Γιατί να ψηφίσω;

ai6721ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, όλα, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, μάχονται κατά της αποχής.
Από τις δημοσκοπήσεις σε όλη την Ενωση προκύπτει ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα πάει να ψηφίσει.
Στην Ελλάδα αναμένεται, επίσης, ρεκόρ αποχής.

Η παράδοση της υποχρεωτικής ψήφου και η κομματική και μιντιακή στρέβλωση του αντικειμένου των ευρωεκλογών ως δημοψηφίσματος ή προκρίματος των εθνικών εκλογών, με περισσότερο υποθετικές ή φανταστικές παρά πραγματικές συνέπειες στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, προτρέπει στην κάλπη.
Η αργία και η έλξη της παραλίας την αποτρέπει. Αναμένεται, πάντως, μεγαλύτερη αποχή από κάθε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η ΑΠΟΧΗ εξηγείται εύκολα. Το αντικείμενο των ευρωεκλογών είναι γνωστό, σαφές, αναμφισβήτητο. Καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να το αλλάξει.
Εκλέγουμε, στην Ελλάδα, περίπου 3% των ευρωβουλευτών.
Η συμβολή ολόκληρης της Ευρωβουλής στις αποφάσεις της Ενωσης -που είναι νόμος για όλα τα κράτη-μέλη- έχει ενισχυθεί σημαντικά. Παραμένει, όμως, πρακτικά δευτερεύουσα σε σχέση με τις αποφάσεις των άλλων ευρωπαϊκών εξουσιών.
Επιπλέον, η άγνοια, η αβελτηρία και η συχνή απουσία των ευρωβουλευτών, οδηγεί σε βολική συναίνεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευρωδεξιοί και ευρωσοσιαλιστές ψηφίζουν μαζί τις περισσότερες φορές.

ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ να διαμορφωθεί ουσιαστικά διαφορετική πολιτική στην Ενωση. Οι βασικές Συνθήκες θεσμοθετούν, σε μεγάλο βαθμό, μια πολιτική και οικονομική ιδεολογία.
Με υπέρτατες αξίες την ενιαία ελεύθερη αγορά, τον ανταγωνισμό, την ιδιωτική πρωτοβουλία. Φρουρός του κοινοτικού δικαίου η Επιτροπή, εγγυητής το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο – πάνω και από το Κοινοβούλιο, αν αποκλίνει από τις Συνθήκες.

ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κενό και το τεράστιο πολιτικό έλλειμμα στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπονομεύουν τις ευρωεκλογές. Παύει, έτσι, να είναι παράδοξο το γεγονός ότι το πανευρωπαϊκό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές μειώνεται, ενώ ενισχύονται θεσμικά και συνολικά οι εξουσίες των εκλεγομένων ευρωβουλευτών.
Γι’ αυτό, σε όλη την Ενωση, με παραλλαγές στα κράτη-μέλη, οι ευρωεκλογές αποκτούν νόημα αποκλειστικά εσωτερικής πολιτικής αναμέτρησης. Νόημα που, λογικά, δεν έχουν…

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, η κομματική αντιπαράθεση είναι σχετικά εντονότερη και η πρόγνωση του χρόνου και του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών έχει πάρει διαστάσεις πολιτικής παθολογίας.
Με τη συγχορδία πολιτικών ηγετών και στελεχών, διαφημιστικών και δημοσκοπικών εταιρειών και μέσων ενημέρωσης, οι ευρωεκλογές μετατρέπονται σε πρόκριμα των εθνικών εκλογών και προσδιοριστικές του χρόνου διεξαγωγής τους.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, όμως, αν δεν έχει παρασυρθεί από το μιντιακό κύμα, καταλαβαίνει ότι δεν είναι έτσι. Αν δεν έχει εγκαταλείψει τη λογική, ξέρει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα, όπως λέει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Αν ήταν, θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να περιμένει να ξεπεράσει το 50%. Ούτε είναι δημοψήφισμα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ψηφίζοντας ΚΚΕ, όπως θέλει η Αλέκα Παπαρήγα. Θα απέβαινε πάνω από 90% υπέρ της Ενωσης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ούτε πρόκριμα μπορεί να είναι άλλων εκλογών με άλλο σύστημα και άλλο αντικείμενο.

ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ θεωρούν ότι πολιτικό συμπέρασμα από τις ευρωεκλογές θα συναχθεί από τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων και το ποσοστό του δικομματισμού.
Το απροσδιόριστο ποσοστό της αποχής τούς μπερδεύει. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, στην παρωδία της διακαναλικής τηλεμαχίας, βροντοφώναζαν εναντίον της. Επιδιώκουν όλοι «συσπείρωση» (δημοσκοπικό μέγεθος).
Οι σχολιαστές εξηγούν ποιους ωφελεί και ποιους βλάπτει η αποχή (και αυτοί με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα). Ομως, στο ερώτημα του πολίτη «Γιατί να ψηφίσω;» -πέρα από τη συνήθεια ή τη συναίσθηση νομικής ή πολιτικής υποχρέωσης- δεν δίνουν απάντηση.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ στον αναγνώστη την εξής: Οι ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από το άμεσο αντικείμενό τους, γίνονται μεταξύ των εθνικών κομμάτων με σύστημα απλής αναλογικής.
Είναι μια ευκαιρία πολιτικής έκφρασης, σύμφωνα με την ιδεολογία του καθενός, χωρίς συνέπειες για την εθνική εξουσία (αυτοδυναμία, «ακυβερνησία» κ.λπ.).
πορούμε επίσης να θέσουμε και ένα άλλο έμμεσο αλλά απτό και συγκεκριμένο ευρωπαϊκό κριτήριο: υπέρ ή κατά της επανεκλογής του νεοφιλελεύθερου Ζοζέ Μπαρόζο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Δεν θα την αποφασίσουμε. Αλλά έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία:ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ)
ΕΚΔΟΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

67 Σχόλια

 1. Ο/Η ahso λέει:

  … υπέρ ή κατά της επανεκλογής του νεοφιλελεύθερου Ζοζέ Μπαρόζο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Δεν θα την αποφασίσουμε. Αλλά έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε.

  Διαφωνώ. Θα την (συν)αποφασίσουμε.
  Αρκεί να μην απέχουμε από τις εκλογές.

 2. Ο/Η ahso λέει:

  Εν ολίγοις: αν δε συμμετέχουμε στις (οποιεσδήποτε) εκλογές, ενισχύουμε τις επικρατούσες τάσεις.
  Να το κάνω «λιανά», για να το καταλάβουν όλοι :
  Όταν δεν ψηφίζεις ή ψηφίζεις λευκό (και κυρίως) άκυρο, το αποτέλεσμα φαίνεται σαν αύξηση του ποσοστού αυτών που ψηφίζονται από άλλους (και βασικά αυξάνει το ποσοστό των «μεγάλων»).
  Όταν διαφωνείς με τις επικρατούσες πολιτικές, πρέπει να ψηφίζεις αυτό το κόμμμα που σ΄εκφράζει έστω και λίγο.

 3. Ο/Η Κυνοβουλευτικός λέει:

  @ahso: Μάλλον κάνετε ένα λάθος. Το λευκό και το άκυρο είναι που προσμετρώνται στα μεγάλα κόμματα κατά τον εκλογικό μας νόμο, όχι η αποχή. Μιλάμε για τις βουλευτικές εκλογές και να σας θυμίσω ότι οι προσεχείς εκλογές είναι Ευρωεκλογές, οπότε ότι και να βγει το 3% του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, γιατί αυτό το ποσοστό των βουλευτών του αποτελούν οι έλληνες βουλευτές όλοι, καθόλου δεν θα αλλάξει η ζωή μας.

  Αντίθετα η αποχή είναι ο μόνος τρόπος για να δείξει κανείς την απέχθειά του στην μηχανή που έχουν στήσει με τους ναρκοθετημένους εκλογικούς νόμους τους, την πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν από τα ΜΜΕ αυτοί και οι νταβατζήδες τους που τα κατέχουν, στις ελληνοποιήσεις τάχα ελλήνων αδελφών, στα προεκλογικά ταξίματα για διορισμούς, στις προεκλογικές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κλπ.
  κλπ.
  Συμφωνώ με την κυρία Περικλέους! Κανείς στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή. Μόνο όσοι έχουν έννομο ίσως, αλλά ανήθικο συμφέρον!

 4. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Αγαπητέ Κυνοβουλευτικε, και τελικά πως δούλεψε η στρατηγική της αποχής όλα αυτά τα χρονιά; Βελτιώθηκε το σύστημα μήπως;
  Η αποχή δεν μέτρα στα μάτια του πολιτικού συστήματος γιατί δεν πονάει.
  θέλετε να έχει πραγματικό νόημα η στάση της αποχής; Τότε ας μετρά η αποχή σαν πραγματική ψήφος. Εαν χρειάζεται το 100% των ψήφων για να εκλέξει 22 ευρωβουλευτές, τότε αν ψηφίσει το 60% θα εκλεγούν μόνο 14 ευρωβουλευτές, τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά έδρανα θα μείνουν κενά.
  Τότε θα αναγκαστούν οι πολιτικοί να δουλέψουν σκληρά για να κάνουν και να εμπνεύσουν τον κόσμο να δουλέψει, γιατί αλλιώς δεν θα εκλεγούν αλλά και οι πολίτες θα καταλάβαιναν την σημασία της ψήφου διότι με λιγότερους ευρωβουλευτές θα έχεις λιγότερες ψήφους να προστατευτούν τα δικά τους συμφέροντα και να προωθηθούν τα δικά τους θέματα.

 5. Ο/Η Κυνοβουλευτικός λέει:

  Νίκο Χαραλάμπους:
  Λέτε: «Τότε θα αναγκαστούν οι πολιτικοί να δουλέψουν σκληρά».
  Εδώ όμως δεν μιλάμε αν θα δουλέψουν σκληρά ή λάου-λάου, μιλάμε για κόμματα που στις τάξεις τους έχουν ως στελέχη και ως βουλευτές άτομα του κοινού ποινικού δικαίου. Και που πασχίζουν με κάθε τρόπο, μπροστά τα μάτια μας να τους βγάλουν τυπικά λάδι και να τους σώσουν ώστε να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.
  Έτσι θα περάσει αυτό; Αυτό προτείνετε;
  Τώρα αν αλλάξει στο μέλλον τούτο, εκείνο ή το άλλο …βλέπουμε.
  Για την ώρα όμως ούτε κανείς μπορεί, ούτε θέλει να το αλλάξει.
  Μόνο την αγανάκτησή του θέλει να εκφράσει ο λαός απέναντι σε ανίκανους να κυβερνήσουν, αλλά ικανότατους για λαμογιές πολιτικούς. Και μη μου πείτε πως «δεν είναι όλοι τους ίδιοι», επειδή κι εκείνοι που συγκλαλύπτουν, αλλά και εκείνοι που σιωπούν το ίδιο ένοχοι είναι, είτε έχουν κλέψει, είτε όχι.
  Οι ηθικοί και τίμιοι άνθρωποι σήμερα ιδιωτεύουν. Επειδή δεν αντέχουν τη μπόχα που αποπνέει η Βουλή και επειδή κινδυνεύουν κι αυτοί να λερωθούν.
  Αυτό πρέπει να κάνουν και ως απλοί ψηφοφόροι!

