Νεοσυντηρητισμός και υποκρισίες

Η μόδα πολλές φορές αντανακλά τις αξίες της εποχής που κυριαρχεί.
Στις μέρες μας είναι έκδηλος ο νεοσυντηρητισμός και η υποκρισία σε κάποιες συνήθειες, όπως το να φοράνε τα αρσενικά ως κολυμβητική ενδυμασία βερμούδα μέχρι τα γόνατα (ή και τον αστράγαλο αν ήταν δυνατό) και από μέσα επώνυμο εσώρουχο, επιμελώς επιδεικνυόμενο στο ύψος των λαγονίων οστών. Φαντάζομαι την άνεση του κολυμβητή με τέτοια αμφίεση!
Η γιαγιά μου έλεγε ότι στην εποχή της οι γυναίκες δεν κολυμπούσαν και αν έκαναν τέτοιο αμάρτημα, το έκαναν φορώντας τα φορέματά τους. Παρατηρείται πως οι μόδες επιστρέφουν. Λέτε να βλέπουμε σε λίγο τα αρσενικά να πέφτουν στη θάλασσα με το κουστούμι και τη γραβάτα ;
Και το υποστηρίζω αυτό, γιατί οι γυναίκες δεν έχουν να φορέσουν κάτι πιο προκλητικό πια, ενώ οι άντρες όλο και κρύβονται ή φροντίζουν με επιμέλεια να αποκαθηλώσουν τα σύμβολα του φύλου τους και της ταυτότητάς του.
΄Ετσι, είναι κανόνας πια το ξύρισμα για λόγους υγιεινής και καθαριότητας σε απόκρυφα και μη σημεία του σώματος, γιατί ό άντρας δεν πρέπει να είναι «βαρβάτος», αλλά αποψιλωμένος από ό,τι παλιότερα τον προσδιόριζε εξωτερικά.
Και φτάνουμε στην περίφημη συνήθεια των νεοελλήνων να πηγαίνουν σε πάλαι ποτέ παραλίες γυμνιστών, να κάθονται σε απόσταση αναπνοής από κάποιον γυμνιστή, δήθεν άνετοι, πλην ντυμένοι με το μαγιό τους, θεωρώντας μάλιστα ότι δεν «τρέχει τίποτα», χωρίς, όμως, να θεωρούν το ίδιο και στην αντίστροφη εκδοχή…
ΝΕΟΚΛΗΣ  -(Φωτογραφια: πόστερ Λόουελ Χερέρο)

3 Σχόλια

 1. Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣ λέει:

  Όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Όμως επειδή η λεγομενη μόδα είναι προσαρμογή, βάσει της ψυχολογίας του όχλου, στις …”εμπνεύσεις” συγκεκριμένης και προσοδοφόρας βιομηχανίας, νομίζω ότι είναι εύστοχη η παρατήρηση του Γάλλου Chateaubriand (medium και όχι saignant)-αν δεν με απατά η μνήμη μου- ο οποίος είπε τα εξής: Les fous
  inventent la mode et les sages la suivent, όπερ ερμηνεύεται, “οι τρελλοί εφευρίσκουν την μόδα και οι λογικοί την ακολουθούν”. Βγάλτε συμπέρασμα ποιος είναι πιο τρελλός…

 2. Ο/Η Νικόλαος Μαρτερέγκος λέει:

  Αξιότιμε κύριε,
  η νέα αυτή τάση της εποχής μας να ενδύονται οι νέοι μας επί το ευπρεπέστερον ούτε νεοσυντηρητισμός είναι ούτε φαιδρόν όπως τονίζει ο έτερος σχολιαστής.
  Αφού η κοινωνία μας πέρασε από τις περιόδους των επαναστάσεων στη μόδα και στην ηθική οι οποίες μάλλον απέτυχαν, τώρα διάγει την περίοδο συνειδητοποίησης των λαθών της και μεταστρέφεται προς ήθη ανθρώπινα, ηθικώς ακέραια και ευγενή. Έτσι και το ένδυμα ακόμη και αυτό που χρησιμοποιείται για την κολύμβηση επικρατεί να είναι κόσμιο και ευπρεπές.
  Προσωπικά είμαι ενάντια στις πλαζ γυμνιστών αφού υποδηλώνουν ζωώδεις καταστάσεις, πρωτόγονες και απολίτιστες. Όμως περισσότερο είμαι κατά όλων εκείνων που περιφέρονται σε τέτοιες πλάζ, όντας ντυμένοι όπως τονίσατε, προκειμένου να ικανοποιήσουν την περιτή και άνευ ουσίας περιέργειά τους.
  Ούτως η άλλως αυτό το νοσηρό παιχνίδι που συμβαίνει σε τέτοιες πλάζ ούτε ερεθιστικό είναι αλλά ούτε και ερωτικό. Αφού αν δεις εκ των προτέρων τον άλλον γυμνό χάνει το νόημά της και το διεγερτικό της στοιχείο η ερωτική συνεύρεση. Το νόημα της ερωτικής πράξης είναι να ανακαλύπτεις συνεχώς πράγματα στον άλλον. Γι΄αυτό και οι πλάζ των γυμνιστών πιστεύω ακράδαντα ότι λειτουργούν ενάντια στον αληθινό και ευγενή ερωτισμό, ενώ συνάμα δημιουργούν θέαμα για “ματάκηδες” ήτοι όντα μόνο σεξουαλικά σκεπτόμενα χωρίς ίχνος τρυφερών αισθημάτων αληθινής ερωτικής αγάπης.

 3. Ο/Η Νεοκλής λέει:

  Καλέ μου κύριε,
  Χαίρομαι που τιμάτε τους «αγαπώντας την ευπρέπειαν». ΄Ηθελα να σας θυμίσω ότι η διαδεδομένη εις τον «πολιτισμένον» κόσμον μας «συνήθεια» του «ματάκια», προήλθε μετά την εξάπλωση της χριστιανικής αντίληψης ότι το σώμα είναι κατώτερο και αμαρτωλό και ότι κάθε μέλος του σώματος που έχει σχέση με την ερωτική πράξη είναι για «το πύρ το εξώτερον» και πρέπει να το κρύβουμε και να κρυβόμαστε.
  Δεν μου κάνει εντύπωση στα λεγόμενά σας ότι συγχέετε το γυμνισμό με την προκλητικότητα και την επιθυμία για διέγερση. Ενώ μιλάτε για ευπρέπεια και διαφοροποιείστε από τους κανίβαλους γυμνιστές, εν τούτοις ολίγον διαφέρετε της γραίας ομιλούσης δι’ άσχετόν τι , σπευδούσης δε μεθ’ ενός «μετά συγχωρήσεως» να μας υπενθυμίσει πόσο μπαμπόγρια είναι και ότι στο ακάθαρτο μυαλό της μόνο ένα μέγεθος και ένα σχήμα κυριαρχεί…..Της αρχιεροσύνης σας πολλά τα έτη….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *