Παιδεία, αξιοπρέπεια και Τατιάνα

Η για φέτος ψυχοπονιάρα Τατιάνα Στεφανίδου είχε καλεσμένο χθες ένα παιδί από τη Θεσσαλονίκη, που εδώ και δέκα χρόνια, αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να αρχίσει να εργάζεται σε ηλικία 12 ετών.

Αναγκάστηκε επειδή η μητέρα του είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και μετά από 15 ημέρες είχε επίσης ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα ο πατέρας του, από τα οποία βγήκαν με σοβαρές σωματικές βλάβες για την μερική αποκατάταση των οποίων χρειάστηκαν μακροχρόνια νοσηλεία και δαπανηρή θεραπεία. Επιπλέον στην οικογένεια υπήρχε και μια μικρότερη αδελφή. που έπρεπε να ζήσει.

Ήταν στ’ αλήθεια εντυπωσιακά τραγικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε η παρουσιάστρια αυτό το παιδί. Με γλυκερό μέχρι υπερβολής δήθεν προστατευτικό ύφος, τάχα μου καλούλα και υπερβολικά γλυκούλα  προσπαθούσε σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας τους να μειώσει τον αγώνα του και να δώσει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από την πραγματικότητα στις ευθύνες που είχε η οικογένειά του στο ότι δεν μπόρεσε το παιδί να τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το παδί έδινε σε όλους ένα μάθημα αξιοπρέπειας. Όχι όμως και στην παρουσιάστρια, που πραγματικά την λυπόσουν για το πόσο ήταν ανίκανη να σταθεί στο ύψος του.

Μεταφέρω από το διάλογό τους:
“Ήταν επιλογή μου να αρχίσω να δουλεύω στη λαική και σε άλλες δουλειές από τα 12 επειδή έπρεπε να ζήσουν οι γονείς και οι αδελφή μου”
“Ένα παιδί 12 ετών δεν είναι σε θέση να κάνει τέτοιου είδους επιλογές. Οι γονείς σου σε έσπρωξαν σε αυτό”.
“Οι γονείς μου ήταν ανάπηροι για πολλά χρόνια και αυτό έπρεπε να κάνω”.
“Και το σχολείο σου; Ξέρεις τι σημαντικό πράγμα είναι η παιδεία; Τίποτα δεν θα μπορέσεις να κάνεις στη ζωή σου χωρίς απολυτήριο λυκείου”.
“Για να είμαι ειλικρινής και το σχολείο μου έχει λείψει όπως και οι φίλοι μου. Κάνω ό,τι μπορώ μόνος μου. Αν δεν εργαζόμουν όμως δεν θα μπορούσαν να ζήσουν ούτε οι γονείς, ούτε η αδελφή μου”.
” Οι γονείς σου είναι νέοι. Μάλλον βολεύτηκαν κι αυτοί. Τώρα μπορούν να δουλέψουν και να σε βοηθήσουν να πας σε νυχτερινό”.
” Είμαι περήφανος για την οικογένειά μου και για το εαυτό μου. Κι αυτοί και εγώ κάναμε το καλύτερο”.

Αφού η συνομιλία προχώρησε αρκετά ακόμα στο ίδιο μοτίβο, η μεγαλόψυχη Τατιάνα ανάγγειλε ότι είχε εξασφαλίσει για το παιδί μια υποτροφία στη δραματική σχολή του Ανδρέα Βουτσινά. Όντως το παιδί είχε σαν όνειρο να σπουδάσει σε δραματική σχολή.
Πριν όμως του το ανακοινώσει του είπε “Θέλεις να γίνεις ηθοποιός. Τι θα κάνεις όμως που καμμιά σχολή δεν πρόκειται να σε δεχθεί αφού δεν έχεις τελειώσει λύκειο;”
Και το παιδί απάντησε “Τίποτα δεν θα κάνω. Απλώς θα έχω ακόμα ένα όνειρο χαμένο”.

Προφανώς το παιδί αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τα παιδιά της παρουσιάστριας, στα οποία τόσο η ίδια, όσο και ο επίσης γνωστός σύζυγός της θα έχουν εξασφαλίσει -κι όλοι έχουμε παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια το πώς τα έχουν εξασφαλίσει-  άνεση, ιδιωτικά πανάκριβα σχολεία, ξένες γλώσσες, πιάνα και μπαλέτα.  Πολύ αμφιβάλλω όμως αν τα παιδιά της διαθέτουν περισσότερη παιδεία από  αυτό το παιδί από τη Θεσσαλονίκη, αν κι έχει τελειώσει μόνο το δημοτικό. Πολύ αμφιβάλλω επίσης αν θα πάνε στη ζωή τους καλύτερα από ό,τι εκείνο.

Προφανώς επίσης η παρουσιάστρια αγνοούσε πως οι μεγαλύτεροι έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και κατά κανόνα οι περισσότεροι νοικοκυραίοι μέχρι πρόσφατα, ήταν υποχρεωμένοι να βγαίνουν στη δουλειά από τα δώδεκα.
Όπως και ότι οι μεγαλύτεροι έλληνες ηθοποιοί, ούτε δραματικές σχολές είχαν για να πάνε, ούτε τη δυνατότητα να βγάλουν το λύκειο. Και μάλλον μετά την εμφάνιση του υποχρεωτικού των δραματικών σχολών – το “δραματικών” μπορεί να εκληφθεί και με τις δύο έννοιες-  το οποίο τώρα, ευτυχώς,  καταργήθηκε, εξέλιπαν οι μεγάλοι ηθοποιοί. Ούτε πως μέχρι πρόσφατα ο Κάρολος Κουν αναδείκνυε ταλέντα που έβρισκε να δουλεύουν στην λαχαναγορά και στην οικοδομή.

Όποια όμως κι αν ήταν η άγνοια της κ. Στεφανίδου, η αστική καταγωγή της και η μεγαλοαστική σημερινή ζωή της έπρεπε να της είχαν μάθει πως ακόμη κι αν θεωρούσε πως οι γονείς του παιδιού είχαν ευθύνες, όφειλε, για τη δική της αξιοπρέπεια, να το σιγοντάρει στην προσπάθειά του να μην τους μειώσει στο πανελλήνιο- είχε πει ” η οικογένειά μου είναι ό,τι πιο πολύ αγαπώ”- και να προφυλάξει και τη δική του αξιοπρέπεια και εκείνη των δικών του.

Θα μου πείτε πώς έγινε και ένα παιδί με τη δύναμη τη δική του καταδέχθηκε να πάει στην εκπομπή της Τατιάνας. Μα για να εξασφαλίσει την υποτροφία της δραματικής σχολής! 
΄Ηταν απαραίτητο να αντιμετωπίσει όλη αυτή την προσπάθεια εξευτελισμού του. Κι αυτό ήταν προφανέστερο όλων!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ)

14 σχόλια

 • @κ. Βίτσο: Αυτή η κυρία μιμείται την Opra -μάλλον προσπαθεί να την μιμηθεί και να την μεταφέρει στα αντιγραφικά καναλικά της-Ελλας- και γελοιογραφία του… μεγάλου Μικρούτσικου κατάντησε να γίνει. Μερικές φορές την έχω δει -όχι στην εκπομπή που αναφέρετε- και κείνο που δεν αντέχουν τ’ αυτιά μου είναι ‘κεινη η στριγγιά φωνή της. Θε μου -συγνώμη για την αναφορά στ’ όνομά Του κ. ndemonicos- τα τύμπανά μου! Από βλακεία όμως…;; εεε, υπάρχουν και χειρότερα… Αλλά από υποκρισία;;; Δεν την φτάνει κανείς!

 • Καταρχην τον διαλογο μεταξυ Τατιανας – Παιδιου τον μεταφερατε οπως σας βολευε γιατι εγω παρακολουθησα την εκπομπη !! και αυτο είναι ντροπή σας !! Δευτερον ο κοσμος παει μπροστα και εχουμε φυγει προ πολλού από τότε που μικρα παιδια δουλευαν απο τα 10 και 12 και αφηναν το σχολειο (π.χ ο μικρος λουστρακος) αυτο το αποδεικνυει και η μειωση του ποσοστου αναλφαβητων στην χωρα μας. Επισης αν καποιος άλλος (και οχι η Τατιανα παροτρυνε ένα νεο άτομο να ξαναρχίσει το σχολειο θα πλέκατε δυθυραμβους και εγκόμια για αυτον,τώρα που το κανει η Τατιανα στην στηλιτευεται γιατι είστε προκατυλιμένοι και κομπεξυκοι και τέλος εσένα τα παιδιά σου δεν τα στέλνεις σχολειο , γλώσσες κ.λ.π Γιατι ενας γονιός να είναι κατακριέος όταν έχει λεφτά και τα διαθετει για την μόρφωση του παιδιού του ? Και γιατι αυτο το παιδι να μην βγει καλο και να βγει καλο το αναλφαβητο δηλαδη τι θελετε να μας πειτε ότι τα γράμματα και η μορφωση εξαγριώνουν τους ανθρώπους αντι να τους εξευγενίζουν !! και τελικα προσπαθηστε να ελενξετε το πάθος σας εναντιον της τατιανας η οποιουδήποτε άλλου γιατί τις βλακείες που γράφετε τις χρεόνεστε εσεις και όχι η Τατιανα

 • @ο/η ΑΝΝΑ: Μεταφέρω τον… μεταφερμένο διάλογο: «Ήταν επιλογή μου να αρχίσω να δουλεύω στη λαική και σε άλλες δουλειές από τα 12 επειδή έπρεπε να ζήσουν οι γονείς και οι αδελφή μου»
  «Ένα παιδί 12 ετών δεν είναι σε θέση να κάνει τέτοιου είδους επιλογές. Οι γονείς σου σε έσπρωξαν σε αυτό».
  «Οι γονείς μου ήταν ανάπηροι για πολλά χρόνια και αυτό έπρεπε να κάνω».
  «Και το σχολείο σου; Ξέρεις τι σημαντικό πράγμα είναι η παιδεία; Τίποτα δεν θα μπορέσεις να κάνεις στη ζωή σου χωρίς απολυτήριο λυκείου».
  «Για να είμαι ειλικρινής και το σχολείο μου έχει λείψει όπως και οι φίλοι μου. Κάνω ό,τι μπορώ μόνος μου. Αν δεν εργαζόμουν όμως δεν θα μπορούσαν να ζήσουν ούτε οι γονείς, ούτε η αδελφή μου».
  » Οι γονείς σου είναι νέοι. Μάλλον βολεύτηκαν κι αυτοί. Τώρα μπορούν να δουλέψουν και να σε βοηθήσουν να πας σε νυχτερινό».
  » Είμαι περήφανος για την οικογένειά μου και για το εαυτό μου. Κι αυτοί και εγώ κάναμε το καλύτερο”
  Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού -γεμάτος υποκρισία- δήλωση αποκήρυξης των γονιών του προσπαθεί να του εκμαιεύσει. Ούτε ο πατέρας μου είχε υπογράψει αποκήρυξη του κουμουνισμού… Έμεινε απολυμένος εκπαιδευτικός σ’ όλη του τη ζωή. Δεν υπήρχε και ο Αντ1 κείνον τον καιρό… Τίποτ’ άλλο δεν έχω να πω. Μόνον το ότι αισθάνομαι καλλιτερα. Διαβάζοντας τις… υπερασπιστικές ανορθογραφίες σας, “εεεε, δεν είμαι κι η χειρότερη” είπα. Δυνατά.

 • @ΑΝΝΑ: Υποθέτω ότι η πρώτη λέξη του σχολίου σας είναι “καταρχάς” και όχι “καταρχήν”, επειδή αν λέγατε το δεύτερο θα παρεξηγιόμουν.

  Βεβαίως και δεν μετέφερα τον διάλογο λέξη-λέξη, επειδή δεν κρατούσα πρακτικά. Άλλωστε για διάλογο της Τατιάνας επρόκειτο και όχι του Πλάτωνα! Αν λοιπόν κάπου με απάτησε η μνήμη μου ή, έστω, αν κάπου είχα δόλο στην απόδοση του περιεχομένου, θα σας παρακαλούσα να αποκαταστήσετε την αλήθεια και μιας -καθώς λέτε- παρακολουθήσατε κι εσείς την συγκεκριμένη εκπομπή να διορθώσετε ό,τι διαστρεβλώνω.

  Το αν ο κόσμος πάει μπροστά από τότε που τα παιδιά δούλευαν από τα 10 και τα 12 σηκώνει πολύ συζήτηση.
  Πρώτον επειδή και σήμερα σε πάμπολες χώρες του κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα όμως, πάρα πολλά παιδιά δουλεύουν από τα 10 και τα 12 ίσως και από λιγότερο. Για να μην πιάσουμε το θέμα σε τι δουλειές δουλεύουν. Δεν είδα δα όμως την κ. Στεφανίδου να κηρύσσει καμμιά σταυροφορία πχ.για τα παιδιά των φαναριών. Δεν εννοώ για να κάνει θεαματικότητες, μην τις δίνω και ιδέες, αλλά για να φτάσει με τη δύναμη της κάμερας που διαθέτει μέχρι αυτούς που τα εκμεταλλεύονται και μέχρι εκείνους τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς που αδιαφορούν για αυτά, ενώ τα βλέπουν καθημερινά μπροστά τους.

  Δεύτερον επειδή στην εποχή την οποία συγκρίνετε με τη σημερινή και τη βρίσκετε χειρότερη οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τα προβεβλημένα πρόσωπα, τα πρότυπα δεν ήταν οι Τατιάνες, αλλά άνθρωποι των Γραμμάτων, της Επιστήμης, της Τέχνης, δημιουργικοί επιχειρηματίες κλπ.

  Ό,τι και να λέτε θα με βρείτε αντίθετο με το να πιάνεις ένα παιδί από θέσεως ισχύος και να προσπαθείς να το κάνεις να παραδεχθεί κακομοιριά, στον εαυτό του και στην οικογένειά του, ανύπαρκτη άλλωστε. Μπορεί να μη σκέφτομαι σωστά, αλλά εμένα με συγκίνησε η προσπάθεια του παιδιού να φανεί προσωπικώς και οικογενειακώς αξιοπρεπές και όχι η καλωσύνη της κ. Στεφανίδου.

  Θα πρέπει να διαβάζετε σε αυτό το site μόνο τα posts που ανταποκρίνονται στο όνομα “Τατιάνα” στο ψαχτήρι του google για να μας καταλογίζετε ότι δεν εκτιμούμε τη μόρφωση, τις γλώσσες, τα καλά σχολεία κλπ. Πάντως υποστηρίζουμε επίσης ότι άλλο παιδεία και άλλο γνώσεις. Στην περίπτωση της εκπομπής για παράδειγμα την παιδεία την διέθετε το παιδί κι όχι η Τατιάνα.

  Τέλος, όσον αφορά στην τελευταία φράση σας: “και τελικα προσπαθηστε να ελενξετε το πάθος σας εναντιον της τατιανας η οποιουδήποτε άλλου γιατί τις βλακείες που γράφετε τις χρεόνεστε εσεις και όχι η Τατιανα” να σας διαβεβαιώσω ότι δεν διαθέτω κανενός είδους πάθος για την Τατιάνα, όπως και το ότι η υπογραφή μου κάτω από τα κείμενά μου αποσκοπούν ακριβώς στο να χρεωθώ τις βλακείες που γράφω. Και να ήθελα άλλωστε δεν θα μπορούσα να τις χρεώσω στην Τατιάνα, αφενός επειδή δεν θα ταίριαζαν τα λεγόμενά μου στην ιδιοσυγκρασία της, αφετέρου επειδή είναι ήδη πνιγμένη στα χρέη ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας.

 • Απορία: Γιατί παρακολουθήσατε την Τατιάνα; Δεν υπάρχουν τόσα πιο ωραία πράγματα στην ζωή; Ποιός μπορεί να είναι ο λόγος που σας έκανε να παρακολουθήσετε μεσημεριανή τηλεόραση; :-)

 • @ Νίκος Χαραλάμπους: Μου κάνει εντύπωση που διατυπώνετε μια τέτοια απορία,εσείς ένας πολιτευόμενος.
  Οι αμερικάνοι λένε “Ένας καλά πληροφορημένος άνθρωπος ίσον δέκα άνθρωποι”. Το σύνηθες κλισεδάκι της εποχής είναι “δεν βλέπω τηλεόραση”. Κι επειδή όσοι το λένε συλλαμβάνονται πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις να ξέρουν τα πάντα για τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα τηλεοπτικά πρόσωπα, έχουν έτοιμο το επόμενο κλισεδάκι που λέει “‘Εκανα ζάπινγκ κι έπεσα πάνω”
  Ε, λοιπόν εγώ σας λεω ότι δεν υπάρχει εκπομπή σε ελληνικό -κι όχι μόνο- κανάλι που να μην την έχω δει έστω και μια φορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθομαι και παρακολουθώ τα πάντα,αντιθέτως, όμως θέλω να ξέρω τι ακριβώς είναι το κάθε τι που προβάλλεται.
  Με άλλα λόγια κάθομαι και βλέπω εκπομπές σαν αυτή της Τατιάνας, για τον ίδιο λόγο που αγοράζω δύο εφημερίδες κάθε ημέρα και δέκα κάθε Κυριακή.
  Για τον ίδιο λόγο που ενημερώνομαι για τις θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, αν και ξέρω πως δεν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.
  Οταν όμως υπάρχουν παράγοντες όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές που επηρρεάζουν όσο τίποτε άλλο το κοινό, το οποίο με την ψήφο του επηρρεάζει όσο τίποτε άλλο τη ζωή του καθενός μας, μπορεί κανείς να πει πως καταλαβαίνει τι του γίνεται αν δεν παρακολουθεί όλο αυτό το νταραβέρι;
  Εσάς δεν σας ενδιαφέρει πώς γίνεται η πλύση του εγκεφάλου εκείνων από τους οποίους αναμένετε να σας ψηφίσουν;

 • Τα επιχειρηματά σας είναι πειστικά κ. Βίτσο. Αν και προσωπικά έχω να δώ τηλεόραση πάνω απο δύο χρόνια, γεγονός που σύμφωνα με τα λεγόμενα σας δεν θα βοηθήσει το πολιτικό μου μέλλον αλλά ας είναι. Ποτέ δεν μπόρεσα να δώ ολόκληρο ένα επισόδιο του ‘Μεγάλου Αδερφού’ ή των μεσημεριανών εκπομπών.

  Απλά διαβάζοντας το αρχικό σας κείμενο σκέφτηκα ότι ίσως ενα ταξίδι στο Λονδίνο χρειάζεται :-)

  Σε ότι αφορά την πλύση εγκεφάλου των ψηφοφόρων , είμαι γενικά προβληματισμένος με την ένοια: Είναι ο ψηφοφόρος, ο Ελληνας πολίτης ένα ανεγκέφαλο και άβουλο όν, που κάνει ότι του πούν;. Είναι ο Ελληνας πολίτης μια αυτόνομη οντότητα με κρίση που μπορεί να αντισταθεί στις φαιδρότητες που βλέπει και ακούει;

  Η φιλελεύθερη λογική θα ήθελε να ισχύει το δεύτερο. Ανεξάρτητα με το αν βλέπει ή όχι Τατιάνα και ακούει τον κάθε τυχάρπαστο στο ραδιόφωνο, θα δεχθεί ή τουλάχιστον θα αποδεχθεί σαν έγκυρο ακόμα και αν διαφωνεί ένα σωστά αρθρωμένο πολιτικό επιχείρημα.
  Ίσως να φεύγουμε εκτός θέματος ίσως πάλι και όχι.
  Τελικά πέρασε το μυνημα της Τατιάνας στον κόσμο, ή η Τατιάνα αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά, μια ανούσια φιγούρα που το κοινό της είναι του κατώτερου μορφωτικού και διανοητικού επιπέδου;

 • @κ. Χαραλάμπους: Στην τελευταία ερώτηση πώς ν’ απαντήσει κανείς;; Είναι δυνατόν ΟΛΟΙ οι χαζοί της-Ελλάς να παρακολουθούν Τατιάνα;;; Απίθανο! Αλλά, εκείνο που είθναι σίγουρο, είναι πώς η κυρία ΕΙΝΑΙ η μετενσάρκωσης της ελαφρόμυαλης Μαρίας-Αντουανέτας, “αφού δεν έχουν ψωμί γιατί δεν τρών’ παντεσπάνι;;”

 • @ perldion
  Οι ερωτήσεις μου δεν είναι ρητορικές. Αληθινά δεν ξέρω την απάντηση σε καμία απο τις παραπάνω ερωτήσεις. Την έχω δεί την κυρία σε κάποια περιοδικά και σε κάποια δευτερόλεπτα που έτυχε να περάσω μπροστά απο την οθόνη, δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ εκπομπές της, και δεν έκρινα ποτέ αναγκαίο να ασχοληθώ μαζί της ή με τους ομοίους της.
  Καταλαβαίνω την θέση του κ. Βίτσου ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να έχουμε όλοι μας μια αντένα και χωρίς να τα βλέπουμε όλα, να βλέπουμε ένα καλό δείγμα όλων, αλλά ομολογώ ότι έχω απομακρυνθεί τόσο πολύ απο την τηλεοπτική κουλτούρα που απλώς θεωρώ την τηλεόραση μια παλιά ξεχασμένη συνήθεια.

 • @ Νίκος Χαραλάμπους: Από όσα μου γράφετε στο τελευταίο σχόλιό σας θα συμφωνήσω μόνο στην αναγκαιότητα ενός ταξιδιού μου στο Λονδίνο.

  Το ότι κάθε πολίτης πρέπει να παρακολουθεί τα ΜΜΕ το θεωρώ αυτονόητο. Όπως επίσης και αδιανόητο να έχει κάποιος να δει τηλεόραση δύο χρόνια. Ούτε στην Αγγλία βλέπετε; Ούτε εφημερίδες διαβάζετε;

  Το πόσο μπορούν να επηρεάσουν τα ΜΜΕ το μυαλό του πολίτη και το πόσο τα χρησιμοποιεί η διαφόρων κατευθύνσεων προπαγάνδα είναι γνωστά από χρόνια και έχουν γραφεί για αυτό τόμοι επί τόμων. Άποψή μου ότι δεν αποτελεί λύση να μην βλέπουμε τηλεόραση και να μην διαβάζουμε εφημερίδες για να γλυτώσουμε τον επηρεασμό μας.
  Επειδή ακόμη κι εμείς οι ίδιοι δεν επηρεασθούμε θα επηρεασθούν οι γύρω μας, που σε ικανό βαθμό αποφασίζουν για μας πχ. ψηφίζοντας, ή που εσείς οι πολιτικοί θέλετε να τους αλλάξετε τα μυαλά και να σας ψηφίσουν.
  Αν δεν είστε ενήμεροι για το πώς τους προσεγγίζουν οι αντίπαλοί σας πώς θα ξέρετε τι μυαλά κουβαλάνε για να τους τα αλλάξετε σε νεοφιλελεύθερα;

 • @Νίκος Χαραλάμπους: Για να είμαι ειλικρινής, ω άσπονδε φίλε μου κύριε Χαραλάμπους, κάτι είχα αντιληφθεί πως είχες πάρει διαζύγιο από την ενημέρωση.

 • Κ. Βίτσο, να διευκρυνήσω, να κάνω μία μικρή διορθώση, και να ενημερώσω ώστε να μην βιάζεται ο κ. Αστερίας και λέει πράγματα που δεν είναι σωστά και εκτίθεται.
  Κατ’αρχήν μου προκαλεί μια έκπληξη η υπόνοια απο εσάς (εκφράζεται πιο ξεκάθαρα απο τον κ. Αστερία) ότι ενημέρωση = τηλεόραση, και τηλεόραση =ΜΜΕ.

  Στην Αγγλία ισχύει αυτό που σας είπα ότι δεν βλέπω τηλεόραση πια. Χρησιμοποιώ την συσγκευή για να βλέπω ταινίες και σειρές σε συμπακτούς ψηφιακούς οπτικούς δίσκους (DVDs :-) ) .
  Για τις παγκόσμιες εξελίξεις ενημερώνομαι κυρίως απο το Economist, στο οποίο είμαι συνδρομητής τα τελευταία 6 χρόνια. Παρουσιάζει ενημέρωση και ανάλυση απο όλο τον κόσμο, και κατα καιρούς μελαγχολώ διαβαζοντάς το και βλέποντας ποια είναι τα μεγάλα θέματα της παγκόσμιας επικαιρότητας και με τί ασχολούνται στην Ελλάδα.
  Για την Ελλάδα, ενημερωνομαι απο το Διαδίκτυο και δευτερευόντως το διαδικτυακό ραδιόφωνο.

  Χρειάζεται να διορθώσω τό ότι όταν κατεβαίνω στην Ελλάδα (δεν είναι και πολύ συχνά) βλέπω τηλεόραση, αλλά κυρίως μετά τα μεσάνυχτα ή το πρωί, όπου προφταίνω τις ενημερωτικές εκπομπές όχι όμως τα ‘πρωϊνάδικα’ που ακολουθούν διότι προσπαθώ να δώ φίλους και γνωστούς και να κάνω πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα όπως το να έρθω στο γραφείο σας και να τα πούμε :-).
  Όπως καταλαβαίνετε μεσημεριανές εκπομπές τύπου Τατιάνας και απογευματινές τύπου Μεγάλου Αδερφού, δεν έχω τον καιρό να δώ, αλλά και να είχα πιστεύω ότι θα ήταν τόσο μαρτυρική εμπειρία για μένα που δεν θα άντεχα να δώ έστω και μια ώρα.
  Αυτό δεν είναι μομφή για εσάς, ο καθένας μας είναι διαφορετικός, και όπως ανέφερα παραπάνω τα επιχειρηματά σας είναι πειστικά.
  Τώρα όμως αισθάνομαι και λίγο στενοχωρημένος για τον κ. Αστερία ο οποίος έχει φτάσει στο στάδιο να πιστεύει ότι όποιος δεν βλέπει Τατιάνα, έχει πάρει διαζύγιο απο την ενημέρωση. Φαντάζομαι ότι υπο αυτό το πρίσμα ο κ. Αστερίας δείχνει πάρα πολύ καλά ενημερωμένος….

 • @ Νίκος Χαραλάμπους: Αφού αγαπητέ φίλε είσαι τέτοια ελίτ, που ζεις στην Εσπερίαν, βλέπεις αγγλικά κανάλια, ενημερώνεσαι από τον Economist, ακούς δαδικτυακό ραδιόφωνο και όταν είσαι στην Ελλάδα παρακολουθείς μόνο ταινίες και ντοκυμανταίρ τις μικρές ώρες, πώς να είσαι ενημερωμένος για τα ελληνικά πράγματα;
  Συχνάζεις εκεί που δεν συχνάζουν οι έλληνες πολίτες!
  Πώς είναι δυνατόν να ξέρεις πώς ζουν και τι τους απασχολεί; Και, κατ’ επέκτασιν, πώς έρχεσαι και ζητάς την ψήφο τους;
  Όχι μόνο εγώ, αλλά κι ένα παιδάκι του Δημοτικού είναι πιο ενημερωμένο για τα ελληνικά θέματα από ότι εσύ. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις;
  Δικαίως λοιπόν είσαι Νεοφιλελεύθερος, δηλαδή εκτός τόπου και χρόνου!

 • @κ. Αστερίας: Γίνεται σοβαρός! Μας εκθέτετε! Όλους εμάς τους παροικούντες…
  Και μην επιμένετε πως ενημερώνεστε από την κ. Τατιάνα! Εκτός κι αν η κατάντια μας οφείλεται σ’ αυτού του είδους την ενημέρωση! Τότε πάω πάσο… και το παιδάκι του δημοτικού, που αναφέρετε, θα ‘θελα να το δω στα χρόνια που ‘ρχονται. Προς το παρόν βλέπω τ’ άλλα παιδάκια. Με τις μολότωφ… Με τα καδρόνια… Κι όχι πως η κ. Τατιάνα είναι κουκουλοκαθοδηγήτρια… Απλώς είναι πρόκληση. Και πρόκληση σε άδειο από περιεχόμενο κεφάλι…;;;
  Έχω τρύπα στο βρακί,
  λίγδα στην καπότα μου,
  έχω ψείρα σαν κουκί,
  και βρωμούν τα χνώτα μου. Βάρναλης.
  Και πιστεύω πώς, μέτα την υπαρξιακή και μορφωτική κατάσταση που γλαφυρά περιγράφει ο ποιητής, περάσαμε απ’ ευθείας στην: Ενημέρωση από Τατιάνα…

Κλικάρετε εδώ για να σχολιάσετε