 6. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Μονο που κ. Κυνοβουλευτικε, με την αποχή δεν βγαίνει αγανάκτηση, βγαίνει απάθεια. Βγαίνουν πλασματικά ποσοστά με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 35% ενώ το πραγματικό ποσοστό τους είναι κάτω από το 30%. Η αριστερά υποτίθεται ότι παίρνει 10%, ενώ το πραγματικό ποσοστό είναι στο 6 και στο 7%.
  Και μπορεί εσείς να είστε πεπεισμένος ότι οι πολιτικοί και ιδιαίτερα των μεγάλων κομμάτων είναι απατεώνες αλλά αν ψηφίσεις κάτι διαφορετικό υπάρχει μια περίπτωση τουλάχιστον να τους στείλεις σπίτι τους αν δεν έχεις τις αποδείξεις να τους στείλεις φυλακή. Αν δεν ψηφίσετε θα συνεχίσουν οι ίδιοι πολιτικοί να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Το μήνυμά που θέλετε να στείλετε με την αποχή απλώς δεν περνά.

 7. Ο/Η Κυνοβουλευτικός λέει:

  @Νίκος Χαραλάμπους: Αν ο μοναδικός χασάπης του χωριού σου εκμεταλλευόμενος το μονοπώλιό του πουλάει σάπια κρέατα, τι κάνεις;
  Πάς και αγοράζεις από το κρέας του και το τρώς για να μη δείξεις απάθεια;
  Ή σταματάς να τρως κρέας μήπως και καταλάβει ότι πήραμε χαμπάρι όλοι πως τα κρέατά του είναι σάπια και πως το μαγαζί του έτσι που πάει θα κλείσει;

 8. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Ωραία παρομοίωση αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές που ενισχύουν το επιχείρημα μου.
  Πρώτον δεν μιλάμε για ένα κόμμα απέναντι μας, στις ευρωεκλογές κατεβαίνουν 26 κόμματα. Ακόμα και αν δεν βρίσκετε κάτι που να σας ικανοποιεί πλήρως αλλά μια ψήφος σε ένα από αυτά τα 26 κόμματα θα στείλει πιο ισχυρό μήνυμα από την αποχή. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η ποικιλία ει ναι πολύ αξιόλογη, ακόμα και αν υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ποιότητα

  Δεύτερον όπως λέτε εσείς δεν θα φάτε κρέας, αλλά δεν θα κόψετε το φαΐ εντελώς, δεν θα κάνετε απεργία πείνας.
  Θα φάτε κάτι άλλο. Σε έσχατη ανάλυση θα καλλιεργήσετε και θα συλλέξετε το δικό σας φαγητό (στην παρομοίωση μας αυτό μεταφράζεται στο να κάνετε το δικό σας κόμμα).

  Τρίτον ο χασάπης θα χάσει χρήματα. Ότι πονά στην τσέπη πονά ουσιαστικά.
  Οι πολιτικοί τι ακριβώς χάνουν από την αποχή την δική σας; Θα χάσουν την έδρα; όχι. Θα χάσουν την πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα; όχι.

  Τέταρτον, η αποχή με την λογική του ότι όλοι μπαίνουν σε ένα τσουβάλι, αποθαρρύνει οποιονδήποτε νέο, έντιμο ή ηθικό άνθρωπο να ασχοληθεί με την πολιτική. Άρα η πολιτική μένει στους ανίκανους και στα λαμογια.

  Γι΄αυτό σας ανέφερα ότι αν θέλουμε να έχει σημασία η αποχή, θα πρέπει να μετρά πραγματικά. Αν σε μια μονοεδρική η αποχή, με τα άκυρα και τα λευκά πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό τότε δεν εκλέγεται βουλευτής.

 9. Ο/Η ahso λέει:

  Θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνη στάση την αποχή, Κυνοβουλευτικέ.

  Συμφωνώ απόλυτα με το Ν. Χαραλάμπους (εννοώ αυτά που γράφει για το συγκεκριμένο θέμα).

  Όντως η αποχή δίνει την αίσθηση απάθειας – και είναι απάθεια, γιατί δεν είδα να κάνουν και τίποτα δραστικότερο ή πολιτικά ωριμότερο όσοι δεν ανέχονται την απαράδεκτη κατάσταση των πολιτικών των μεγάλων κομμάτων! Απλώς γκρινιάζουν! Και προσπαθούν με εξυπναδούλες να «τη βγουν» σε όσους έχουν αντίθετη άποψη.

  Η αποχή περνάει το μήνυμα στα μεγάλα κόμματα πως ό,τι και αν έχουν κάνει, εκλέγονται έτσι κι αλλιώς από τη μειοψηφία που τα θέλει και δεν φοβούνται ότι θα χάσουν τη δύναμή τους. Θα πανηγυρίσουν μάλιστα βλέποντας το ποσοστό τους επί των ψηφισάντων να ανεβαίνει (γιατί αυτό ακριβώς θα γίνει αν απέχουν όσοι δεν τα θέλουν).

  Η μόνη υπεύθυνη στάση στις εκλογές είναι η ψήφος υπέρ μικρότερων κομμάτων. Και ευτυχώς υπάρχουν αρκετά για όλα τα γούστα.

 10. Ο/Η Κυνοβουλευτικός λέει:

  @Νίκο Χαραλάμπους & ahso: Ωραία, ψηφίστε λοιπόν εσείς ό,τι νομίζετε και αφήστε και μένα να πάω στην παραλία.
  Κι όταν έλθετε στα χρόνια μου ή όταν απογοητευτείτε από τα κόμματα για λογαριασμό των οποίων μιλάτε, θα καταλάβετε τι εννοώ.

  Για την ώρα όμως ας προβληματιστείτε γιατί και τα μεγάλα κόμματα είναι το ίδιο λάβρα εναντίον της αποχής όπως κι εσείς…

 11. Ο/Η ΣΩΤΟΣ ΦΙΛΗΝΤΑΣ λέει:

  @Κυνοβουλευτικός: Υπάρχει και άλλη λύση από το να μη ψωνίσει κανείς από τον χασάπη με τα σάπια: Να τον σπάσει στο ξύλο.
  Αλλά, βλέπετε, στη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβρη αντί να πλακώσουν τους χασάπηδες κατάστρεψαν όλα τα άλλα μαγαζιά και τα αυτοκίνητα του κοσμάκη.

 12. Ο/Η Ιερόδουλος λέει:

  ΣΩΤΟΣ ΦΙΛΗΝΤΑΣ: Λογικό δεν είναι αυτό που λες αφού το Δεκέμβρη τους μπράβους τους είχε βάλει ο χασάπης ο ίδιος για να ξεχάσουμε τα σάπια του τα κρέατα;
  Ε, όχι και να τις φάει…

 13. Ο/Η ahso λέει:

  Δεν σας εμποδίζουμε καθόλου να πάτε στην παραλία Κυνοβουλευτικέ. Απλώς διαφωνούμε με την άποψή σας.

  Ο Ν. Χαραλάμπους ίσως μιλάει για λογαριασμό κάποιου κόμματος. Εγώ πάντως όχι. Διατηρώ την ελευθερία να μιλάω για λογαριασμό μου, να ρίχνω την ψήφο μου κάθε φορά κατά την κρίση μου και να εμπιστεύομαι ή όχι άτομα αντί για πολιτικά μορφώματα και «ιδεολογίες».

  Σας παρακαλώ πείτε μας εσείς γιατί είναι κατά της αποχής τα μεγάλα κόμματα.

  (Αλήθεια πώς συμπεράνατε την ηλικία μας; Δεν μας βρίσκετε αρκετά κυνικούς για να έχουμε «ωριμάσει»; :-) )

 14. Ο/Η ahso λέει:

  Σώτο Φιλήντα και Ιερόδουλε η προβοκάτσια ήταν και είναι πάντα ισχυρότατο όπλο. Και τα συγκεκριμένα γεγονότα πολύ βόλεψαν το χασάπη. Υπάρχουν αποδείξεις αλήθεια ότι τα πράγματα είναι όπως τα λέτε;
  Καλά είναι να «ψυλλιαζόμαστε», αλλά δεν βγαίνουν πάντα τα σωστά συμπεράσματα μ΄ αυτόν τον τρόπο σκέψης (όπως του Κυνοβουλευτικού παραπάνω που θεωρεί κακή τη συμμετοχή στις εκλογές επειδή την υποστηρίζουν και τα 2 μεγάλα κόμματα).

 15. Ο/Η Κυνοβουλευτικός λέει:

  @ahso: Xιώτες είστε; Επειδή ξαφνικά απαντά ο ένας για λογαρισμό και των δύο…

  Γιατί το βλέπετε από την ανάποδη; Μπορεί να σας βρίσκω και αρκετά ανώριμους για να είστε κυνικοί!

  Όσο για αυτό που γράφετε: «Σας παρακαλώ πείτε μας εσείς γιατί είναι κατά της αποχής τα μεγάλα κόμματᨻ, ε βάλτε λίγο το μυαλό σας να σκεφτεί. Μην τα περιμένετε όλα από τους μεγαλυτέρους. Μην θέλετε πάντα μια κυνική εξήγηση. Βρείτε μια ρομαντική.
  Και μάλλον θα ήταν καλό να αναζητήσετε μιαν εξήγηση για αυτήν την πραγματικότητα ως σκεπτόμενοι άνθρωποι. Μην ψωνίζετε συνέχεια από τα ετοιματζήδικα!
  Ή μήπως δεν ξέρω τι λέω και τα μεγάλα κόμματα προπαγανδίζουν την αποχή;

 16. Ο/Η ahso λέει:

  Δεν υπονόησα ότι δεν ξέρετε τι λέτε, ούτε ότι τα μεγάλα κόμματα προπαγανδίζουν την αποχή, αγαπητέ Κυνοβουλευτικέ.
  Απλώς και μόνο ότι η σκέψη «τι ύποπτο υπάρχει στο να κόπτονται για τη μη-αποχή» δεν οδηγεί (στο δικό μου μυαλό που θεωρείτε πως δεν το βάζω να σκεφτεί) σε κανένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπέρασμα. Εξ ού και σας καλώ να μου πείτε εσείς ο μεγαλύτερος και μη ψωνίζων από ετοιματζήδικα τι συμπέρασμα βγάζετε.
  Εμπρός λοιπόν! Μάθετέ μας να σκεφτόμαστε!

 17. Ο/Η Κυνοβουλευτικός λέει:

  @ahso: O σκεπτόμενος γεννιέται δεν γίνεται!
  Αν όντως σας απασχολεί το ερώτημα θα ψάξτε να βρείτε την απάντηση.
  Αν δεν σας απασχολεί θα βολευτείτε με μια έτοιμη από το super market της σκέψης.

 18. Ο/Η ahso λέει:

  Α! Μάλιστα!
  Ο αρνητισμός σας είναι λοιπόν γενικότερος. Δικαίωμά σας βέβαια – δε λέω.
  Αλλά θα ήταν προς όφελός σας να καταλάβουμε κι εμείς οι γεννημένοι μη-σκεπτόμενοι γιατί τα μεγάλα κόμματα προπαγανδίζουν τη μη-αποχή και να απέχουμε τελικά.

 19. Ο/Η Κυνοβουλευτικός λέει:

  @ ahso: Σας είπα σκεφτείτε, ψάξτε, αναρωτηθείτε… Ικανός είστε… Θέλει βέβαια και λίγο διάβασμα, ιδίως πολιτικής ιστορίας.
  Μακάρι να μπορούσα να σας βοηθήσω, αλλά δεν γίνεται!

 20. Ο/Η Ιερόδουλος λέει:

  @ahso: Αιντε, άιντεεεε ‘Αμα περιμένουμε στο κάθε τι να μαζέψουμε τις αποδείξεις για να καταλάβουμε τι παίζεται,….βράσε ρύζι!

 21. Ο/Η ahso λέει:

  Πώς δε γίνεται, Κυνοβουλευτικέ μου; Δοκιμάστε! Δε χρειάζονται κατεβατά. Με δυο λόγια.
  Μην αφήσετε την ευκαιρία να καταλάβουν κι άλλοι ό,τι εσείς!

  Σωστά :-D , Ιερόδουλε, αλλά άλλο υποψιαζόμαστε τι παίζεται κι άλλο έχουμε στοιχεία. Στη δεύτερη περίπτωση τα εκθέτουμε και εκθέτουμε το χασάπη ανεπανόρθωτα. Στην πρώτη μπορεί ο χασάπης να μας κατηγορήσει ως συκοφάντες (θα μας κάνει τα μούτρα κρέας, βέβαια, αλλά) και θα συνεχίσει (όπως και συνεχίζει) ανενόχλητος.

 22. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ΟΛΟΥΣ: Πρώτον, να βράσουμε αρκετό, πολύ ρύζι.
  Δεύτερον, να κουρέψουμε αρκετά, πολλά αυγά. Έτσι, αν βγούμε κουρεμένοι, θα έχουμε τουλάχιστον το… μαλλί τόσων αυγών.
  Τρίτον, η άρνησις συμμετοχής στην παρωδία δεν ΠΡΕΠΕΙ να οφείλεται στις παραλίες. Στην αηδία για το μοστράρισμα της κουρτίνας ΠΡΕΠΕΙ να οφείλεται – και όλοι γνωρίζουμε ότι ΚΑΤΙ κρύβεται πίσω της.
  Η συμμετοχή σε εκλογές γενικώς δεν συνιστά τίποτε άλλο από την έγκριση των πεπραγμένων.
  Η άρνησις συμμετοχής συνιστά άρνηση αποδοχής των πεπραγμένων. Αλλά εκείνοι δεν το ερμηνεύουν έτσι, προσπαθούν να μας περάσουν ενοχές. Το καταφέρνουν; Τα πράγματα δείχνουν ότι δυστυχώς ναι, σε μεγάλο βαθμό ακόμη.
  Σκεφθήτε μια ΚΑΘΟΛΙΚΗ αποχή. Ποιες νομίζετε θα είναι οι αντιδράσεις των εξουσιαστών; Ικανοποίησις ή πανικός; Και ποιες οι επιπτώσεις για τους μη έχοντες και κατέχοντες ψηφοφόρους; Αρνητικές ή θετικές;
  Εν ολίγοις: ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ και όχι αποχή του βολέματος!

 23. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Ιερόδουλος: Για να κάνουμε πιλάφι;; Μπορεί και να μας βγει λαπάς ή αραιή σούπα για κοιλόπονο…
  Πάντως με έχει προκαλέσει η δημοσίευση του έντιμου-δημοσιογράφου στο «Θέμα» (ο κ. Θέμος είναι;;) -είναι η σχετική με το 1993 και το ενισχυτικό σιγοντάρισμα της απ’ όλα τα κανάλια και τις φυλλάδες. Εγώ θυμούμαι, πως τότε, ο «αυτός-που-δεν-λέμε-το-όνομά-του», υποχρεώθηκε σε πρόωρες εκλογές λόγο που αγοράστηκε, και σε καλή τιμή λεγεται, ο 151ος βολευτής του (Συμπιλίδης;) -ούτε το κατσίκι του δεν τον έσωσε τον «να-μην-τον-αναφέρουμε» και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το ΓΙΑΤΙ. Μετά ο σιδερένιος κέρδισε τις εκλογές και την πρωθυπουργία ανέλαβε, (αντ’ αυτού βέβαια ααα, όλα κι όλα 1.80 ύψος) η σερβιτόρα αεροπλάνου. Μετά όλα πήγαν μέλι-γάλα για την ΖΗΜΕΝΣ και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Για μίζες όμως δεν ξέρω τίποτα και δεν φαντάζομαι πως, για τα επόμενα 11 χρόνια, το ΘΑΣΟΚ θα τόλμησε να λερώσει την καλή του φήμη με τέτοιες απάτες σε βάρος του ελληνικού λαού!!! Δεν είχε τέτοια φήμη ποτέ του αυτό το κόμμα…
  Ρε δεν ντρεπόμαστε;;; Φάγαμε για πρωθυπουργό την Λιάνη (και μ’ ότι έχει ρίξει στον καταπιώνα της) και τώρα μας φαίνεται λίγος ο Αρχηγούλης;;; Μια χαρά άνθρωπος είναι! Για σημαδούρα. Για νεμοδείκτης. Κάνει και ποδήλατο. Και μην πάει ο νους σας πως συνδέω την ποδηλασία με την αλυσσίδα που δίνει κίνηση στους τροχούς…

  @κ. Κυνοβουλευτικός: Κάτι αισθάνομαι μέσα μου, κατά κοιλιά κι όχι εγκέφαλο μεριά, που με σπρώχνει να πάω να ψηφίσω ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ γιατί είμαι ένα ανάποδο άτομο! Λέτε να είναι επικίνδυνο για την υγεία μου κι ανίατο;; Κι απ’ αυτό να πάω αφήνοντάς σας χρόνους;;;

 24. Ο/Η Κυνοβουλευτικός λέει:

  @nicolaos demonicos: Σύμφωνοι σε όλα. Για εξηγείστε τα εσείς στο ξεπεταρούδι τον asho γιατί εγώ δεν έχω άλλες αντοχές για μαθήματα εις αρχαρίους.

 25. Ο/Η Ξεπεταρούδι λέει:

  ΚΑΘΟΛΙΚΗ αποχή;;;; Ξυπνήσατε κ. Δαιμονικέ μου (και σεις, ως φαίνεται, κ. Κυνοβουλευτικέ μου) ή κοιμάστε ακόμα;;;

  Προφανώς, αν υπήρχε τέτοια περίπτωση, θα μιλούσαμε με άλλα δεδομένα και θα λέγαμε άλλα πράγματα. Όμως, επειδή κάποια «ξεπεταρούδια» δεν λαγοκοιμούνται όλη μέρα (η ηλικία γαρ), έχουν κι επίγνωση της πραγματικότητας και μιλάνε για ρεαλιστικές προοπτικές στις δεδομένες συνθήκες.

 26. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  @Κυνοβουλευτικος

  Το θέμα της συζήτησης μας δεν είναι το αν πρέπει να ψηφίσετε ή όχι. Είστε ελεύθερος να κάνετε ότι θέλετε.
  Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν πιστεύετε ότι με την αποχή θα αλλάξετε την στάση του πολίτικου κατεστημένου, τότε έχετε λάθος στάση. Και εσείς και η κ. Περικλέους.

  Εκτός βέβαια και αν σας αρέσει να γκρινιάζετε για το πολιτικό κατεστημένο, και αν ποτέ άλλαζε αυτό δεν θα είχατε λογούς για να γκρινιάζετε όποτε πράγματι με την αποχή σας θα εξακολουθείτε να έχετε αφορμές και στο μέλλον.

  Και για να διευκρινίσω το σχόλιο του ahso για μένα, νομίζω ότι θα ήταν αφελές και άκομψο να επιχειρηματολογώ υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές έχοντας την κρυφή ελπίδα να ψηφίσετε το κόμμα που εκπροσωπώ. Μην ανησυχείτε όμως, σας προτείνω να ψηφίσετε έχοντας πλήρη συνείδηση ότι οι πιθανότητες να ψηφίσετε το κόμμα που εκπροσωπώ ως μηδαμινές.Αλλα αν θέλετε να υπάρχουν πιθανότητες να αλλάξουν κάτι, είναι σημαντικό οποιοδήποτε κόμμα θεωρείτε ότι αξίζει να ψηφιστεί και μπορεί να συμβάλει σε αυτό που επιθυμείτε.

  κυνοβουλευτικος: Για την ώρα όμως ας προβληματιστείτε γιατί και τα μεγάλα κόμματα είναι το ίδιο λάβρα εναντίον της αποχής όπως κι εσείς…

  Κατ΄αρχήν δεν είναι απόλυτα σωστό αυτό που λέτε. Η Κεντροαριστερα και η Αριστερά είχε πάντα μεγαλύτερη επιθυμία να μειωθεί η αποχή γιατί οι ψηφοφόροι που απέχουν έχουν συνήθως αριστερές πεποιθήσεις.
  Αλλα νομίζω ότι η απάντηση είναι πασιφανής: όταν τα μεγάλα κόμματα μιλάνε εναντίον της αποχής, απευθύνονται συνήθως σε ψηφοφόρους τους που τα έχουν ψηφίσει από πριν, αλλά δεν ειναι ορεξατοι για να τα ψηφισουν αυτη τη φορα.
  Σίγουρα τα μεγάλα κόμματα δεν απευθύνονται σε ψηφοφόρους σαν την κ. Περικλέους και σε εσάς όταν καλούν τον κόσμο να ψηφίσει.

  κυνοβουλευτικος@ahso: O σκεπτόμενος γεννιέται δεν γίνεται!

  Μάλιστα! Πολύ εμπνευσμένο συμπέρασμα από την γενιά σας, στην γενιά μας. Τι χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα και τι ΄γηράσκω αεί διδασκόμενος΄ έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Η το έχουμε ή δεν το έχουμε !!!! Εν τάξει, θα βγάλω και εγώ τα συμπεράσματα μου για το τι έχετε γεννηθεί και τι δεν μπορείτε να γίνετε ποτέ.

  Πάντως ίσως να είναι μια καλή ιδέα να στηθούν κάλπες στις παραλίες. Στην Αμερική στήνουν εκλογικά τμήματα και σε σουπερμάρκετ.
  Διότι αν κάτι ενισχύει την αποχή είναι και το γεγονός ότι είναι δύσκολο να ψηφίσεις. Θα έπρεπε να υπάρχει και ταχυδρομική ψήφος και διαδικτυακή ψήφος και ναι, κάλπες στις παραλίες :-)

 27. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Χαραλάμπους: Αν εντός του τσερβέλου υπάρχει θυελώδης αήρ, είτε τον εκπαιδεύσει η πολιτεία είτε όχι, ΘΑΣΟΚ θα ψηφίζει ο ρημάδης κάτοχος του μικρού ασκού του Αιόλου -εκτός κι αν έχει πάρει κάμποσε ύποπτε χρηματοδοτήσες, απ’ το άγιο κόμμα, κι έγινε επιχειρηματίας π.χ. -και στα πρόχειρα- ξενοδοχείων, οπότε του συχωριούνται αι πληρωμένε αμαρτίε. Άλλωστε σε ποιά στιγμή της ιστορίας μας στείλαμε όλες τις πουτάνε στο απόσπασμα!! Για ΠΑΙΔΕΙΑ δεν μιλώ γιατί δεν έχω ιδέα απ’ αυτήν…
  Η κ. Μαριέττα μου αρέσει. Από πάντα. Το σκέφτομαι πολύ πια τί θα κάνω…
  Και συγνώμη κ. Κυνοβουλευτικέ και κ. ndemonicos που σας παρέσυρα και τώρα -μπορεί και…- να σας αφήνω στην γωνιά μοναχούλια σας. Παρηγοριέμαι, πάντως, πως θά ‘χετε παρέα… Δεν είμαι ακόμα σίγουρη. Όμως. Ακόμα μια τέτοια συνέντευξη του Αρχηγούλη σε Αντ1 ή σε κείνον τον τρυφερό δημοσιογράφο -και τί επίθετο!- Χασαπόπουλο και θα στηθώ από ξημέρωμα στο εκλογικό τμήμα της καφέ. Πάντα μ’ εξαγρίωνε το ελεεινό θράσος κι ο εκβιασμός. Τραβούσα πιστόλι. Τώρα την ψήφο μου. Ντρέπομαι-δεν-ντρέπομαι για την κακή μου πράξη…

 28. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @Ξεπεταρούδι ή ahso, το ίδιο κάνει: Η αποχή από αυτό που εγώ ονομάζω «ουσία παράτα», όπως και η συμμετοχή, είναι θέμα συνειδητοποίησεως των πραττομένων και πεπραγμένων.
  Και βεβαίως η συμμετοχή στα κοινά διαχωρίζει τον ΠΟΛΙΤΗ από τον ΙΔΙΩΤΗ. Με τις συνθήκες όμως οι οποίες έχουν πλέον παγιωθή ΚΑΙ ένεκα της μειωθείσης έως εξαληφθείσης με τους γνωστούς τρόπους συνειδητότητος, βλέπετε εσείς η συμμετοχή να διαφοροποιή έστω και προς το ελάχιστο την κατάσταση ή να επιβάλλη όδευση προς την υποτιθέμενη εντολή του «κυρίαρχου» λαού αλλά και την πραγμάτωση των προεκλογικών «δεσμεύσεων» των αντιπολιτευομένων(;) και συμπολιτευομένων εραστών (με την κακή έννοια) της εξουσίας;
  Μήπως η ουτοπία της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΧΗΣ, η εγκατοικούσα στον ίδιο χώρο με την ουτοπία ελέγχου των εκλεγομένων διά της ψήφου των εκλογέων, ταράξη λιγάκι τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής αφασίας;
  Εν τέλει, ξέρετε ποια είναι η βασική διαφορά μας; Εγώ μεν κοιμούμαι τον ύπνο του ωργισμένου, εσείς δε τον ύπνο του δικαίου.
  Το αστείο είναι ότι γράφετε: «Προφανώς, αν υπήρχε τέτοια περίπτωση, θα μιλούσαμε με άλλα δεδομένα και θα λέγαμε άλλα πράγματα». Το οποίον σημαίνει ότι συμφωνείτε με τα αποτελέσματα που θα είχε η εφαρμογή της ουτοπιστικής καθολικής αποχής. Και πέραν της ουτοπίας της συμμετοχής [αλήθεια, σε ποιες αποφάσεις των αντιπροσώπων μας συμμετέχουμε; Και πώς τους κρίνουμε; Δια της καταφηφίσεώς τους σε επόμενες εκλογές; Και πού προτείνετε να γελάσω ή να κλάψω;], αρχίστε να προσθέτετε στην συνειδητή αποχή ένα (1), δηλαδή τον εαυτό σας. Συν ένα, συν ένα, συν ένα κ.ο.κ. Και προσπαθήστε να φανταστήτε τον αντίκτυπο.
  Και επί πλέον αναρωτηθήτε: Γιατί όλοι οι πολιτικοί προσπαθούν να μας πείσουν να συμμετάσχουμε; ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ; Δεν θα εκλεγούν ούτως ή άλλως οι απαραίτητοι(;) Ευρωβουλευτές ή βουλευτές κατά τις εθνικές εκλογές; Προς τι η επιχείρησις να πεισθούμε για την συμμετοχή μας; Επαναλαμβάνω: ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ; Μήπως είναι καιρός να τους «σκιάξουμε» κάπως; Να τους ταράξουμε τον ύπνο του αδιάφορου και ασυνείδητου;
  Είστε προφανώς ενθουσιώδης νέος. Και χαίρομαι διότι θεωρείτε, από όσο μπορώ να καταλάβω, την συμμετοχή στα κοινά ιερό καθήκον. Πράγματι είναι ή τουλάχιστον ΗΤΑΝ. Όπως όμως έχουν διαμορφωθή τα πράγματα, αναρωτηθήτε: ΤΟΙΣ ΠΡΑΓΜΑΣΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ;

 29. Ο/Η το ξεπεταρούδι ahso λέει:

  Προς Δαιμονικό :

  Η αποχή από αυτό που εγώ ονομάζω «ουσία παράτα», όπως και η συμμετοχή, είναι θέμα συνειδητοποίησεως των πραττομένων και πεπραγμένων.

  Θα μπορούσε, αλλά στην περίπτωση της διαφωνίας μας δεν είναι. Είναι θέμα εκτίμησης του αποτελέσματος της καθεμιάς.

  Μήπως η ουτοπία της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΧΗΣ, η εγκατοικούσα στον ίδιο χώρο με την ουτοπία ελέγχου των εκλεγομένων διά της ψήφου των εκλογέων, ταράξη λιγάκι τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής αφασίας;

  Πρώτον : θα τα τάραζε (όχι τυχαία ούτε εκ παραδρομής η χρήση της έγκλισης)- και καθόλου λίγο.
  Δεύτερον : σεις ο ίδιος την χαρακτηρίζετε «ουτοπία».
  Τρίτον : ουτοπία ο έλεγχος δια της ψήφου, αλλά μια κάποια επίδραση φαίνεται πως υπάρχει.

  Εν τέλει, ξέρετε ποια είναι η βασική διαφορά μας; Εγώ μεν κοιμούμαι τον ύπνο του ωργισμένου, εσείς δε τον ύπνο του δικαίου.

  Λάθος συμπεράνατε ότι δεν οργίζομαι. Όσο για το αν κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου, θεωρώ ότι δεν μου προσδίδετε τον χαρακτηρισμό που η έκφραση μεταφορικώς υπονοεί…

  … αρχίστε να προσθέτετε στην συνειδητή αποχή ένα (1), δηλαδή τον εαυτό σας. Συν ένα, συν ένα, συν ένα κ.ο.κ.

  Η πρόσθεση θα σταματήσει πολύ σύντομα, φοβούμαι. Ξεχνάτε ποιο ποσοστό ψηφίζει συνειδητά (συνειδητότατα) τα 2 μεγάλα κόμματα – και μόνο;

  Προς τι η επιχείρησις να πεισθούμε για την συμμετοχή μας; Επαναλαμβάνω: ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ;

  Σ΄αυτό ακριβώς το ερώτημα την απάντηση του Κυνοβουλευτικού προσπάθησα χωρίς όμως αποτέλεσμα να εκμαιεύσω. Η δική μου είναι περίπου αυτή που έδωσε και ο Ν. Χαραλάμπους παραπάνω. Υποθέτω ότι η δική σας είναι : «την καθολική αποχή». Αν δεν σφάλλω, θα σας θυμίσω ότι ήδη την χαρακτηρίσατε «ουτοπία», τι σας είπα αμέσως παραπάνω και τι ποσοστά των πολιτών ψηφίζουν σε άλλες χώρες χωρίς να έχει θιγεί κατά το ελάχιστο το σύστημα.

  Όπως όμως έχουν διαμορφωθή τα πράγματα, αναρωτηθήτε: ΤΟΙΣ ΠΡΑΓΜΑΣΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ;

  Θα σας απαντήσω : «ναι, στις εκλογές» με κίνδυνο να σας κάνω να τραβάτε τα μαλλιά σας :-D

 30. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ ξεπεταρούδι ahso: Είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό που λέγω, ώστε με εντυπωσιάζει η προσέγγισή σας.
  ΟΥΤΟΠΙΑ η καθολική αποχή, διότι είμαστε αλλοτριωμένοι και δεν γνωρίζουμε τους τρόπους αντιδράσεως και αντιστάσεως στα τεκταινόμενα.
  ΟΥΤΟΠΙΑ και η θεώρησις ότι με την ψήφο μας κάτι μπορούμε να αλλάξουμε.
  Ο τόπος τους κοινός.
  Μόνον η συμμετοχή στις αποφάσεις κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ίσως αναρωτιέστε τι είναι αυτό. Για να μη το ξαναγράφω, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο «Ποιοι είμαστε;», έβδομο σχόλιο, προς ahso και Ν. Χαραλάμπους, αν και υποψιάζωμαι ότι γνωρίζετε το περιεχόμενο.
  Αναρωτηθήτε και κάτι άλλο: Μήπως το κυνήγι του ουτοπικού είναι αυτό που μας έχει απομείνει και ως όπλο και πρακτική ή και καταφύγιο; Και μήπως κάποιες ουτοπίες διαθέτουν μια μαγεία ή γοητεία ίσως επειδή είναι ουτοπίες; Πώς ωριζόταν πάντοτε το ουτοπικό; Και πώς ορίζεται και ιδιαιτέρως τι είναι ουτοπικό σήμερα;
  Απολογούμαι για το «εξαληφθείσης» αντί του ορθού εξαλειφθείσης. Ο δαίμων φταίει, αν και δαιμονικός κατά την λογοπαικτική διάθεση.

 31. Ο/Η ahso λέει:

  Δαιμονικέ, φαίνεται ότι είστε ακόμα ρομαντικότερος από ΄μένα !!!! (αν και κυνικότερος – ή ίσως και να είστε κυνικότερος ακριβώς γι αυτόν το λόγο)
  Εκπλήσσομαι … ΚΑΡΓΑ… και ομολογώ ότι… «μου τη σπάσατε» … γιατί ήθελα τα πρωτεία (στο ρομαντισμο, όχι στον κυνισμό)!

  Μήπως το κυνήγι του ουτοπικού είναι αυτό που μας έχει απομείνει και ως όπλο και πρακτική ή και καταφύγιο; Και μήπως κάποιες ουτοπίες διαθέτουν μια μαγεία ή γοητεία ίσως επειδή είναι ουτοπίες;

  Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Αλλά τυχαίνει να ασπάζομαι και τον εμπειρισμό και τον ορθολογισμό και ταυτόχρονα να αισθάνομαι ευθύνη ως πολίτης. Και μ΄αυτά τα δεδομένα είναι … δεδομένη και η επιλογή του λιγότερο ουτοπικού και κατά συνέπεια της μη-αποχής.

  Υ.Γ. Το «εξαληφθείσης» δεν το είχα καν προσέξει – βεβαίως και φταίει ο Δαίμων, που παρεισφρύει παντού. Αλλά ίσως φταίτε λίγο και σεις, που τον επικαλείστε συνεχώς αναφέροντας το όνομά σας … :-D

 32. Ο/Η Τοξότισσα λέει:

  Οι δεκαετίες που έπειθαν με κομματικές ιδεολογίες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

  Αλήθεια ποιός είναι ο πιο ευσυνείδητος πολίτης?

  ο λοβοτομημένος ιστορικά που δεν γνωρίζει πως η Δημοκρατία στην Ελλάδα στήθηκε μεταπολιτευτικά έτσι ώστε να αποτελεί μια απλή …βιτρίνα κρύβοντας τις ΔΕΞΙΕΣ? με τη αντισυνταγματική μέθοδο κομματικοποίησης?

  ή ο υποψιασμένος που γνωρίζει πως με την ψήφο του δεν επιλέγει αλλά νομιμοποιεί και πεπραγμένα, αλλά και προαποφασισμένα?

  Η Δημοκρατία δεν υφίσταται καν στην ουσία κι εμείς τρωγόμαστε μεταξύ μας για να κάνουμε πλάτες τους καρχαρίες? που θα μας φάνε?

  Είναι δυνατόν οι κρατικοδίαιτοι να σπαταλούν εκατομύρια για να μας πείσουν να ψηφίσουμε δίχως φανερό λόγο?

  Αν μετρούσε η ψήφος μας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ θα έτρεμαν αυτή την ώρα την οργή του λαού, αλλά επειδή ακριβώς η πίττα είναι ήδη μοιρασμένη, το μόνο που φοβούνται είναι το γερό ταρακούνημα: υψηλό ποσοστό αποχής…

  και γιατί όχι πλήρους αποχής!
  ΔΕΝ θα ήταν σφαλιάρα? Δεν θα ενεργοποιούσε μηχανισμούς πλήρους αναδιάρθρωσης και διαφάνειας? Δεν θα τράβαγε το χαλί από τα πόδια των ανεύθυνων καταχραστών?

  -προτιμώ την ουτοπία από το ψέμα σε συσκευασία light=»δημοκρατικές εκλογές»…

  Και εννοείται πως ΟΤΑΝ λειτουργεί η δημοκρατία οι πολίτες και εκλέγουν και επιλέγουν με την ψήφο τους…ΚΑΙ δεν χρειάζεται διαφήμηση
  όταν ΔΕΝ λειτουργεί, απλά συναινούν στην απάτη και τη νομιμοποιούν…

  Ρίξτε μια ματιά κι εδώ: [url] http://www.eamb.gr/new_text/kkeeuro.htm [/url]

 33. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @Τοξότισσα: Δεν υφίστανται οι έννοες «ευσυνείδητος» και «ασυνείδητος» πολίτης. Η συνειδητότητα συνιστά προϋπόθεση ώστε κάποιος να αναγορευθή σε πολίτη. Εάν μη συνειδητός, τότε ιδιώτης. Τις έννοιες αυτές τις εδημιούργησαν οι (θού, Κύριε!) πρόγονοί μας και προτείνω να μη τις αλλοιώνουμε κι εμείς. Αρκετά τις «μπαστάρδεψαν» επί σκοπώ οι γενικώς ακαδημαϊκοί και πωλητικοί μας. Κατά τα άλλα εγκρίνω και επαυξάνω, που λέγανε και στον στρατό όταν μας την έρριχναν.

  ahso: Δεν θεωρώ ρομαντικό τον εαυτό μου, χωρίς αυτό να σημαίνη ότι είμαι εναντίον του αγνού και όχι επιτηδευμένου ρομαντισμού. Θεωρώ ότι είμαι ορθολογιστής, και δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα απορρίψω ή αποδεχθώ πριν το περάσω από όσες κρισάρες διαθέτει η λογική μου.
  Όσον αφορά στην ουτοπία, είναι αλήθεια ότι για κάποια θέματα έχουμε πεισθή πως είναι ουτοπικά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Αυτό δεν τα κάνει απλά ή εύκολα – απλώς δεν είναι ουτοπικά.
  Δεν συνιστά λοιπόν ουτοπία η συμμετοχική δημοκρατία. Οι επιβληθείσες από αιώνων συνθήκες την κάνουν δύσκολη, να κινήται στα όρια του περίπου αδυνάτου, τον βαθμό όμως δυσκολίας της αυξάνει το γεγονός ότι εμείς έχουμε πεισθεί περί τον δήθεν ουτοπικό χαρακτήρα της.
  Το να θεωρούμε πώς είμαστε σε θέση με την ψήφο μας (μη ξεχνάτε πόσο αίμα χύθηκε για να κατακτήση ο άνθρωπος το αυτονόητο, να έχει δηλαδή λόγο στα δημόσια πράγματα, έστω και αυτόν που του παραχωρήθηκε) να αλλάξουμε την κατάσταση πραγμάτων, ΑΥΤΟ ΣΥΝΙΣΤΑ ΟΥΤΟΠΙΑ.
  Θα αφορίσω: Η ψήφος μας παραχωρήθηκε όπως μας παραχωρήθηκε, με μόνο στόχο να μας καταστήσουν συνενόχους στα σχέδια και πεπραγμένα τους, αφού δι’ αυτής τα έχουμε εγκρίνει και αποδεχθή εκ των προτέρων.
  Και μη μου πήτε ότι εγκρίνουμε προγράμματα, διότι θα σας πω ότι με δουλεύετε. Το οποίον δεν είναι δα και δύσκολο.

 34. Ο/Η Τοξότισσα λέει:

  @nicolae demonice

  συμφωνώ μαζί σου πως είναι προϋπόθεση η συνείδηση, αλλά αναρωτιέμαι …ποιός την έχασε…

  Στην προκειμένη φυσικά ήταν σχήμα λόγου, ίσως όχι πολύ πετυχημένου, για να βοηθήσει στη σύγκριση, ανάμεσα στο ποιος πολίτης συνειδητά πράττει το δημοκρατικό καθήκον του σήμερα: ο ψηφίζω ή ο απέχων…

  Σήμερα το πρωί μάλιστα διαβάζοντας πως 5 λεπτά αρκούν για να πάνε φυλακή όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί, επειδή πολύ απλά είναι αντισυνταγματικός ο νόμος «περί υπευθυνότητας υπουργού», αναρωτιέμαι γιατί αντί να τρέξουμε στις κάλπες δεν συγκεντρωνόμαστε να καταθέσουμε μήνυση για να τιμωρηθούν οι θρασύτατοι τύποι που μας βγάζουν και γλώσσα ζητώντας πάλι την ψήφο μας…

  Σύντομη εκδοχή του κειμένου, στο οποίο αναφέρομαι εδώ: «5 λεπτά αρκούν! για να πάνε οι κλέφτες πολιτικοί στη φυλακη!» http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/06/blog-post_03.html

  Το πλήρες κείμενο:
  Περί ευθύνης υπουργών…
  …και άλλα ανέκδοτα. http://www.eamb.gr/new_text/efthinyp.htm

 35. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  Όλους: Προτιμώ τους 22+2 λόγους του κ. Κυνοβουλευτικού!

 36. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  Με αφορμή αυτά που γράφει η Τοξότισσα:
  Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν διαχωρίζει τους πολίτες αυτής της χώρας σε… πιο ίσους;;
  Δεν αντίκειται λοιπόν στα ΙΣΑ ανθρώπινα δικαιώματα και στο Ευρωπαϊκό δίκαιο;;
  Δεν μπορούν πολίτες να ξεκινήσουν αγωγή εδώ;;
  Αν βγεί απορριπτική απόφαση, εδώ, δεν γίνεται μετά να τον πάρουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
  Πριν 6-7 μήνες τό ‘χα ξανά ρωτήσει.

 37. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  demonikos Μήπως η ουτοπία της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΧΗΣ, η εγκατοικούσα στον ίδιο χώρο με την ουτοπία ελέγχου των εκλεγομένων διά της ψήφου των εκλογέων, ταράξη λιγάκι τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής αφασίας;

  Φασκετε και αντιφασκετε ή μου φαίνεται;
  Σε άλλο θέμα μας μιλάτε για συμμετοχική δημοκρατία και εδώ μας μιλάτε για καθολική αποχή;. Με καθολική αποχή από εκλογές δουλεύει η συμμετοχική δημοκρατία;

  demonikos Γιατί όλοι οι πολιτικοί προσπαθούν να μας πείσουν να συμμετάσχουμε; ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ; Δεν θα εκλεγούν ούτως ή άλλως οι απαραίτητοι(;) Ευρωβουλευτές ή βουλευτές κατά τις εθνικές εκλογές; Προς τι η επιχείρησις να πεισθούμε για την συμμετοχή μας; Επαναλαμβάνω: ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ; Μήπως είναι καιρός να τους «σκιάξουμε» κάπως; Να τους ταράξουμε τον ύπνο του αδιάφορου και ασυνείδητου;

  Το ίδιο ερώτημα διατύπωσε και ο κ. Κυνοβουλευτικος, και απάντησα και σε αυτόν.
  Τα κόμματα και ιδιαίτερα τα μεγάλα, και ιδιαίτερα τα αριστερά όταν καλούν τον κόσμο να ψηφίσει, απευθύνονται στους δικούς τους ψηφοφόρους που μπορεί να σκέφτονται να μην ψηφίσουν, και επιδιώκουν να τους κινητοποιήσουν
  για να πάρουν περισσότερες ψήφους.
  Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι πολιτικοί καλούν τον κόσμο να ψηφίσει. Είναι αμφίβολο αν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσαν να ψηφίσει ο κόσμος αν ήταν να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία

  Περι ουτοπίας.
  Οι συζητήσεις περί ουτοπίας είναι πολύ ενδιαφέρουσες αρκεί να περιγράφουν κάτι.
  Ποιο είναι το επόμενο βήμα αν ποτέ επιτευχθεί η καθολική αποχή; Είναι η όχι ανεδαφικό, ούτε καν ουτοπικό, να περιμένουμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας που έχουν συμφέρον στην παρούσα κατάσταση να ακολουθήσουν το κάλεσμα του κ. demonikos για αποχή;

  Πως ακριβώς θα δούλευε η συμμετοχική δημοκρατία; Με την αρχή της πλειοψηφίας; Ποιος ο ρόλος των θεσμών σε μια συμμετοχική δημοκρατία;της δικαιοσύνης;,της δημόσιας διοίκησης; της αστυνομίας;
  Αν είναι να κάνουμε ουτοπικές συζητήσεις ας βάλουμε την φαντασία μας και όχι την γκρίνια μας να προτείνει.

  Είναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιος κριτική στην πραγματικότητα και να αντιπαραθέτει μόνο ουτοπίες. Το κάνουν και οι κομμουνιστές.

  Εμένα μου αρέσουν οι ουτοπίες. Αν καμιά φορά θέλουν οι φίλοι σχολιαστές να φτιάξουμε μια ουτοπία εδώ στον Φουστανελλα, εγώ θα είμαι πρόθυμος να συμμετέχω.

 38. Ο/Η Τοξότισσα λέει:

  @ Διονυσία
  αν ακολουθήσεις το λινκ που δίνω θα δεις πως δεν είναι καν ανάγκη να φτάσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο.

  Πρώτ’ απ’ όλα ο νόμος είναι ΑΚΥΡΟΣ επειδή είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ. Το ότι τον εφαρμόζουν είναι απλά επειδή η εγχώρια ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ δεν έκανε τη δουλειά της: δηλαδή να ελέγξει εάν συμβαδίζει με το σύνταγμα της χώρας.

  Αρά ναι, εάν ΕΝΑΣ μόνο πολίτης ή ΜΙΑ ομάδα πολιτών καταθέσει μύνηση εναντίων του Προέδρου του Αρείου Πάγου για μη τήρηση καθήκοντος -γιατί δικό του καθήκον ήταν να ελέγξει το νόμο ως προς τη συνταγματικότητα του-
  ο νόμος θα ακυρωθεί και μαντέψτε:

  και αναδρομικά θα ισχύει
  και όσοι έκαναν παραβάσεις και καταχρήσεις τα τελευταία 30 χρόνια -γιατί τόσο είναι το διάστημα παραγραφής αδικήματος πολίτη- θα πληρώσουν και θα τιμωρηθούν…

  Το θέμα είναι ΠΟΙΟΣ ή ΠΟΙΟΙ έχουν τη δύναμη, το θάρρος και τα κότσια να καταθέσουν αυτή την μύνηση…

  Υπάρχει κανείς πρόθυμος?
  ή άδικα φωνάζουμε πως μας ενοχλεί η ατιμωρισία?

 39. Ο/Η Τοξότισσα λέει:

  @Χαραλάμπους

  όταν μιλάμε για συμμετοχική ή άμεση δημοκρατία, προϋπόθεση είναι να λειτουργεί η Δημοκρατία, έστω όπως ισχύει κοινοβουλευτικά-δι’ αντιπροσώπων, οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι τροποποίηση ως προς τον τρόπο εφαρμογής της…

  (θεωρητικά, γιατί και πάλι τα συμφέροντα δεν θα επέτρεπαν έτσι εύκολα μια τέτοια μετάβαση…)

  Στη σημερινή κατάσταση, όπου τίποτε -κυριολεκτικά τίποτε- δεν λειτουργει δημοκρατικά, δεν μιλάμε για ανάγκη «φτιασιδώματως» και επιφανειακής βελτίωσης…

  Μιλάμε για την ανάγκη ισχυρού ταρακουνήματος, για να το νιώσουν καλά οι «από πάνω», οπότε φυσικά και η αποχή είναι ένας κατάλληλος τρόπος γι’ αυτό και ίσως και να αποτελεί και το σημείο εκκίνησης για πλήρη ανοικοδόμηση και επαναφορά της δημοκρατίας μας. (Ας μη γελιόμαστε στη βιτρίνα μόνο διαφέρει ο φασισμός από αυτό που μας πουλάνε…)

  Απέχοντας
  1ον δεν νομιμοποιώ ως πολίτης τα πεπραγμένα
  2ον δεν εγκρίνω τα προαποφασισμένα
  3ον δηλώνω την ανάγκη διαπραγμάτευσης εφ’ όλης της ύλης

  Και εντελώς λογικά ακόμη και απόλυτη αποχή να μην υπήρχε, εάν ένα 30% μόνο ψήφιζε ή λιγότερο… και αυτό κατανεμμόταν σε 4-5 κόμματα. Πάνω σε ποιά «ΛΑΪΚΗ εντολή» θα έχτιζε της παρόλες του ο κάθε «εκλεγμένος?»

  Εξάλλου όταν είναι γνωστά τα παιχνίδια με τις Λευκές έγκυρες ψήφους, που στα αποτελέσματα συμψηφίζονται -τουλάχιστον στην τηλεοπτική παρουσίαση τους- με τα ΑΚΥΡΑ

  ποιά άλλη «ψήφος» απομένει στον πολίτη πέρα από την αποχή, για να μην εγκρίνει και να μην είναι συνένοχος στο μαύρο μας το χάλι?…

 40. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Όλους: Η τοξότισσα έχει δίκιο! Σκέφτομαι πως μπορεί να είναι… αρνητική διαμαρτυρία η αποχή -όπως πάνε να μας βάλουν στο τσερβέλο- αλλά:
  1. Υπάρχει στην-Ελλάς έστω και ένα 25% μη ευνουχισμένοι πολίτες;;
  2. Ποιά διαμαρτυρία, από το φτιάξιμό της, είναι… θετική;;
  3. Ο διαμαρτυρόμενος δεν αντιστέκεται σε -ίσως κατά την άποψή του- αδικίες στο άτομό του, ή, υπερασπίζεται πολίτες που δεν είναι σε θέση, για διάφορους λόγους, να το κάνουν για τον εαυτό τους;;
  4. Οι άνομες πράξεις -από το παρελθόν- όλων των πωλητικών μας δεν έχουν αντίκτυπο σ’ όλη την παρούσα κοινωνία αλλά και αυτήν μετά από Μας;; -Εκτός κι αν είμαστε η τελευταία σελίδα του DNA των προγόνων μας… και έτσι μέλλον ΜΗΔΕΝ!!!
  (Άντεξα κι άκουσα χθες βράδυ την συνέντευξη του Αρχηγούλη στον κ. Χατζηνικολάου… Άρτζι-μπούρτζι και λουλάς και ΘΑΣΟΚΟ-αγιότητα με έντιμη χρήση σφουγγαριού μνήμης και φτου κι απ’ την αρχή το μαγνητόφωνο και σκεφτόμουν πως έχει και γιο ο άγιος, απ’ τον πρώτο του γάμο, να μας φορέσει… Είναι φορές που -λόγω και του περιορισμένου «λεξιλογίου» του Αρχηγούλη- έμπαινα στη θέση της μαμάς του και αισθανόμουν, στο σωψυχό μου, πόσο θα λυπάται η πολύ γριά κυρία που ήταν Αμερικάνα. Και λευκή…)
  5. Όταν οι διαμαρτυρόμενοι μαζευτούν, φτιάξουν την κρίσιμη μάζα, μπας και το άδικο τό ‘χει ο συρόμενος σε απολογία και σε δίκη;;
  6. Τρελοί είμαστε όλοι μας να διαμαρτυρόμαστε και να σκούζουμε;;
  7. Γιατί ξεσηκωθήκαμε για την σύληψη της συζύγου και της θυγατέρας του Καραβέλα;;
  8. Αν δεν τις έχουν υπογράψει αυτές ΠΟΙΟΣ έχει υπογράψει τις «δωρεές» στις κοπέλλες;; -(και μη μου πείτε πως στο σπίτι, των μικρών αγγέλων, δεν ξέραν από ΠΟΥ ερχόταν ο διάχυτος πλούτος…)
  9. Ή για την σχεδιαζόμενη απόθεση ευθυνών σε κείνον ΠΟΥ ΕΧΕΙ υπογράψει την μεταβίβαση περουσιακών στοιχείων στα παιδιά του Χριστοφοράκου;; (
  (Γαμώ το που στα δικά μου παιδιά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν υπέγραψε μεταβίβαση εκατ. ευρώ και ακινήτων έστω και στην Αγριοραχίτσα…)
  10. Μπας κι όλοι μας τα κλεμένα τα σιγουρεύουμε στ’ όνομα των νεοσσών μας ετοιμάζοντας έτσι μια έντιμη νέα γεννιά;; Ακόμα λίγο και τα κανάλια θα μιλούσαν για γενικό ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ!! Ήταν, όμως, ΠΟΛΥ ΕΜΦΑΝΕΣ σε ΠΟΙΑ χορδή ΕΝΟΧΗΣ ΜΑΣ απευθυνόταν Ο ΦΟΒΟΣ των σεπτών καναλαρχών -εγώ και ο κ., π.χ., Μπόμπολας έχουμε εισόδημα καμιά 200 στη εκατ. ευρώ το χρόνο και μπορεί και πάρα πάνω!!!
  (Αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος τα μικρά. Και η μαμά τους δωσ’ του τις προτροπές της «να μην έρθεις στην Ελλάδα σύζυγε». Εικοσιδυό χρόνων το «παιδάκι» που μπαγλάρωσαν. Το συνέλαβαν καθ’ οδόν προς νηπιαγωγείο. Το έγκλημα που ‘κάναν τ’ άργανα της τάξης είναι που μπαγιάτεψε το κολατσιό, που τού ‘χε βάλει η μαμά του -στο κουτί με τον γουϊνι δε που απ’ έξω- για βραδυνό του… Άσε που δικαιώθηκε και το Κ.Κ.Ε. για το δικό του…)
  11. Μας χρειάζετε μια βροντερή σφαλιάρα ΌΛΩΝ ΜΑΣ γιατί αφήνουμε τα κανάλια, και τους κράχτες, να διαλέξουν για μας;;
  12. Είναι κλογές αυτές;;
  13. Μπας κι είναι πτωχό ξεσκαρτάρισμα και κρατάμε τ’ άχρηστα για το επόμενο;;;
  Γιατί, κάθε τέσσερα χρόνια κι ανάλογα με τις βουτηχτικές ανάγκες του κυβερνήτη, μας πάνε κάλπες για να διαλέξουμε κλέφτες που θα μας κυβερνήσουν… Το εισόδημα απ’ τα κλεψιμέϊκα δεν υποχρεούνται να το δηλώνουν στον φόρο;; Χμμμ, ψίλος στ’ άχυρα του Ελληνικού ευνομούμενου κράτους!!!!
  Ααα, και το ξέχασα: Τί θα γίνει με κείνη την ξεχασιάρα Υπουργό Εξωτερικών;; Μοιάζει να προσλαμβάνει συνεργάτες για νά ‘χει ν’ απολύει!! Όχι πως φταίει αυτή… Η ΖΗΜΕΝΣ και η Ουρουγουάη…

 41. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @Νίκο Χαραλάμπους: ΑΠΟΧΗ από τις εκλογές αυτής της… δημοκρατίας προτείνω. Έλεος πια! Είδατε εσείς καμμιά συμμετοχή των δήθεν πολιτών; Η συμμετοχική δημοκρατία υφίσταται ΜΟΝΟΝ ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ. Πού είδατε την αντίφαση;
  Μιλάτε για τους εκατοντάδες χιλιάδες οι οποίοι έχουν πιθανόν συμφέρον κ.λπ. Πόσο βέβαιος είσαστε, κ. Χαραλάμπους, ότι οι ψηφοφόροι-κάτοικοι αυτού του τόπου γνωρίζουν όχι το μακροπρόθεσμο, όχι το μεσοπρόθεσμο, αλλά έστω και το άμεσο συμφέρον τους; Μήπως τα πράγματα το αντίθετο ακριβώς αποδεικνύουν;
  Ακούστε, κ. Χαραλάμπους. Εσείς πιθανόν έχετε λόγους να «χαϊδεύετε» αυτιά. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο και σας διαβεβαιώ -αν θέλετε το πιστεύετε- πως δεν θα ήθελα να έχω κανένα λόγο.
  Θα έπρεπε να έχετε αντιληφθή, αν κάτι τέτοιο εννοείτε με την απόφανσή σας, ότι μόνον κομμουνιστής δεν μπορεί να είμαι.
  Διαφέρουν ριζικώς οι αντιλήψεις μας περί τα πολιτικά πράγματα. Και αναρωτιέμαι μήπως είναι χάσιμο χρόνου και για τους δύο η προσπάθεια να πείσουμε ο ένας τον άλλον για τις θέσεις μας.
  Όσον αφορά στο τι είναι ουτοπία και ποια χροιά έδωσα στην έννοια, θα με συγχωρήσετε, αλλά δεν το αντιληφθήκατε.
  Περί δε του ότι σας αρέσουν οι ουτοπίες και προφανές είναι και αυταπόδεικτο.

 42. Ο/Η ahso λέει:

  Τοξότισσα, λέτε :

  «Και εντελώς λογικά ακόμη και απόλυτη αποχή να μην υπήρχε, εάν ένα 30% μόνο ψήφιζε ή λιγότερο… και αυτό κατανεμμόταν σε 4-5 κόμματα. Πάνω σε ποιά “ΛΑΪΚΗ εντολή” θα έχτιζε της παρόλες του ο κάθε “εκλεγμένος?”»

  Πρώτον : δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει καθολική αποχή! Δε συμφωνείτε;

  Δεύτερον : Γιατί τώρα πάνω σε ποια λαϊκή εντολή χτίζει τις παρόλες της (και κάνει ό,τι της καπνίσει) π.χ. η Κυβέρνηση; Με το 29.38 % των εγγεγραμμένων στους καταλόγους; (Αυτό το νούμερο θα υπολογίσετε, αν λάβετε υπ΄όψιν σας την αποχή, τα λευκά και τα άκυρα)

  Τρίτον : υπάρχει κάποιος νόμος (έστω και άγραφος) που λέει ότι από κάποιο ποσοστό συμμετοχής και κάτω θεωρείται ότι ο λαός δεν εγκρίνει τα πεπραγμένα; Θα κάνουνε την πάπια και θα συνεχιστεί «το μαύρο μας το χάλι», όπως λέτε αλλού.

 43. Ο/Η Τοξότισσα λέει:

  29, πόσο??????????????????

  γνώριζα πως είναι αρκετά κάτω από το 50% (κάπου 40%) αλλά 29?

  Πολύ μου αρέσει που το τονίζουν συχνά πυκνά:
  «πήραμε λαϊκή εντολή»…

  από του Βερόπουλου΄την ψωνίσατε?…

  Με την τρέλα που τους δέρνει και μόνο το σόι τους να τους ψηφίσει πάλι για «λαϊκή εντολή» θα ακούνε τα αυτάκια μας και δεν θα πιστεύουμε ούτε τα ματάκια μας για την πλήρη διαστροφή της «δημοκρατίας»…

  Κι ύστερα λένε φταίει ο «απέχων»…

  Αφού το αυτάκι τους δεν θα ιδρώσει… ούτε και με το 1% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους…
  που θα απαρτίζεται από τις αφεντομουτσουνάρες τους…

  Η κατάσταση είναι περισσότερο από τραγική.

  Και πέρα από τον τραγέλαφο, πως θα απαλλαχτούμε από αυτό το χάλι? Πως θα ξεκολλήσουμε τις βδέλλες από το σώμα της χώρας?

  Σίγουρα όχι απλά σφαλιαρίζοντας το δικομματισμό…

  Θέλει δυνατό σεισμό και φωτιά στα μπατζάκια τους να τρέχουν να μη φτάνουν…

  Θα μου πείτε, το ελεύθερο πνεύμα του Έλληνα είχε αποπειραθεί κι άλλη φορά να αντισταθεί μη προσερχόμενο στις κάλπες για να διαλέξει τον κλέφτη που θα τον κυβερνήσει και του φτιάξανε ένα πολύ ωραίο εμφύλιο για να παρακαλάει μετά να τον κυβερνήσει όποιος γάιδαρος λάχει, αρκεί να σταματήσει το αιματοκύλισμα…

  Θέλει σύνεση και σωφροσύνη. Θέλει ειρηνική αντίσταση πάση θυσία…

  Πόσοι αντέχουν?…

 44. Ο/Η ahso λέει:

  Θέλει δυνατό σεισμό και φωτιά στα μπατζάκια τους να τρέχουν να μη φτάνουν…

  Συμφωνώ απόλυτα, Τοξότισσα. Αλλά μια … αποχούλα (γιατί σίγουρα δεν μιλάμε για καθολική – ούτε κάν για μεγάλη- αποχή) ούτε καν ένα βράδυ αϋπνίας δεν θα τους προκαλέσει.

  Άλλος τρόπος αντίδρασης χρειάζεται.

  Γιάαα ν΄ακούω «μάγκικες» προτάσεις! Για ν΄ακούω!

  Και … μέχρι ν΄ακούσω… εγώ ψηφίζω.
  Ψηφίζω κάποιο μικρό και (όπως φαίνεται μέχρι τώρα) αδιάφθορο κόμμα.

  Και βασικά τις «μάγκικες προτάσεις» τις περιμένω απ΄αυτούς που προπαγανδίζουν τη συνειδητή αποχή (μια και υποτίθεται ότι αυτοί έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και νομίζουν ότι οι άλλοι κοιμούνται).

 45. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ Βρε καλέ μου ahso, δεν έχεις αντιληφθή το νόημα της αποχής. Να σου εξηγήσω άλλη μία φορά λοιπόν ότι δεν έχει παρά ένα νόημα: Να στείλη ένα μήνυμα με την ταυτόχρονη έγκριση πεπραγμένων και διαπραχθησομένων από όσο το δυνατόν λιγώτερους.
  Γιατί έχεις κολλήσει στην «καθολική αποχή»; Ποιος ισχυρίστηκε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να συμβή; Η προτροπή αποβλέπει στην όσο το δυνατόν ευρύτερη αποχή – αυτό και τίποτε άλλο.
  Τώρα εσύ θέλεις να ακούσης «μάγκικες» προτάσεις. Από ποιους; Τους μάγκες τους πάτησε το τραίνο, δεν το ανθίστηκες ακόμη; Και πώς θα αντιλαμβανόσουν το νόημα; Εδώ δεν έχεις αντιληφθή ακόμη το νόημα της προτροπής «καθολική αποχή». Το οποίο είναι τόσο απλό.
  Αλλά εσύ θέλεις καλά και ντε κάπου να ανήκης. Νομίζω πως η ανάγκη του να ανήκης κάπου είναι τέταρτη στην οικεία κλίμακα. Αλλά και εκεί το «ανήκω» εμπεριέχει και το «συμμετέχω». Εσύ ανήκοντας εκεί που γουστάρεις να ανήκης, πού και πώς συμμετέχεις;
  Απλώς εγκρίνεις τις όποιες αποφάσεις σου ακόμη και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΧΗΣ ΕΓΚΡΙΝΕΙ.
  Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβης;
  Και επειδή πολύ γουστάρω τις προκλήσεις -ιδιαιτέρως τις… προκλητικές, και εσύ είσαι προκλητικός-, απαντώ στην τελευταία πρόκληση:
  Ναι, προσωπικώς νομίζω ότι κοιμάσαι. Αλλά το χειρότερο είναι πως -νομίζω ότι- δεν έχεις βγάλει τα τσαρούχια.

 46. Ο/Η Ιερόδουλος λέει:

  @ahso: Αγόρι μου, πρώτη φορά ψηφίζεις; Για αυτό κάνεις τόσες χαρούλες; Άντε με το καλό και από πεζοδρόμιο! Η πρώτη φορά αξίζει, μετά δε λέει… Άκου κι εμένα…

 47. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  demonikos: Πόσο βέβαιος είσαστε, κ. Χαραλάμπους, ότι οι ψηφοφόροι-κάτοικοι αυτού του τόπου γνωρίζουν όχι το μακροπρόθεσμο, όχι το μεσοπρόθεσμο, αλλά έστω και το άμεσο συμφέρον τους; Μήπως τα πράγματα το αντίθετο ακριβώς αποδεικνύουν;

  κ. demonikos, η θέση ότι ΄ένας λαός δεν γνωρίζει το συμφέρον του΄ είναι η φιλοσοφική βάση για κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς και προστατευτική κίνηση που καταλήγει τελικά να αφαιρεί ελευθερίες. Κατά κάποιο τρόπο είναι αυτή που χαϊδεύει αυτιά, γιατί αυτή λέει στους πολίτες να μην αναλάβουν καμιά ευθυνη γιατί κάποιοι άλλοι θα το αναλάβουν γι΄αυτούς.

  Η θέση σας όμως θα είναι συνεπής αν εσείς ο ίδιος ομολογήσετε ότι ούτε εσείς γνωρίζετε το συμφέρον σας, μια και εσείς είστε κάτοικος της χώρας αυτής

  demonikos Και αναρωτιέμαι μήπως είναι χάσιμο χρόνου και για τους δύο η προσπάθεια να πείσουμε ο ένας τον άλλον για τις θέσεις μας.

  Ένας διάλογος δεν γίνεται απαραίτητα για να πείσει ο ένας τον άλλον. Γίνεται για να διαβάσουν τρίτοι σχολιαστές διαφορετικές θέσεις, και να βελτιωθούν πολλές φορές οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις.
  Αρκεί να υπάρχουν σαφής θέσεις και ιδανικά να υπάρχουν πρακτικές τοποθετήσεις, και να μην εξαντλούμαστε στην διαμαρτυρία και στην ουτοπία. Και να έχουμε κάτι να πούμε, διότι δυστυχώς διαπιστώνω μια ένδεια ουσίας στα τελευταία σας σχόλια Αν μάλιστα αποφεύγαμε και προσωπικούς χαρακτηρισμούς ακόμα καλύτερα.

  demonikos Περί δε του ότι σας αρέσουν οι ουτοπίες και προφανές είναι και αυταπόδεικτο.

  Μα τις λατρεύω τις ουτοπίες! Είναι το φυτώριο ιδεών που θα συζητηθούν σε δεκαετίες από σήμερα.
  Απλώς δεν εξαντλώ τον πολιτικό μου λόγο, και δεν βασίζω όλη μου την πολιτική πρόταση σε ουτοπίες. Παρουσιάζουμε παραδείγματα, εξετάζουμε τι έχει γίνει, τι έχει πετύχει και προσπαθούμε να αποφύγουμε τι έχει αποτύχει, και πάντα ψάχνουμε τα γιατί και τα πως.

  Η θέση της ισχυρής ΄συνειδητής΄ αποχής, δεν δουλεύει, δεν έχει δουλέψει πουθενά στον κόσμο εξ΄όσον γνωρίζω.
  Η θέση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας ακούγεται από κάποιες φωνές, και σας διαβεβαιώ ότι οι φιλελεύθεροι όχι μόνο δεν είναι αντίθετοι με την ιδέα, αλλά και την υποστηρίζουν

 48. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Τοξότισσα: Η αποχή ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΤΑΙ από ΑΔΕΙΑΝΑ ΕΔΡΑΝΑ! ΠΩΣ όμως μπορούμε να πιέσουμε για μια τέτοια ΜΟΝΙΜΗ αλλαγή στον εκλογικό νόμο;; Μόνον ΕΤΣΙ οι βολευτές θα γίνουν Βουλευτές γιατί θα είναι υπόλογοι σε ΕΜΑΣ κι όχι στον Άκτωρα του Μπόμπολα -έτσι στην τύχη ανέφερα τ’ όνομα του ενός από τους πέντε…

 49. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  κ. Περικλεους συμφωνούμε! Έρχεστε στα λόγια μου.
  Σας θυμίζω τι ανέφερα στα πρώτα σχόλια αυτού του θεματος

  Χαραλαμπους: Αγαπητέ Κυνοβουλευτικε, και τελικά πως δούλεψε η στρατηγική της αποχής όλα αυτά τα χρονιά; Βελτιώθηκε το σύστημα μήπως;
  Η αποχή δεν μέτρα στα μάτια του πολιτικού συστήματος γιατί δεν πονάει.
  θέλετε να έχει πραγματικό νόημα η στάση της αποχής; Τότε ας μετρά η αποχή σαν πραγματική ψήφος. Εαν χρειάζεται το 100% των ψήφων για να εκλέξει 22 ευρωβουλευτές, τότε αν ψηφίσει το 60% θα εκλεγούν μόνο 14 ευρωβουλευτές, τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά έδρανα θα μείνουν κενά.
  Τότε θα αναγκαστούν οι πολιτικοί να δουλέψουν σκληρά για να κάνουν και να εμπνεύσουν τον κόσμο να δουλέψει, γιατί αλλιώς δεν θα εκλεγούν αλλά και οι πολίτες θα καταλάβαιναν την σημασία της ψήφου διότι με λιγότερους ευρωβουλευτές θα έχεις λιγότερες ψήφους να προστατευτούν τα δικά τους συμφέροντα και να προωθηθούν τα δικά τους θέματα.

 50. Ο/Η Ιερόδουλος λέει:

  Καλέ πού είναι αυτό το παιδάκι ο ahso; Φτιάχνει το καλαθάκι του για την αυριανή εκδρομούλα στο εκλογικό κέντρο;

 51. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Ιερόδουλος: Του το ‘φτιάχνει η μαμά του!
  Κεφτεδάκια, ντοματούλες, ψωμάκι, λίγη φετούλα και 6 ευρά για αναψυκτικό και νερά. Μπορεί νά ‘χει πολύ κόσμο στην ουρά…

 52. Ο/Η ahso λέει:

  Κοίτα να δεις καημό που τόχουνε κάποιοι ν΄ασχολούνται με μένα ! :-D

 53. Ο/Η Ιερόδουλος λέει:

  Διονυσία Περικλέους: Διονυσίααα, Διονυσίααα το παιδί! Ε, μονάκριβο σε έχουμε, να μην ασχολιόμαστε και μαζί σου;
  Και ξέχασε η Διονυσία να σου γράψει και το τραγουδάκι που θα λες γυρίζοντας από το εκλογικό κέντρο:
  «Τα περάσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα/
  τα περάσαμε όμορφα και τούτη τη φορά!»

  Μην το ρίξεις σε καμμιά Πέγκυ Ζήνα ή σε κανένα Τερζή… Είναι ιερός και αθώος ο σκοπός της εκδρομούλας!

 54. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Άρθρο του Πασχου Μανδραβελη στην Καθημερινή, για την ΄συνειδητή΄ αποχή

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_121_06/06/2009_317507

 55. Ο/Η ΣΩΤΟΣ ΦΙΛΗΝΤΑΣ λέει:

  @Νίκος Χαραλάμπους: O κ. Μανδραβέλης, αλλά κι εσείς που συμφωνείτε μαζί του, μοιάζετε να λησμονείτε ότι όλοι αυτοί που κατάντησαν τη χώρα στο σημερινό της χάλι προήλθαν από εκλογές κι όχι από αποχή.

  Τι φταίει λοιπόν;
  Ο κυρίαρχος λαός με την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δεν ξέρει τόσα χρόνια τι κάνει;
  Ή μήπως δεν βρήκε καλύτερους για τους θώκους των πολιτικών παρά τα λαμόγια και τις παραφυάδες τους, επειδή δεν υπάρχουν καλύτεροι στην Ελλάδα;

  Με άλλα λόγια, η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν τι του εξασφάλισε; Την σημερινή του κατάντια;

  Μήπως πρέπει να δούμε και την πλευρά που υποστηρίζει πως στα τέσσερα χρόνια, ή τέλος πάντων στα όσα μεσολοβούν , ανάμεσα στις εκλογές κάθε φορά, ο πολίτης υφίσταται από τους πολιτικούς και τους -κατά Καραμανλή- νταβατζήδες του, όλα όσα χρειάζεται να υποστεί ώστε να προσέρχεται στις προσεχείς εκλογές και να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα με το κεφάλι του σαλάτα από τις πολλών και ποικίλων ειδών πλύσεις;

  Μήπως δηλαδή οι πολιτικοί ΚΟΠΤΕΣΘΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ και συγχρόνως ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΌΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΈΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ;

  Για δείτε πχ. ποια πρόσωπα προωθούνται στο συνδικαλισμό, κατ’ εξοχήν χώρο διεκδικήσεων και αν μπορεί να μπει πλέον μη έχων καταθέσει διαπιστευτήρια.

  Για διαμαρτυρηθείτε (μέσω blog, με μια επερώητηση βουλευτή, με ένα γράμμα σε εφημερίδα και όπως ορίζει τέλος πάντων το Σύνταγμα) για κάτι από όσα τραβάμε καθημερινά, να δείτε αν θα σας δώσει κανείς σημασία.

  Για δοκιμάστε να μπείτε σε μια δημόσια θέση με διαγωνισμό επενδύοντας τα προσόντα σας και ψάξτε μετά ποιοι πέρασαν.

  Για δείτε πόσες οικογένειες βολεύουν κληρονομικώ δικαίω τους κλώνους τους στα βουλευτικά έδρανα και μετά βάλτε το δικό σας παιδί να διεκδικήσει μια έδρα. Επειδή, ξέρετε, εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν, υπάρχει κι εκείνο του εκλέγεσθαι.

  Οπότε πείτε στο κ. Μανδραβέλη χαιρετίσματα, ότι ωραίο και ηρωικό μεν το επιχείρημα ότι ο απέχων από τις εκλογές «δεν δικαιούται δια να ομιλεί» την επομένη των εκλογών για τα κακώς κείμενα και αρχαίο επίσης όσο και η αποχή, δεν μας λέει όμως και πού έχουν γραμμένο εκείνον που θα διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν έχει πριν ασκήσει κανονικότατα το εκλογικό του δικαίωμα!

  Ούτε που έχουν γραμμένο και τον ίδιο, που γράφει και ξαναγράφει για τα στραβά.
  Αλλά, θα μου πείτε, εκείνος επάγγελμα ασκεί στου κ. Αλαφούζου το μαγαζί.
  Ο οποίος κ. Αλαφούζος δημοσιεύει δίπλα από το κείμενο του κ. Μανδραβέλη και εκείνο του κ. Γιανναρά, που αναδημοσιεύεται σήμερα σε αυτό το site. Κι από όπου πιάσουμε ψάρια…

  Αλήθεια, το διαβάσατε κ. Χαραλάμπους το κείμενο του κ. Γιανναρά;

  Συνεπώς αυτό που θέλετε είναι ΜΟΝΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ απλώς και μόνο να μπορείτε να λέτε οι πολιτικοί πως είστε ΑΙΡΕΤΟΙ;

  Ή με λόγια Σαββόπουλου: «Μπλα, μπλα, μπλα Δημοκρατία, μπλα, μπλα, μπλα με εκλέξανε»;

 56. Ο/Η Ελένη Γιατρά λέει:

  @Νίκο Χαραλάμπους: Νομίζω ότι άθελά σας -γιατί αναγνωρίζω σε σας προσωπικά, αλλά και στο κόμμα σας καλές προθέσεις- κάνετε ένα λάθος. Συγχέετε την αποχή λόγω χαλαρής πολιτικής συνείδησης με εκείνη που γίνεται λόγω πολιτικής θέσης.
  Τα επιχειρήματα που προβάλλονται κατά της αποχής είναι εκείνα που θέλουν να πείσουν τους απολίτικους. Αυτά κάποτε τα έλεγαν κι εκείνοι που σήμερα απέχουν συνειδητά.
  Άλλο λοιπόν είναι να απέχει κανείς επειδή δεν τον ενδιαφέρουν τα κοινά και άλλο από αυξημένη πολιτική συνείδηση, επειδή δεν θέλει να σέρνεται σε εκλογές μόνο επειδή «έχουμε εκλογές», αλλά επιχειρεί να αξιοποιήσει την αποχή ως έσχατο όπλο για να ταρακουνήσει την πολιτική ζωή, επειδή αυτό μόνο το όπλο του έχουν αφήσει από όσα του παρέχουν η Δημοκρατία και το Σύνταγμα.

 57. Ο/Η ΣΩΤΟΣ ΦΙΛΗΝΤΑΣ λέει:

  @ Νίκο Χαραλάμπους & ahso: Mετά την τεράστια αποχή λοιπόν, κατά τα λεγόμενά σας οι μισοί Έλληνες δεν δικαιούνται να μιλούν από εδώ και πέρα, επειδή δεν πήγαν να ψηφίσουν.
  Ή μήπως δεν δικαιούνται να μιλούν οι άλλοι μισοί, που ψήφισαν;
  Ή μήπως στη Δημοκρατία μιλούν οι πάντες όποια στάση κι αν κρατήσουν στις εκλογές;

  Κι επιπλέον πρέπει να ξυπνήσουν κάποιοι ακόμη, εκτός από εκείνους που απήχαν;

 58. Ο/Η ahso λέει:

  Πρώτον, κ. Φιλήντα, δεν ισχυρίστηκα ούτε υπονόησα κάτι τέτοιο. Παρακαλώ μη βγάζετε κι εσείς αυθαίρετα συμπεράσματα (το σπορ είναι πολύ κοινό και «κοινό» εδώ μέσα).

  Δεύτερον, το πόσο ξύπνιοι είναι αυτοί που απείχαν (τουλάχιστον αυτοί από τους απέχοντες που θεωρούν εαυτούς ξύπνιους) μένει να δειχτεί.

 59. Ο/Η ΣΩΤΟΣ ΦΙΛΗΝΤΑΣ λέει:

  @ahso: Α, ούτε και τώρα συνειδητοποιήσατε το νόημα της αποχής αυτών των εκλογών;

 60. Ο/Η ahso λέει:

  Το «νόημα» το έχω συνειδητοποιήσει. Το όφελος δεν έχω δει (και δεν περιμένω να το δω, όπως ούτε εσείς θα το δείτε).

 61. Ο/Η ΣΩΤΟΣ ΦΙΛΗΝΤΑΣ λέει:

  @ahso: Καλά, εντάξει!

 62. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  @ΣΩΤΟ ΦΙΛΗΝΤΑ: Καλά κρασιά θα του έλεγα, μήπως και το δικό σου «Καλά, εντάξει!» εκλάβη ως συμφωνία.
  Ακόμη δεν έχει αντιληφθή το νόημα της συνειδητής αποχής. Όπως πολύ σωστά το θέτει η κ. Ε. Γιατρά, συγχέει «την αποχή λόγω χαλαρής πολιτικής συνείδησης με εκείνη που γίνεται λόγω πολιτικής θέσης».
  Απλώς δεν μπορεί να φανταστή τον εαυτό του να… μην καθορίζη τις εξελίξεις! Με την ψήφο του.
  Οπότε… καλά κρασιά και τσίπουρα.

 63. Ο/Η ahso λέει:

  Αν φέρεστε έτσι, Δαιμονικέ, νομίζετε ότι θα έχω (εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος) καμία διάθεση να συζητήσω μαζί σας σχετικά με το βιβλίο που προτείνατε;

 64. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @ndemonicos: Είδατε ΤΙ κάνατε;; Και μετά παραπονιέστε για τις πωλήσεις των βιβλίων στην Ελλάδα που έχουν πάρει την κατιούσα. (Κι ακ’ να σι πω! μη κι πάει του μυαλό σ’ σ’ην Ουκρανέζα Κατιούσα κι ξέρου τι μουνόδρομο μυαλό έχ’ς…)

 65. Ο/Η ahso λέει:

  Βρήκε ευκαιρία και το φρόκαλο να πει τη μαλακία του!

 66. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Όλους: Έγω έχω, προ πολλού, περάσει την ηλικία της μαλακίας. Ποιός παιδάκι έχει μπιμπίκια εδώ μέσα και τα ζουλά κι αυτά δωσ’ του και μολύνονται;;; Ντα, ντα στα χεράκια…

 67. Ο/Η Κυνοβουλευτικός λέει:

  Το μαλάκα κι αν τον πλύνεις
  το σαπούνι σου χαλάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *