Αντίο orthografi@

«Ta greeklish vlaptoun sovara tin orthografia»! Ανησυχητικά μεγαλώνει το ποσοστό μαθητών που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «γκρίκλις», δηλαδή τη γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες, ως τρόπο έκφρασης, κυρίως μέσω του Διαδικτύου και μηνυμάτων που ανταλλάσσουν μέσω κινητών τηλεφώνων.

«Το γεγονός επιδρά αρνητικά στην ορθογραφική τους ικανότητα», προειδοποιούν ειδικοί.

Σχετική έρευνα έκανε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πέρυσι σε μαθητές όλων των βαθμίδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε σχολεία της Κοζάνης. Το συμπέρασμα; Η διαδεδομένη χρήση των «γκρίκλις», που ξεκινά από το Δημοτικό, οδηγεί στην αύξηση των ορθογραφικών τους λαθών στα γραπτά του σχολείου.

Τα μαθητικά λάθη λόγω «γκρίκλις» αφορούν κυρίως στην παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης και τη χρήση αγγλικών σημείων στίξης! Ακόμη, το συνδυασμό ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε λέξεις, προβλήματα στους φθόγγους και σύντμηση λέξεων, όπως «tespa» αντί «τέλος πάντων», «tpt» αντί για «τίποτα», «dld» αντί για «δηλαδή» και πολλά άλλα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι «γκρίκλις» χρησιμοποιεί το 77,4% των μαθητών, ενώ 19% των μαθητών της Α’ και το 51,6% της Β’ τάξης του Γυμνασίου ανέφερε ότι τα χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο χρόνια.

Τα παιδιά είπαν ακόμη ότι εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και διάφορα φόρουμ του διαδικτύου, χρησιμοποιούν «γκρίκλις» και σε χειρόγραφα, όπως προσωπικές σημειώσεις και σημειώματα. Οπως εξήγησαν, πρόκειται για τακτική που οφείλεται σε συνήθεια (83,9%), για εξοικονόμηση χρόνου (75,8%), είναι απλώς βολικό (71,4%), για την αποφυγή ορθογραφικών λαθών (38,7%), αλλά γίνεται και λόγω μόδας (33,9%).

Από την άλλη πλευρά το 64,3% των φιλολόγων θεωρεί τα «γκρίκλις» απειλή για την ελληνική γλώσσα, ενώ 53,6% έχει παρατηρήσει αύξηση των ορθογραφικών λαθών σε μαθητές που παλαιότερα \ παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις.

ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία πόστερ του ΛΟΥΕΛ ΧΕΡΡΕΡΟ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 Σχόλια

 1. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ Μόνο 28 χρόνια άργησαν ο κ. Φωτόπουλος και οι αναφερόμενοι «φιλόλογοι» (ή μήπως φελολόγοι;). Το έγκλημα, κύριοι, συνετελέσθη την 11.01.1982. Και τότε όλοι σας (με ελάχιστες και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εξαιρέσεις, στις οποίες πιθανόν περιλαμβάνεται και ο αρθρογράφος) είχατε αράξει στον αγρό που σας είχαν προσφέρει δωρεάν.
  Όσον αφορά στις συνέπειες… ούτε στο «βήτα» βρισκόμαστε ακόμη. Υπομονή… και θα τις δούμε και θα τις νοιώσουμε για τα καλά εν τω άμα.
  Βλέπετε -ακόμη και αν ο όποιος νόμος δεν δρα με την διάπραξη ενός εγκλήματος- η τιμωρία, ιδιαίτερα στην περίπτωση, μπορεί να αργή, αλλά θα έρθη και θα είναι οδυνηρή. Υπομονή…
  Να σας θυμίσω την θέση της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, επιτρόπου τότε στην Ε.Ε; Έχει σημασία; Ο κυρίαρχος λαός, μεταξύ των οποίων και κάποιο ποσοστό από «το 64,3% των φιλολόγων» που τώρα επισημαίνουν τον κίνδυνο, την «βόλεψαν». Την αντάμειψαν εκλέγοντάς την ως βολευτή. Και την έστειλαν στην Βολή των Ελλήνων(;). Γιά να βολεύεται.
  Ξέρετε, περισσεύουν τα δάκρυα της υποκρισίας. Μόνο που το «αλί και τρισαλί» από αυτά αφορά σε όλους μας. Και μας αξίζει.

 2. Ο/Η Δύ-στιχος λέει:

  Τα γκρίκλις είναι απειλή κι εγώ θα συμφωνήσω,
  Αλλά δεν είναι μόνα τους και θα σας εξηγήσω:
  Το μοβ αβγό και την κλοτσιά, ο γιόκας μου τα γράφει,
  όπως τα βλέπετε εδώ. Μα εγώ τα έχω μάθει
  σαν μωβ αυγό και σαν κλωτσιά, και να τα ρίξω θέλω
  σ’ όποιονε τ’ άλλαξε αυτά, που είχα στο τσερβέλο.
  Ποίος να μάθει ποίονε και δίχως αβαρία;
  Ορθογραφία θέλετε, ή μήπως ιστορία;

  Δύ-στιχος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *