Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Από το προσωπικό του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής ανακοίνωση:
«Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (έτος ίδρυσης 1974) απασχολεί από το 1991 μόνιμο προσωπικό
μέσω του οποίου διεξάγει πολυσήμαντο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και επιστημονικό έργο. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο νεωτέρου πολιτισμού στη Θεσσαλία και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας. Σε αναγνώριση της πολιτιστικής του προσφοράς έχει μεταστεγαστεί σε νέο κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο κατασκευάστηκε από τη Δ/νση Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. και χρηματοδοτήθηκε από τα Π.Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το Μουσείο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δεν έχει πόρους άλλους από τις συνδρομές των μελών του και επαφίεται για την κάλυψη των εξόδων μισθοδοσίας του προσωπικού του και τις λειτουργικές του δαπάνες αποκλειστικά και μόνον στην ετήσια τακτική του επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Για το έτος 2008 το Μουσείο έλαβε 15.600 € μόνον, όταν η μισθοδοσία και η ασφάλιση του προσωπικού ανέρχεται στις 170.000,00 € το χρόνο !
Ήδη σήμερα στο επταμελές προσωπικό του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας (επιστημονικό, διοικητικό, τεχνικό) οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί ενός έτους ( από τον Φεβρουάριο 2008) !
Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων έχει φέρει σε δεινή θέση τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι αιτούνται:
• Την άμεση καταβολή στο προσωπικό των οφειλόμενων μισθών ενός έτους!
• Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του μουσείου, της εμπρόθεσμης μισθοδοσίας των εργαζομένων και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας τους θεσμικά.

Σε αντίθετη περίπτωση ένας ακόμη φάρος πολιτισμού θα σβήσει οριστικά και οι θέσεις εργασίας θα χαθούν.
Γνωστοποιούμε στο κοινό την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που πλήττει άμεσα έναν σημαντικό πολιτιστικό φορέα και καλούμε τους αρμοδίους φορείς να αναλάβουν δράση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για να επιλυθούν οριστικά όχι μόνο τα τρέχοντα, αλλά και τα θεσμικά προβλήματα του Μουσείου ώστε να συνεχίσει το πολιτιστικό του έργο.
Το προσωπικό του
Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας
Επικοινωνία
Τηλεφωνο: 2410 – 239446
e-mail: limlmus@otenet.gr

φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos

(Φωτογραφία: Σαλόνι κατοικίας του 1900, από έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας)

50 Σχόλια

 1. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Εμένα θα είχαν στο μυαλό τους όταν γράφανε αυτήν την ανακοίνωση.

  Δηλαδή προσέλαβαν προσωπικό το οποίο δεν μπορούν να το πληρώσουν και ζητάνε από το Κράτος να αναλάβει τα έξοδα των λανθασμένων επιλογών τους. Και μετά έχουμε πρόβλημα με τον τρόπο που δρουν οι τράπεζες;

  Να προσπαθήσουμε αν μπορούμε εμείς οι πολίτες και ιδιαίτερα οι Λαρισαίοι να στηρίξουν το Μουσείο. Ας προσπαθήσει και το Λαογραφικό Μουσείο να δει αν μπορεί να περικόψει κάποιες από τις δαπάνες του. Αλλά ας αφήσουμε τους ταλαίπωρους τοπικούς και εθνικούς φορείς να ασχοληθούν με κάποιες βασικές προτεραιότητες (πχ καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, προσχολική αγωγή) και ας είμαστε έστω και υποτυπωδώς υπεύθυνοι με το δημόσιο χρήμα.

 2. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  …..Για το έτος 2008 το Μουσείο έλαβε 15.600 € μόνον, όταν η μισθοδοσία και η ασφάλιση του προσωπικού ανέρχεται στις 170.000,00 € το χρόνο!….

  @ Όλους: Καμιά φορά, άμα έχω καιρό, θα σας πω για το ΠΩΣ γλίτωσε, το χωριό της καφέ, από ένα τέτοιο πολιτιστικό μουσείο και τι αλιβερίσι γίνεται μεταξύ των διψούντων δια-πολιτισμόν πολιτισμένων και του υπουργείου του κάθε Ζαχόπουλου. Εκείνο που, με το πολύ λίγο μυαλό μου, σκέπτομαι είναι πως: Αν τα έξοδα για μισθούς και κτλ. ανέρχονται σε 170.000ευρώ τον χρόνο ΟΛΑ μαζί τα «έξοδα του μουσείου», ρεμούλας περιλαμβανομένης, θα πρέπει να ξεπερνούν… Άϊντε μάγκες και δεν είμαστε και ντιπ βλάκες. Να πάν’ να παράγουν στον κάμπο τους οι κ. Χαζόπουλοι και να μην χτυπάν κάρτες στο δημόσιο κορβανά γιατί… συγνώμη μάγκες και δεν υπάρχουν. Και κείνοι που τό ‘καναν το μουσείο και κείνοι που το φούσκωσαν με… πολιτισμό τα ίδια σκ**α ήταν. Και οι αργόμισθοι το ίδιο. «Να φάμε δεν είχαμε ραπανάκια για την όρεξη φυρεύαμε».
  Τώρα βρίστε όσο αντέχετε. Σκοτούρα μου.

 3. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  γυρεύαμε όχι φυρεύαμε.

 4. Ο/Η X. Τορτορέλης, Μουσειολόγος λέει:

  Λυπάμε πάρα πολύ για τις απόψεις που γράφονται για την κατάντια του Λαογραφικού Μουσείου της Λάρισας παραπάνω, κατάντια που αφορά και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα.

  Το Μουσείο, όποιο Μουσείο, είναι εκπαιδευτικός οργανισμός, διδάσκει ιστορία με πολύ πιο ψυχαγωγικό και ευχάριστο τρόπο απ’ ότι γίνεται στο σχολείο. Στο μουσείο δεν ακούμε μόνο βαρετές θεωρίες και ιστορίες με ονόματα και ημερομηνίες που δίχως να καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να παπαγαλήσουμε. Βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας την αναπαράσταση της ιστορίας και τις μαρτυρίες της. Και βέβαια, «μια εικόνα, χίλιες λέξεις».

  Είναι επιλογή του κράτους πλέον να ιδρύονται Μουσεία ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιοτικού ή Δημόσιου Δικαίου. Οι συλλογές όμως ανήκουν στο κράτος. Τί δηλαδή, το Λαογραφικό της Λάρισας μπορεί να πουλήσει στις συλλογές του? Ε, τότε ας το κάνει, ας πουλήσει μερικά εκθέματα για να επιβιώσει, να δούμε τότε αν αρέσει αυτό στους Λαρισαίους ή στους υπόλοιπους Ελληνάρες.

  Το κράτος επιλέγει την μορφή των Νομικών Προσώπων για τα μουσεία για να έχει σε καθεστός εκβιασμού τις διοικήσεις τους και τους εργαζόμενούς τους και για να συντηρεί την ανάγκη ύπαρξης των «από δω και ‘κει» κονδυλίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Και έτσι τα κονδύλια εγκρίνονται, από αυτά δεν αποδεσμεύονται ούτε τα μισά χρήματα και τα υπόλοιπα…… Όπως έχει γίνει και για το συγκεκριμένο μουσείο και για άλλα πολλά. Τα 170.000 ευρώ έχουν μπει στον προυπολογισμό του ΥΠ.ΠΟ.

  Έτσι είναι και η νέα μορφή του ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗσ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ που όλοι χαιρόμαστε ότι ολοκληρώθηκε και θα λειτουργήσει σε πρωτότυπη νομική μορρφή(!!!) δηλαδή νομικό πρόσωπο, και όλοι χαιρόμαστε που εξυγχρονιζόμαστε (για να μην πω για την αρχιτεκτονική του της κακάσχημη που από την πλήση εγκεφάλου που μας έχουν κάνει μας έχουν πείσει ότι είναι η σύγχρονη Ακρόπολη!!!).

  Για να λειτουργήσει ένα μουσείο απαιτήται προσωπικό. Διαφορετικά το μουσείο καταντάει ένας περιττός χώρος συλλογής πτωμάτων και τίποτα άλλο. Το προσωπικό και η δραστηριότητά του δίνουν ζωή και σημασία αφού ερμηνεύουν στους επισκέπτες την σημασία των εκθεμάτων.

  Τα επτά άτομα προσωπικού για το συγκεκριμένο μουσείο είναι πολύ λίγα, μα πολύ λίγα, και είναι πολύ άδικο να αναρωτιέστε γιατί τα προσέλαβαν, όταν βγάζουν δουλειά πολύ περισσότερη απ’ ότι τους αντιστοιχεί.

  Σας φαίνονται πολλά τα 170.000 ευρώ? Κάντε ένα απλό υπολογισμό βασικού μισθού για 7 άτομα και το ΙΚΑ τους και θα δείτε τί «ρεμούλες» απομένουν να φάνε στο μουσείο.

  Με τέτοιες απόψεις από τους Ελληνάρες (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) και τέτοια συμπεριφορά προς τα μουσεία μας και την ιστορία μας, μην περιμένετε να μας πάρει κανένας στα σοβαρά όταν φωνασκούμε ζητώντας ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. Kαλά, έτσι και αλλιώς στο Βρετανικό γελάνε μαζί μας (και με αφορμή την συγκεκριμένη ιστορία του Λαογραφικού Λάρισσας δικαίως ίσως), αλλά μιλάω για τους υπόλοιπους υποστηρικτές μας στην Ευρώπη και την Ουνέσκο.

  Μπορεί κάποιος που να μην γνωρίζει πώς λειτουργεί ένα μουσείο, να νομίζει ότι «καλά μωρέ, κάθονται εκεί δύο τρεις όλη μέρα, βαριούνται, υποδέχονται και έναν επισκέπτη την ημέρα και καλή ξάπλα». Δεν είναι όμως όλα τόσο απλά. Τα μουσεία συμμετέχουν σε ερευνητικό έργο, παράγουν ερευνητικό έργο. Το συγκεκριμένο «μουσειάκι» της Λάρισας που υποτιμάτε κύριοι με τα σχόλιά σας, είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και συμμετέχει στο έργο του. Θα σας άρεσε το Διεθνές Συμβούλιο και αυτοί από τους οποίους περιμένετε υποστήριξη για τα Μάρμαρα, να λάβουν μια ανακοίνωση για ένα μουσείο που έκλεισε στην Ελλάδα? Και ποιός εγγυάται ότι τέτοια κατάλληξη δεν θα έχει και το ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ με το πολύ πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα νομικό καθεστώς του?

  Άπό την άλλη, θα γκρινιάζουμε που πάλι δεν θα έχουμε τουρισμό φέτος… Να ρθει να κάνει τί ο τουρίστας στην Ελλάδα? Να περιμένει να μπει στις παραλίες μας τις περιφραγμένες, να αναζητήσει την ιστορία μας και την παράδοσή μας στα κλεισμένα μουσεία ή να πληρώσει την ελληνική σαλάτα σε κόστος χαβιάρι?

  Κρίμα, κρίμα, σας παρακαλώ αναθεωρείστε τις απόψεις σας για το παραπάνω θέμα γιατί το Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας και τα άλλα που κινδυνεύουν να κλείσουν επίσης, είναι πολύ πιο σημαντικά από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα χρυσοπληρώσουν ξανά οι δήμοι και η πολιτεία, πολύ πιο σημαντικά από την νίκη του ΣΑΚΗ στη Γιουροβίζιον.

  Απαιτήται συντονισμός των πολιτών, όλων των πολιτών, ώστε οι χρηματοδοτήσεις του πολιτισμού να πάνε επιτέλους στον πολιτισμό.

  Ευχαριστώ
  Χ. Τορτορέλης
  Μουσειολόγος

 5. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Τορτορέλης λέτε:Σας φαίνονται πολλά τα 170.000 ευρώ? Κάντε ένα απλό υπολογισμό βασικού μισθού για 7 άτομα και το ΙΚΑ τους και θα δείτε τί “ρεμούλες” απομένουν να φάνε στο μουσείο.

  Σας λέω: Οι ρεμούλες είναι από κει και πάνω! Παραδίδουν κάθε χρόνο ισολογισμούς τα μουσεία; Έχουν ορκωτούς λογιστές;; Ξέρουμε τί κάναν ΟΛΟΙ οι Ζαχόπουλοι ως τώρα. Και ξέρουμε γιατί κομματικές λοβητούρες χρησιμοποιούν, και τώρα και πριν, την μηχανή «πολιτισμός». Και δεν μου λέτε ελληνικές αρχαιότητες έχει μόνον το Βρετανικό Μουσείο;; Θα τις πάρουμε όλες, και από παντού, πίσω;; Οι Ιταλοί τί λένε για τις δικές τους που κι αυτές πλουτίζουν εκτός Ιταλίας μουσεία;; Οι Αιγύπτιοι;; Για να μην κάνω κατάλογο… ΜΕΛΙΝΟ-ΘΑΣΟΚΟπροπαγάνδα ήτανε τα Ελγίνεια και μακάρι να κάνω λάθος.

 6. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Κ. Τορτορέλη

  Κακώς είναι επιλογή του Κράτους να ιδρύει Μουσεία. Κυρίως γιατί δεν γνωρίζει πως να τα διαχειριστεί καλύτερα.

  Τα Μουσεία πέρα από τον παιδευτικό χαρακτήρα τους είναι και επιχειρήσεις.
  Υπάρχουν πολλές ιδιωτικές συλλογές και ιδιωτικά μουσεία και τα εκθέματα είναι ανοιχτά στον κόσμο, συντηρούνται με ποιότητα και εκτίθενται χωρίς να κοστίζουν.

  Και τα ιδιωτικά σχολεία είναι εκπαιδευτικοί οργανισμοί αλλά δεν περιμένουμε να τα επιδοτεί το κράτος.

  Δεν είναι το μόνο μουσείο που ζητά κάμποσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Πάνω από 400 μουσεία μαραζώνουν και παραπαίουν στα χέρια του κράτους και επιπλέον κοστίζουν.

  Δεν θέλω να αναρτήσω πάλι συνδέσμους από ξένα μουσεία για να δουν οι αναγνώστες με πόσο επαγγελματισμό και επιχειρηματικότητα οργανώνονται τα μουσεία εκεί.

  Κ. Τορτορέλη, σκεφτείτε εσείς και οι συνάδελφοί σας τρόπους για να σταθεί στα πόδια του το Μουσείο, χωρίς το δημόσιο χρήμα που έρχεται και δεν έρχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και εμείς σαν πολίτες θα χαρούμε και να το επισκεφτούμε και να το στηρίξουμε.

 7. Ο/Η Χ. Τορτορέλης, Μουσειολόγος λέει:

  Διαφωνώ κυρία μου απόλυτα με αυτά που λέτε. Είναι εύκολο να αφορίζουμε τους πάντες.

  Επειδή λοιπόν εγώ εργάζομαι σε Μουσείο, Νομικό Πρόσωπο, σας βεβαιώνω ότι έχουμε λογιστήριο που δουλεύει άριστα, ορκωτό λογιστή, συντάσσονται προυπολογισμοί και ισολογισμοί με φόβο Θεού, γιατί με την κατάσταση που επικρατεί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα την πληρώσουμε πρώτοι και ότι ψάχνουν ευκαιρίες κάπoιοι για να κοπούν κονδύλια. Και τα γνωρίζω πολύ καλά γιατί εγώ φροντίζω να δημοσιεύονται κανονικά στον τύπο όπως ορίζει το καταστατικό και να στέλνονται σε Δήμο, Νομαρχία και Υπουργεία από τα οποία εξαρτόμαστε και επιχορηγούμαστε.

  Η κατάσταση στο ΥΠ.ΠΟ ήταν άθλια ανέκαθεν αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε καταντήσει να παρακαλάμε μέρα με την μέρα για να πληρωθούμε τον επόμενο μήνα, ενώ τα κονδύλια από τα Υπουργεία έχουν εγκριθεί αλλά δεν αποδεσμεύονται ποτέ.

  Ο Πολιτισμός μιας χώρας δεν μπορεί να έχει καμία μα καμία κομματική ή κομματικοιδεολογική απόχρωση, αλλά προσωπικά θλίβομαι για την κατάσταση επί ημερών μιας κυβέρνησης που ξεκίνησε με Υπουργό Πολιτισμού τον ίδιο τον Πρωθυπουργό!

  Όσο για τα Μάρμαρα… Εντάξει λοιπόν, έχω υπομονή, θα σας εξηγήσω την διαφορά από άλλες αρχαιότητες, όπως το έκανα πολλές φορές σε φίλους μου στο εξωτερικό.

  Ναι, υπάρχουν αρχαιότητες ελληνικές σε πολλά μουσεία αρχαιολογικά σε όλο τον κόσμο. Εγώ εργάστηκα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης με μια υπέροχη αίθουσα με κλασικές ελληνικές αρχαιότητες και μάλιστα σχεδίασα για την συλλογή εκπαιδευτικά προγράμματα όπου για ένα καλοκαίρι μαθαίναμε στα ισπανάκια αρχαία ελληνικά, και ήταν υπέροχη αίσθηση, περιφάνια και εμπειρία.

  Ελληνικές αρχαιότητες υπάρχουν όχι μόνο στο Βρετανικό αλλά παντού σχεδόν. Άλλωστε ποιός σκέφτεται Λουβρό δίχως Νίκη της Σαμοθράκης και Αφροδίτη της Μήλου, και, και , και…

  Όμως τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μια μοναδική περίπτωση γιατί δεν είναι απλά αρχαιότητες. Είναι μέρη, κομμάτια από ένα μνημείο. Δεν είναι ένα άγαλμα από δω και ένα απο ‘κει. Είναι κίονες, μετώπες από το ίδιο το μνημείο το οποίο κατακρεουργήθηκε. Γι αυτό και απαιτήται η επιστροφή τους ώστε το μνημείο να επανασυντεθεί.

  Παρόμοιες μεταφορές έγιναν σε ολόκληρους Αιγυπτιακούς ναούς, όμως με έγκριση των Αιγυπτιακών αρχών ευχαριστώντας κυβερνήσεις άλλων χωρών για ανασκαφές που έκαναν στην Αίγυπτο.

  Το φαινόμενο του Παρθενώνα είναι μοναδικό στον κόσμο και απαράδεχτο.

  Τώρα για την πολιτική προπαγάνδα σχετικά με τα μάρμαρα, σίγουρα έχει υπάρξει από πολλές κυβερνήσεις και γιατί πηγαίνετε τόσο πίσω σε Παπανδρέου και Μερκούρη?

  Εγώ το μόνο που θα έλεγα για την Μερκούρη είναι ότι η στάση της για το θέμα διδάσκεται ως τομή στα μεταπτυχιακά μουσειολογίας στην Ευρώπη, και το θράσος της να ζητήσει όπως ζήτησε τα μάρμαρα πίσω ήταν και είναι ανεπανάληπτο, θράσσος που δικαιολογήται μόνο σε μία Μελίνα Μερκούρη.

  Τώρα, για κόμπλεξ εποχής, εποχικά και εποχιακά δεν θα σχολιάσω.

  Μόνο σας παρακαλώ, για θέματα τόσο ευαίσθητα όπως ο πολιτισμός της χώρας του πολιτισμού, λίγο ευαισθησία διότι τελικά καταλήγουμε όλοι μας να μοιάζουμε σαν Γενικοί του Υπουργείου με ευαισθησία τζόντας σε DVD.

 8. Ο/Η Βαλάντω Τσούχλου λέει:

  Η αρχαιολόγος Δρ Ντόροθι Κινγκ (Το τελευταίο της βιβλίο έχει τίτλο “Τα Ελγίνεια Μάρμαρα”), διηγείται ότι κάποτε η Μερκούρη εμφανίστηκε στο Βρετανικό Μουσείο με ένα τηλεοπτικό συνεργείο. Φτάνοντας στην αίθουσα με τα ελληνικά γλυπτά, η Μερκούρη άρχισε διακηρύσσει την αγάπη και το πάθος της για τον Παρθενώνα. Η δραματικότητα της στιγμής κάπως μετριάστηκε, όταν ο υπεύθυνος του μουσείου τής ψιθύρισε: “Είναι πανέμορφα γλυπτά κι αυτά, κ. Μερκούρη, αλλά τα Ελγίνεια είναι στη διπλανή αίθουσα”.
  Guardian, 8/1/2006, CBC και Reuters, 26/1/2006
  4ΤΡΟΧΟΙ, Μάρτιος 2006.

 9. Ο/Η Χ. Τορτορέλης, Μουσειολόγος λέει:

  Κύριε Χαραλάμπους

  Βεβαίως ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη αλλά «Κακώς είναι επιλογή του Κράτους να ιδρύει Μουσεία»?!!! Θα ήταν καλύτερα λοιπόν να μην έχουμε μουσεία και να βγει όλος ο πλούτος της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης στα Βρετανικά μουσεία? Κακώς είναι επιλογή του κράτους να νομίζει ότι πρέπει να διαχειριστεί τα μουσεία ενώ πρέπει να τα εφασφαλίσει με έμπειρο προσωπικό. Τώρα αν για να μπεις στο ΥΠ.ΠΟ πρέπει να είσαι κάτι παραπάνω από ιδιαιτέρα του Γενικού, όπως μας διδάσκει και η σύγχρονη ελληνική ιστορία, πώς να τα διαχειριστεί?…

  Όχι, προς Θεού, τα μουσεία δεν είναι πέρα από εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (!!!). Ναι, συμφωνώ, έχουν καταντήσει επιχειρήσεις, και δεν αναρωτιέστε γιατί αυτό?

  Ο χαρακατηρισμός «μη κερδοσκοπικός οργανισμός» και κυρίως ο τίτλος «Μουσείο» χρησιμοποιείται από παντού αυθαίρετα. Το τί ξέπλημα βρώμικου χρήματος γίνεται στο όνομα του πολιτισμού δεν περιγράφεται. Μα δεν βλέπετε που κάθε επιχείρησ πλέον έχει παραδίπλα το δικό της μουσείο? Ξαφνικά όλοι έγιναν λάτριες του «συλλέγειν» και «εκθέτειν»?

  Γι αυτή την κατάσταση φταίει βεβαίως το κράτος. Μπορώ εγώ να ανοίξω μια χασαποταβέρνα και να έχω άδεια για «πιάνο μπαρ ρέστοράν»? Θα μου πείτε στην Ελλάδα μπορώ. Έτσι γίνεται και με τα μουσεία. Ο όρος δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυθαίρετα. Θα πρέπει να υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός που να ελέγχει συνεχώς αν ένας οργανισμός πληρεί τις προυποθέσεις να ονομάζεται και να χαρακτηρίζεται ΜΟΥΣΕΙΟ. Και εφόσον, στην μοναδική ίσως χώρα της Ευρώπης, στην χώρα που γέννησε την έννοια και την λέξη ΜΟΥΣΕΙΟΝ σδεν υπάρχει ούτε ελγκτικός οργανισμός ούτε νομοθετημένες προυποθέσεις για την χρήση του όρου, ναι, έχουν καταλήξει μερικά μουσεία «Αλλου φαν παρκ»…

  Για εμένα σας παρακαλώ μην μπείτε στον κόπο να βάλετε αναρτήσεις ξένων μουσείων. Δόξας ο Θεός είχα την τύχη να εργαστώ και να συνεργαστώ μαζί τους. Για άλλους αναγνώστες της στήλης παρακαλώ κάντε το. Δεν είναι κακό να μαθαίνουμε. Όμως θα ήθελα αναρτήσεις γι αυτή την πρότασή σας «Υπάρχουν πολλές ιδιωτικές συλλογές και ιδιωτικά μουσεία και τα εκθέματα είναι ανοιχτά στον κόσμο, συντηρούνται με ποιότητα και εκτίθενται χωρίς να κοστίζουν». Ποιά είναι αυτά? Εννοείτε στο εξωτερικό? Γιατί ναι, στο Λονδίνο, το καλοκαίρι, όλα τα μουσεία έχουν δωρεάν είσοδο. Τα μεγάλα ιδιοτικά μουσεία στην Αθήνα και αλλού στην Ελλάδα, και όχι τα νομικά πρόσωπα, πέρνουν τις μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από το κράτος, δεν έχουν καμία ποιότητα παρά μόνο φιγούρα και έχουν και εισητήρια μερικά πέντε, έξη ακόμα και εννιά ευρώ…!!!

  Μου λέτε «Κ. Τορτορέλη, σκεφτείτε εσείς και οι συνάδελφοί σας τρόπους για να σταθεί στα πόδια του το Μουσείο, χωρίς το δημόσιο χρήμα που έρχεται και δεν έρχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού». Ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξη… Άλλωστε, έχετε δίκιο, δεν σας παρουσίασα τί ακριβώς κάνω στην δουλειά μου και ήταν παράληψή μου… Για το αν κάνω ή δεν κάνω τον μάνατζερ του όποιου μουσείου για να το σώσω και για να πληρωθώ και εγώ στο τέλος του μήνα, δεν θα σας πω. Θα σας πω όμως ότι είμαι μουσειολόγος, σπούδασα μουσειολογία και όχι οικονομικά, και επιτέλους σε αυτή την χώρα ας ασχοληθούμε με αυτά που ξέρουμε και όχι με όλα τα υπόλοιπα.

  Κυρία Τσούχλου

  Δεν το γνωρίζω το βιβλίο που αναφέρετε. Μόνο και μόνο από τον τίτλο του «Ελγίνεια μάρμαρα» δεν θα το έπερνα ακόμα και αν μου το πρόσφεραν δωρεάν. Διότι δεν υπάρχουν Ελγίνεια μάρμαρα, υπάρχουν κομμάτια του Παρθενώνα που κατακρεούργησε ο βάρβαρος και αρχαιοκάπηλος Έλγιν.

  Τώρα για ανέκδοτα στα μουσεία, εμένα ρωτήστε τόσα χρόνια. Ε, να μη έχει και το δικό της ανέκδοτο η τάδε κυρία? Άντε βρε, στην υγειά του εβεριμπάντι…

 10. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Τορτορέλης: Ας αφήσουμε στην μπάντα τις πολιτιστικές ευαισθησίες γιατί γι’ αυτές σας απάντησε η κ. Τσούχλου!
  Είμαστε μια χώρα που:
  Έχει σχολεία σε containers, σε αποθήκες, σε υπόγεια -με τις ανάλογες υπηρεσίες!
  Έχει νοσοκομεία άθλια -με τις ανάλογες υπηρεσίες!
  Έχει δρόμους απαράδεκτους!
  Έχει την κρατική ΔΕΗ να σκοτώνει για χρόνια με τον αμύαντο πληθυσμούς ολόκληρους!
  Έχει μισθούς άθλιους!
  Έχει συντάξεις αθλιότερες!
  Έχει περιβάλλον (υπόγεια νερά, ποτάμια, δάση, θάλλασες) καταλερωμένα!
  Έχει σπαρμένη την χώρα με ανοιχτούς και ανεξέλεγκτους τάφους σκουπιδιών!
  Έχει προστασία του πολίτη μηδενική ή σχεδόν!
  Έχει ανοίξει τεράστιες τρύπες στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας…
  Ξέρετε κάτι;; Βαριέμαι να συνεχίσω στον κατάλογο. Αλλά μ’ αυτά που λέτε μοιάζετε ή να μας κάνετε την αλήστου μνήμης Μαρία Αντουανέττα ή να ζήτε στην… Σουηδία! Ξέρετε;; Ούτε εκεί έχει κάθε δήμαρχος -λέγε με τοπική κλεφτουριά ρεμούλα και βόλεμα ψήφων- δικαίωμα να βάζει πέντε παλιά κρεββάτια, ας είναι και της Ασπασίας του Περικλή πού ‘χε υποστεί χρήση εξοντωτική, και κομμοδίνα, κατσαρόλες και τα κτλ. και να χρεώνει σε μια χώρα, που τη βγάζει δεν την βγάζει οικονομικά, 7 μισθούς αργοσχολίασης. Η μεγάλη μάσσα έπεσε όταν… σχεδίαζαν το… μουσείο.
  Οι δάσκαλοι και οι καθηγητάδες ας καθίσουν να ΔΙΔΑΞΟΥΝ ιστορία στις τάξεις τους κι όχι να βγάζουν τα παιδιά περίπατους, στα τέτοια μουσεία, κι όποτε έχει λιακάδα!!!
  Τα τέτοια «μουσεία» κλείσιμο ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ και με τέτοια προοπτικη ξεκίνησαν!!! Κάτι παρόμοιο με τις βρεφοδόχους για τα εγκατελειμένα μωράκια…

 11. Ο/Η Χ. Τορτορέλης, Μουσειολόγος λέει:

  Δεν καταλαβαίνω την επιθετικότητά σας κυρία μου. Το ότι ζητάω το αυτονόητο, να υπάρχουν νόμοι και κανόνες, είναι δείγμα ότι είμαι η Αντουανέτα και ζω στην Ελβετία?!!!

  Έχετε δίκιο για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην «χώρα του πολιτισμού». Και επειδή τόσα χρόνια φάγαμε από τον τουρισμό τον οποίο είχαμε για το κλίμα μας, την θάλασσα και την ιστορία μας, θα έπρεπε για να μαζευτούν λίγα χρήματα και να διορθώσουμε ότι προλαβαίνουμε, κατ’ άρχήν να επενδύσουμε στο Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

  Κάνετε λάθος σε πολλά σημεία. Η ιστορία δεν διδάσκεται στα θρανία από τα βιβλία. Με θεωρίες και παπαγαλίες δεν διδάσκεται η ιστορία. Ξεχνιέται και φτάνουμε εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα με την αμάθεια των νέων.

  Όσο για τους αργόσχολους στα μουσεία και τους περιπάτους, προφανώς δεν είχατε την τύχη να βρεθείτε σε μουσείο που να λειτουργεί σωστά, δεν είχατε την ευκαιρία να περάσετε έστω παραδίπλα από μια ομάδα μαθητών που να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και πραγματικά λυπάμαι πολύ και δεν σας αδικό. Εάν θελήσετε, παρακαλώ ζητήστε από τον κύριο Βίτσο, που όπως μου έχετε δώσει να καταλάβω έχετε επικοινωνία, να σας δώσει το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο ή δώστε μου ένα άλλο τρόπο επικοινωνίας μαζί σας ώστε να σας καλέσω στο μουσείο που εργάζομαι μια μέρα με εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Όσο και αν τώρα προσπαθήσω να σας πείσω να αλάξετε γνώμη με θεωρίες και λόγια δεν θα τα καταφέρω. Αν το δείτε με τα μάτια σας είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξετε γνώμη. Πατακαλώ σας περιμένω.

  Εντάξει, δικαιολογώ και τη αγανάκτησή σας που προφανώς θα προέρχεται απο την ταλαιπωρία σας στις υπηρεσίες που προαναφέρετε, και λυπάμαι πραγματικά. Όλοι τα υπομένουμε, όποια δουλειά και αν κάνουμε. Και βέβαια, όποια δουλειά και αν κάνουμε δεν είναι ντροπή. Αργόσχολος δεν χαρακτηρίζεται κάποιος από την φύση της εργασίας του αλλά από τον τρόπο που την ασκεί.

  Και τέλος, πραγματικά υπάχρει το κρεβάτι της Ασπασίας και του Περικλη?!!! Μα που ζω, στην Ελβετία?!!!

 12. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Τορτορέλης: Δεν είναι επιθετικότητα. Απλώς πατώ στη γη και κείνο το «να φάμε δεν είχαμε ραπανάκια για την όρεξη γυρεύαμε» τό ‘χω κάνει μπούσουλά μου… Βλέπετε έπρεπε ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΕΙΝ -ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΑΛΙΣΤΑ- ΕΓΩ Η ΙΔΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!! Κι ευτυχώς δεν έχω καμιά εξάρτηση από δημόσιες υπηρεσίες, και ΠΑΝΤΩΣ τύπου, και ΠΟΤΕ δεν μ’ εργοδότησαν!
  Οι άμεσες ανάγκες της χώρας μας είναι ΑΛΛΕΣ κύριε Τορτορέλη. Όταν αυτές ικανοποιηθούν θά ‘ρθει κι η σειρά του… κρεββατιού της Ασπασίας -λέτε να τό ‘χει κανάς κλεφτοδήμαρχος στα υπόγειά του;;; Και, οπωσδήποτε, μην το παίρνετε προσωπικά. Σας ζητώ συγνώμη αν καταλάβατε κάτι τέτοιο.

 13. Ο/Η Χ. Τορτορέλης, Μουσειολόγος λέει:

  Παρακαλώ, τι λέτε? Δεν έχω ανάγκη από συγνώμη.
  Μόνο επιμένω, να σας ξεναγήσω έστω στους χώρους της εργασίας μου για να αναθεωρήσετε.

 14. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Τορτορέλης: Δεν αμφιβάλλω για τους χώρους εργασίας σας! Αμφιβάλλω ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ αυτοί οι χώροι και όλα αυτά τα μουσειάκια της τρύπιας πολιτιστικής πεντάρας και της αρπαγής του δημοσίου χρήματος! Θα ήμουν μια πολύ σπαγγοραμένη υπουργός οικονομικών!

 15. Ο/Η Χ. Τορτορέλης, Μουσειολόγος λέει:

  Καταλαβαίνω το φλεγματικό και μπλακ βρετανικό χιούμορ αλλά ελπίζω να μην το εννοείτε το κλείσιμο των μουσείων της χώρας μας. Εσείς δεν είσασταν σε κάποια άλλη ανάρτηση που αναφέρατε ότι κάπουτε οι «εκείνοι αμερικανοί» είπαν να μας χτυπήσουν στον πολιτισμό μας για να μας «υποτάξουν», ή κάνω λάθος? Ας μην το κάνουμε μόνοι μας τουλάχιστον…

 16. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Τορτορέλης: Η διαφορά, μεταξύ μας, είναι στο τί εννοούμε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!! Και, δυστυχώς, «μουσεία» όπως αυτό της Λάρισσας, για το οποίο και μαλλιοτραβίομαστε, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ! Όχι «κι μπαλωματού τον άντρα της με τους πραματευτάδες» γιατί έτσι κάνουμε σκ**α πατημένα και… το κρεββάτι της Ασπασίας! Επιτρέπετε αυτό;;; Άμα δεν επιτρέπετε…;; Τότε τα παρόμοια θέλουν ΛΟΥΚΕΤΟ!

 17. Ο/Η Αρταξέρξης λέει:

  @ Τορτορέλη και Περικλέους: Μιλάτε και οι δύο για πνευματικά θέματα, ελληνισμό, αρχαιότητα και μουσειολογίες τη στιγμή που όποιος διαβάσει τα κείμενά σας του βγαίνουν τα μάτια από τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.
  Και ο κ. Τορτορέλης ως θαυμαστής της Μελίνας δικαιολογείται να είναι αγράμματος. Η κ. Περικλέους όμως;
  Και μη πείτε πως η ουσία δεν βρίσκεται στη γλώσσα και στην ορθογραφία, ότι σας ξέφυγαν κλπ. γιατί τότε θα σας χαρακτηρίσω και τους δύο Πασόκους.
  Ακόμα κι αν σας ξέφυγαν τα λάθη -τόσα πολλά «ξέφυγαν»;- η μικρή σημασία που δίνετε στο πώς γράφετε δείχνει πόσο περιφρονείτε τη γλώσσα και πόσο τη βάζετε κάτω από τις σοφές απόψεις σας, οι οποίες προέχει να διατυπωθούν έστω και όπως-όπως.
  Αν έτυχε να πέσουμε σε διάλογο δύο δυσλεκτικών πάω πάσο και ζητώ συγνώμη. Αλλά βάλτε κανέναν άνθρωπο να βλέπει να κείμενά σας πριν μας τα εκτοξεύσετε!

 18. Ο/Η Βαλάντω Τσούχλου λέει:

  @κ. Χ. Τορτορέλη, από το ΑΜΑΖΟΝ:

  The Elgin Marbles [Illustrated] (Hardcover)
  by Dorothy King (Author)

  Product details
  Hardcover: 352 pages
  Publisher: Hutchinson; illustrated edition edition (19 Jan 2006)
  Language English
  ISBN-10: 0091800137
  ISBN-13: 978-0091800130
  Product Dimensions: 23.6 x 15.2 x 3.6 cm

 19. Ο/Η Χ. Τορτορέλης, Μουσειολόγος λέει:

  Λοιπόν, για άλλη μια φορά αρχίζει να ξεφεύγει η συζήτηση εδώ, και λυπάμαι που συμβαίνει συνεχώς αυτό στο ηλεκτρονικό περιοδικό του «πολιτικού πολιτισμού ή της πολιτιστικής πολιτικής»…

  Θα το σημειώσω και αυτό στις ανεκδοτολογικές μου σημειώσεις μπας και βγάλω και ‘γω κανένα βιβλίο με ανέκδοτα σαν αυτό μιας Βρετανίδας που αναφέρεται παραπάνω. Ότι δηλαδή χαρακτηρίζομαι ΠΑΣΟΚΟΣ εξαιτίας της αννωρθωγραφείας μου!!! Ζιτό ταππηννά σιγνόμει για τοιν έληψυ ναιοδιμωκρατηκύς ωρθωγραφύας κε αφτοματωπηυμένης ιλαικτρωνηκύς γραφύς.

  Τελειώνοντας άδοξα για άλλη μια φορά την αναίδεια της έκφρασης άποψης σε αυτό το περιοδικό του πολιτισμού, σημειώνω ότι σύμφωνα με την προσωπική μου γνώμη, πολιτισμός δεν είναι μόνο η ένδοξη αρχαιότητα αλλά και τα κειμήλια και δείγματα από την παραδοσιακή αγρότισσα και την ζωή στον κάμπο. Ναι, είναι πολιτισμός και με το παραπάνω. Τώρα αν ο πολιτισμός θεωρείτε ότι αποτελεί μόνο το κειμήλιο της αριστοκρατικής ελίτ της κάθε εποχής, χαρακτηρίστεμε και Πασόκο, και κομμουνιστή, και οικολόγο και φασίστα και ότι άλλο θέλετε. Και πάλι ταπεινά συγνώμη που σπούδασα μουσειολόγια. Δεν θα το ξανακάνω.

  Άντε παιδιά, γειά σας. Τα λέμε σε άλλη ανάρτηση που θα στεναχωρηθώ που θα λοιδορήσετε, κατά την γνώμη μου, άδικα.

 20. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Αρταξέρξης: Δίκιο έχετε ξέρω πως τα γραπτά μου βρίθουν λαθών και θα σας ευχαριστήσω περισσότερο αν μου τα υποδείξετε. Βαριέμαι και να κοιτώ σε λεξικό. Αλλά πέστε μου ξέρετε τί ακριβώς είναι η δυσλεξία;; Είναι η ανορθογραφία;; Μμμμ, σα να και δεν τό ‘χω ξανακούσει αυτό… Μήπως και πήρατε ειδικότητα -περί του θέματος- με δυο-τρία αεροπορικά ταξίδια στο Λονδίνο;; Ήξερα κυρία, φιλόλογο, που την πήρε. Δεν έκανε ορθογραφικά λάθη. Αλλά από γραπτά νοήματα;;; Έβγαινες δεν έβγαινες από μέσα. Ασυναρτησίες και των γονέων…

 21. Ο/Η Αρταξέρξης λέει:

  @ Χ. Τορτορέλη, Μουσειολόγο:
  Γιατί εκνευρίζεσθε; Είναι πολύ που ζητάμε να μην μας προσβάλλετε με τα γραπτά σας, επειδή μας τα στέλνετε προχειρογραμμένα, χωρίς να τους ρίξετε μια δεύτερη ματιά;
  Για κάποιους δεν έχει σημασία η ορθογραφία, κάποιοι άλλοι όμως θεωρούν τη γλώσσα ως θεμέλιο του πολιτισμού. Γιατί πρέπει ή να μη διαβάζουμε τα κείμενά σας ή αν τα διαβάζουμε, να υφιστάμεθα δοκιμασία;
  Γράφετε: «Επιτέλους σε αυτή την χώρα ας ασχοληθούμε με αυτά που ξέρουμε και όχι με όλα τα υπόλοιπα».
  Νομίζετε, δηλαδή, ότι ο Μουσειολόγος δεν στηρίζει την πολιτιστική ταυτότητα μιας χώρας; Αν την στηρίζει δεν θα πρέπει να ξέρει να γράφειτη γλώσσα της; Και αν πρέπει να ασχοληθεί με αυτά που ξέρει, καθώς λέτε, και δεν ξέρει ορθογραφία, μήπως θα πρέπει να αλλάξει επάγγελμα και να κάνει κάτι ξένο προς τα κείμενα;
  Όσο για το Πασόκος, για να θαυμάζετε τη Μελίνα δεν είναι λογικό να είστε; Γιατί η μακαρίτισα δεν ήταν υπερκομματική.

 22. Ο/Η Αρταξέρξης λέει:

  @ Διονυσία Περικλέους: Ας τα αφήσετε αυτά! Σας παρακολουθώ καιρό και ξέρω ότι ορθογραφία ξέρετε και παραξέρετε.
  Απλώς ξεπετάτε τα κείμενα, επειδή βαριέστε να τα ξαναδείτε.
  Και τι είναι ορθογραφία ξέρετε και τι είναι δυσλεξία επίσης.
  Κι όχι δεν είμαι φιλόλογος, απλώς έχω τελειώσει το Δημοτικό!

 23. Ο/Η Χ. Τορτορέλης, Μουσειολόγος λέει:

  Κανένας εκνευρισμός αγαπητέ μου. Νόμιζα ότι θα πιάνατε και εσείς το «μουσειολογικό» και απαρχαιωμένο μου χιούμορ. Εντάξει, θα αλλάξω επάγγελμα. Θα αρχίσω να μοιράζω φυλλάδια στις σκάλες του μετρό για να σας ικανοποιήσω. Πραγματικά γελάω, αλήθεια, μην στεναχωριέστε. Νομίζω θα πάω στην κόλαση που σπούδασα μουσειολογία (ή μήπως μουσικολογία, ωχ, δεν θυμάμαι καλά) και είμαι αννωρθώγραφως! Και τολμάω να κάνω και αννωρθώγραφω τσατ περί του πολιτισμού εδώ!

  Εντωμεταξύ να δω το Τοπ Καπί, την Φαίδρα και την Στέλλα κρατάω μαχαίρι ή θα με πιάσει η λογοκρισία?!!! Άντε παιδιά χαλαρώστε.

 24. Ο/Η Αρταξέρξης λέει:

  @ Χ.Τορτορέλης: Είναι φανερό ότι εκτός από ιδιότυπη ορθογραφία έχετε και ιδιόρρυθμο χιούμορ.
  Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να το καταλάβω. Αφού δεν ενοχλεί εσάς, ούτε εκείνους που σας πληρώνουν ως μουσειολόγο η εικόνα που επωνύμως δίνετε με τα γραπτά σας στο διαδίκτυο, κακώς ίσως ενοχλεί εμένα.
  Η οίησή σας, όμως, και η ιταμότητά σας είναι κλασικές πέραν κάθε αμφισβητήσεως.

 25. Ο/Η Χ. Τορτορέλης, Μουσειολόγος λέει:

  Καλό και αυτό. Θα ζητήσω να με πληρώνουν για τις προσωπικές μου τοποθετήσεις στο διαδύκτιον!!!

  Παρακαλώ κύριε ανώνυμε Αρταξέρξη (εκ Περσίας?) αδιαφορήστε για τις παρεμβάσεις μου, μην σας υποβάλω στο βάσανο της αννωρθωγραφείας μου.

  Μα παρακαλώ. Ας αφήσουμε το χλιαρό τσάτινγκ για ένα θέμα τόσο σοβαρό όπως είναι επτά άνθρωποι που επί ένα χρόνο δεν πληρώνονται και μάλιστα εργαζόμενοι σε έναν τομέα τόσο ευαίσθητο, όπως ο πολιτισμός. Μην αγανακτούμε μετά αν μας λένε ότι έχουμε αλλοιωθεί ως φυλή με τουρκαλβανούς και αθίγγανους, αν και η αλλοίωση αυτή γεννετικά δεν θα ενοχλούσε ιδιαίτερα, η αλλοίωση πνευματικά που επιβεβαιώνουμε εδώ με στεναχωρεί.

  Είναι επτά άνθρωποι, επτά οικογένειες, επτά ακόμα δέσμιοι και εκβιαζόμενοι από την έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πολιτικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό, αν μου επιτρέπετε κύριε Βίτσο την χρήση του τίτλου σας.

 26. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Αρταξέρξης: Η λέξης «ιταμότητά σας» που γράφετε παρα πάνω, νομίζω, δεν ξέρω και καλά ελληνικά, πως είναι, μάλλον, βρισιά! Για ορθογραφικά λάθη -εε, και;;- να φτάνουμε σε τέτοιο σημείο;;
  Για μένα έχετε δίκιο. Αλλά γράφω την εικόνα της σκέψης μου, τρέχω πίσω της και, ειλικρινά, πεντάρα δεν δίνω για την ορθογραφία! Άλλωστε μ’ ένα πρόγραμμα όλα αυτά διορθώνονται. Και αυτόματα. Αλλά δεν υπάρχουν προγράμματα που να γράφουν για μένα. Και για κανέναν. Αμά δεν το κάνω μόνη μου αυτό δεν μπορεί να γράψει κανείς και τίποτα για μένα κ. Αρταξέρξη μου. Άλλωστε ΚΑΙ ΠΩΣ;;; Πάντως για του δημοτικού σκίζετε…

  @κ. Τορτορέλη: Όχι επτά αλλά 1007 να ήταν τα πρόσωπα τα ίδια θα σας έλεγα! Η χώρα μας έχει ανάγκη από συμπαγή προσφορά εργασίας. Χειροπιαστή! Όταν πάψει να δανείζεται, η κάθε κυβέρνηση, για μισθούς και συντάξεις τότε…; Μπορεί να ρίχνουμε πιπέρι και στα λάχανα -που λέει κι η παροιμία…

 27. Ο/Η Αρταξέρξης λέει:

  @Χ.Τορτορέλης: Να, λοιπόν, που αν θέλετε, γράφετε απολύτως ορθογραφημένα!
  Μην μας τα πετάτε, τότε, τα κείμενά σας σαν να τα πετάτε στα σκουπίδια!
  Κατά βάθος, ξέρετε πως έχω δίκιο, όμως αντιδράτε σαν παιδί.
  Φροντίστε, αν θέλετε, αυτό το παιδί να μη είναι πια και προνήπιο! Λίγο μεγαλύτερος μου φαίνεσθε!
  Για τους Επτά επί Λαρίση είδατε να διαφωνώ;

 28. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Αρταξέρξης: Εγώ ξέρω μόνον για τους επτά πού ‘δωσαν rendez-vous στον Κολωνό! Άλλοι πάλι αυτοί; Και στη Λάρισα; Τί της βρήκαν της ρημάδας;; Εκτός κι αν έπαιζε σ’ επιθεώρηση ο κ. Χαζόπουλος…

 29. Ο/Η Αρταξέρξης λέει:

  @Δ.Περικλέους:
  Ακόμη χειρότερα:»Επτα επί Θήβαις»!
  Τουλάχιστον ο Κολωνός θα αξιοποιηθεί από τον Babis Vovos!

 30. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Αρταξέρξης: Αν επιμένετε για επί Θήβαις εντάξη, πάω πάσο, αλλά να ξέρετε δεν είναι και πολύ καλλίτερες από τ’ Λαρ’σα, πού ‘ναι μια ταψί-πόλης, και, για το μόνο που θα μείνει, εις τους αιώνας των αιώνων αμήν, θα είναι ως ένδοξος γεννέτηρα του κ. Λαζόπουλου… Από πού είστε εσείείείς;;

 31. Ο/Η Λαρισαία λέει:

  Εμ, δεν πάνε τα ζαγάρια να πνιγούνε στης Λαρίσης το ποτάμι. Τα ξέρω εγώ τι χαραμοφάηδες είναι και οι εφτά. Έχουνε κάνει ένα παλιατζήδικο εκεί πέρα και είναι μουσείο λέει.
  Δημόσιοι υπάλληλοι. Να δούνε έξω πώς βγάζει ο κοσμάκης το ψωμί.
  Να παν να κόψουνε εισιτήρια να βγάλουνε λεφτά!
  Εμ, πατάει και κανένας; Τι να πάει να κάνει;

 32. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Λαρισαία: Μπράβο ρε κούκλα μου! Αυτό λέω και ‘γω απ’ την αρχή!!! Τα ακούτε εσείς οι άλλοι;;;

 33. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  κ. Τορτορέλη
  σε ένα καθεστώς δημοκρατίας και ισονομίας καμία δραστηριότητα ή ομάδα ανθρώπων δεν πρέπει να απολαμβάνει προνομίων και πριμοδότησης που δεν τα αναλαμβάνουν άλλοι τομείς και ομάδες πολιτών.
  Τι σημαίνει ‘πρέπει να δώσει το Κράτος στον πολιτισμό;’ Τι σημαίνει ‘επτά άνθρωποι, επτά οικογένειες;’

  Το Κράτος δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση και το δημόσιο χρήμα πρέπει να δίνεται για σκοπούς που ωφελούνται όλοι οι πολίτες.

  Ο Πολιτισμός είναι μία προσωπική και υποκειμενική υπόθεση. Αυτά που αρέσουν και βρίσκετε εσείς ποιοτικά δεν είναι απαραίτητο να τα βρω και εγώ ή η κ. Περικλέους.

  Άρα Κράτος(Δημόσιο Χρήμα) και Πολιτισμός, θα πρέπει να είναι εντελώς ξεχωριστά έτσι ώστε οι πολίτες να επιλέγουν με βάση τα δικά τους ενδιαφέροντα

  Αφού έχετε τους ισολογισμούς και τέτοια λογιστική οργάνωση, δεν έχετε παρά να δουλέψετε και για την διαφήμιση του Μουσείου και αντί να αγχώνεστε να καλύψετε τα έξοδα σας, να βγάλετε κέρδη και τα κέρδη αυτά να τα επενδύσετε σε καλύτερη ποιότητα πολιτισμού και σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

  Θα πρέπει να ξέρετε καλύτερα από εμένα πώς δουλεύουν τα μεγάλα μουσεία στον κόσμο και σίγουρα το τελευταίο που κάνουν είναι να εφησυχάζουν και να επαναπαύονται στις κρατικές επιδοτήσεις.

 34. Ο/Η Χ. Τορτορέλης λέει:

  Εντάξει με πείσατε. Να τα κλέισουμε όλα τα μουσεία, τι να τα κάμουμε μωρέ, άχρηστα είναι, τί πλλιτισμός και μπούρδες, ρε πάτε να χτίσετε καμιά οικοδομή, να φτιαρίξετε, που ασχολήστε με την κεντητή ποδιά της θείτσας…

  Λυπάμε που διαπιστώνω ότι φάσκετε και αντιφάσκετε, διαβάζοντας τις απόψεις σας σε άλλες αναρτήσεις σχετικά με θέματα πολιτισμού. Εδώ και καιρό έχω καταλάβει ότι ο χώρος εδώ, με την συμβολή ή ανοχή των ελεγκτών του χώρου, είναι χώρος διαφωνίας μόνο και μόνο για να διαφωνούμε και όχι επί τις ουσίας.

  Κύριε Χραλάμπους παραπάνω κατακρίνετε τα μουσεία που έχουν καταντήσει επιχειρήσεις, και στο τέλος με συμβουλεύετε να το προτείνω και εγώ στην εργασία μου.

  Κάποιοι άλλοι συμβουλεύουν να κλείσουν τα μουσεία και οι εργαζόμενοι να παν να σπείρουν… Και αναρωτιέμαι όλοι όσοι περνάνε όλη την μέρα τους εδωμέσα σχολιάζοντας κυρίως ανώνυμα, και κυρίως με το να διαφωνούν σε κάθε ανάρτηση με όποιο θέμα, από την Κωνστούλα μέχρι και τον Πολιτισμό, εργάζεστε στην οικοδομή και το προτείνετε και στους υπολοίπους?

  Στο τέλος όταν αγανακτήτε επειδή κάποιος τολμά να έχει την αναίδεια να μην συμφωνήσει μαζί σας, το ρίχνετε στις προσβολές επί προσωπικού. Ε, αν είναι για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως ένα μουσείο που κλείνει, να ξεκατινιαζόμαστε, ας το ονομάσουμε «κάτω από την φουστανελλάς» για να ξέρουμε σε τί χώρο έχουμε να κάμουμε.

  Εγώ υποδείξεις για την δουλειά μου και την ζωή μου δεν χρειάζομαι. Να σας το πώ ξεκάθαρα, ΧΕΣΤΗΚΑ για το τί νομίζετε για εμένα. Κοιτάχτε την δική σας αρπαχτή. Εγώ παρενέβηκα εδωμέσα για να υποστηρίξω τους απλήρωτους συναδέλφους μου και για την αθλιότητα να κλείνουν τα μουσεία στην «χώρα του πολιτισμού». Και εξαιτίας της ιδιότητάς μου έγραψα επόνυμα και όχι ως «Λαρισαίος» ή «ρουφιάνος Πέρσης» ή οτιδήποτε.

  Άντε συνεχίστε την παρλαπίπα σας και δε πα να κλείσει και του Σολωμού? Το Μπενάκη, το ιδιοτικό, με τις μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από το κράτος δεν θα κλείσει και μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι.

  Όταν θα φτάσουν οι Τούρκοι όξω από την Αθήνα τα ξαναλέμε. Και τελικά δεν απορώ πια που βρίσκουν το θράσος οι κυβερνώντες να διαλύσουν το σύμπαν? Σε τέτοιες απόψεις σαν αυτές εδώ στηρίζονται και κατέστρεψαν ότι πιο πολύτιμο είχαμε ως χώρα, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό μας.

 35. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Τορτορέλη: Καλά κάνετε και υποστηρίζετε το βιοποριστικό σας. Αλλά έτσι που το κάνατε χάσατε και τα ψήγματα δίκιου που είχατε.

  Λέτε: …ρε πάτε να χτίσετε καμιά οικοδομή, να φτιαρίξετε, που ασχολήστε με την κεντητή ποδιά της θείτσας…
  Σας λέω: Προσβάλετε ανθρώπους που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.

  Λέτε: …με την συμβολή ή ανοχή των ελεγκτών του χώρου, είναι χώρος διαφωνίας μόνο και μόνο για να διαφωνούμε και όχι επί τις ουσίας.
  Σας λέω: Από την ως τα τώρα ανταλλαγή απόψεων αυτό συμπεραίνετε;;; Για κάντε μια γρήγορη επανάλειψη.

  Λέτε: Στο τέλος όταν αγανακτήτε επειδή κάποιος τολμά να έχει την αναίδεια να μην συμφωνήσει μαζί σας, το ρίχνετε στις προσβολές επί προσωπικού. Ε, αν είναι για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως ένα μουσείο που κλείνει, να ξεκατινιαζόμαστε, ας το ονομάσουμε “κάτω από την φουστανελλάς” για να ξέρουμε σε τί χώρο έχουμε να κάμουμε.
  Σας λέω: Ο κύριος που ανέφερε «ιταμότητα» τα μάζεψε ή κάνω λάθος; Την λέξη «ξεκατινιαζόμαστε» μόνον από κάποιον κ. ahso την έχω ξανακούσει και μου κάνει εντύπωσει που εσείς ένας καθώς πρέπει άνθρωπος χρησιμοποιείτε τέτοιες…

  Λέτε: Να σας το πώ ξεκάθαρα, ΧΕΣΤΗΚΑ για το τί νομίζετε για εμένα.
  Σας λέω: Μπας κι έχετε την ιδέα πως μας έπιασε κόψιμο για το τί νομίζετε για μας;;

  Λέτε: Όταν θα φτάσουν οι Τούρκοι όξω από την Αθήνα τα ξαναλέμε. Και τελικά δεν απορώ πια που βρίσκουν το θράσος οι κυβερνώντες να διαλύσουν το σύμπαν? Σε τέτοιες απόψεις σαν αυτές εδώ στηρίζονται και κατέστρεψαν ότι πιο πολύτιμο είχαμε ως χώρα, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό μας.

  Σας λέω: Μπορεί να φτάσουν κι οι Ρώσοι γιατί σώνει και καλά οι Τούρκοι; Μήπως επειδή είναι μουσουλμάνοι…;; Στρατιώτες θα μας χρειαστούν τότε για να προστατέψουν και Περιβάλλον και Πολιτισμό. Έχετε κάνει την στρατιωτική σας θητεία;; Θα αισθανόμουν ασφάλεια με ένα στρατιώτη, στα μετόπισθεν, σαν και σας…
  Πάντως, και χωρίς παρεξήγηση, το στυλ που βρίζετε έχει πολύ συγγένεια με κάποιου άλλου…

 36. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @Χ. Τορτορέλης: Κάθε φορά που μπαίνετε στο blog φτάνουμε σε αυτό το μπάχαλο.
  Εδώ δεν είναι Βουλή, είναι χώρος που οριοθετείται όπως κρίνουν αυτοί που τον κατέχουν. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τις ύβρεις σας!
  Aν δεν σας αρέσει ή αν έχετε καταλάβει από καιρό όσα λέτε πιο πάνω πως έχετε καταλάβει, δεν είναι ανάγκη να συγχίζεστε, απλώς μην μας επισκεφτείτε ξανά. Απλό δεν είναι;

 37. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  κ. Τορτορέλη, μάλλον με μπερδεύετε με κάποιον άλλο.
  Φυσικά και δεν έχω πρόβλημα τα μουσεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Δεν βλέπω που φάσκω και αντιφάσκω.
  Και δεν μπορώ να καταλάβω από πού βγάζετε το συμπέρασμα ότι εγώ θέλω να κλείσουν τα μουσεία.
  Εγώ θέλω να καταργηθούν οι επιδοτήσεις δημοσίου χρήματος σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα πάσης φύσεως.
  Το ποία θα κλείσουν και ποία θα αναπτυχθούν είναι θέμα της ικανότητας αυτών που τα διαχειρίζονται.

  Το αν ο Πολιτισμός είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο που πρέπει να στηριχθεί μπορεί να συζητηθεί. Ποίος πολιτισμός όμως και ποίος θα τον στηρίξει; Ποίος ορίζει το τι εστί πολιτισμός;
  Και τι σημαίνει να στηρίζεται από το κράτος και τι σημαίνει να τον στηρίζουν οι πολίτες;

  Ο τρόπος που εκφράζεστε είναι πολιτισμένος;

  Κ. Τορτορέλη μην νομίζετε ούτε για μία στιγμή ότι έχετε το μονοπώλιο στις πολιτιστικές ευαισθησίες. Ο καθένας από εμάς θα παρακολουθήσει και από την τσέπη του θα χρηματοδοτήσει τα πολιτιστικά δρώμενα που εμείς επιλέγουμε. Δεν χρειαζόμαστε κανένα Κράτος ή ελιτιστική κλίκα που το περιβάλει να μας παίρνει τα λεφτά με τους φόρους και να τα διαθέτει κατά βούληση σε σκοπούς με αμφίβολη αποδοτικότητα, την στιγμή που άλλα βασικά θέματα υποχρηματοδοτούνται.

 38. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Χαραλάμπους: Μα τον μισθό του κ. Τορτορέλη, και όλων των δημοσίων υπαλλήλων, η μαμά τους τούς τον πληρώνει;; Ή όλοι εμείς;
  Δεν μπορούμε λοιπόν να έχουμε άποψη -το ολιγώτερο κι αυτό γιατί δεν είμαστε κράτος αλλά η γειτονιά με τα παράθυρα στο Άμστρενατμ- για ΤΟ ΠΟΥ πάνε τα λεφτά μας;;
  Και ΤΙ αντίκρυσμα έχουν τα λεφτά μας;
  Τις κοτσάνες του «ηθικόν versus νόμιμον» ή «ο πολιτισμός έχει μέση, αρχή και τέλος» και άλλας μαλακίας θα λιβανίζουμε;;;
  Και ο πολιτισμός ένος λαού είναι στα μουσεία του;;
  Δεν είναι στο νερό του Ασωπού;
  Δεν είναι στα ποτάμια του που γίνονται ανοιχτοί βόθροι;
  Δεν είναι στις παράνομες χωματερές;
  Δεν είναι στο πώς επεξεργάζεται τ’ απόβλητά του;
  Δεν είναι στα αδιαχείρηστα δάση του;
  Δεν είναι στις κτισμένες και βρώμικες παραλίες του;
  Δεν είναι στην απουσία κτηματολογίου;
  Δεν είναι στους άθλιους δρόμους του;
  Δεν είναι στην άθλια παιδεία του;
  Δεν είναι στην άθλια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του;
  Δεν είναι στη γη του που αφήθηκε να ποτιστεί με δηλητήρια από τα γεωφάρμακα και έρχονται τα δηλητήρια στο τραπέζι μας;
  Δεν είναι που κανένας δεν μας είπε τόσα χρόνια πως ΟΤΙ ΠΕΤΑΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΦΑΣ;

  Προσωπικά βαριέμαι μέχρη θανάτου την γύρα στα μουσεία. Τέτοιος τύπος είμαι. Παντού τα τέτοια ιδρύματα έχουν οικονομικά προβλήματα και φτάσαμε πια στο πλήρωμα του χρόνου: Θα λυθούν κόβοντας και καθαρίζοντας τους κακοήθεις όγκους! Οι χαρούμενοι καβαλάρηδες, στα δωρεάν άλογα, γκρεμίστηκαν και τσακίστηκαν. Τέλειωσαν. Μας πέθαναν τα δωρεάν άλογα γιατί τα είχαμε σκάσει στο… κλέψιμο!
  Επειδή είμαι κι απολίτιστη προτιμώ να χωθώ στην Μονμάρτη, στο παλιό Κόβεν Γκάρντεν, λυπήθηκα που δεν μπόρεσα να χωθώ στο Χάρλεμ πριν να κάνει τα γραφεία του εκεί ο Κλίντον, σε τόπους όπου ζει, δουλεύει και ΠΩΣ πορεύει ο ντόπιος κόσμος…

 39. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Οι χαρούμενοι καβαλάρηδες, στα δωρεάν άλογα, γκρεμίστηκαν και τσακίστηκαν. Τέλειωσαν. Μας πέθαναν τα δωρεάν άλογα γιατί τα είχαμε σκάσει στο… κλέψιμο!

  Εξαίρετη παρομοίωση κ. Περικλέους. Και θα πρόσθετα ότι όχι μόνο τα δωρεάν άλογα πεθαίνουν επειδή τους κλέβουν το φαγητό, αλλά και ότι αυτό το φαγητό έρχεται όλο και λιγότερο.
  Μία οικονομία που δεν δημιουργεί πλούτο, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει όλους τους παραπάνω σκοπούς που αναφέρετε.
  Αλλά από κεκτημένη ταχύτητα και μόνο καταλήγουμε να ξοδεύουμε τα λίγα χρήματα που δημιουργούμε με ξεπερασμένη νοοτροπία σε ξεπερασμένους σκοπούς, με ξεπερασμένο τρόπο.

  Δείτε εδώ τον παρακάτω σύνδεσμο για τον αποκλεισμό του χώρου της Ακρόπολης. Θαυμάστε την απόλυτη σιγουριά για το πόσα είναι τα οργανικά κενά στο ΥΠΠΟ, πώς πρέπει οπωσδήποτε κάποιοι να μονιμοποιηθούν και την πλήρως αστήρικτη από τα γεγονότα άποψη ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι ‘καταρτισμένοι και ευσυνείδητοι’

  http://press-gr.blogspot.com/2009/02/blog-post_7344.html

 40. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  Ααα, και κάτι που ξέχασα: Δεν έχω φάει στη ζωή μου ΠΟΤΕ κονσέρβα και τα ΜΟΥΣΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ και με πολλά συντηρητικά…

 41. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Το αν τα Μουσεία είναι κονσέρβες, μας αρέσουν, τα επισκεπτόμαστε είναι ένα θέμα υποκειμενικό. Εμένα μου αρέσουν, μπορώ να περάσω άνετα μια μέρα σε ένα μουσείο, αρκεί να έχει κάτι να με κρατήσει για μια μέρα.

  Να υπάρχει καντίνα ή εστιατόριο, ή ακόμα και τα δύο, να υπάρχει μαγαζί από το οποίο θα ψωνίσω κάτι για φίλους, κάτι καλόγουστο που θα έχει σχέση με το μουσείο και τα εκθέματα του.

  Να υπάρχουν εκθέσεις που θα χρεώνουν εισιτήριο και άλλες ανοιχτές.

  Να υπάρχει ιστότοπος του Μουσείου που θα αναπτύσσει σχετικά κείμενα και θα μπορώ να αγοράζω και από εκεί αντικείμενα, αναμνηστικά, βιβλία, dvd όχι μόνο σχετικά με το μουσείο αλλά γενικότερα σχετικά με το αντικείμενο του μουσείου (πχ στην περίπτωση του λαογραφικού μουσείου Λάρισας, θα μπορούσαμε να δούμε κάτι σχετικό με την λαογραφία, την εθνογραφία, αλλά και την υφαντουργία κτλ)

  Θα ήθελα να δω την αναζήτηση χορηγών, την δημιουργία τριών κατηγοριών χορηγών (‘πλατινένιος’, ‘χρυσός’, ‘ασημένιος’) και την προσέλκυση επιφανών Λαρισαίων και Θεσσαλών στην χρηματοδότηση του Μουσείου.

  Θα ήθελα να δω αίθουσες προβολών μέσα στον χώρο του μουσείου που θα προβάλει ταινίες και θα φιλοξενεί ομιλίες, σεμινάρια και συνέδρια. Όχι πάντα σχετικά με το αντικείμενο, θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάτι φαινομενικά άσχετο, αλλά που και αυτό θα ήταν πηγή εσόδων για το μουσείου.

  Να υπάρχει χώρος για τα παιδιά (λαογραφικό μουσείο Λάρισας; ένα παιδικό εργαστήριο αγγειοπλαστικής ίσως; με τι παιχνίδια παίζανε τα παιδιά πριν 50 και 100 χρόνια;).

  Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα γίνει αν αυτοί που εργάζονται στο μουσείο σκέφτονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι. Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα γίνει αν περιμένουν το σίγουρο χρήμα του ΥΠΠΟ. Τίποτα δεν θα γίνει αν δεν αρχίσουν να σκέφτονται επιχειρηματικά. Όχι για το κέρδος αυτό καθ’αυτό, αλλά για να υπάρχουν κονδύλια για να υλοποιηθούν τα παραπάνω. Δεν λέω ότι τα παραπάνω είναι εύκολα. Θέλει τρέξιμο, αφοσίωση και φυσικά υπάρχει πολύ άγχος. Αλλά τουλάχιστον θα ξέρεις πόσο πραγματικά αξίζεις, αν αξίζεις.

  Δεν μπορώ να διανοηθώ με ποίο τρόπο υπάρχουν αυτοί που έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο δημοσιοϋπαλληλικός Πολιτισμός μας χρειάζεται ή είναι αξιωματικά ποιοτικός.

 42. Ο/Η φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos λέει:

  Ο κύριος Χ.Τορτορέλης κάτω από ηλεκτρονική άμεση παραπομπή στο φουστανΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos δημοσίευσε στο face book το εξής σχόλιο:

  Haris Tortorelis στις 12:03 μ.μ.27 Φεβρουαρίου
  υπάρχουν στιγμές που λέω τί κάθομαι και ασχολούμε με τον κάθε καρούμπαλο και κομπλεξικο, να προσπαθώ να πείσω ποιόν (?), την γεροντοκόρη συνταξιούχα και τον γιο του ρουφιάνου της κατοχής για την ανάγκη να μην κλείσει ένα μουσείο στην χώρα μας και τί θα σήμαινε αυτό για τον πολιτισμό μας έστω και συμβολικά…
  όμως μου περνάει γρήγορα και δεν μετανιώνω ούτε ντρπεπομαι που έχω άποψη, έχω επόνυμα θάρος της γνώμης μου και τέλος πάντων λέω το αυτονόητο. Τόσο δύσκολο πια είναι σε αυτή την χώρα να συμφωνήσεις. Λένε φτιάχνουν ηλεκτρονικά περιοδικά πολιτισμού και θάβουν σε αυτά τον πολιτισμό.
  Και θεωρούν ότι συμβάλλουν μετά στον πολιτισμό με το να αναπαράγουν απλά τα δελτία τύπου του καθένα λαμογιού του κράτους. Χαρακτηρίζουν αξιόλογη μια έκθεση ανάλογα με το ποιός πολιτικός θα κάνει τα εγκαίνια και πόσο στοίχισε η έκθεση.

  Αηδιάζω αλλά δεν αδειάζω, θα τους τα ψέλνω μέχρι να πεθάνουν τα μισονεκρά κορμιά με ψώφια μυαλά.
  Τα γράφω όλα αυτά εδώ διότι εκεί έξω θα συνεχίσω να τους ανέχομαι και να τους τα λέω χύμα δίχως να φοβάμαι, αλλά η σελιδούλα μου στο facebook είναι των φίλων μου και με έπιασε ένα πράμα, να θέλω εδώ μέσα μόνο όσους συμφωνούν μαζί μου και αν ακόμα δεν συμφωνούν, σέβονται την άποψή μου. Οι υπόλοιποι σας παρακαλώ διαγράψτεμε από φίλο σας…

 43. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @Χ.Τορτορέλης: Μετά από όλα αυτά δεν γίνεται να έχει κανείς αντίλογο μαζί σας, αν μη τι άλλο για ανθρωπιστικούς λόγους απέναντι στην περίπτωσή σας.
  Επειδή όμως και το ακαταλόγιστο έχει τα όριά του, μπορείτε σας παρακαλώ να παρουσιάσετε τα στοιχεία βάσει των οποίων χαρακτηρίζετε κάποιον από εμάς ως «γιο του ρουφιάνου της κατοχής»;
  Επειδή ο δικός μου πατέρας, πόσο μάλλον του κ. Νίκου Χαραλάμπους, ο οποίος είναι πολύ νεώτερός μου, δεν διέθετε κατά την Κατοχή την κατάλληλη ηλικία για να είναι ρουφιάνος. Ούτε και τα υπόλοιπα φόντα άλλωστε, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα συζητήσω μαζί σας.
  Συλλέξτε τα αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, γιατί γρήγορα θα χρειαστεί να τα εκθέσετε στον Εισαγγελέα.

 44. Ο/Η Vote Tortorelis For President! λέει:

  Ύστερα από την παραπάνω δημοσίευση του κυρίου Τορτορέλη στο Facebook, προτείνω στους διαχειριστές του φουστανΕΛΛΑΣ, τη λήψη μιας σειράς μέτρων, ώστε να μην αισθάνεται πια ο συμπαθής αυτός κύριος, τόσο πληγωμένος, καθώς είναι ολοφάνερο πως η ευαίσθητη ψυχοσύνθεσή του, έχει δεχτεί απανωτά βάναυσα πλήγματα, εντός αυτού του site, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στο χείλος της συναισθηματικής κατάρρευσης:

  1) Στο εξής, θα πρέπει να ενσωματωθεί ειδικό πεδίο μέσα στη φόρμα αποστολής σχολίων, το οποίο ο κύριος Τορτορέλης θα τσεκάρει, ώστε να καταλαβαίνουμε εμείς, όποιο ψευδώνυμο ή όνομα κι αν χρησιμοποιεί, πως το σχόλιο ανήκει σε αυτόν, ώστε να μην εκδηλώνουμε τις διαφωνίες μας περί των απόψεών του, αλλά να τον εμψυχώνουμε χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως ¨έχεις απόλυτο δίκιο, είσαι ανεπανάληπτος¨, ¨ηρέμησε, όλα θα πάνε καλά¨, ¨χαραμίζεσαι αγόρι μου, εσύ θα έπρεπε να ήσουν Υπουργός Πολιτισμού¨, ¨είσαι φοβερός, το IQ σου πρέπει να είναι τουλάχιστον 250¨, ¨συμφωνούμε στα πάντα, τι σοφός που είσαι!¨, ¨πάρε βαθιές ανάσες και θα περάσει, μια κρίση είναι, μην ανησυχείς¨
  2) Για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη του, προτείνω την προσωρινή μετονομασία του site σε ¨τορτορελΛΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣmos¨ για όσο καιρό χρειαστεί. Όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος, και σε συνεννόηση με το γιατρό που τον παρακολουθεί, η κανονική ονομασία του site μπορεί να επιστρέψει.
  3) Άμεση εγγραφή όλων μας στο Facebook, ώστε να γίνουμε φίλοι με τον κύριο Τορτορέλη, μπας και προλάβουμε τα χειρότερα. Ένας συνάνθρωπός μας, έχει ανάγκη τη στήριξή μας. Ας του τη δώσουμε, κάνοντας μια καλή πράξη, όχι για αυτόν, αλλά για τη φουκαριάρα τη μάνα του.
  4) Δημιουργία νέας κατηγορίας αναρτήσεων, με τίτλο ¨Τορτορέλη Στοχασμοί¨, στην οποία αντί για κανονικά σχόλια στις αναρτήσεις, θα στέλνουμε χειροκροτήματα και επιφωνήματα θαυμασμού.
  5) Ίδρυση του Μουσείου Αρθρων Τορτορέλη, το οποίο θα λαμβάνει επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, κάθε 3 μήνες. Σε περίπτωση που κύριος Τορτορέλης το επιθυμεί, οι 3 μήνες, θα υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπούν σε 3 εβδομάδες ή, γιατί όχι, 3 ημέρες.
  6) Πρόσληψη φιλόλογου για να διδάξει, τον κύριο Τορτορέλη, γραφή και ανάγνωση.

  Κύριε Τορτορέλη, σας παρακαλούμε μην στεναχωριέστε. Θα δείτε που όταν πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, θα νιώσετε πολύ καλύτερα. Εμείς εδώ σας αγαπάμε και θα κάναμε τα πάντα για εσάς. Μην αισθάνεστε μοναξιά. Είμαστε φίλοι σας. Φορέστε τώρα τη λευκή σας μπλούζα, με τα μανίκια στο πίσω μέρος, πηγαίνετε στο δωμάτιό σας και χαλαρώστε. Όλα θα πάνε καλά….

 45. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Συγγνώμη που επανέρχομαι αλλά ο κ. Τορτορέλης ανέφερε κάποια σημεία σε προηγούμενο ποστ και επειδή αυτά που θίγει είναι χαρακτηριστικά επιχειρήματα υπέρ του κρατικοδίαιτου πολιτισμού, θεωρώ ότι πρέπει να απαντήσω

  κ. Τορτορέλης:
  Κύριε Χαραλάμπους

  Βεβαίως ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη αλλά “Κακώς είναι επιλογή του Κράτους να ιδρύει Μουσεία”?!!! Θα ήταν καλύτερα λοιπόν να μην έχουμε μουσεία και να βγει όλος ο πλούτος της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης στα Βρετανικά μουσεία?

  Εδώ βρίσκεται η βάση της περιορισμένης λογικής των κρατιστών. ‘Ή θα αναλάβει κάτι το Κράτος ή δεν θα γίνει ή θα καταστραφεί’. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι εγώ δεν είπα ποτέ τίποτα τέτοιο. Στον κόσμο αρέσουν τα μουσεία και τους αρέσει να περνάνε τον χρόνο τους εκεί και να τα πληρώνουν. Μουσεία θα υπάρχουν και χωρίς κρατική παρέμβαση και στήριξη. Να είστε σίγουρος κ. Τορτορέλη γι’αυτό.

  κ. Τορτορέλης: Κακώς είναι επιλογή του κράτους να νομίζει ότι πρέπει να διαχειριστεί τα μουσεία ενώ πρέπει να τα εφασφαλίσει με έμπειρο προσωπικό. Τώρα αν για να μπεις στο ΥΠ.ΠΟ πρέπει να είσαι κάτι παραπάνω από ιδιαιτέρα του Γενικού, όπως μας διδάσκει και η σύγχρονη ελληνική ιστορία, πώς να τα διαχειριστεί?…

  Συμφωνώ ότι το κράτος είναι ανίκανο να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου πάρα πολλά πράγματα. Εδώ είναι που φάσκετε και αντιφάσκετε εσείς. Δηλαδή να ανοίγει το Κράτος μουσεία αλλά να μην τα διαχειρίζεται; Δηλαδή θα δίνετε το δημόσιο χρήμα με λευκή επιταγή σε ανθρώπους που με κάποιο τρόπο θα επιλέγονται; Χρειάζεται ένα ιδιαίτερο θράσος για να υπάρχουν άτομα που να απαιτούν εν λευκώ διαχείριση δημοσίου χρήματος. Είναι αυτό που λέμε ‘Ασταθής ισορροπία’ κ. Τορτορέλη. Αν κάτι δεν έχει δουλέψει για 35 χρόνια πρέπει να σκεφτούμε μήπως δεν μπορεί να δουλέψει καθόλου.

  κ. Τορτορέλης: Όχι, προς Θεού, τα μουσεία δεν είναι πέρα από εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (!!!). Ναι, συμφωνώ, έχουν καταντήσει επιχειρήσεις, και δεν αναρωτιέστε γιατί αυτό?

  Κανετε λάθος. Δεν έχουν γίνει επιχειρήσεις και αυτό είναι το πρόβλημα. Διότι κ. Τορτορέλη αν το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ήταν επιχείρηση δεν θα έγραφε επιστολές διαμαρτυρίας. Θα απέλυε μερικούς εργαζομένους, θα ισοσκέλιζε τον προϋπολογισμό όσο μπορούσε και θα έψαχνε για χρηματοδότες ώστε να σταθεί στα πόδια του και θα ερχόταν η στιγμή που μπορεί και να προσλάμβανε περισσότερους εργαζομένους και να ασχοληθεί και με τα εκπαιδευτικά προγράμματα

  κ. Τορτορέλης: Ο χαρακατηρισμός “μη κερδοσκοπικός οργανισμός” και κυρίως ο τίτλος “Μουσείο” χρησιμοποιείται από παντού αυθαίρετα. Το τί ξέπλημα βρώμικου χρήματος γίνεται στο όνομα του πολιτισμού δεν περιγράφεται. Μα δεν βλέπετε που κάθε επιχείρησ πλέον έχει παραδίπλα το δικό της μουσείο? Ξαφνικά όλοι έγιναν λάτριες του “συλλέγειν” και “εκθέτειν”?

  Γι αυτή την κατάσταση φταίει βεβαίως το κράτος. Μπορώ εγώ να ανοίξω μια χασαποταβέρνα και να έχω άδεια για “πιάνο μπαρ ρέστοράν”? Θα μου πείτε στην Ελλάδα μπορώ. Έτσι γίνεται και με τα μουσεία.

  Γενικά έχετε δίκιο. Το κράτος ακούγοντας την αριστερίστικη κραυγή εναντίον του κέρδους αποφάσισε να βαπτίσει πολλά απο τα κρατικοδίαιτα πολιτιστικά ιδρύματα ώς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι αμέσως προσέλκυσαν αυτούς που ήθελαν να ξεπλύνουν χρήμα. Εγώ λέω ότι τα μουσεία θα πρέπει να είναι κανονικές επιχειρήσεις όπως οι εκδοτικοί οίκοι, οι αίθουσες τέχνης, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Να είναι κερδοσκοπικοί όσο μπορούν.Γι’αυτό λέμε ότι το Κράτος δεν πρέπει να ασχολείται με τον πολιτισμό γιατί φτιάχνει ‘λευκούς ελέφαντες’ και ‘δεινόσαυρους’ που τους πληρώνει η Παιδεία και η προστασία του Περιβάλλοντος.

  κ. Τορτορέλης:Για εμένα σας παρακαλώ μην μπείτε στον κόπο να βάλετε αναρτήσεις ξένων μουσείων. Δόξας ο Θεός είχα την τύχη να εργαστώ και να συνεργαστώ μαζί τους. Για άλλους αναγνώστες της στήλης παρακαλώ κάντε το. Δεν είναι κακό να μαθαίνουμε. Όμως θα ήθελα αναρτήσεις γι αυτή την πρότασή σας “Υπάρχουν πολλές ιδιωτικές συλλογές και ιδιωτικά μουσεία και τα εκθέματα είναι ανοιχτά στον κόσμο, συντηρούνται με ποιότητα και εκτίθενται χωρίς να κοστίζουν”. Ποιά είναι αυτά? Εννοείτε στο εξωτερικό? Γιατί ναι, στο Λονδίνο, το καλοκαίρι, όλα τα μουσεία έχουν δωρεάν είσοδο. Τα μεγάλα ιδιοτικά μουσεία στην Αθήνα και αλλού στην Ελλάδα, και όχι τα νομικά πρόσωπα, πέρνουν τις μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από το κράτος, δεν έχουν καμία ποιότητα παρά μόνο φιγούρα και έχουν και εισητήρια μερικά πέντε, έξη ακόμα και εννιά ευρώ…!!!

  Κ. Τορτορέλη στην Αγγλία ,μια και το αναφέρατε, οι επιδοτήσεις έρχονται από τα λαχεία και όχι από το δημόσιο προϋπολογισμό. Πολλά μουσεία έχουν δωρεάν είσοδο, αλλά έχουν και εκθέσεις όπως λέτε που χρεώνουν αρκετά ώστε να μπορούν να αφήνουν την γενική είσοδο δωρεάν.
  Έχω αναρτήσει ήδη συνδέσμους από μουσεία του εξωτερικού σε άλλο άρθρο μου.
  Όσο για τις ιδιωτικές συλλογές και τα μουσεία, μπορώ να αναφέρω αρκετές ιδιωτικές αίθουσες τέχνης. Αναμείνατε στο ιστολόγιο και μέσα στις επόμενες μέρες θα αναρτήσω συνδέσμους. Και καλό είναι να μην βγάζουμε συμπεράσματα περί ‘ποιότητας’ γιατί δείξτε μου εσείς ένα καλό μουσείο, να δούμε κατά πόσο το δικό σας γούστο περί ‘ποιότητας στον Πολιτισμό’.

  κ. Τορτορέλης: Μου λέτε “Κ. Τορτορέλη, σκεφτείτε εσείς και οι συνάδελφοί σας τρόπους για να σταθεί στα πόδια του το Μουσείο, χωρίς το δημόσιο χρήμα που έρχεται και δεν έρχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού”. Ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξη… Άλλωστε, έχετε δίκιο, δεν σας παρουσίασα τί ακριβώς κάνω στην δουλειά μου και ήταν παράληψή μου… Για το αν κάνω ή δεν κάνω τον μάνατζερ του όποιου μουσείου για να το σώσω και για να πληρωθώ και εγώ στο τέλος του μήνα, δεν θα σας πω. Θα σας πω όμως ότι είμαι μουσειολόγος, σπούδασα μουσειολογία και όχι οικονομικά, και επιτέλους σε αυτή την χώρα ας ασχοληθούμε με αυτά που ξέρουμε και όχι με όλα τα υπόλοιπα.

  Πολύ καλά κ. Τορτορέλη τότε να προσλάβετε κάποιον που ξέρει από οικονομικά για να μετατρέψετε το Μουσείο σε κερδοφόρα επιχείρηση και εσείς να ασχοληθείτε με το αντικείμενό σας.
  Αλλά και ο μέσος καλλιτέχνης ή επαγγελματίας ή έμπορος γνωρίζει ότι για να συνεχίσεις να ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς πρέπει να έχεις και την επιχειρηματική οπτική. Και όχι να πηγαίνεις στο κράτος με το χέρι απλωμένο επαιτώντας τα ψίχουλα τα οποία θα λείψουν από πραγματικά σημαντικούς σκοπούς.

 46. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @ Vote Tortorelis for president, ΛΕΤΕ κύριε, στις τελευταίες δυο σειρές της προκήρυξής σας: «Φορέστε τώρα τη λευκή σας μπλούζα, με τα μανίκια στο πίσω μέρος, πηγαίνετε στο δωμάτιό σας και χαλαρώστε. Όλα θα πάνε καλά….»
  Η οποία, προκύρηξή σας, ομολογουμένως θα πρέπει να τύχει σοβαρής προσοχής και περαιτέρω επεξεργασίας. Διότι πλησιάζουν εκλογές, και δη διπλές «Εθνικού και Ευρωπαϊκού επιπέδου», και πιθανότατα να θέλει να βάλει υποψηφιότητα ο κ. Τορτορέλης -του οποίου έκθαμβη είδα τις φωτογραφίες του, την μία με τα τσουμπλέκια είς την μακριάν κώμην, και την άλλη αγκαλιά με το σκύλο του να κοιτάζει το ζώον με σαγήνη τον φωτογράφο στην σελίδα του κ. Τορτορέλη στο Face book του. Πάνω απ’ τον ώμο μου και, εντίμως σας διαβεβαιώ χωρίς να τον έχω αντιληφθεί, κοιτούσε και ο ανιψιός μου. Ο οποίος ανιψιός μου διατηρεί την λεπτή σωματική του φόρμα κάνοντας ποδαρόδρομο κατά μήκος λεωφόρου που οδηγεί εις νότιαν προάστια. Ευθύς ο μακιγιαρισμένος νεανίας -ετοιμαζόταν να βγει στον ποδαρόδρομο- ανέκραξε, «αυτήν θέλουμε στη βουλή!»
  Λοιπόν σας λέω πως, εκτός από διευθυντής του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, θα πρέπει να κατέβει εις τας εθνικάς εκλογάς ο κ. Τορτορέλης. Και βέβαια για υποστηρικτής των δικαίων της παρεξηγημένης μειονότητας των περιπατητών της λεωφόρου. Εις την οποίαν ανήκει και ο ανιψιός μου. Έχει σίγουρη την ψήφο του ανιψιού μου και το γλυκό αγόρι – έχει περάσει τα τριάντα αλλά έτσι τον λέει ακόμα η μουρλή ξαδέλφη μου και μαμά του- θα φροντίσει να του προσκομίσει και τας ψήφους όλων των περιπατητών της λεωφόρου. (Σ.Σ: Οι εν λόγω περιπατητές έχουν ιδρύσει την περιπατητική σχολή πεζοδρομιακής φιλοσοφίας των Αθηνών και πάσης Ελλάδος!)
  Μετά λοιπόν την πολιτική ανάλυση των προθέσεων, του βρισίματος που σας έριξε ο κ. Τορτορέλης, θα επέμβω αν και δεν είναι του χαρακτήρα μου: Κύριέ μου κάνετε ένα βασικό, Δρομοκαϊτειακό, λάθος -γι’ αυτό άλλωστε είχα την πρόθεση να σας επαναφέρω στην τάξη αλλά, και ως συνήθως, ξέφυγα απ’ το θέμα μου…
  Σας λέω λοιπόν ο κ. Τορτορέλης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να φορέσει ΜΟΝΟΣ του τον ζουρλομανδύα! Δεν έχετε παρακολουθήσει το «Πεταγμα απ’ τη φωλιά του κούκου»;;;;;; Εγώ από κει διδάχτηκα να είμαι η νοσοκόμα -αλλά καμιά φορά μπερδεύομαι και είμαι και ο Τζακ Νίκολσον και τότε, φευ, πάω ολόσωμο καθρέφτη του μπάνιου και αυτό-αρχίζω τις αυτό-μπουνιές, μία δε φορά παρ’ ολίγον να αυτο-στραγγαλιστώ…
  Στο έργο λοιπόν, και όπως συνήθως είναι η πρακτική εις τοιούτα ιδρύματα, δύο ή τρεις νοσοκόμοι κρατούν ακίνητο το ευρισκόμενο υπό ντελίριον τοιούτον υποκείμενον και άλλοι δύο τουλάχιστον, γιατί το υποκείμενον έχει και πόδια που κλωτσούν αγρίως, του φορούν από μπροστά το υπό συζήτησιν ένδυμα και ένας με την ησυχίαν του δένει τα μανίκια. Από πίσω από το τοιούτον υποκείμενον.
  Βέβαια υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες ως προς το αν ο κ. Αβραμόπουλος τελικά διόρισε, μέσω ΑΣΕΠ βεβαίως, το ανάλογο παραϊατρικό προσωπικό εις τα ανάλογα ψυχιατρικά ιδρύματα της χώρας. Τελικά αυτό είχα ξεκινήσει να σας επισημάνω σε κείνο το: «Φορέστε τώρα τη λευκή σας μπλούζα, με τα μανίκια στο πίσω μέρος, πηγαίνετε στο δωμάτιό σας και χαλαρώστε. Όλα θα πάνε καλά….» Αλλά ως συνήθως παρασύρθηκα εις τας συνηθισμένας αρλούμπας μου…

 47. Ο/Η Χ. Τορτορέλης λέει:

  Γύρισα από το τριήμερο των καλουμών και χαλαρώνοντας με μια βόλτα στο διαδίχτυο, διαπιστώνω ότι τα καρναβάλια συνεχίζονται…

  Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση που κάποιοι δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν παρά να περνάνε την μέρα τους εδώ μέσα, λοιδορώντας και έχοντας την πεποίθηση κιόλας ότι προσφέρουν σε κάτι.

  Βεβαίως, δεν είναι δυνατόν να σας απαντήσω σε όλα όσα γράφετε εδώ και τρεις μέρες.

  Θα έβρισκα μια κάποια σημασία να συνεχίσω την έστω αντιπαράθεση με τον κ. Χαραλάμπους που, όπως σύντομα διαπίστωσα από μία σύντομη ανάγνωση του έπους σας, όντως γνωρίζει κάποια πράγματα από μουσεία, ή τέλος πάντων, από τις προτάσεις για το τι θα έπρεπε να προσφέρουν τα μουσεία στην χώρα μας, δείχνει να έχει επισκεφτεί μουσεία και να έχει διαμορφώσει μια κάποια άποψη απ’ ότι γνώρισε και αντιμετώπισε από αυτά. Αλλά δεν θα το κάνω γιατί τελικά δεν αξίζει να γίνει μια τέτοια συζήτηση εδώ.

  Κύριε Βίτσο.
  Βλέπω ότι ο «Φουστανέλλας» δεν παρακολουθεί μόνο τα ηλεκτρονικά μου ίχνη εδώ αλλά και αλλού. Και βέβαια, η σελίδα του facebook απευθύνεται σε φίλους και κανένας φίλος μου δεν με διέγραψε από εκεί, αν αναρωτιέστε τι ανταπόκριση είχε η πρότασή μου εκεί. Καταλαβαίνω ότι θα είστε φίλος μου για να διαβάζετε την προσωπική μου σελίδα, αν και την διαβάζετε λανθασμένα γιατί μεταφέρετε τα μισά απ’ όσα γράφω εκεί.

  Σε άλλη επικοινωνία μου με έχετε ενημερώσει ότι δεν είστε εσείς μόνο διαχειριστής της σελίδας οπότε δεν ευθύνεστε για όλα όσα γράφονται. Εγώ θα συνεχίσω να απευθύνομαι σε εσάς ως Φουστανέλλας, διότι δεν παρουσιάζεται επωνύμως κάποιος άλλος.

  Σε σχέση με το περί κατοχής κτλ, κτλ, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος θίγεται. Όπως λένε οι μεγαλύτεροι «όποιος έχει την μύγα… να την φέρει πίσω»… 

  Εν πάση περιπτώσει, θα χαρώ να σας δω στον εισαγγελέα για όλα αυτά που γράφονται σε αυτή την ανάρτηση και αλλού στον Φουστανέλλας, αφού δεν κατάφερα να σας πείσω να σας κάνω μια ξενάγηση στον χώρο εργασίας μου και να σας πείσω να αναθεωρήσετε την άποψή σας για τα μουσεία και την δουλειά που γίνεται εκεί. Έτσι θα έχουμε και την δυνατότητα να δούμε όλοι μας ποιοι είμαστε, και τέλος πάντων να δει αυτή η ηλικιωμένη κυρία που έχει άποψη για όλα, ότι δεν είμαι εκείνος ο ahsar αλλά και να την γνωρίσω και εγώ που αμφιβάλλω ότι υπάρχει . Άλλωστε εσείς μου έχετε πει ότι την γνωρίζετε προσωπικά οπότε θα πείτε φαντάζομαι στον εισαγγελέα που θα την βρούμε.

  Η αρχική μου πρόθεση ήταν να σας στείλω ένα προσωπικό μήνυμα ζητώντας σας, για όνομα του Θεού, να μην επιτρέψετε να λοιδορούνται, όχι άνθρωποι, αλλά θεσμοί. Και ότι η επέμβασή σας στα σχόλια του φουστανέλλας θα ήταν για άλλη μια φορά επείγουσα. Όμως δεν είναι δυνατόν να το ανεχθώ να γίνεται αυτό για να προστατεύσω το όνομά μου ή την φήμη μου, ενώ αυτή η τακτική θα συνεχιζόταν για άλλους.

  Λυπάμαι και σας το λέω δημόσια που διαπιστώνω τόσο έλλειψη ευαισθησίας για το κοινό καλό από ανθρώπους σας εσάς, ανθρώπους των γραμμάτων, εννοώντας ότι είστε εκδότης. Θα μου πείτε βέβαια ότι σας εξοργίζω διότι υβρίζω μήπως (?) γιατί νομίζω ότι η φρασεολογία μου είναι πολύ πιο ευπρεπής από τους τίτλους των βιβλίων που εκδίδετε. Μου λέτε ότι τελικά δεν είναι η σελίδα σας χώρος απλά διαφωνίας και μάλιστα ότι δεν καταλήγει πάντα με χτυπήματα αδιαντροπιάς αλλά δεν βλέπω πουθενά την άποψή σας για το θέμα του συγκεκριμένου μουσείου της Λάρισας. Βλέπω απλά να σιγοντάρετε τις αδιάντροπες βολές της γνωστής παρέας της σελίδας, βολές που μοιάζουν να βγαίνουν από τον ίδιο συγγραφέα και όχι από τους πολλούς «επώνυμους» ή ανώνυμους της σελίδας. Οπότε και γι αυτό και μόνο, δηλαδή για να δούμε ποιός είναι ποιός και τί γράφει με ποιά πρόθεση, θα χαρώ, ξαναλέω, να τα πούμε στην εισαγγελία.

  Εγώ τελειώνω εκφράζοντας σας, κύριε Βίτσο, και αποκλειστικά σε εσάς που γνωρίζω ότι υπάρχετε σε αυτόν τον κόμβο προς το παρόν, την απογοήτευσή μου τόσο για τον τρόπο που χειρίζεστε ή υπερασπίζεστε τα θέματα των αναρτήσεών σας , όσο και για την πορεία που επιτρέπετε να παίρνουν οι παρεμβάσεις αυτών που σχολιάζουν σε αυτές. Λυπάμαι πραγματικά, διότι αν περιμένουμε τέτοια κατάληξη από ανθρώπους των «γραμμάτων» τί να περιμένουμε από τους υπόλοιπους.

  Το αρχικό θέμα το οποίο ακολούθησε τα παραπάνω ήταν οι επτά εργαζόμενοι του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για ένα ολόκληρο χρόνο και το μουσείο που κινδυνεύει να κλείσει εξαιτίας υποχρηματοδότησης.

 48. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @Χ.Τορτορέλης: Πολύ καλά κάνετε και απευθύνεστε σε μένα γιατί εγώ υπογράφω το σχόλιο στο οποίο απαντάτε και εμένα θίγετε με αυτά που γράφετε στο face book.
  Για άλλη μια φορά αποδεικνύετε με το λόγο σας ότι δεν βρίσκεσθε σε θέση να ξεχωρίσετε την ουσία των πραγμάτων. Άλλο οι διαφωνίες σας για τους μισθούς των εργαζομένων στο τάδε μουσείο και άλλο η τιμή και η υπόληψη του καθενός μας, ιδίως η μνήμη των γονέων του. Αυτό θέλει εισαγγελέα κι όχι το «τι είσαι» «τι είμαι» που παίζετε με την κ. Περικλέους και τον κ. Χαραλάμπους.
  Δεν μπορείτε ελαφρά τη καρδία να υβρίζετε και να συκοφαντείτε ότι ο πατέρας κάποιου ήταν καταδότης επί Κατοχής, χωρίς βεβαίως να μπορείτε να το αποδείξετε, αφού την εποχή εκείνη ήταν ακόμη παιδί.
  Αυτό, εκτός των άλλων αποτελεί απόδειξη, πως ο διάλογος μαζί σας είναι ανέφικτος.
  Εννοείται δε ότι μετά από όλα αυτά ουδόλως με αφορά η γνώμη που έχετε για μένα και την επαγγελματική μου πορεία.
  Επαναλαμβάνω ότι δε θυμάμαι ούτε να σας γνωρίζω, ούτε καν να σας έχω ποτέ συναντήσει.

  Εν πάση περιπτώσει ας έχετε υπόψιν σας -γιατί δεν φαίνεται να το έχετε- ότι αυτό που κάνετε γράφοντας αυτά που γράφετε εδώ κι εκεί είναι καραμπινάτα ποινικά αδικήματα, αλλά και ότι η παρουσία σας εδώ είναι εκ μέρους μου ανεπιθύμητη.

 49. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Θα έβρισκα μια κάποια σημασία να συνεχίσω την έστω αντιπαράθεση με τον κ. Χαραλάμπους …………….. Αλλά δεν θα το κάνω γιατί τελικά δεν αξίζει να γίνει μια τέτοια συζήτηση εδώ.

  Με τιμάτε κ. Τορτορέλη που βρίσκετε σημασία στην ‘αντιπαράθεση’ σας μαζί μου έστω και αν δεν είμαι τόσο πεφωτισμένος όπως εσείς! :-)
  Και δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν λέτε ότι δεν αξίζει να γίνει μια τέτοια συζήτηση εδώ.

  Τίποτα από αυτά που είπα δεν έχει σκεφτεί καν να κάνει το ‘Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο’ για τον απλούστατο λόγο ότι 7 ‘εργαζόμενοι’ ως τυπικοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αυτοδιοριστεί ‘προστάτες’ του πολιτισμού και απαιτούν να τους πληρώνουμε όλοι. Να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

  Το αρχικό θέμα το οποίο ακολούθησε τα παραπάνω ήταν οι επτά εργαζόμενοι του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για ένα ολόκληρο χρόνο και το μουσείο που κινδυνεύει να κλείσει εξαιτίας υποχρηματοδότησης.

  κ. Τορτορελλη τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, είναι όμως άπλα.
  Εαν κόπτεστε για τον βιοπορισμό των 7 εργαζομένων, τότε να κάνετε έρανο για να δώσουν αυτοί που θέλουν να τους βοηθήσουν.
  Εαν κόπτεστε για το μουσείο που θα κλείσει αν υποχρηματοδοτείται, να βρείτε πάτρωνες και χρηματοδότες που θα το στηρίξουν.
  Εαν είστε σίγουρος για ‘την ποιότητα’ και την σημασία των ‘εκπαιδευτικών’ και ‘πολιτιστικών’ ‘προγραμμάτων’ που επιτελούν τα μουσεία, να είστε σίγουρος ότι θα το αξιολογήσουν ανάλογα οι πολίτες. Δεν είμαστε ανόητοι, έχουμε δει πράγματα και καταστάσεις και μπορούμε να κρίνουμε.
  Σε τίποτα από τα παραπάνω δεν χρειάζεται η παρουσία του Κράτους και η σπατάλη δημοσίου χρήματος.

 50. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Τορτορέλη, θα ήθελα να σας ρωτήσω:
  α) Η κ. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος ξέρει πως την αρμενίζετε στο διαδίκτυο -και μεταξύ των σημαιών ξηράς και θαλάσσης της Ελλάδας- με μικρόφωνο ανά χείρας ΚΑΙ ΕΚΕΙ πού ‘χετε και τις φωτογραφίες του σκύλου σας του Χάλη ντυμένου νυφούλα;;;;;
  β) Αυτός είναι σεβασμός σας, δεν μιλώ για την κυρία γιατί αυτό μπορεί να είναι εν αγνοία της και είναι και δικό της θέμα, στην ιστορία μας του πολιτισμού;;
  γ) Τον άλλο σκύλο σας, που κάθετε στην αριστερή άκρη του πίσω καθίσματος του toyota μελετώντας τον αερόσακκο και δείχνοντας φανερή αδιαφορία για την σύζυγο-σκύλο, πώς τον λένε;;
  δ) Αυτός είναι ο συνονόματός σας ή η νυφούλα-σκύλος;;;
  ε) Είναι και οι δυό αρσενικοί σκύλοι;;
  ζ) Επιτρέπετε ΕΣΕΙΣ να έχετε βγάλει φόρα/λάμα στο διαδίκτυο, εκεί που έχετε στον σκύλο σας τον Χάλη ντυμένο νυφούλα, την κ. Πρόεδρο σας;;;
  η) Μήπως και έτσι εκθέτετε και υποβιβάζετε την κ. Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος;;
  θ) Μήπως όλη αυτή, η σοδειά υψιλής διανόησης, πρέπει να πάει σε κάποιο από τους αντιναυάρχους τα ονόματα των οποίων είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Μουσείου;;
  ι) Μήπως θα πρέπει επιτέλους να γίνουν γνωστές, στο Υπουργείο Πολιτισμού, οι δραστηριότητες για το ΠΟΥ πάνε τα λεφτά ΜΑΣ;;;
  ι)Τί θα σκεφτούμε όλοι εμείς, οι χαμηλού επιπέδου αγράμματοι σχολιαστές και φορολογούμενοι από τους οποίους και συντηρήστε ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, για «τα χρυσούλια σας» τον Χάρη και τον Χάλη;;;;
  Περιμένουμε μ’ αγωνία τα κουφέτα από τον ιερό τους γάμο και να ξέρετε πώς, εκτός των άλλων, είναι και προσβολή στο ιερό μυστήριο. Όλα αυτά είναι ποινικώς κολάσσιμα, αν δεν κάνω λάθος. Κρίμα τα ζώα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *