμενοι πυρά αδιανόητα και χωρίς προηγούμενο, τα οποία όμως δημιουργούν απέραντη θλίψη, πόνο ψυχής αλλά και ερωτηματικά σε όλους.
Όταν προ 18 περίπου ετών ανέλαβε η Αδελφότητά μου (μέ ομόφωνες εγκρίσεις της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου) την τύχη αυτής της κορυφαίας ιστορικής Μονής της Ορθοδοξίας, ώφειλα μεταξύ των άλλων να ξεκινήσω το τεράστιο αναστηλωτικό έργο –υψηλότατου κατασκευαστικού κόστους– διεκδικώντας φυσικά οικονομικούς πόρους πού μέρος αυτών προήρχετο και από την αξιοποίηση του εναπομείναντος 10% περίπου της περιουσίας της Μονής, διότι το υπόλοιπο 90% είχε ήδη προσφερθεί στον Ελληνικό λαό (Νόμος 5377/1932).
Κατά την διαδικασία αυτή –πού άρχισε το 1994– εξεδόθησαν οι κάτωθι απoφάσεις:
1. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 26/1998.
2. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1007690/610/Α0010/5-2-1999.
3. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 17/2002.
4. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1064538/5928/Α0010/5-8-2002.
5. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 46/2002.
6. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1051266/10611/Α0010/π.έ./4-6-2003).
7. Απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 26/2004.
8. Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών υπ’ αριθμ. 1046300/3944/Α0010/7-6-2004.
9. Γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών υπ’ αριθμ. 15/2004.
10. Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπ’ αριθμ. 3822/25-1-2005.
11. Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υπ’ αριθμ. 16651/26-7-2006.
12. Απόφαση Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών υπ’ αριθμ. ΑΒΜ: Ω07/57/18-12-2007.
13. Απόφαση Αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών υπ’ αριθμ. ΑΒΜ: Ω08/22/13-3-2008.

Τις αποφάσεις αυτές –εδώ και 10 χρόνια– τις υπέγραψαν δεκάδες Ανώτατοι Κρατικοί Λειτουργοί υψηλού κύρους, ήθους και γνώσεων (Υπουρ¬γοί προερχόμενοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα, μέλη του Νο¬μικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλη Ειδικών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, Εισαγγελείς αλλά ακόμη και απλοί Δημόσιοι Υπάλληλοι) βασιζόμενοι σε νόμους και σε γνωματεύσεις ειδικών Καθηγητών Πανεπιστημίων. Δηλαδή τα εξέτασε, τα ενέκρινε και τα επικύρωσε η κορυφή της πυραμίδας της Κρατικής και Δικαστικής Εξουσίας. Τα ονόματα όλων αυτών είναι γνωστά και υπάρχουν.
Αν το ζητούμενο είναι όμως να πειστεί η κοινή γνώμη πώς όλοι αυτοί… παραπλανήθηκαν και ένοχος είναι… “ο μοναδικός σε ικανότητες” Ηγούμενος Εφραίμ, προσωπικά τότε δέχομαι ταπεινά να πορευθώ τον δρόμο μου προπηλακιζόμενος και διασυρόμενος, με την απόλυτη ικανοποίηση πώς ως Μοναχός έκανα απέναντι στο Θεό απόλυτα το καθήκον μου.
Δεν θα δεχθώ όμως ποτέ σαν Έλληνας με απλό κοινό νού, πώς όλοι αυτοί οι άνδρες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όλων των παρατάξεων, καθώς και οι επίσημοι Ανώτατοι Κρατικοί Λειτουργοί πού πέρασαν μάλιστα αυτά τα χρόνια από το Μοναστήρι μας και μάς συνεχάρησαν για το τεράστιο, μοναδικό έργο μας –όπως και γραπτά ακόμη το χαρακτήρισαν– όλους αυτούς πού τους τιμώ ιδιαίτερα για το ήθος και τις νομικές τους γνώσεις και πού ο Ελληνικός λαός τους εμπιστεύτηκε τα υψηλότερα αξιώματα… υπήρξαν αφελείς και παραπλανήθηκαν.
Διερωτώμαι. Υπάρχουν λογικοί άνθρωποι πού θα δεχθούν μία τέτοια άποψη;
Με πόνο ψυχής, συκοφαντούμενος αλλά και πνευματικά ήρεμος θα ακολουθήσω τον δρόμο πού επέλεξε για μένα ο Κύριος. Θεωρώ φυσικά υποχρέωσή μου με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω το έργο της Δικαιοσύνης.
Ειλικρινά, με την επιστολή μου αυτή με ενδιαφέρει βασικά να διαφυλάξω το κύρος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και του Ορθόδοξου Μοναχισμού εν γένει, της Δημόσιας Διοίκησης και τελευταία τον εαυτό μου.
Τώρα το αν κάποιοι θέλουν να πλήξουν τις αξίες της Ορθοδοξίας, του Μοναχισμού, την αξία των Πολιτικών του τόπου μας, των Κρατικών Λειτουργών σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην Δημόσια Διοίκηση και στους θεσμούς της χώρας μας αυτό θα το κρίνει η ιστορία και ο χρόνος.
Ευχόμεθα η Κυρία Θεοτόκος, η Έφορος και Ηγουμένη του Αγίου Όρους, στην οποία είναι αφιερωμένη και η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, να αναλάβει τα πάντα, να φωτίσει όλους, να γίνουν όλα κατά το άγιο θέλημά Της.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου
Αρχιμανδρίτης Εφραίμ

10 σχόλια

 • Τι θέλετε και συζητάτε τόσες μέρες με τους δεισιδαίμονες, όταν μάλιστα τυγχάνει να εμφανίζονται και σαν ΑΝΩΝΥΜΟΙ.
  Είναι κρίμα που υπάρχουν άνθρωποι, όπως φαίνεται με κάποια “μόρφωση”, που υποστηρίζουν
  ακόμη και σήμερα τέτοιες θέσεις και τέτοιες ιδέες. Καημένη πρόοδος…καημένη επιστήμη!

  Γνώριζα ότι στην πατρίδα μας( και όχι μόνο) υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ρασιοναλισμού, που
  το επιβεβαιώνουν τα όσα αστήρικτα, κυνικά και ανήθικα υποστηρίζουν κάποιοι σχολιαστές
  στο έν λόγω site.
  Ας όψονται οι ρασοφόροι όλων των εποχών που διατήρησαν την ιδεολογική αυτή υπερδομή, για να ποιμένουν και να αρμέγουν το κοπάδι.
  Πώς απόκτησαν τα μοναστήρια τεράστιες περιουσίες; Διατηρώντας τη δεισιδαιμονία στους “πιστούς” και τη διπλωματία με την οποια κοσμική εξουσία. Άξιος ο μισθόςτων τεμπέληδων!!
  Η προς Χίτλερ επιστολή των Αγιορειτών είναι ντοκουμέντο αίσχους. Κρίμα που κάποιοι δεν
  δεν βρίσκουν σ’ αυτή τίποτα το ΜΕΜΠΤΟΝ!!.
  Ο χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας είναι ζήτημα επείγον.
  Καμιά άλλη χώρα στην Ευρώπη έχει ένα τέτοιο καθεστώς. Ούτε η άλλοτε θρησκόληπτη Ισπανία. Πως όμως να προχωρήσει ένα τέτοιο μέτρο με τέτοια μυαλά;
  Χρειάζεται ριζική εξυγίανση.

 • Διαβάστε σήμερα στο ΠΡΕΖΑ TV, την τζάμπα πρέζα:

  ==========================
  ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΕΖΑ TV. ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ
  ==========================

  Καλά… αυτό κι αν πρέπει να το διαδώσετε!

  http://prezatv.blogspot.com/

  Και τα ”σκέφτομαι και γράφω σας” στο:

  PREZATV2@GMAIL.COM

 • Τον προλαλήσαντα, όπως φαίνεται, δεν τον ενδιαφέρει κατά τι το γεγονός ότι το Μοναστήρι δώρισε το 90% της ακίνητης περιουσίας του για την αποκατάσταση των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Ξεριζωμού και της Γενοκτονίας (1913-1922) και του έμεινε μονάχα το 10% για να αυτοσυντηρηθεί και να συντηρήσει την τεράστια και οικουμενικής εμβέλειας και αξίας κληρονομιά που οι ένδοξοι πρόγονοί μας δημιούργησαν… Ούτε φαίνεται να τον ενδιαφέρει ότι η Νέα Τάξη προσπαθεί με δόλιο τρόπο να αφαιρέσει από τα Μοναστήρια και την Εκκλησία την περιουσία τους για να τους φιμώσει, να αλώσει την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Αν δεν υπήρχε η οικονομική αυτονομία της Κυπριακής Εκκλησίας, το σχέδιο Αννάν θα είχε εγκριθεί χωρίς αντίσταση και ο αγωνιζόμενος Κυπριακός Ελληνισμός θα είχε αυτοχειριασθεί.
  Τα λοιπά περί δεισιδαιμονίας και απόλυτης και αδιαμφισβήτητης υπεροχής της επιστήμης, μη υποκειμένης σε κανενός είδους ηθικό έλεγχο, ας έρθει να μας τα πει σε λίγα ακόμη χρόνια… Προφανώς η οικολογική καταστροφή και εξ αυτής κλιματική αλλαγή, οι εκτρώσεις, η ευθανασία δεν του έχουν διδάξει τίποτε…

 • A, για αυτό θέλατε να αρπάξετε τη Βιστωνίδα; Για να την γλυτώσετε από την οικολογική καταστροφή;

 • Η Βιστωνίδα λίμνη ανήκει στην Μονή Βατοπεδίου, η οποία διαθέτει τίτλο κυριότητος επ’ αυτής, αναγνωριζόμενο από το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αν το Ελληνικό Δημόσιο θέλει για οποιαδήποτε λόγο, κοινωνικό ἠ άλλο, να δημεύσει την λίμνη οφείλει να καταβάλει αποζημίωση είτε τοις μετρήτοις είτε δι’ ανταλλαγής. Δςν ζούμε σε καθεστώς Τυραννίας, όπου ο Καίσαρας δημεύει κατά βούλησιν και κατ’ ευχαρίστησιν. Η φασαρία δεν γίνεται για την λίμνη και τα πεκούνια, αλλά για την ελευθερία της Εκκλησίας, η οποία δεν θα υποταχθεί στον κάθε είδους Καίσαρα, όπως επιθυμεί η Νέα Τάξη πραγμάτων, εκφραζομένη και αντιπροσωπευομένη από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους ομοίους του εκπροσώπους ολοκληρωτικών καθεστωτικών νοοτροπιών! Η συμπεριφορά των ΜΜΕ ανήκει σε Τυραννίδα πόλη και όχι σε δημοκρατία!!!

 • Όλες αυτές τις ρεμούλες, οι οποίες κατά τους εισαγγελείς, εγγίζουν και υπουργούς δεν τις κάνατε, δηλαδή, για το χρήμα (τα πεκούνια), αλλά για από ιδεολογία ε; “Για την ελευθερία της Εκκλησίας!”.
  Από ποιόν αλήθεια κινδυνεύετε; Μήπως το Κράτος είναι υπόδουλο σε σας και όχι εσείς στο Κράτος;
  Κι αν θέλετε ελευθερία, τότε γιατί δέχεσθε να μισθοδοτείσθε από το ελληνικό Δημόσιο; Δεν είναι ο καθένας μας υπόδουλος σε όποιον τον πληρώνει; Ή εκεί το κράτος είναι καλό.
  Κι από πού ως πού η Βιστωνίδα είναι δική σας; Από που έως που η θάλασσα έχει ιδιοκτήτη;

 • Η Βιστωνίδα εδώ και 3000 χρόνια είναι λίμνη και έτσι έχει καταγραφεί, αποτελεί δε όνειδος να βαπτίζεται σε λιμνοθάλασσα, επειδή έτσι θέλουν μερικοί νεοταξικοί και εκκλησιομάχοι για να αφαιμάξουν δολίως και από εμπάθεια και προς ίδιον όφελος την Μοναστηριακή περιουσία και την περιουσία της Εκκλησίας, ώστε να μην έχει φωνή και παρουσία και να μην αντίθεται σε άννομα σχέδια και δόλιες πολιτικές…
  Προσωπικά δεν είμαι ούτε παπάς ούτε καλόγερος και δεν με ενδιαφέρουν τα πεκούνια, με ενδιαφέρει η ελευθερία της Εκκλησίας και η υπαρξιακή φυσιογνωμία της Πατρίδος μου, η οποία κινδυνεύει να τρωθεί ανεπανόρθωτα. Ο λαός “μου” δεν είναι χθεσινός στο ιστορικό γίγνεσθαι ούτε σαλτιμπάγκος ώστε να πάψει να υπάρχει αυτόνομα και αυθύπαρκτα και να παράγει ίδιο πολιστισμό.
  Η μισθοδοσία του κλήρου έγινε κατόπιν συμφωνίας με το Ελληνικό Κράτος σε αναταλλαγή των τεραστίων εκτάσεων που δημεύθηκαν από αυτό ή χαρίσθηκαν από την Εκκλησία για την αποκατάσταση των εκ Μικράς Ασίας θυμάτων της Καταστροφής, του Ξεριζωμού και της Γενοκτονίας του Ελληνισμού (1913-1922) και σε μίμηση παρομοίων συμφωνίων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας σε Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Σκανδιναυΐα και αλλαχού στην Δυτική Ευρώπη. Του Βατοπέδιου του απέμεινε μόνο το 10% της αρχικής περιουσίας του και αυτό θέλετε να του το αφαιρέσετε και να του το υφαρπάξετε δολίως…! Όνειδος! Μόνο ολοκληρωτικά και ανθρωποκτόνα καθεστώτα, όπως η Γαλλική Επανάσταση (Περίοδος του Τρόμου), η Σοβιετική Κουμουνιστική Τυραννία και η Αλβανική Κομμουνιστική Θηριωδία εφήρμοσαν τέτοιες ολοκληρωτικές κατά της Εκκλησίας και του Ανθρώπου πρακτικές και πλήρωσαν σκληρά το τίμημα, διότι “σκληρόν προς κέντραν λακτίζειν,” κατά το αρχαιο-ελληνικό, είτα δε και ευαγγελικό, αξίωμα. Αυτά τα Μοναστήρια ως κάστρα Ορθοδοξίας και Ελληνισμού δεν προσέφεραν τίποτε…; Προσφέρουν μόνο οι καναλάρχες και τα κάθε είδους λαμόγια…; Όνειδος!

 • Για τα Ολυμπιακά κτισματα που τους εδόθηκαν ΑΝΩΝΥΜΕ, κανείς δεν θα έλεγε τίποτε αν δεν βγαίνανε από το Βατοπέδιο στο σφυρί για να αυξηθεί η περιουσία του, αλλά ακολουθούσαν την χρήση που προβλεπόταν, να γίνει δηλαδή Βυζαντινό Μουσείο όπου θα εκτίθεντο οι σπάνιοι θησαυροί του Αγίου Όρους. Εξ όνυχος τον λέοντα…

 • Ιωάννης Δανέζης: Δεν συμφώνησα ποτέ με τις πρακτικές Βατοπεδίου και τις διάφορες προτεραιότητες της παρούσης εκκλησιαστικής καθηγεσίας του, απλά θεωρώ ότι με τα ξερά δεν πρέπει να καίγονται και τα χλωρά, όπως φαίνεται να είναι η συνήθης πρακτική των ΜΜΕ! Ο νοών, νοείτω!

 • Μα, τι λες χρυσέ μου, που δεν συμφώνησες ποτέ με τις πρακτικές του Βατοπεδίου!!! Τόσες μέρες τώρα, πότε με το ένα όνομα, πότε με το άλλο, πότε ως ανώνυμος έχεις γίνει ο απολογητής της απερίγραπτης ρεμούλας του!
  Νομίζεις πως δεν καταλαβαίνουμε;
  Να τα πεις στα χαζά θρησκόληπτα άτομα τα οποία σε βλέπουν σαν Θεό επί της γης.
  Σαν εκείνη που μαχαίρωσε τον άλλον Κύπριο Αρχιμανδρίτη, στη Νέα Σμύρνη.

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε