«…και στον υπουργό να πάτε, εγώ δεν το επιτρέπω!»

Την Δευτέρα το πρωί μια μητέρα με κόρη στην έκτη δημοτικού επισκέφθηκε το σχολείο της κόρης της για να συζητήσει με τον διευθυντή του σχολείου το παρακάτω θέμα:

Το παιδί της, κολυμβήτρια στην αγωνιστική ομάδα κολυμβητικού συλλόγου προπονείται καθημερινά από τις 2 ως τις 5 μετά το σχολείο. Θα πρέπει λοιπόν να φάει το μεσημεριανό της φαγητό στις 11:30 και για να έχει περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα πριν πέσει στο νερό και γιατί δεν είναι αρκετό ένα πρόχειρο γεύμα για παιδί αυτής της ηλικίας μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Η κυρία λοιπόν αυτή, ζήτησε από τον διευθυντή να τρώει το παιδί στην τάξη στο δεύτερο διάλειμμα του ενός τετάρτου με την παρουσία της δασκάλας, η οποία είχε προσφερθεί να μένει στην τάξη μαζί του.

Η απάντηση του διευθυντή: Δεν το επιτρέπω! Δεν προβλέπεται από κανένα νόμο ή εγκύκλιο. Το σχολείο δεν είναι εστιατόριο. Να τρώει στην αυλή.

Η μητέρα αποφάσισε να πάει στον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής. Ο «κύριος» αυτός,  αφού δεν μπόρεσε αρχικά να την δεχτεί (ήταν πολύ απασχολημένος σε «σοβαρή» συζήτηση με συναδέλφους) τηλεφώνησε αργότερα στην μητέρα, και αφού της είπε ότι στο σχολείο τα παιδιά επιτρέπεται να τρώνε μόνο ξηρά τροφή (δεν διευκρίνησε εάν είναι κροκέτες για σκύλους ή γάτες) πως συμφωνεί με τον διευθυντή του σχολείου.

Εν τω μεταξύ, ο πατέρας του παιδιού, θεώρησε καλό να προσπαθήσει και αυτός να μιλήσει με τον διευθυντή του σχολείου μήπως βρει κάποια άκρη. Πήγε λοιπόν εκεί και ο διευθυντής άρχισε να χτυπά το χέρι του στο γραφείο και να φωνάζει τα γνωστά δικά του… Ο πατέρας όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος που δεν μπορεί να έχει την υπομονή του Ιωβ, άρχισε και αυτός να φωνάζει και να χτυπάει το χέρι του σε παρακείμενο ντουλάπι ( προκειμένου να μην χτυπήσει το κεφάλι του «κυρίου» ή το δικό του). Ο διευθυντής απείλησε ότι θα καλέσει την αστυνομία και ο πατέρας αποφάσισε να φύγει χωρίς βέβαια να έχει βρεθεί κάποια λύση.

Μετά το επεισόδιο αυτό, ο διευθυντής κατσάδιασε την δασκάλα γιατί προσφέρθηκε να βοηθήσει το παιδί στην προσπάθεια του και οι γονείς έψαξαν το προΐστάμενο του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τον βρήκαν την επόμενη μέρα και τους είπε να μεταφέρουν στον διευθυντή του σχολείου ότι ο ίδιος παρακαλεί να αερίζεται καλά η αίθουσα για πέντε λεπτά και μετά να αφήσουν το παιδί να τρώει. Θεώρησε ότι αυτά είναι αστεία πράγματα και δεν υπήρχε κανένας λόγος να αναγκαστούν οι γονείς να απευθυνθούν σε εκείνον. Θα έπρεπε ο διευθυντής του σχολείου να έχει βρει μια λύση ήδη.

Όταν η μητέρα μετέφερε την παράκληση του περιφερειακού διευθυντή, ο διευθυντής του σχολείου της είπε : «και στον υπουργό να πάτε εγώ κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπω». Επίσης απαγόρευσε στην μητέρα να ξαναπάει στο σχολείο σε ώρα λειτουργίας του και απαίτησε να επικοινωνεί μαζί του μόνο γραπτώς…  Ακόμη είπε πως έκανε χάρη στον πατέρα που δεν τον έστειλε στον εισαγγελέα, γιατί σκέφτηκε την οικογένεια του, παρόλο που ο πατέρας ήρθε στο σπίτι του και του έσπασε την ντουλάπα του. Η μητέρα του θύμισε ότι βρίσκεται σε δημόσιο χώρο και ότι ο ίδιος είναι δημόσιος υπάλληλος και έφυγε. Ειπώθηκαν μεταξύ τους και άλλα με τον διευθυντή να φωνάζει και την μητέρα να προσπαθεί να μιλήσει.

Η συνέχεια στο επόμενο τεύχος… Πάντως όπου λαλούν πολλοί διευθυντές δεν ξημερώνει ποτέ! Επίσης οι γονείς είναι αποφασισμένοι να μην τρώει το παιδί τους στο προάυλιο, άλλωστε και τα κατοικίδια τους οι ίδιοι μέσα στο σπίτι τα αφήνουν να τρώνε.

Η ιστορία αυτή ουδεμία σχέση έχει με φανταστικά πρόσωπα. Τα ονόματα και ο τόπος στην διάθεσή σας οποιαδήποτε στιγμή.

Τέλος, για να καταλάβουμε πόσο προοδευτική και σύγχρονη χώρα είμαστε: Στην Γερμανία (που είναι «ναζιστές» και «ρατσιστές») υπάρχει συγκεκριμένο blog στο οποίο οι μαθητές μπορούν να εκφράσουν τα παραπονά τους για τους δασκάλους τους και το σχολείο. Οι δάσκαλοι και εκεί (το «ουδείς μωρότερος» είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα) απευθύνθηκαν στα δικαστήρια για να το κλείσουν. Ποιον δικαίωσε το δικαστήριο; Τα παιδιά φυσικά!

ΕΥΡΙΠΟΣ (Φωτογραφία ΚΑΡΕΝ ΝΤΑΠΡΕ)

57 Σχόλια

 1. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Και το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πόσο απλό θα ήταν να είχαν οι γονείς την επιλογή να πάρουν το παιδί τους απο αυτό το σχολείο και να το πήγαιναν σε ένα άλλο που θα τους ικανοποιούσε το λογικό τους αίτημα. Και να ησυχάσουν αυτοί αλλά και ο διευθυντής του σχολείου. Το σύστημα νοσεί….

 2. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ Κύριε Χαραλάμπους, για μία ακόμη φορά με εκπλήσσετε!
  Ώστε η πρότασή σας ως πολιτικού όντος και πολιτευομένου είναι όχι η λύση του προβλήματος σε μια καθολική βάση, αλλά η με έμμεσο -και πιθανώτατα δύσκολο για τους έχοντες σταθερή και όχι μετακινούμενη κατοικία γονείς- τρόπο υπερπήδησή του.
  Μήπως είναι προτιμότερο να χώσουμε τα κεφάλια μας στην άμμο; Τι νομίζετε;

 3. Ο/Η ΕΥΡΙΠΟΣ λέει:

  Συμφωνώ με τον κύριο Demoniko,η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν είναι λύση. Άλλωστε επιβάλλεται ως τιμωρία σε μαθητές όπως θα ξέρετε.

  Να σημειώσω επίσης ότι το κοριτσάκι είναι μαθήτρια της έκτης δημοτικού. Θα ήταν άδικο να την αναγκάσουμε να απομακρυνθεί από τους φίλους με τους οποίους έχει περάσει όλη την ως τώρα σχολική ζωή της.

 4. Ο/Η Αστερίας λέει:

  Ε, μα βέβαια! Τι είναι πιο εύκολο; Να αφήσουν το κοριτσάκι να φάει ένα πιάτο φαί σε μια γωνιά της αίθουσας ή να το κάνουν να αλλάξει σχολείο, περιβάλλον, φίλους, μετακινήσεις, να πάει -προφανώς- πιο μακριά από το σπίτι του κλπ.; Και ποιος μας λέει πως ο εκεί διευθυντής δεν θα έχει άλλα χούγια, πχ. να μην του αρέσουν οι μαθητές που κάνουν κολύμβηση;
  Πολλές φορές οι Φιλελεύθεροι είναι πιο δογματικοί από τους κομμουνιστάς. Κι αναφέρομαι στον παλιό μου φίλο τον κ. Χαραλάμπους. Εφαρμόζουν τη συνταγή και δεν νοιάζονται για το κόστος των υλικών, αν δηλαδή μπορεί να γίνει με άλλον καλύτερο ή φθηνότερο τρόπο!

 5. Ο/Η Ελένη Γιατρά λέει:

  Κυρίες και Κύριοι ένα είναι το πρόβλημα: Δεν υπάρχει Κράτος! Μόνο και μόνο που είπε τη φράση του τίτλου σας ο διευθυντής έπρεπε να περάσει πειθαρχικό.
  Και το θέμα που αντιμετώπισε η μικρή μαθήτρια έπρεπε να είναι λυμμένο, όπως πιθανόν και να είναι, αλλά κανείς από τους εμπλεκόμενους να μην το ξέρει.
  Τα πιο πολλά παιδάκια κολύμβηση κάνουν σήμερα! Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν!

 6. Ο/Η ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ λέει:

  Ποιός καλέ, να περάσει πειθαρχικό; Καλά δεν ακούσατε τι ο Πρωθυπουργός δήλωνε προχθές, Ότι αυτό είναι αδύνατον για τους δημοσίους υπαλλήλους; Στα πειθαρχικά συμμετέχουν οι συνδικαλιστές και τους αθωώνουν!

 7. Ο/Η ΕΥΡΙΠΟΣ λέει:

  Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι λυμμένο. Όπου και να απευθύνθηκαν οι γονείς τους είπαν πως είναι κρίμα κα άδικο αλλά ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να υποχρεώσει τον διευθυντή να παραχωρήσει μια γωνιά του σχολείου του (του παιδιού ή του διευθυντή είναι το σχολείο; Θα σας γελάσω) για να φάει το φαγητό του.

  Το παιδί συνεχίζει να τρώει στην αυλή…

 8. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  @κ. demonikos
  οι εύστοχες πολιτικές λύσεις είναι και οι απλές, αυτές που λύνουν γόρδιους δεσμούς.
  Πειθαρχικό, διαμαρτυρίες, αιτήματα στους περιφερειάρχες, αίτηση στον Υπουργό. Εαν το κοριτσάκι αυτό πήγαινε σε ένα ιδιωτικό σχολείο ή φροντηστήριο θα συζητούσαμε τώρα;

  Οι γονείς μαζί με το κοριτσάκι θα ζύγιζαν την σημασία της αθλησης, την άρνηση του διευθυντή, και το γεγονός ότι είναι στην τελευταία χρονιά στο δημοτικό, και θα επέλεγαν την καλύτερη δυνατή λύση. Αρκεί να υπάρχουν επιλογές κ. Αστερία, είναι δογματικό αυτό;

  Φυσικά και δεν βλέπω τον λόγο για την αντίδραση του διευθυντή. Ας τον πάμε πειθαρχικό λοιπόν, να περιμένουμε 6 μήνες μέχρι να προχωρήσει το θέμα αλλά μέχρι τότε το κοριτσάκι θα έχει πάει στο Γυμνάσιο.

 9. Ο/Η Αστερίας λέει:

  κ. Χαραλάμπους προσφέρεσθε εσείς να καλύψετε τα πανάκριβα δίδακτρα του ιδιωτικού σχολείου; ΄Η μήπως ευαγγελίζεσθε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου η Παιδεία δεν θα παρέχεται δωρεάν ως υποχρέωση της Κοινωνίας, και όποιος έχει λεφτά σπουδάζει κι όποιος δεν έχει μένει αγράμματος; Όπως γινόταν μέχρι το 1964; Προσέξτε: Για δημοτικό μιλάμε, αν και το γυμνάσιο και το λύκειο και το πανεπιστήμο δεν διαφέρουν όσον αφορά την αναγκαιότητα δωρεάν παροχής.
  Και βεβαίως, όπως σωστά τονίζεται από προηγούμενο σχολιογράφο δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα παιδάκι να αλλάζει μετά από έξι χρόνια σχολείο και μάλιστα με το συναίσθημα του διωγμένου …

 10. Ο/Η ΕΥΡΙΠΟΣ λέει:

  Επιτέλους ως πότε θα υποχωρούμε; Ως πότε θα προσπαθούμε να επιβιώσουμε στην Ελλάδα με ελιγμούς, όσο επιτυχημένοι και αν είναι αυτοί;

  Το επόμενο παιδάκι που θα αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα, θα φύγει και αυτό;

  Το σχολείο θα έπρεπε, και θα πρέπει να γίνει αν δεν είναι, για τα παιδιά. Δεν θα φύγουν τα παιδιά γιατί βρέθηκε κάποιος ανόητος και αρτηριοσκληρωτικός στην θέση του διευθυντή ή γιατί κάποια στιγμή θα προκύψει ένας άδικος ή αστοιχείωτος δάσκαλος.

  Το στρίβω αλά Γαλλικά λύνει τα προβλήματα μόνο περιστασιακά και διδάσκει τα παιδιά να φέρονται σαν ραγιάδες όχι σαν πολίτες που θα πρέπει να μάθουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

 11. Ο/Η ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ λέει:

  @ Νίκο Χαραλάμπους: Δηλαδή, σα να λέμε, έναν διευθυντή σχολείου που με νεοελληνικό τσαμπουκά θα αμφισβητούσε την εξουσία του προισταμένου του υπουργού δεν τον κρίνετε κατάλληλο για πειθαρχικό;
  Ωραίο παράδειγμα δίνει, μα την αλήθεια, στους μαθητές του όταν λέει στους γονείς τους ούτε λίγο ούτε πολύ να μην σέβονται ιεραρχίες, να μην υπακούουν σε κανέναν.
  Όχι πως το εννοεί δηλαδή, όλοι αυτοί τρέμουν όχι μπροστά τον υπουργό μόνο, αλλά και μπροστά στον αμέσως προιστάμενό τους, αλλά τα παιδιά είναι σε θέση να καταλάβουν πως δεν το εννοεί;

 12. Ο/Η Βαλάντω Τσούχλου λέει:

  Τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζω, αλλά, έτσι όπως συμπεριφέρεται, μάλλον μου φαίνεται ότι διαθέτει κομματικές πλάτες! Και ως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, την εξουσία που κατέχει τη χειρίζεται με τον χειρότερο τρόπο.

 13. Ο/Η Σπύρος Καραβίας λέει:

  Εδώ δεν μιλάμε μονάχα για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Μιλάμε και για την κρατική μηχανή. Αν ο εν λόγω κύριος ήταν εφοριακός και φερόταν αναλόγως, τι θα έπρεπε δηλαδή; Να πάμε στην εφορία της διπλανής χώρας;

 14. Ο/Η ΤΙΜΟΣ ΑΔΑΗΣ λέει:

  Πόσοι τέτοιοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν…..

 15. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Αυτό που προτείνω είναι το κράτος να επιδοτεί την μόρφωση των παιδιών δίνοντας τα χρήματα στους γονείς και αυτοί να μπορούν να επιλέγουν το εκπαιδευτικό ίδρυμα της προτιμησής τους.
  Έτσι οι γονείς θα έψαχναν και θα έβρισκαν τα καλά σχολεία με την κατανόηση που θα τους ικανοποιούσε, και τα κακά σχολεία με τους ανάλγητους κομματικά εγκάθετους διευθυντές θα έμεναν χωρίς μαθητές και θα έκλειναν.
  Το Κράτος ξοδεύει 4000 ευρώ το χρόνο περίπου σε κάθε μαθητή και φοιτητή. Και ποιά είναι η ποιότητα υπηρεσιών που λαμβάνουν οι γονείς και τα παιδιά;
  Η έλλειψη επιλογής στο συγκεκριμένο ζήτημα και σε πολλά άλλα που αφορούν την παιδεία, καθώς και η έλλειψη αξιολογησης είναι οι κύριοι λόγοι του γιατί έχουμε χαμηλή ποιότητα Παιδείας στην Ελλάδα.

 16. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ Ν. Χαραλάμπους: Ένα «έκανα λάθος εκτίμηση» θα ήταν αρκετό και ίσως ικανοποιητικό, φίλτατε. Αλλά εσείς επιμένετε: «οι εύστοχες πολιτικές λύσεις είναι και οι απλές, αυτές που λύνουν γόρδιους δεσμούς». Πλέον των άλλων, την «λύση» που προτείνετε θεωρείτε και εύστοχη!
  Κύριε Χαραλάμπους, επειδή προτείνετε μπαλώματα του χειρίστου είδους και θεωρώ τον χρόνο μου πολύτιμο, θα σας πω μόνον ότι «Εαν το κοριτσάκι αυτό πήγαινε σε ένα ιδιωτικό σχολείο ή φροντηστήριο», δεν θα είχε να αντιμετωπίση τον άκαμπτο, ανούσιο και προφανώς «άεργο δημοσιοϋπαλληλισμό» (συγχωρήστε τον νεωτερισμό) ενός ανίκανου μη-εκπαιδευτικού, και βεβαίως δεν «θα συζητούσαμε τώρα».
  Περιμπιπτόντως όχι «φροντηστήριο» αλλά φροντιστήριο, καθότι από το φροντίζω.

 17. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Ευχαριστώ για την διόρθωση και να σημειώσω ότι πέρα απο τους χαρακτηρισμούς, συμφωνείτε μαζί μου. Ας συμφωνείτε μαζί μου και ας με χαρακτηρίζετε όπως θέλετε.

 18. Ο/Η ΤΙΜΟΣ ΑΔΑΗΣ λέει:

  Γιατί εγώ δεν κατάλαβα ότι ο κ. Χαραλάμπους και ο κ.demonicos συμφωνούν μεταξύ τους;
  Άξιον λοιπόν το όνομά μου!

 19. Ο/Η ΤΙΜΟΣ ΑΔΑΗΣ λέει:

  Τόση πολυτέλεια έχει αυτό το σχολείο, που φοβήθηκε ο διευθυντής μήπως και χαλάσει το style άμα φάει μια μαθήτρια μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας;

 20. Ο/Η Αναντάμ λέει:

  Σκεφτείτε όμως αυτό να γινόταν από όλους τους μαθητές!
  Θα μπορούσε το σχολείο να είχε ένα χώρο ειδικό για αυτή τη δουλειά…

 21. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ ΤΙΜΟ ΑΔΑΗ: Σάματι το κατάλαβα εγώ, που το όνομά μου δεν είναι καν Αδαής; Υποψιάζομαι ότι ο κ. Χαραλάμπους παρασύρθηκε από την με σκωπτική διάθεση αποστροφή του σχολίου μου «»Εαν το κοριτσάκι αυτό πήγαινε σε ένα ιδιωτικό σχολείο ή φροντηστήριο», δεν θα είχε να αντιμετωπίση τον άκαμπτο, ανούσιο και προφανώς «άεργο δημοσιοϋπαλληλισμό» ενός ανίκανου μη-εκπαιδευτικού, και βεβαίως δεν «θα συζητούσαμε τώρα»» ως απάντησης στην θέση του «Εαν το κοριτσάκι αυτό πήγαινε σε ένα ιδιωτικό σχολείο ή φροντηστήριο θα συζητούσαμε τώρα;» και νόμισε ότι συμφωνώ με την άποψή του.
  Προφανές ότι τελούσε σε σύγχυση εκείνη την στιγμή, το οποίο προφανέστατα αντιληφθήκατε και εύστοχα λογοπαίξατε. Είμαι μάλιστα σχεδόν βέβαιος ότι θα το αντιληφθή και ο ίδιος όταν ξαναδιαβάση το σχόλιό μου.

  @ Ε. Γιατρά και Εύριπο: Ίσως εκ παραδρομής το λάθος, αλλά η μετοχή παρακειμένου του ρ. λύω γράφεται με ένα «μι» (λυμένο). Με δύο «μι» γράφεται η μετοχή παρακειμένου των χειλικόληκτων ρημάτων (ρηματικός χαρακτήρας π, β, φ).

  @ Αναντάμ: Και βέβαια θα ΕΠΡΕΠΕ -και όχι απλώς θα μπορούσε- το σχολείο να διαθέτη «ένα χώρο ειδικό για αυτή τη δουλειά», αν βέβαια το αποκαλούμενο, άγνωστο για ποιον λόγο, ελληνικό κράτος προωθούσε αντί να υπονομεύη την παιδεία. Ώστε οι απογευματινές ώρες να διατίθενται για την επί μέρους φροντιστηριακή επιμόρφωση των παιδιών μας. Αλλά πώς να επιτρέψη κάτι τέτοιο η επίσημη και «παντεσπανοζωούσα» παραπαιδεία;

 22. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  n.demonikos
  Εαν το κοριτσάκι αυτό πήγαινε σε ένα ιδιωτικό σχολείο ή φροντiστήριο, δεν θα είχε να αντιμετωπίση τον άκαμπτο, ανούσιο και προφανώς άεργο δημοσιοϋπαλληλισμo ενός ανίκανου μη-εκπαιδευτικού, και βεβαίως δεν θα συζητούσαμε τώρα

  Δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω με την παραπάνω πρόταση.
  Το αν ο κ. demonikos, έχει πρόβλημα να δηλώσει ένα ξεκάθαρο νόημα, ή άλλα λέει και άλλα έννοεί, ή προσπαθεί να είναι σκωπτικός και καταλήγει να είναι ασαφής και διφορούμενος, είναι φυσικά δικό του θέμα.

 23. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ Ν. Χαραλάμπους: Το κλείνω εδώ – πρόκειται καθαρά για θέμα αντιληπτικότητας. Ρωτήστε λοιπόν τους υπόλοιπους σχολιαστές αν οι νύξεις μου ήσαν σαφείς.
  Όσον αφορά στο αν έχω πρόβλημα να δηλώσω ένα ξεκάθαρο νόημα, τούτο θα σας πω:
  ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ.
  Κάποιοι με έχουν αποκαλέσει «απόλυτο» στις απόψεις μου, ενώ θεωρώ ότι δεν είμαι. Φαντάζεστε ότι μία τέτοια άποψη οφείλεται στην έλλειψη σαφήνειας εκ μέρους μου;
  Ναι, διακρίνομαι για κάποια σκωπτικότητα, αλλά σας διαβεβαιώ ΜΟΝΟΝ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
  Και στην συγκεκριμένη περίπτωση του σχολίου σας ήταν αναγκαία.
  Τελεία και παύλα.

 24. Ο/Η ΤΙΜΟΣ ΑΔΑΗΣ λέει:

  @ nicolaos demonicos: Είστε σίγουρος ότι το «τελεία και παύλα» είναι η σωστή στίξη εν προκειμένω;

 25. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ ΤΙΜΟ ΑΔΑΗ: Εδώ, φίλτατε, δεν είμαι σίγουρος αν είμαι εγώ που έγραψα τα σχόλια που προκάλεσαν τον σχολιασμό του κ. Χαραλάμπους ή το alter ego μου. Πώς να είμαι σίγουρος για οτιδήποτε άλλο;

 26. Ο/Η ΤΙΜΟΣ ΑΔΑΗΣ λέει:

  Κατανοητόν! Μόνο οι πολιτικοί είναι σίγουροι για όσα λένε και κάνουν.

 27. Ο/Η perldion λέει:

  @Όλους: Σκέφτομαι, αν π.χ. 10 παιδάκια -απ’ την ίδια τάξη της μικρής πρωταθλήτριας του κρουλ- έπρεπε να τρων’ στις 11π.μ. γιατί πάνε άλμα επί κοντώ, άλλα 5 λόγω μόνιμης φαρμακευτικής αγωγής να τρών’ στις 11.30π.μ., άλλα 5 στις 12.00 ακριβώς γιατί στις 6μ.μ. έχουν ρυθμική γυμναστική, άλλα 5 στις 12.30μ.μ. γιατί στις 6.30 έχουν rendez-vous με τον ορθροδοντικό τους, άλλα 5 στις 13.00μ.μ. γιατί στο σπίτι τρώνε βραδινό στις 8μ.μ. ακριβώς και να έχουν εν τω μεταξύ χωνέψει το μεσημεριανό τους -ξέρει κανείς πόσα παιδιά έχει, κατά μέσον όρο, μια τάξης του δημοτικού; ρωτώ για να μην συνεχίσω- σχολείο θα ήταν αυτό;; Δυστυχώς για το παιδάκι που του έτυχε ένας ανόητος καουμπόης μπαμπάς που πάει να βγάλει ωρολόγιο πρόγραμμα για όλο το σχολέίο, όπου να ‘ναι, και σύμφωνω με τις αθλητικές επιδόσεις της κόρης του και θα ‘θελα μετά από καμιά 15ρια χρόνια να μπορούσα να δω ΤΙ ΚΟΡΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ η χαριτωμένη, αλλά προς το παρόν ο μπαμπάς θέλει τις σφαλιάρες για να στρώσει… Αλλά, και τώρα που το ξανασκέφτομαι, στη χώρα που θα ‘χει πρωθυπουργό τον Αρχηγούλη αυτό είναι κώνωψ επί κέρατος ηλίθιου ψηφοφόρου…

 28. Ο/Η Σπύρος Καραβίας λέει:

  @peridion:Για ξαναδιαβάστε το post μπας και καταλάβετε τι λέει. Ο διευθυντής δεν είχε αντίρρηση να τρώει το κοριτσάκι, ούτε οι γονείς τους ήθελαν να επιβάλλουν ωράριο διαφορετικό από εκείνο του σχολείου. Το πρόβλημα προέκυψε από το ότι ο διευθυντής δεν ήθελε να τρώει το κοριτσάκι μέσα στην τάξη, αλλά έξω στο προαύλιο,
  Αλλά και οι περιπτώσεις που σαρκαστικά αραδιάζετε δεν είναι πιθανές σε ένα σχολείο; Δεν θα πρέπει να έχει τρόπους να τις αντιμετωπίζει;

 29. Ο/Η ΕΥΡΙΠΟΣ λέει:

  Ακριβώς όπως τα λέει ο κύριος Καραβίας, το μόνο που ζητήθηκε είναι μια γωνιά μέσα στο σχολικό κτίριο για να φάει το παιδί στο διάλειμμα του. Θα μπορούσε να είναι έξω από το γραφείο του διευθυντή όπου βρίσκεται καναπές και τραπεζάκι ή οπουδήποτε αλλού.

  Επίσης, το σχολείο είναι ολοήμερο πράγμα που σημαίνει ότι έχει ή θα έπρεπε να έχει αίθουσα στην οποία τρώνε τα παιδιά που μένουν ως τις 4:00.

  Ακόμη, φυσικά και θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση για όσα παιδιά παίρνουν φαρμακευτική αγωγή ή έχουν πρόβλημα υγείας, όσα και αν είναι αυτά. Όσο για τον αθλητισμό, με το πρόβλημα παχυσαρκίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην Ελλάδα, και εφόσον τα δύο 45λεπτά φυσικής αγωγής την εβδομάδα δεν μπορούν να θεωρηθούν άθληση, νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια να υποστηριχθούν τα παιδιά που έχουν την διάθεση να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

  Τέλος, αναρωτιέμαι ποιος είναι τελικά ο cowboy, ο πατέρας ή ο σερίφης;

 30. Ο/Η minerva λέει:

  @perldion:Ναι, συμφωνώ! Να επαναφέρουμε και τη βέργα και τον χάρακα. Να βάζουμε τα παιδιά να γονατίζουν πάνω σε χοντρό αλάτι. Τι άλλο, τι άλλο… Α, να τους τραβάμε τα αυτιά, να τους δίνουμε χαστούκια… να στέκονται στο ένα πόδι στη γωνία…
  Εμ. πώς αλλιώς θα γίνουν άνθρωποι;
  Αυτά σας έκαναν στο σχολείο εσάς και για αυτό τα νοσταλγείτε τώρα;

 31. Ο/Η ΕΥΡΙΠΟΣ λέει:

  Για να δώσουμε μια άλλη τροπή στην συζήτηση:
  Αναρτήθηκε στο site http://dysdaskalos.blogspot.com/την 1/9/2008.

  Έρευνα που διεξήχθη στο Οντάριο του Καναδά αποδεικνύει ότι η άθληση και η σωστή διατροφή μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά τις επιδόσεις των μαθητών.

  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 33 σχολεία (Living Schools) στα οποία οι μαθητές ασκούνται και αθλούνται καθημερινά , ενώ παράλληλα προωθείται η υγιεινή διατροφή.

  Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι επιδόσεις των μαθητών της Γ’ Δημοτικού παρουσίασαν βελτίωση κατά 50% στην ανάγνωση και κατά 39% στα μαθηματικά!

  Γενικότερα , οι επιδόσεις αυτών των σχολείων βελτιώθηκαν κατά 18% , ενώ η αντίστοιχη αύξηση στα σχολεία που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν μόνο 4%. Οι διευθυντές των Living Schools ανέφεραν ,επίσης, πως μειώθηκαν οι καβγάδες και οι απουσίες στα σχολεία τους.

  Δεν είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι η σωματική άσκηση οξύνει τις μαθησιακές ικανότητες των μαθητών. Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε και μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Texas των Η.Π.Α. ενώ υπάρχουν και άλλες που φανερώνουν ότι η άσκηση περιορίζει το άγχος και καλυτερεύει τη διάθεση.

  Εν τω μεταξύ , η Κομισιόν πρότεινε την καθιέρωση προγράμματος σε κοινοτικό επίπεδο με σκοπό την παροχή δωρεάν φρέσκων φρούτων και λαχανικών στους μαθητές στα σχολεία. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ενθαρρύνει την απόκτηση καλών διατροφικών συνηθειών από τους νέους και τα παιδιά.

  Οι συγκεκριμένες έρευνες και προτάσεις δεν «ανακάλυψαν την Αμερική». Κατά τη γνώμη μου, είναι αυτονόητο ότι ένα υγιές σώμα βοηθάει το μυαλό να δουλεύει καλύτερα . Το θέμα ,όμως , είναι ότι στη σχολική εκπαίδευση η Φυσική Αγωγή περιορίζεται μόνο σε 2 ώρες εβδομαδιαίως. Το Υπουργείο κρίνει ότι επαρκούν;

  Μήπως το εκπαιδευτικό μας σύστημα στοχεύει (λέμε τώρα…) αποκλειστικά στον εγκέφαλο των μαθητών κι αδιαφορεί για το σώμα τους; Είναι ,άραγε, φυσιολογικό οι μαθητές να περνάνε τόσες συνεχόμενες ώρες καθηλωμένοι σ’ ένα θρανίο ή είναι ,άραγε, τυχαίο που οι περισσότεροι μαθητές χαίρονται όταν κάνουν γυμναστική;

  Τελικά , μήπως θα ήταν καλύτερο οι γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αθλητικούς συλλόγους και όχι σε φροντιστήρια;;;

 32. Ο/Η Glykeria Dimitropoulou λέει:

  Μπήκα αργά στη συζήτηση και έτσι είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το γνωστό: Αντί να ασχολούμαστε με το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα, πώς θα απαιτήσουμε από το κράτος να πάψει να μας αντιμετωπίζει ως ενοχλητικούς πελάτες, πώς θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, εμείς τι κάνουμε; Τσακωνώμαστε μεταξύ μας βεβαίως! Η πικρή αλήθεια είναι ότι μας αξίζει ότι έχουμε…
  Για την περίπτωση του παιδιού, μήπως να κάναμε κάτι;

 33. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Στο βαθμό που το Κράτος θα χρειαζόταν να υποδείξει ένα ελάχιστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τότε κατα την γνώμη μου η γυμναστική θα έπρεπε να είναι σε καθημερινή βάση. Μία ώρα την ημέρα θα έπρεπε οι μαθητές να γυμνάζονται. Πράγματι με τις δύο ώρες την εβδομάδα κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά αν νομίζουμε ότι γυμνάζονται αποτελεσματικά.

 34. Ο/Η Ελένη Γιατρά λέει:

  @Glykeria Dimitropoulou: Έχετε δίκιο, αν και το τσάκωμα δεν είναι εκτός θέματος εδώ, όπως σε άλλα blog.
  Nα κάνουμε κάτι για το παιδί, αλλά τι; Έχετε κάτι στο μυαλό σας;

 35. Ο/Η perldion λέει:

  @κ. Καραβία: Βλάκας είμαι αλλά αυτό που καταλάβατε -αφού το εννοήσατε και σεις- το κατάλαβα και ‘γω με το μειωμένο μου. Ξέρετε να μου πείτε αν ΟΛΑ τα σχολεία εις-Ελλάς έχουν αίθουσα εστιατορίου;; -σκεφτήτε λίγο ΤΙ θα γίνει όταν παρουσιαστούν και άλλες ανάγκες, και πιο σοβαρές, σε άλλα παιδιά! ΠΩΣ θα τις βολέψει ο ταλαίπωρος διευθυντής;; Και Θα υπάρχει, στο αμαρτωλο παρελθόν του, ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ… Άλλωστε το εστιατόριο θα είναι το μόνο που λείπει από τα άκρως μελετημένα σχολικά κτήρια εις-Ελλάς… ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ σ’ αυτό που έγραψα. Υπάρχουν κανονισμοί στην λειτουργία των σχολείων -όπως νόμοι για την λειτουργία του κράτους που όταν τους κάνουμε στην μπάντα για το δικό μας μικροσυμφέρον είναι Ο.Κ.- και δεν μπορούν να παραβλέπονται αυτοί οι νόμοι ή οι κανονισμοί, for that matter, ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ!!! Γιατί τότε κάνουμε στους νόμους, ή τους κανονισμούς, τόσες τρύπες όσες έχει και ένα δίχτυ!!! Και δεν μου λέτε, πονόψυχοί μου, ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ οι εκάστοτε παρατρεχάμενοι των πολιτικών της συμφοράς που μας κυβερνούν;;; Στην μπάντα τους ΝΟΜΟΥΣ -για να μην παρεξηγούμαι ο Αρχηγούλης περιλαμβάνεται… Είμαστε κατ’ εικόναν και διαμαρτυρόμαστε ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ πέσουμε σε… έντιμο υπάλληλο της πολεοδομίας που δεν εγγρίνει το αυθαίρετό μας… ενώ ο συνάδελφος του, του διπλανού γραφείου, είχε εγκρίνει του γείτονα του!! Αϊντε και όλοι οι συμπονούντες τον καουμπόη-μπαμπα ίδιοι μου είστε.

  @minerva: Να λείπει η ειρωνία γιατί σας λείπει το πνεύμα!!!

  @Εύριπος: Με τα σχετικά της άθλησης, που περιγράφετε, δεν κομίζεται γλαύκαν εις Αθήνας αλλά μάλλον κότα. Μπείτε στην ουρά της πονοψυχίασης και σεις. Όσο για την παχυσαρκία αντιμετωπίζεται, από βρέφος, με την σωστή διατροφή. Η άσκησης ακολουθεί.

  @ Γιατρα: Ελένη μου… καλωσόρησα δεν μου ‘πες της δόλιας της φαρμακόγλωσσης.

 36. Ο/Η Σπύρος Καραβίας λέει:

  @perldion: Η Διονυσία Περικλέους είστε και δεν το λέτε! Κιεγώ που κάθομαι κι ασχολούμαι σοβαρά μαζί σας! Καλέ, λίφτινγκ κάνατε κι εσείς σαν την άλλη την παρουσιάστρια των ειδήσεων; Λίφτινγκ στο όνομά σας;
  Τι να σας κάνει όμως ένα λίφτιγκ, έστω κι αν πέτυχε, γιατί έγινε πιο ξενικό το όνομα και πιο ταιριαστό στο bloging… Τα χάπια σας να μην ξεχνάτε! Κάτι δεν κάνετε σωστά με τα χάπια, γιατί σας βρίσκω πιο αγριεμένη και πιο ασυνάρτητη από ό,τι πριν πάτε διακοπές. Προσέξτε το, μη μας φάτε εδώ όλους!

  Καλέ πού τους είδατε τους νόμους και τους κανονισμούς στα σχολεία που δεν παραβιάζονται «for that matter, ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ!!!». Στον Άρη είχατε πάει διακοπές και ξεχάσατε την Ελλάδα;

 37. Ο/Η ΕΥΡΙΠΟΣ λέει:

  @perldion. Να σας στείλω την διεύθυνση του διευθυντή να του στείλετε επιστολή συμπαράστασης ή μάλλον αγωνιστικούς χαιρετισμούς;

  Χαίρομαι επίσης που εκτός από μάλλον εκπαιδευτικός είστε και μάλλον γιατρός (διατροφολόγος να υποθέσω;)

  Σας χαιρετώ με το παρακάτω δανεισμένο πάλι από site δασκάλων:
  ΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ
  ΕΣΥ
  Έμπαιναν στην τάξη πάνω σε οδοστρωτήρα
  Μπες πεζός
  Έκαναν μονόλογο
  Κάνε διάλογο
  Προσπαθούσαν να επιβληθούν
  Επιχείρησε να συνεννοηθείς
  Απέβλεπαν στην ομαδοποίηση
  Ψηλάφισε τις ιδιαιτερότητες
  Υποδείκνυαν μονόδρομους
  Καλλιέργησε την ευρυχωρία
  Είχαν προθέσεις αφέντη
  Να έχεις θέση ηγέτη
  Φέρονταν εξουσιαστικά
  Να κινείσαι συναινετικά
  Ένιωθαν αφεντικά των παιδιών
  Να αισθάνεσαι συνέταιρός τους
  Επιδίωκαν να κάνουν τα παιδιά κατάλληλα για το Σχολείο
  Φρόντισε να είναι το Σχολείο κατάλληλο για τα παιδιά
  Σερβίριζαν κονσερβοποιημένες αξίες
  Βοήθησε να αυτοοικοδομήσουν το αξιακό τους σύστημα
  Τους έδειχναν το δρόμο να ανεβούν
  Μάθε τους πώς να σταθούν
  Θέριζαν από θερμοκήπια υποκρισίας
  Οδήγησέ τους στη δεντροστοιχία της κριτικής
  Διακινούσαν τη σοβαρότητα μέσα από το κατσούφιασμα
  Αποποιήσου την κληρονομιά και χαμογέλα
  Επιβάλλονταν καταπιέζοντας
  Απορρύθμισε τις σειρήνες του φόβου
  Προωθούσαν ιδεολογία
  Να παραθέτεις ποικιλία απόψεων
  Προετοίμαζαν υποτακτικούς ακροατές
  Να συζητάς και να ενθαρρύνεις
  Απαιτούσαν εργασία
  Να αποκτάς συνεργασία
  Αναζητούσαν λάθη
  Να αναγνωρίζεις επιτεύγματα
  Στόχευαν στην απομνημόνευση
  Να τους κινητοποιείς την κρίση

 38. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ ΕΥΡΙΠΟΣ: Υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι; Φαίνεται πως ναι, αλλά φοβούμαι λίγοι. Πώς θα μπορούσαμε να τους προβάλλουμε;
  Σε παρακαλώ δώσε μου το site τους.

 39. Ο/Η minerva λέει:

  @ nicolaos demonicos: Αναρωτιέσαι αν υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι ή αν υπάρχουν μη δάσκαλοι που στηρίζουν μη τέτοιους δασκάλους;

 40. Ο/Η perldion λέει:

  @κ. Καραβία: Ξέρετε, ΟΛΟΙ αφήνουμε τα αποτυπώματά μας. Και παντού. Και το γράψιμο δεν είναι και η πιο δύσκολη μαντεψιά… Και, οπωσδήποτε, δεν χρειαζόνταν ξεχωριστή εφυϊα για να συγκρίνετε το ΙΔΙΟ αγγλικό όνομα και να βγάλετε συμπέρασμα! Lifting, μέχρι τώρα, δεν μου ‘χει χρειαστεί και εννοώ ΟΛΑ τα liftings. Όσο για το ΠΟΥ πέρασα τις διακοπές μου;; Στην ΠΑΤΑΓΩΝΙΑ!!!!

  @κ. Εύριπος: Ακριβώς! Μελετήστε ΚΑΛΑ τον 40λογο των δασκάλων (τόσες στροφές έχει;) και ξαναδιαβάστε τις αντιρρήσεις μου στην ψυχοπονίαση όλων σας. Μ’ αυτά δεν κάνουμε πολίτες με κρίση αλλά βολεψάκηδες που θα πατούν στ’ αχνάρια του μπαμπά-καουμπόη και της ξανθιάς μαμάς… Και, κ. Εύριπε, τέτοιους δασκάλους, που περιγράφει ο 40λογος, με δυσκολία βρίσκεις ακόμα και στην Σκανδιναυϊα… Όσο για τους αποποιούμενους την αξιολόγηση ντόπιους εχπαιδευτικούς μας, ΟΛΩΝ των επιπέδων της δημόσιας παιδείας, εε, τί να πώ;;; Θα με παρετε με τις ηλεχτρονικές πέτρες…

 41. Ο/Η Σπύρος Καραβίας λέει:

  @perldion: Α, στην Παταγωνία κάνατε διακοπές! Σας ταιριάζει σαν όνομα, δε λεώ! Αλλά κατά πού πέφτει;

 42. Ο/Η Ελένη Γιατρά λέει:

  @ perldion: Καλώς τηνε, καλώς τηνε κι ας άργησε. Πού να σε γνωρίσω με τη μία, κυρά μου, έτσι που έκαμες επαναμφάνιση με τη μορέττα σου; Είπα, άσε να γράψει, ένα-δύο από εκειά τα γλυκύτατα τα σχολιάκια τση, να είμαι σίγουρη πως πρόκειται για την Διονυσία τη δική μου.
  Να ‘σαι καλά και του χρόνου, να ματαπάς διακοπές. Αλλά είναι ανάγκη να κάνεις διακοπές κι από το μπλοκάρισμα καημένη και να χανόμαστε;

 43. Ο/Η perldion λέει:

  @Γιατρά: Είναι σα να και μου ‘δωσες το χέρι σου για καλημέρα Ελένη μου. Είναι δυο κιλά το ρημάδι το πάνω-μπούτι και πως να το κουβαλώ η δόλια;; και 98 χρονώνε στα internet-cafe θα μπουκάρω;; θα με βλέπουν και θα το βάζουν στα πόδια τα μικρά -μαμάάά το στοιχιό του I.T.- και μην ξεχνάς πως στην Αργεντινή ήταν που εκείνη η ζάπλουτη 90ρα παντρεύτηκε τον 20ρη γιό της φίλης της και πέθανε η γριέτζω μετά από ένα μήνα και ο μικρός -αν και πολύ βλάκας και του φαινόταν- δεν ξέρω αν έβγαλε το πένθος και ‘γω ένα μικρό μηνιάτικο έχω που ΟΥΤΕ χαμηλοσυνταξιούχο Έλληνα δεν μου μαυλίζει και στο κινητό δεν ξέρω να βγάλω ούτε τα μάτια μου όσο για να κατεβάσω σελίδες…;;; Θα κάνει έκρηξη το μηχανηματάκι!

  @κ. Καραβία: Αργεντινή. Μου πάει η περιδιάβαση για την πάταξη της βλακείας, για την αγωνία που έχει η τέτοια πάταξη ή για τον πάταγο που κάνω;; Φτάνει ως την κάτω άκρη του νότιου μισού της όλης ηπείρου.

 44. Ο/Η perldion λέει:

  Όσο για το αρχικό σχόλιο του κ. Χαραλάμπους -που ξεκίνησε το μαλιοτράβηγμα-;; Όσο και να μην το θέλω όλο και θυμούμαι εκείνο το ανέκδοτο του Μπόμπου, «εγώ κυρία ότι και να δω (να το γράψω; κι είναι βρομόλογο…) μουνί σκέφτομαι!»

 45. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Εχω βαρεθεί αγαπητή perldion, έχω βαρεθεί…..
  Να ακούω ότι πρέπει ο δείνα και ο τάδε να έχουν ευαισθησίες, ότι πρέπει να κάνουν σωστά την δουλειά τους, ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος, ο καθένας να λέει το κοντό του και το μακρύ του και να περιμένει ο καθένας, όλοι να συμφωνήσουν με αυτόν.
  Και δεν πρέπει να είμαι και μεγαλύτερος απο τους αξιότιμους σχολιαστές εδώ.
  Και όμως έχω βαρεθεί να ακούω τα ιδια και τα ίδια.
  Παω σε ένα εστιατόριο. Δεν μου αρέσει. Δεν ξαναπάω. Απλά πράγματα. Πάω σε ένα φροντηστήριο. Δεν μου αρέσει. Φεύγω και πάω σε άλλο. Απλά πράγματα….και ναι μέσα στην ανοία των μόνιμων παραπόνων, μπορεί να πάει και το μυαλό μου εκεί που αναφέρετε. Είπαμε, θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου νέο, που μπορει να κάνει τέτοιες σκέψεις.

 46. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ Ν. Χαραλάμπους: Αγαπητέ πολιτευόμενε κύριε, παρά την «τελεία και παύλα» θα το πω και ας κραχτώ (ως ανήκων στην ίδια κατηγορία, των μη τρωγόμενων, όχι των πολιτευόμενων, προς θεού!): ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΣΤΕ! Παρά τούτο θα ήθελα την συμβουλή σας σ’ ένα «απλό πράγμα»: Δεν μου αρέσει η Ελλάδα όπως την έχουμε καταντήσει. [Αναφέρομαι στην «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και όχι στην χώρα Ελλάδα, για να μη παρεξηγηθώ.] Πού με συμβουλεύετε να πάω; Εκτός βέβαια του να πάω να πνιγώ.
  Να σας πληροφορήσω ότι δεν διαθέτω την προφανή δική σας οικονομική ευχέρεια να αλλάζω σχολεία και φροντιστήρια και σπίτια σαν πουκάμισα – ούτε καν πουκάμισα με τέτοια ευκολία.
  Το ότι είστε νέος (αλλά και άπειρος περί τα του καθημερινού κόσμου) δεν ήταν ανάγκη να το τονίσετε. Προφανέστατο είναι κι αυτό.

 47. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ minerva: Γράφετε: «Αναρωτιέσαι αν υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι ή αν υπάρχουν μη δάσκαλοι που στηρίζουν μη τέτοιους δασκάλους;». Να θεωρήσω λάθος εκ παραδρομής το δεύτερο «μη» και να το αφαιρέσω; Αν ναι, τότε όχι, δεν αναρωτιέμαι γι’ αυτό. Είμαι βέβαιος ότι «υπάρχουν μη δάσκαλοι που στηρίζουν τέτοιους δασκάλους».

  @ ΕΥΡΙΠΟ: Μπήκα στην σελίδα, αλλά αυτό που διαβάζω είναι
  Comogspot.com
  What you need, when you need it.
  Ουδεμία σχέση με το ζητούμενο. Υπάρχει μήπως κάποιο λάθος; Κάτι άλλο που πρέπει να κάνω; Λάβε υπ’ όψιν ότι είμαι αναλφάβητος ως προς την τεχνολογία αυτήν.
  Μπές, σε παρακαλώ, στον κόπο να επιβεβαιώσης το ένα ή το άλλο.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 48. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Αγαπητέ συνονόματε αν η ωριμότητα, φέρνει την σκλήρωση και την πομπώδη εμμονή στις λεπτομέρειες που έχει επιφέρει σε εσάς, τότε ναι, θα παραμείνω όσο περισσότερο μπορώ νέος και ας χαρακτηρίζετε εσείς αν είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε.

  Αν δεν σας αρέσει η Ελλάδα και η πολύχρονη εμπειρία σας δεν σας έχει φωτίσει να κάνετε κάτι παραπάνω από την στείρα μακροσκελή ηθικολογία, τότε έχετε τίς εξής επιλογές:
  1) Μπορείτε να μεταναστεύσετε
  2) Μπορείτε να πολιτευθείτε
  3) Μπορείτε να αναλάβετε μικρές πρωτοβουλίες στον εθελοντικό, μη κυβερνητικό τομέα. Στην περίπτωση αυτή όχι μόνο θα βοηθήσετε άμεσα κάποιους συμπολίτες σας αλλά και θα έχετε λίγότερο χρόνο να γράφετε κείμενα που λίγοι διαβάζουν και ακόμα λιγότεροι καταλαβαίνουν και ακόμα πιο λίγοι τα λαμβάνουν σοβαρά υπ’οψη.

  Για να σοβαρευτούμε όμως λίγο, μια μικρή αναζήτηση να κάνατε, θα βλέπατε ότι αυτό που υποστηρίζω είναι η κρατική χρηματοδότηση όχι η κρατική παροχή.
  Το ελληνικό δημόσιο ξοδεύει 4000 ευρώ το χρόνο για κάθε μαθητή και φοιτητή, για να μισθοδοτεί τον διευθυντή που πράττει κατα βούληση και κατα την γραφειοκρατεία που του έχουν επιβάλει.
  Αν εσείς είχατε 4000 ευρώ το χρόνο απο το κράτος (και παραπάνω αν γινόντουσαν περικοπές απο άλλες σπατάλες) και μπορούσατε να επιλέξετε το εκπαιδευτικό ιδρυμα της προτίμησής σας θα αισθανόσασταν ότι δεν είχατε τα μέσα;

  Καλό είναι η εμπειρία να συνοδεύεται και απο δημιουργικό λόγο, αλλιώς ποιο το νόημα;

 49. Ο/Η ΕΥΡΙΠΟΣ λέει:

  @nicolaos demonicos

  Δοκιμάστε:
  http://dysdaskalos.blogspot.com/
  http://logiaekpaideytikwn.blogspot.com/

 50. Ο/Η minerva λέει:

  @ nicolaos demonicos: Δυστυχώς για εσάς, κύριε Εισαγγελεύ,είναι ολόσωστο.
  Σας το ξαναγράφω:
  «Αναρωτιέσαι αν υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι ή αν υπάρχουν μη δάσκαλοι που στηρίζουν μη τέτοιους δασκάλους».
  Και τώρα, αν θέλετε βεβαίως, κάντε άλλη μια προσπάθεια για να το καταλάβετε…

 51. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ minerva: «Εισαγγελεύ»;! Γιατί;
  Μα δεν σας ενήγαγα αυταπαγγέλτως! Δεν αντιλήφθηκα ούτε και αντιλαμβάνομαι ακόμη το νόημα, και καλοπαροαίτερα θεώρησα ότι υπάρχει λάθος εκ παραδρομής. Προς τι αυτό το ύφος; Δεν σας προσέβαλα…
  Το μόνο που μπορώ να καταλάβω, είναι ότι αναφέρεστε όχι στους δασκάλους του Ευρίπου, αλλά στους μη λειτουργούς-δραχμοβίωτους δημόσιους υπαλλήλους και την αλληλοϋποστήριξή τους κατά το κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Μα εγώ ξεκάθαρα αναρωτιόμουν αν υπάρχουν τόσο συνειδητοί δάσκαλοι, όπως περιγράφονται στον παραπάνω 20λογο. Τι ήταν αυτό που δεν αντιληφθήκατε;

 52. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ Ν. Χαραλάμπους: Είμαι ανώριμος, κ. Χαραλάμπους. Δεν χρειάζεται άλλη απόδειξις από το ότι σας απάντησα. Ή πρέπει να πάσχω από αυτήν την… «σκλήρωση». Τώρα κατά πλάκας είναι, πλάκα μας κάνετε εσείς…
  Προσπερνώ τους χαρακτηρισμούς -για μένα γράφω και όχι για κάποιον άλλον- και τελειώνω με την ντρίμπλα των δήθεν 4000 ευρώ που επιχειρείτε.
  Ξαναδιαβάστε τα πρώτο και δεύτερο σχόλιά σας -αίτια των σχολιασμών μου-, βρήτε όποια αναφορά σε 4000 ευρώ και αφήστε στην άκρη τις πολιτικάντηκες συμπεριφορές.
  Μην αυτοκαταργήστε τόσο γρήγορα και μη ψεύδεσθε χωρίς λόγο.
  Τόσο γρήγορα θέλετε να γίνετε εικόνα τους;

 53. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Όταν λέω να κάνετε μία στοιχειώδη αναζήτηση δεν εννοώ στα παραπάνω σχολιά μου αλλά στον πολιτικό χώρο ο οποίος με εκφράζει.
  Στην αυτοκατάργηση αγαπητέ έχετε πρωτοστατήσει εσείς με την κοινότυπη κενολογία σας.
  Σκλήρυνση του πνεύματος εννοώ, και όχι κατα πλάκας (που φυσικά θα το απευχόμουν για τον οποιονδήποτε).
  Θα έπρεπε να ξέρετε ήδη ότι η ενασχόληση μου με την πολιτική δεν είναι μόνιμη όυτε και επιδιώκω να αποκατασταθώ απο αυτήν. Καριέρα έχω. Αλλά επειδή δεν μου αρέσει να γκρινιάζω και να μην κάνω τίποτα, προσπαθώ να κάνω κάτι παραπάνω απο αυτό που κάνετε εσείς. Το οποίο είναι απλώς να γκρινιάζετε και να επαναλαμβάνετε αυτά που έχουν επαναλάβει πολλοί πρίν απο εσάς (‘να κάνουν σωστά την δουλειά τους’, ‘δεν υπάρχει κράτος’, ‘οι πολιτικοί λένε ψέματα’, ‘φταίνει οι πολιτικοί’ κτλ κτλ).

  Τουλάχιστον όμως σε ένα πράγμα συμφωνούμε: ότι ο διάλογος μαζί σας στερεύει και ότι δεν έχει κανένα, μα κανένα νόημα να απαντώ στα σχολιά σας.

 54. Ο/Η perldion λέει:

  κ. Χαραλάμπους: Αχχ, περιγράψτε μας καλέ -τουλάχιστον ξεστομίστε το και δεν θα το πούμε στην μαμά σας να σας βάλει πιπέρι- πού ακριβώς πάει το μυαλό σας και τί κάνετε όταν το μυαλό σας πάει εκεί…!!! Ουουφφ, ειλικρινά σας λέω πως το δικό μου δεν πάει πουθενά. Βρε πήγαινε του λέω, τίποτα αυτό εκεί ακούνητο. Είναι σαν σκύλος που τον χτύπησε αυτοκίνητο και φοβάται να ‘βγει ακόμα και στην βεράντα. Ή μπορεί και να μου ‘χει τόσο φυράνει που αυτό-οικονομείται, για να με φτάσει ως που να του δίνω, και το καϋμένο κάθεται σπίτι. Στο άνετο χώρο του τσερβέλου μου δηλαδής.

 55. Ο/Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ λέει:

  @Νίκος Χαραλάμπους: Γράφετε: «Το ελληνικό δημόσιο ξοδεύει 4000 ευρώ το χρόνο για κάθε μαθητή και φοιτητή, για να μισθοδοτεί τον διευθυντή που πράττει κατα βούληση και κατα την γραφειοκρατεία που του έχουν επιβάλει.
  Αν εσείς είχατε 4000 ευρώ το χρόνο απο το κράτος (και παραπάνω αν γινόντουσαν περικοπές απο άλλες σπατάλες) και μπορούσατε να επιλέξετε το εκπαιδευτικό ιδρυμα της προτίμησής σας θα αισθανόσασταν ότι δεν είχατε τα μέσα;»

  Όμως ο Independent εκεί που γράφει για τις 4000 της κατακεφαλήν δαπάνης για την Παιδεία στην Ελλάδα, γράφει και για τις 7.150 κατά κεφαλήν δαπάνη για την Παιδεία των χωρών της Ευρώπης (μέσος όρος).

  Ούτε κι αυτοί ξέρουν τι κάνουν; Κουτόφραγκοι θα μου πείτε…

 56. Ο/Η perldion λέει:

  @Πανεπιστημιακός: Στην Φιλανδία δεν είναι ούτε 5.000€ που αντιστοιχεί με κάτι πιο λίγο απ’ το 5% στο ΑΕΠ τους… Αλλά, ούτως ή άλλως, ούτε για 4.000€, κατά μαθητική κεφαλή, αξίζει η μόρφωση που παρέχεται στα παιδιά στην-Ελλάς. Τί εισηγείστε να τρομπάρουμε 7.150;;; Σας έχω να κατεβήτε στους δρόμους και να απαιτείτε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΣΑΣ!!! Τα υπόλοιπα είναι της βαθειάς τσέπης….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *