Zητούν την αλλαγή του …ελληνικού αλφαβήτου!

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση, που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως ‘τροφή για σκέψη’ τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα ‘η’ και ‘υ’ και να αντικατασταθούν από το γράμμα ‘ι’.

2. Να καταργηθεί το γράμμα ‘ω’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘ο’.

3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούνως εξής:

‘αι’—‘ε’,

‘ει’—‘ι’,

‘οι—ι’,

‘υι’—ι’,

‘αυ’—‘αβ’,

‘ευ’—>’εβ’

4. Να καταργηθεί η χρήση του ‘γγ’ και να αντικατασταθεί από το ‘γκ’.

5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα ‘ς’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘σ’.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το ‘ου’).

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας’.

OΝΕΙΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ   -(Φωτογραφία: PIX) 


φουστανΕΛΛΑΣ [Ν.Σ] :

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Μάριος Ματσάκης καλό θα είναι να σταματήσει να ασχολείται με την ελληνική γλώσσα και την απλοποίησή της.
Δεν αρκεί που έχουμε φτάσει στο σημείο τα σημερινά παιδιά να χρησιμοποιούν όλες κι όλες 1.000 λέξεις, πρέπει να δημιουργήσουμε και τις τεχνικές συνθήκες για να συνεννοούνται με νοήματα;
Η γλώσσα είναι συστατικό της εθνικής συνείδησης κάθε λαού. Μέχρι και οι Σκοπιανοί δημιούργησαν τεχνητή γλώσσα για να μας πείσουν ότι είναι «Μακεδόνες»(!) κι εμείς θα την απλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο, με το επιχείρημα μάλιστα ότι θα διευκολυνθούν ορισμένα …δυσλεξικά άτομα;
Βεβαίως δεν θα περίμενα, εγώ προσωπικώς, σοβαρότερη πρόταση από τον κ. Ματσάκη, ο οποίος, προφανώς επειδή δεν είχε δουλειά να κάνει, στις 16 Μαίου τρέχοντος έτους, κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας να εντατικοποιηθούν οι έρευνες για τα…UFO!!!

3 Σχόλια

 1. Ο/Η FILELEYTHEROS_154 λέει:

  Εχω δεί την πρόταση του κ. Ματσάκη σε αρκετά ιστολόγια, και τελικά έχω την εντύπωση, οτι περισσότερη διαφήμιση έγινε με αυτόν τον τρόπο στην προτασή του παρά καταγγελία.

  Η πρόταση είναι καταγέλαστη, ειδικά σήμερα όπου η αυτόματη διόρθωση βοηθά οποιονδήποτε έχει δυσκολία του τύπου ‘Ματσάκη’.

  Είναι τόσο αστεία που δεν γνωρίζω αν ο κ. Ματσάκης την έκανε με μία δόση χιούμορ.

  Τετοιές προτάσεις που έχουν τόσο προφανές κίνητρο να σοκάρουν χωρίς καμία ουσία όμως, μαλλον θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία

 2. Ο/Η φουστανΕΛΛΑΣ (Ν.Σ,) λέει:

  Τελικώς τείνω να συμφωνήσω με τον FILELEYTHERO, παρά το προηγούμενο σχόλιο που έκανα για τον κ. Ματσάκη. Μάλλον διαφήμιση κάνουμε σε μία καταγέλαστη πρόταση

 3. Ο/Η o vasilias ton bastardon paidion ton theon tis gis λέει:

  stagona stagona afanizoun oi prodotes politikoi kai ekklisia ta iera kai ta osia twn paterwn mas.
  ma esetai o kairos tou afipnismou twn an8rwpwn.

  poly ofelimo to post adelfe. sinexise.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *