ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ



ΥΠΠΟ: Αφησαν τον πολιτισμό χωρίς κοινοτικά κονδύλια

Δημοσιεύθηκε στις 30/09/2009
Συντάκτης: Πολιτισμός Πολίτης
Θεματική κατηγορία: Πολιτική Πολιτισμού 

 «Πεντέμισι χρόνια πίσω πήγε το υπουργείο Πολιτισμού και δεν είναι λόγος αντιπολιτευτικός αυτός. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα», μας είπε παλαιό στέλεχος του ΥΠΠΟ, που έχει διαχειριστεί τα οικονομικά του υπουργείου σε κεντρικό επίπεδο και είχε προτείνει, ακόμη και στον Χρ. Ζαχόπουλο, μέτρα για την έξοδο από την «κρίση», που είχε χτυπήσει από τότε την πόρτα του πολιτισμού.
Η Μαρία Δαμανάκη και το ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκαν προεκλογικά ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ (ή Δ’ΚΠΣ), αφού ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο πολιτισμός έμεινε χωρίς τομεακό πρόγραμμα. Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε στο «ντιμπέιτ» ότι θα συντάξει θεματικό προϋπολογισμό. Πόσο εφικτά είναι αυτά;

Κατ’ αρχήν, ένα υπουργείο που δεν έχει λαμβάνειν τίποτα από τα κοινοτικά κονδύλια, είναι ασφαλώς ένα πεθαμένο υπουργείο. Ιδίως, αυτό του Πολιτισμού, για το οποίο δεν δίνουν δεκάρα οι κυβερνήσεις και υποχρεούται κάθε φορά ο υπουργός να πιέζει για να καλύψει τις ανοικτές «τρύπες» του.

Οταν διαμορφωνόταν το ΕΣΠΑ, έγινε μια συμφωνία κυρίων μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων, έτσι ώστε ο πολιτισμός να λάβει 450 εκατ. από διάφορα προγράμματα (άλλων υπουργείων), όπως των Επιχειρηματικότητας-Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Ψηφιακής σύγκλισης κ.λπ. Μαζί με τα Περιφερειακά Προγράμματα το ποσόν αυτό ανερχόταν στο 1 δισ. ευρώ. Από αυτά μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευθεί ούτε σεντ. Ακόμη και τα έργα της Ακρόπολης συνεχίζονται κούτσα κούτσα με εθνικούς πόρους.

Το ΥΠΠΟ, αν και απεμπόλησε το δικαίωμα που είχε στο προηγούμενο Δ’ ΚΠΣ να αποφασίζει, να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα πολιτισμού, η Διαχειριστική του Αρχή εξασφάλισε με νομοθετική ρύθμιση το δικαίωμα του «Στρατηγικού σχεδιασμού» των έργων πολιτισμού. Στην πράξη αυτό σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε κάθε περιφερειάρχης, υπό την πίεση οποιουδήποτε τοπικού παράγοντα, να βαφτίσει οτιδήποτε ως έργο πολιτισμού. Κι ας μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν έχουν επιχορηγηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα ακόμη και νυχτομάγαζα.

Η κυβέρνηση διατείνεται πως τα έργα του ΕΣΠΑ (2007-2013) ξεκίνησαν. Στο υπουργείο Πολιτισμού, όμως, δεν έγινε ούτε ο Στρατηγικός σχεδιασμός. Αντ’ αυτού φημολογείται ότι συγκροτήθηκε από τον γενικό γραμματέα Θ. Δραβίλλα ένας κατάλογος έργων σε συνεργασία με δήμους, μητροπόλεις, κοινότητες και διάφορες εταιρείες. Ετσι, ο νέος υπουργός πρέπει να ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες από την αρχή. Πρέπει να πάει πίσω κάποια χρόνια. Η Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ. Αυτό που ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ είναι εφικτό.

Οσο για τον θεματικό προϋπολογισμό, που υποσχέθηκε ο κ. Παπανδρέου, έπρεπε να είχε γίνει από το 2008. Ηταν ευρωπαϊκή οδηγία. Η Ελλάδα είχε υποσχεθεί να εφαρμόσει το σχέδιο πιλοτικά το 2008 στο υπουργείο Πολιτισμού, γιατί ήταν το μόνο υπουργείο που μπορούσε να το εφαρμόσει, δεδομένου ότι κάθε υπηρεσία καταθέτει στο τέλος του έτους το «Πρόγραμμα Δράσης» της επόμενης χρονιάς. Τα έργα ιεραρχούνται από τις κατά τόπους υπηρεσίες, κοστολογούνται και εγκρίνονται ή απορρίπτονται κεντρικά, ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια. Ο πιλοτικός θεματικός προϋπολογισμός δεν έγινε ποτέ.

Εν τω μεταξύ έχουν παγώσει θεσμοί όπως οι Προγραμματικές Συμβάσεις για διάφορες περιφερειακές πολιτιστικές δράσεις, ένα σπουδαίο εργαλείο του ΥΠΠΟ για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, καθώς έβαζε στο παιχνίδι της συγχρηματοδότησης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αν προσθέσουμε την ανάγκη αποκατάστασης της διοίκησης, καθώς τοποθετήθηκαν με κομματικά κριτήρια προϊστάμενοι που αποδείχθηκαν ανίκανοι στη διαχείριση, γίνεται σαφές ότι το ΥΠΠΟ στις 5 Οκτωβρίου θα χρειαστεί να κάνει «restart» (επανεκκίνηση) σε όλα τα επίπεδα. Και ο νέος υπουργός Πολιτισμού θα πρέπει να σηκώσει αμέσως τα μανίκια γιατί δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο. Πέντε χρόνια ανάπαυλας ήταν πολλά. Πάρα πολλά. 

 Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ 

 

OI MΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ:

**ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Η συμμετοχή της διευθύντριάς του, Αννας Καφέτση, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ «γεννά» προσδοκίες για την αίσια έκβαση της υλοποίησης μουσείου στο κτίριο «Φιξ». Ο επόμενος υπουργός Πολιτισμού θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προκηρυχθεί νέος μειοδοτικός διαγωνισμός ή αν το έργο θα αναλάβει η δεύτερη μειοδότρια εταιρεία. Η σύμβαση με τη Βιοτέρ λήγει στις αρχές του χρόνου και αναμένεται να κηρυχθεί έκπτωτη καθώς το έργο απέχει πολύ από το να παραδοθεί. Επιπλέον, θα πρέπει το ΥΠΠΟ να διαθέσει και το ποσό που θα χρειαστεί αν το έργο ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από τα κοινοτικά κονδύλια.

Φ.Μπ.
**ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Ενα από τα ελάχιστα καλά που μας «κληροδότησε» η Νέα Δημοκρατία ήταν ο διορισμός του Γιώργου Λούκου. Το ΥΠΠΟ, όμως, ακόμα κι αυτό το σίγουρο χαρτί του κάνει τα πάντα για να το κάψει. Διαπιστωμένα η επιτυχέστερη πρωτοβουλία του Λούκου ήταν η διαμόρφωση ενός μέρους του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου σε χώρο υποδοχής παραστάσεων, προβών κι εργαστηρίων. Η «Πειραιώς 260» έγινε αμέσως νούμερο ένα πόλος έλξης του κοινού. Φευ. Ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ο Γιώργος Λούκος ζητεί από το ΥΠΠΟ το αυτονόητο δηλαδή α) την αγορά υπέρ του Φεστιβάλ των χώρων και β) την επιστροφή όσων χρημάτων ξόδεψε από τον πενιχρό προϋπολογισμό του για τη διαμόρφωσή τους, το μόνο που εξασφαλίζει είναι οι… ένθερμες διαβεβαιώσεις του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού. Ας ελπίσουμε ότι ο επόμενος θα δράσει όσο ακόμα διαρκούν η καλή διάθεση και οι αντοχές του Γιώργου Λούκου.

Ν. ΧΑΤΖ.

**ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Αν εξαιρέσουμε τη σωστή επιλογή του Γιώργου Παπαλιού για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου από τον Γιώργο Βουλγαράκη και τη σχετική οικονομική θωράκισή του με ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, η Ν.Δ. επέδειξε στα θεσμικά τού σινεμά αδικαιολόγητη ασυνέπεια και ρυθμούς χελώνας. Την πληρώνει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τα Κρατικά Βραβεία από τα οποία απέχουν φέτος οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» ζητώντας επίμονα νέο, εφαρμόσιμο νόμο. Κι όμως, θα μπορούσε το βήμα να έχει γίνει, αφού τα 5 τελευταία χρόνια καταγράφονται τουλάχιστον τέσσερα σχέδια νόμου (Τατούλη, Λιάπη, Σαμαρά, Διασωματειακής) και μία εισήγηση της ορισμένης από τον Μιχάλη Λιάπη επιτροπής Γαβρά, χωρίς ποτέ τίποτα να κατατεθεί επίσημα στη Βουλή. Ο νέος υπουργός Πολιτισμού έχει ελάχιστη περίοδο χάριτος, αλλά και σχετικά εύκολη δουλειά, αφού σε βασικές γραμμές ο κινηματογραφικός χώρος ξέρει τι θέλει από ένα σύγχρονο, αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο.

Β.ΓΕΩΡΓ.

**ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΑΤΡΟ: Τρεις υπουργοί (Γ. Βουλγαράκης, Μ. Λιάπης, Αντ. Σαμαράς) έχουν παρέλθει από συστάσεως του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε για τους επιχορηγούμενους. Οπως, επίσης, τίποτα δεν άλλαξε από πλευράς ΕΚΕΘΕΧ, που κωφεύει στα αλλεπάλληλα SOS τους. Ετσι και σήμερα, παραμονές των εκλογών, οι επιχορηγούμενοι ακόμα περιμένουν την πρώτη δόση από την τακτική επιχορήγηση της περασμένης σεζόν (2008-9). Ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί ότι θα δοθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009! Περιττό να πούμε ότι το ΕΚΕΘΕΧ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις επιχορηγήσεις για τη σεζόν που αρχίζει με τα χίλια (2009-10), κι ας έχουν οι ενδιαφερόμενοι καταθέσει τις αιτήσεις τους από την 1η Ιουνίου.

ΙΩ.Κ.

**ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ: Αγγίζουν τις 700 οι «παγωμένες» απαλλοτριώσεις οικοπέδων για αρχαιολογικούς σκοπούς ανά την Ελλάδα. Τα τελευταία 5,5 χρόνια παραμένουν απλήρωτες εγκλωβίζοντας χιλιάδες πολίτες. Καυτή πατάτα για τον επόμενο υπουργό Πολιτισμού, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Ν.Κ.-Ρ.
**ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μπορεί το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος να «έλυσε» τα χέρια και των επόμενων κυβερνήσεων, χτίζοντας το νέο υπερσύγχρονο κτίριο της Λυρικής (και της Βιβλιοθήκης), στις 5 Οκτωβρίου, όμως, όποιος κι αν αναλάβει, κληρονομεί ένα φορέα σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο. Αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ το έλλειμμά του. Ετσι, μαζί με την τοποθέτηση νέου προέδρου στην οδό Ακαδημίας, μετά την παραίτηση του Οδ. Κυριακόπουλου, η νέα κυβέρνηση πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Και το κυριότερο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα master plan εξυγίανσης της Λυρικής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015, οπότε και θα μετακομίσει στο Φάληρο. Και να ‘στε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για καθόλου εύκολη δουλειά.

Φ.Μπ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Τα σχόλια των αναγνωστών για αυτό το άρθρο

18 σχόλια στο άρθρο “ΥΠΠΟ: Αφησαν τον πολιτισμό χωρίς κοινοτικά κονδύλια”
  1. Και αν αντί για ‘restart’ κάναμε ένα ξεκάθαρο ‘delete’, μήπως και δούμε πολιτιστικές δραστηριότητες των οποίων η τύχη, ποιότητα και χρηματοδότηση δεν θα εξαρτώνται απο ποιά ψηφοδέλτια θα βρίσκονται αυτοί που τις αναλαμβάνουν;

  2. Ο/Η perldion λέει:

    @Φ.Μπ. και Πολιτισμος-Πολιτης: Τίποτα, από ΟΤΙ αναφέρεται στο άρθρο σας, δεν έχει σχέση με τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ! Αλλά: Οι χωματερές που χάσκουν και ξεκινούν τις φωτιές, τα γυμνα καλώδια της κρατικής ΔΕΗ που βάζουν φωτιές σε απάτητες δασωμένες βουνοκορφές και η μόλυνση απ’ τον αμύαντο που προκαλεί σ’ όλο το οροπέδιο της δ. Μακεδονίας η λειτουργία των εργοστασίων της, οι ξεπερασμένοι ΧΥΤΑ και η ύποπτη επιμονή στην δημιουργία τους αν και ανήκουν σ’ άλλες εποχές -αντί για εκμετάλευση των σκουπιδιών μας γιατί ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ- οι Ασωποί ποταμοί σ’ όλη την Ελλάδα, τα μολυσμένα νερά μας από φυτοφάρμακα και λιπάσματα, η γή μας που φτωχαίνει και δεν θα μπορεί σύντομα να παράγει, οι δρόμοι μας που μας σκοτώνουν, το άθλιο επίπεδο της περίθαλψης, της εκπαίδευσης των παιδιών μας… ΚΑΙ σταματώ ΕΔΩ γιατί βαρυέμαι να συνεχίσω στον κατάλογο. ΑΥΤΑ, κ. ΠΟΛΙΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που είναι εξαπλωμένη παντού σ’ όλη την έκταση της επικράτειας!!! Και ΤΙ στο διάολο να τα κάνετε, ΟΛΑ αυτά που αναφέρετε στο άρθρο σας, αν ο ντόπιος πληθισμός δεν είναι σε θέση να τα παρακολουθήσει και απολαύσει!!! Και σκοτίστηκα για την λυρική ή το Μέγαρο ή το Μουσείο της Ακρόπολης -μια καλή υπερτιμολόγηση που πήγε σε τσέπες πολιτικών και παρατρεχάμενων- και τους πολύ λίγους που παρακολουθούν τις παραστάσεις τους ή τους τουρίστες που το επισκέπτονται και ΔΕΝ ΖΟΥΝ στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ!!! Με ένα CD player των 50€ μπορεί και ένας, σαν και του λόγου μου, ν’ απολαύσει την άρια της τρέλλας του Ντονιζέτι απ’ την Καλας. Εκτός κι αν είναι η μουσική του μόρφωση είναι σαν και κείνη του μακαρίτη του Μητρόπουλου που θα του γεμίσει ο ακουστικός πόρος κερί απ’ την όχι και τόσο καλή απόδοση του CD player… Εγώ πάντως δεν είμαι. Γειά σας και θύμωσα. Πάλι…

  3. Πείτε τα αγαπητή perldion, πείτε τα.
    Χαίρομαι που επιστρέψατε.
    Να δούμε πόσοι θα τα πρέπει να τα πούνε μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι τον πολιτισμό τον δημιουργούν οι πολίτες και όχι οι πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι.Αλλά τους έχουμε αναθέσει να κάνουν καί άλλα κάνουν

  4. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

    @ Συζητούσα με ένα άνθρωπο του Πολιτισμού, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως η Αθήνα τουλάχιστον -από το Παγκράτι μέχρι και τον Ελαιώνα- θα έπρεπε να είναι ένα αρχαιολογικό πάρκο σαν αυτό των Συρακουσών. Και πως ο ιστορικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος θα έπρεπε να είναι ο μόνιμος τόπος διοργάνωσης Παγκόσμιων Συνεδρίων για την Φιλοσοφία. Και πως αρχαιολογικά πάρκα θα έπρεπε να έχουν ιδρυθή και σε αμέτρητες άλλες περιοχές της Ελλάδας, κάτι το οποίο θα ανέβαζε εκ των πραγμάτων το επίπεδο του εισαγόμενου τουρισμού και όχι μόνον – απόψεις με τις οποίες δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω. Αλλά αυτά θα μπορούσαν να έχουν συμβή αν ως λαός διαθέταμε Πολιτισμό. Τον οποίο δυστυχώς δεν διαθέτουμε – και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώση ρίχνοντας μια ματιά γύρω του, όπου της Ελλάδος και να βρεθή.
    Και οργίζομαι που τώρα κάποιοι καταφέρονται εναντίον της αρνητικής πολιτικής, όσον αφορά στον Πολιτισμό, της κυβέρνησης της ΝΔ, λες και οι συνήγοροι της εξαγγελθείσας πολιτικής της αυριανής κυβέρνησης του ΠαΣοΚ και του αρχηγού του και προβάλλοντες αυτές τις θέσεις άνθρωποι των ΜΜΕ και κατήγοροι της θορυβωδώς καταπίπτουσας ακυβερνησίας προέρχονται από παρθενογέννηση.
    Ή μήπως έχουμε ξεχάσει τις ανεξήγητα αρνητικές θέσεις του τότε υπουργού Πολιτισμού Θάνου-εντελώς-Μικρούτσικου αναφορικά με την Πελάνα του Θ. Σπυρόπουλου και τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου της Μ. Σουλβατζή; Αλλά ακόμη και την στήριξη ΟΛΩΝ τους -πολιτικών των δύο κομμάτων και των παραπάνω συνηγόρων- στην αδιανόητη απόφαση να κτιστή εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα – πέραν του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Και η τιμή στον Πολιτισμό, για τον οποίο με τέτοιες αρθογραφίες επιχειρούν να μας πείσουν ότι κόπτονται, αποδίδεται φυσικά με τον έμμεσο αλλά σαφή εξοβελισμό όποιου δείγματος πολιτισμού διά της ανέγερσης γηπέδων και Βωβεμπορικών εμπορικών κέντρων σε αρχαιολογικούς τόπους.
    Αιδώς Αργείοι…
    Αλλά το κυρίαρχο ερώτημα ήταν και παραμένει: Πού βασίζονται όλοι αυτοί, ώστε να τολμούν την εκστόμιση τέτοιων θέσεων αλλά και άλλων πολλών περί παντός, οι οποίες αφορούν στα γεγονότα, τα γιγνόμενα και τα γενησόμενα; Μα πού αλλού, παρά στην φρικτά κοντή μνήμη του κυρίαρχου λαού. Ο οποίος δίνει μια πεντάρα λιγώτερο από την τσακιστή δεκάρα που οι ταγοί του Πολιτισμού σ’ αυτόν τον ιερό τόπο ΔΕΝ δίνουν…
    Κατά τα άλλα είμαστε οι κληρονόμοι του υπέροχου και μοναδικού εκείνου Πολιτισμού.
    Προς τα πού να φτύση κανείς;

  5. Ο/Η Αστερίας λέει:

    Ο καθένας σας για άλλη μια φορά το χαβά του.
    Η κυρία perldion από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα, ο κ. Νίκος Χαραλάμπους να γίνουν όλα ιδιωτικά και ο κ. nicolaos demonicos τα ίδια έκανε και το Πασοκ.
    Να μην έχουμε Λυρική, Θέατρο, Πινακοθήκες κλπ. δεν γίνεται κυρία μου και δεν έχω ώρα ούτε όρεξη να σας εξηγήσω το γιατί.
    Συμφωνώ κ. Χαραλάμπους μαζί σας πως και στον τομέα της Τέχνης θα πρέπει να ισχύσει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.
    Και με σας θα συμφωνήσω κ. demonicos πως το Πασοκ ήταν μια από τα ίδια, μόνο που περιμέναμε από τη ΝΔ να είναι καλύτερη και απεδείχθη χειρότερη. Συνεπώς πρέπει να της το επισημάνουμε και όχι να της δίνουμε άφεση επειδή και το Πασοκ είχε κάνει τα ίδια.
    Όμως θα διαφωνήσω και με τους δυο σας όσον αφορά τα κοινοτικά κονδύλια. Ναι μεν η Τέχνη να μην επιβαρύνει τον Κρατικό Προυπολογισμό, αλλά γιατί να μην απορροφά όσα της παρέχονται ως μέλος της ΕΕ;

  6. Διότι κ. Αστερία, όπως πολύ γλαφυρά περιέγραψε η κ. perldion, όταν στα νησιά δεν έχουμε νερό, όταν περιοχές της Ελλάδος πνίγονται στα σκουπίδια, όταν εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς μένουν απλήρωτοι, όταν οι δρόμοι είναι αδιάβατοι απο τις λακούβες, τότε θα θέλαμε οι πολιτικοί μας άρχοντες να δώσουν εκεί την προτεραιότητα στην διάθεση των κονδυλίων της Ε.Ε., τα οποία θα περιοριστούν δραστικά τα επόμενα χρόνια.
    Δεν ξέρω αν θα ήθελα να γίνουν όλα ιδιωτικά, όμως σίγουρα θα ήθελα οι οργανισμοί να έχουν περισσότερη αυτονομία και να σκέφτονται με πιό επιχειρηματικά κριτήρια. Το αν οι αρχαιολογικοί χώροι, η Λυρική, το Εθνικό Θέατρο θα παίρναν κάποια μικρή επιχορήγηση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι διοικήσεις τους θα πρέπει να επαναπαύονται σε αυτήν την επιχορήγηση και να ζητάνε όλο και περισσότερα απο το κράτος.Και στο εξωτερικό υπάρχουν επιδοτήσεις αλλά οι διοικήσεις των οργανισμών κάνουν μεγάλο αγώνα για να βρούν χρήματα απο άλλες πηγές.
    Ακόμη, πιστεύω ότι ευτελίζεται ο θεσμός των επιδοτήσεων όταν επιδοτείται και η Ακρόπολη, και ο εξωραιστικός σύλλογος του τελευταίου χωριού.
    Προσωπικά θα ήθελα να επιδοτούνται οι τοποθεσίες και τα μνημεία που έχει αναγνωρίσει η UNESCO, και τίποτα άλλο.

  7. Ο/Η Αστερίας λέει:

    @Νίκος Χαραλάμπους: Νομίζω ότι το ρίξατε στην πολιτιστική πολιτική εκ του προχείρου. Αραδιάζετε απόψεις με τη λογική του καφενείου, ότι μας έλθει στο νου ,δηλαδή,
    Η ΕΕ όταν δίνει χρήματα τα δίνει γενικώς σε ένα τσουβάλι και εμείς μπορούμε να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε; Δεν δίνει δηλαδή για συγκεκριμένους σκοπούς; Άλλα για τον Πολιτισμό, άλλα για την Υγεία, άλλα για την Παιδεία κλπ. Και μάλιστα με την υποβολή συγκεκριμένου σχεδίου δράσης; Αυτό το τελευταίο δεν είναι κι ο λόγος που δεν απορροφώνται τα κονδύλια της ΕΕ; Το ότι δηλαδή δεν υποβάλλονται μελέτες ώστε να εγκριθούν και στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούν;
    Τι σημαίνει ότι προηγούνται οι λακούβες κι ακολουθεί η λυρική; Επειδή μπορεί να μην αρέσει σε εσάς η όπερα αλλά η οδήγηση; Μα σε κάποιους άλλους αρέσουν άλλα. Ενα Κράτος λοιπόν πρέπει να στηρίζει όλους τους τομείς του ισορρόπως.
    Τώρα με το ότι πρέπει και οι οργανισμοί του δημοσίου, πολιτιστικοί ή όχι, θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τα κριτήρια της αγοράς και όχι στηριζόμενοι σε κρατικές χορηγίες, συμφωνούμε απολύτως.
    Όσο για τα δημαγωγικά κονδυλάκια εδώ κι εκεί στους ποδοσφαιρικούς και πολιτιστικούς συλλόγους κάθε χωριού και κάθε ενορίας αναζητήσατε την Μελίνα που της έκαναν και άγαλμα και τη θεωρούν μεγάλη! Από εκεί ξεκίνησε αυτή η ίδιότυπη ψηφοθηρία…
    Τι να πως δε για την άποψή σας «Προσωπικά θα ήθελα να επιδοτούνται οι τοποθεσίες και τα μνημεία που έχει αναγνωρίσει η UNESCO, και τίποτα άλλο»; Δηλαδή οι αρχαιολογικοί χώροι πχ. που δεν έχουν ακόμη υπαχθεί στην
    UNESCO πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να αφεθούν να ρημάξουν εντελώς;

  8. Ο/Η perldion λέει:

    @κ. Αστερίας: Μπορεί εγώ να είμαι «και στην κορφή καννέλλα», όπως μου λέτε, αλλά εσείς φτάσατε στην πολιτιστική κορφή και δεν βλέπετε ΤΙΠΟΤΑ γιατί ΔΕΝ είσαστε ΣΕ ΘΕΣΗ να ΔΕΙΤΕ. Αυτά που περιγράφετε, σαν απαραίτητα, μου μοιάζουν με τον άνθρωπο που ντύνεται για να πάει δεξίωση: σκιστό σακκάκι, παπιγιον, ημίψηλο αλλά από κει και κάτω είναι εντελώς γυμνός!!! Στις χώρες που έχουν ΟΛΑ αυτά που αναφέρω πως είναι εκ των ων ουκ άνευ και λείπουν απ’ την χώρα μας -σε σας μάλλον δεν λείπουν, ούτε σε γυάλα της Εκάλης να μένατε!!- έχουν ΚΑΙ ΑΥΤΑ που ΕΣΕΙΣ θεωρείτε απαραίτητα. Διαφορετικά μοιάζουμε μ’ αυτό που λέει ο λαός μας «να φάμε δεν είχαμε ραπανάκια για την όρεξη γυρεύαμε». Εκτός κι αν είστε ραπανάκι!!

  9. Δεν ξέρω τί μπορούμε να πετύχουμε στον πολιτισμό όταν έξω απο τα θέατρα υπάρχουν σωροί απο σκουπίδια.
    Και δεν πιστεύω ότι ίσορροπη ανάπτυξη σημαίνει να δίνεις πολιτιστικές παραστάσεις σε περιοχές που δεν έχουν σωστή ύδρευση και αποχέτευση, ή να μην φτιάχνεις τους δρόμους που οδηγούν στους χώρους που γίνονται οι πολιτιστικές παραστάσεις.
    Γνωρίζω ότι η Ε.Ε. δίνει τα κονδύλια για συγκεκριμένους σκοπούς, εγώ λέω να ζητήσουμε απο την Ε.Ε. να δίνει κονδύλια για να γίνονται επενδύσεις σε βασικές ανάγκες.
    Κάποια στιγμή πρέπει οι πολιτικοί να κοιτάξουν ποιές ανάγκες μας αφορούν όλους αντικειμενικά και ποιές όχι. Δίοτι το θέατρο και η μουσική ή η μορφή τέχνης που αρέσει σε εσάς, είναι πολύ πιθανό να μην αρέσει σε εμένα. Σε ποιού είδους μορφή τέχνης και πολιτισμού θα δοθεί το δημόσιο χρήμα;
    Τώρα αν εσείς πιστεύετε ότι το νερό είναι λιγότερο σημαντικό απο ένα θέατρο, είναι φυσικά γνώμη σας.
    Δεν γνωρίζω αν οι συμαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν ενταχθεί στην λιστα της UNESCO, αν όχι δεν πιστεύετε ότι θα έπρεπε;

  10. Ο/Η perldion λέει:

    @κ. Χαραλάμπους: Τα θαυμάσια μέγαρα Όπερας ή οι πινακοθήκες έγιναν ΟΤΑΝ πια ΔΕΝ χωρούσαν οι ακροατές να παρακολουθούν τις private παραστάσεις στα βασιλικά σαλόνια και οι πίνακες των προστατευομένων ζωγράφων -των ηγεμόνων- είχαν πήξει πάνω στους τοίχους των παλατιών. Ο κοσμάκης, στην απ’ έξω, πέθαινε κατά εκατοντάδες χιλιάδες κάθε που η πανούκλα, λόγω του βρώμικου νερού και της απουσίας αποχετευτικού, έκανε περίπατο στην, π.χ., Βιέννη ή Λονδίνο. Η αριστοκρατία της Ευρώπης πήγαινε, για να πιεί καθαρό νερό, Baden-Baden… -έτσι γράφεται το ρημάδι;; Εδώ στο καταφύγιο της καφέ, που μένω σποραδικά, τα απόβλητα τα ρίχνει ο κ. δήμαρχος σε τρύπες στη γη αλλά, και έχετε τον λόγο μου, δεν ξέρω αν έχει άλλες πολιτιστικές ανησυχίες ο μορφωμένος με τις φαρδιές τσέπες -για να χωρουν τον πολιτισμό των επιδοτήσεων και κρατικών κονδυλίων με τα οποία φτιάχνει από καμιά πλατεία στο δεκαπλάσιο της αξίας της!!!

  11. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

    @ Αστερία: Σας φάνηκε να δίνω άφεση στο ένα ή το άλλο κόμμα επειδή το άλλο ή το ένα ασέλγησε ΠΡΏΤΟ επί του πτώματος που λέγεται Ελληνικός Πολιτισμός; Σας φάνηκε ότι καθ’οιονδήποτε τρόπο θεωρώ πως διαφέρουν στην ουσία και τις επιδιώξεις τους οι δράσεις του ενός κόμματος από εκείνες του άλλου;
    Ή μήπως διαπιστώσατε από τα γραπτά μου ότι θεωρώ κάποιο κόμμα (και αναφέρομαι σε όλα τα κόμματα) οτιδήποτε άλλο από ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΟ;
    Σας παρακαλώ, τι σας έκανα και με βρίζετε κατ’ αυτόν τον τρόπο;
    Από την άλλη δεν θα είχα αντίρρηση η Τέχνη να επιβαρύνη σε κάποιον βαθμό ΚΑΙ τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά η ΤΕΧΝΗ. Και όχι η κατεργαζόμενη τέχνας πενία πνευματικής προσφοράς στον Πολιτισμό.

  12. Ο/Η Αστερίας λέει:

    @ nicolaos demonicos, Νίκος Χαραλάμπους, peridion: Kύριε demonicos δεν σας τοποθετώ σε κανένα κόμμα. Το έχω καταλάβει πως δεν ανήκετε κάπου και μπράβο σας! Όμως διαφωνώ στο να λέμε «γιατί κατηγορούμε αυτούς τη στιγμή που και οι προηγούμενοι έκαναν τα ίδια», επειδή έτσι δικαιώνουμε και τους δύο σε ύστατη ανάλυση. Το ξέρω πως δεν τους δικαιώνετε εσείς. Συμφωνώ και με τα άλλα που λέτε.
    Για πείτε όμως την πρότασή σας περί Αρχαιολογικού πάρκου στον κ. Χαραλάμπους και στην κ. peridion. Θα σας απαντήσουν -απάντησαν ήδη δηλαδή- πως προηγούνται οι λακούβες και οι χαβούζες κι ακολουθεί η αρχαιολογία και οι ανασκαφές!
    Χωρίς ίσως να το συνειδητοποιούν αναπαράγουν την θεωρία της «Ψωροκώσταινας», την οποία τόσο ακριβά έχει πληρώσει ο τόπος, τόσο πολύ την έχουν εκμεταλλευτεί οι πολιτικάντηδες άλλων εποχών και η οποία τόσο πολύ ευθύνεται για την πολιτισμική μας καθυστέρηση.
    Όλα πρέπει να προχωρούν παράλληλα. Όλα τα χρειάζεται ο λαός παράλληλα. Πόσο μάλλον που υπάρχουν στην ΕΕ κονδύλια για όλα παράλληλα, τα οποία δεν αξιοποιούνται από τη χώρα μας.
    Εκτός κι αν φοβάστε μπας και πάθουν οι πολιτικοί καμμιά υπερκόπωση έτσι και τα επιδιώξουν όλα παράλληλα.

    Υγ. Γιατί προκειμένου να μιλήσει κάποιος με την κ. perdion θα πρέπει να φορέσει ποδιά, τσόκαρα και να βγει στο καλντερίμι όπως οι παλιές κυράτσες της Πλάκας; Δεν μιλάει άλλη γλώσσα;

  13. κ. Αστερία, συμφωνούμε στο ότι διαφωνούμε.
    Στο θέμα του αρχαιολογικού πάρκου δεν είμαι καθόλου αντίθετος αρκεί να γίνει απο τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους ΜΚΟ, τους χορηγούς με όσο το δυνατόν λιγότερο δημόσιο χρήμα.
    Το Κράτος θα μπορούσε να διευκολύνει με τις απαλλοτροιώσεις και τις άδειες.
    Αν πιστεύετε κ. Αστερία ότι πρέπει να γίνει το αρχαιολογικό πάρκο (τυγχάνει να γνωρίζω ότι και ο κ. Βίτσος υποστηρίζει αυτή την θέση), δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε να βρείτε χορηγούς πρόθυμους να το χρηματοδοτήσουν. Και εγώ μαζί σας να τρέξω και να βάλω τον οβολό μου.
    Αλλά δεν είναι μόνο να γίνει. Είναι και να συντηρηθεί.
    Πόσα ‘έργα πολιτισμού’ έχουν γίνει (ολοκληρώνονται λίγο πρίν τις εκλογές συνήθως) και μετά απο πέντε χρόνια μαραζώνουν και μετατρέπονται σε προορισμούς διορισμών που. υπολειτουργούν.
    Αλλά ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι για να ριζώσει και να αναπτυχθεί ο πολιτισμός σε έναν τόπο θα πρέπει να ριζώσει και να αναπτυχθεί στην συνείδηση των πολιτών και αυτό δεν γίνεται με ‘κυρήγματα εκ των άνω’. Όσο και αν θεωρείτε αυτονόητο την δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου δεν είναι αυτονόητο ή στις προτεραιότητες όλων.

    Το δημοτικό τραγούδι, οι παραδοσιακοί χωροί, και η ποίηση δεν επιδοτήθηκαν απο το Κράτος, βγήκαν μέσα απο αυτό που λέμε παράδοση. Μόνο εγώ βλέπω τον πολιτισμό σαν κατι που βγαίνει μέσα απο τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες σχέσεις και όχι σαν κάτι που πρέπει να σου εμφυτεύεται απο μία ελίτ (κρατική και μη);

  14. Ο/Η Aστερίας λέει:

    Κύριε Χαραλάμπους πάλι τα μπερδέψατε! Ο κ. demonicos μίλησε για αρχαιολογικό πάρκο κι όχι εγώ. Άρα μαζί σου συμφωνείτε. Εγώ απλώς δήλωσα πως δεν θα είχα αντίρρηση.
    Όμως το άρθο μιλά για επιχορηγήσεις από την ΕΕ κι όχι για κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτό είναι το θέμα μας. Αλλά εσείς πάντα από εδώ το φέρνετε, από εκεί το φέρνετε πάντα κολλά την απάντηση πασπαρτού που έχετε περί αποκρατικοποίησης κλπ. Ούτε το ΚΚΕ να είσαστε, σας το έχω ξαναγράψει αυτό.
    Έτσι όμως αποπροσανατολίζετε τη συζήτηση, όπως κάνατε κι εδώ.
    Αφήστε το Κράτος. Να εξαντλούμε ό,τι μας δίνει η ΕΕ συμφωνείτε; ΄Η να παριστάνουμε τους ψηλομύτες;

  15. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

    @ Τί έχεις, Γιώργη μ’; ‘Τ’ είχα πάντα, Κώστα μ’…

    @ Aστερία: Φαντάζομαι εννοείς το Νεοδημοκρατικό Πανελλήνιο Σοσιαληστρικό Καρτέλ με ολίγον Λαμόγια Ορθόδοξα Συσπειρωθήτε, και όχι το εθνοπροοδευτικό Κέντρο Κατεργαρέων Ελλάδος.

  16. Ο/Η perldion λέει:

    @κ. Αστερίας σας γράφω από γειτονια της Πλάκας -τσόκαρα και ποδιά περιλαμβάνονται: Ακριβώς γι’ αυτά που σας λέω μας λέμε, και μας λένε, ψωροκώσταινα. Η Ε.Ε. μας δίνει τα κονδύλια που ΕΚΕΙΝΗ κρίνει πού και σε ποιές υποδομές, που μας λείπουν, θα ξοδευτούν ή μήπως και εμείς -οι πολιτικοί μας δηλαδής (λόγω τσόκαρου το δηλαδής)- αξιολογούν και ιεραρχούν τις υποδομές της χώρας ανάλογα με τις υποδομές της μασσέλας τους;;;; Πριν να ‘μπει η Ιρλανδία στην Ε.Ε. είχε δρόμους, περίπου, όπως την εθνική οδό του μακαρίτη Καραμανλή και χειρότερους. Μέχρη το 2004 είχε υποδομές, για τον κόσμο της, που μ’ έκαναν να λυπάμαι για τον τόπο μου. Αυτά και βγάζω την μπροστέλα μου και μην μου κολλάτε γιατί το τσόκαρο είναι ιπτάμενο. Και, πάντως, σ’ ένα έχει σίγουρα δίκιο ο κ. Χαραλάμπους: Η δημιουργικότητα ΔΕΝ επιδοτείται γιατί με την επιδότηση ελέγχει τον δημιουργό και τον αναγκάζει να εναρμονίζεται με τα ιδεολογικά κρατούντα. Ρίξτε ματιά ΤΙ έχει να παρουσιάσει τα 75 χρόνια του εφαρμοσμένου η αλήστου μνήμης Ε.Σ.Σ.Δ…..

  17. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

    @ Νίκος Χαραλάμπους: Σωστά θυμάστε πως υποστηρίζω τη θέση για αρχαιολογικά πάρκα στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα. Προυποθέτει γκρεμίσματα κλπ. αν και στο εξωτερικό το να γκρεμίσεις συνοικίες για να αναπλάσεις μια πόλη δεν είναι κάτι το ασύνηθες (Παρίσι, Μάδρίτη κλπ.). Εσείς τα ξέρετε καλύτερα αυτά καθότι αρχιτέκτονας.

    Με έκπληξη είδα σήμερα πως οι απόψεις αυτές ούτε και στην Ελλάδα είναι κάτι το πρωτάκουστο. Έχει γίνει γκρέμισμα πολυκατοικιών για χάρη της ανάδειξης αρχαίων, πριν από χρόνια στη Λάρισα, συγκεκριμένα προκειμένου να αποκαλυφθεί το αρχαίο θέατρο της πόλης.
    Καλύτερα όμως να πάψω να υποστηρίζω αυτά τα πράγματα, αν κρίνω από την κατάληξη που είχε ο υποστηρικτής της περίπτωσης της Λάρισας.
    Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία της 1ης Οκτωβρίου 2009:

    «Οτι αυτός ο τόπος δεν χρωστάει «ευχαριστώ» σε κανέναν το ξέρουμε. Αλλά όχι και να σε ανταμείβει με ένα μεγαλοπρεπές σουτάρισμα. Ο λόγος για έναν αρχαιολόγο, τον Αθανάσιο Τζαφάλια, στον οποίο η Λάρισα χρωστά την αποκάλυψη και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της. Οι ντόπιοι γνωρίζουν τους αγώνες του να γκρεμιστούν οι πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης και να βγει στην επιφάνεια ένα πανέμορφο αρχαίο μνημείο.
    Ο άνθρωπος σύρθηκε πολλές φορές στα δικαστήρια γι’ αυτή την υπόθεση.

    Απομακρύνθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του μνημείου, όπου ήταν πρόεδρος και θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη περισσότερα, ιδίως τώρα που συνταξιοδοτήθηκε.
    Από την ίδια επιτροπή απομακρύνθηκε κι ακόμη ένας σοβαρός επιστήμονας, γνωστός για την ειδίκευσή του στην αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων, ο αρχιτέκτονας Γ. Καραδέδος. Γιατί, άραγε;»

  18. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

    @ Αστερία: Γράφετε αναφερόμενος σε μένα: «Όμως διαφωνώ στο να λέμε «γιατί κατηγορούμε αυτούς τη στιγμή που και οι προηγούμενοι έκαναν τα ίδια», επειδή έτσι δικαιώνουμε και τους δύο σε ύστατη ανάλυση».
    Πού, μέσα ίσως στην άνοιά μου, έγραψα ή υπεννόησα κάτι τέτοιο; Πότε είπα ότι το έγκλημα (του) ενός αιτιολογείται από την πρωθύστερη διάπραξη ομοίου εγκλήματος από (τον) άλλο;
    Αν κάτι τέτοιο υπάρχη σε όποιο γραπτό μου, ρίξτε με στην πυρά! Διασύρατέ με όσο δεν πάει! Διότι θα μου αξίζη – και το εννοώ.
    Μήπως στην παράθεση «Και οργίζομαι που τώρα κάποιοι καταφέρονται εναντίον της αρνητικής πολιτικής, όσον αφορά στον Πολιτισμό, της κυβέρνησης της ΝΔ» του πρώτου σχολίου μου δεν προσέξατε αφ’ ενός το ειρωνικό του ύφους και αφ’ ετέρου την λέξη «αρνητική»;
    Τουλάχιστον αποκαταστήσατέ με στην συνείδησή σας.

Δημοσιεύστε το σχόλιό σας