Η επιλεκτική «οδύνη» των μίντια

 • 3/2/2009
 • ΣΠΥΡΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΚΤΥΠΗΣ
 • MEDIA

contentsegment_9813039w200_h0_r0_p0_s1_v1jpgΟι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας ήταν η αιτία,

αλλά δυστυχώς κι η αφορμή, για μια άνευ προηγουμένου επίθεση των μέσων ενημέρωσης της χώρας μας εναντίον του Κράτους του Ισραήλ, του σιωνιστικού κινήματος, το οποίο ηχεί στα αυτιά της κοινής γνώμης το λιγότερο κάτι σαν «απαράγραπτο έγκλημα», και το χειρότερο εναντίον των ίδιων των Εβραίων.
Έτσι είδαμε δημοσιογράφους, κυρίως των εντύπων ΜΜΕ, να συγκρίνουν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από το Γ΄ Ράιχ με το θάνατο αθώων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων πολλών παιδιών.
Διαβάσαμε κι ακούσαμε ότι το Ισραήλ κι άρα οι Εβραίοι, – πίσω από τους οποίους «βέβαια» κρύβονται, κυρίως για μερικούς που θεωρούν τους εαυτούς του αριστερούς, οι ιμπεριαλιστές Αμερικάνοι – κάνουν στους Παλαιστινίους ό,τι τους έκαναν οι Ναζί, δηλαδή διαπράττουν το έγκλημα της γενοκτονίας.
Τέτοιου είδους συγκρίσεις εξομοιώνουν λοιπόν το Κράτος του Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία, κάτι που θα ήταν περιττό να ειπωθεί πως δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα.
Επιπλέον, δεδομένου ότι, ιδίως στη χώρα μας, τα αντισημίτικα αντανακλαστικά είναι πολύ ανεπτυγμένα, τέτοιες συγκρίσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να τα δικαιολογούν ηθικά.

Όντως, ο θάνατος 1300 ανθρώπων από τις Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ήταν η τέλεια ευκαιρία για εκφραστεί για ακόμη μια φορά ένα νέου είδους αντισημιτισμός που φτάνει στο σημείο να δικαιολογεί, εμμέσως, εκ των υστέρων τη γενοκτονία των Εβραίων από τη Γερμανία του Χίτλερ.
Ο θάνατος αμάχων Παλαιστινίων «χρησιμοποιείται» από τα μίντια κάθε χώρας για διαφορετικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα, για να στιγματιστούν οι ΗΠΑ ως ο μοναδικός θύτης του παγκόσμιου γίγνεσθαι.
Έτσι όλοι αυτοί που στη χώρα μας εκφράζουν την οδύνη τους και την χωρίς όρια οργή τους για τις «εγκληματικές ενέργειες» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δεν είπαν και κυρίως δεν έγραψαν τίποτα για για τα εκλήματα της Κίνας εναντίον του ίδιου της του λάου, όταν ο Πρόεδρός της επισκέφθηκε την Αθήνα στα τέλη του περασμένου έτους, και δε χαρακτήρισαν ποτέ γενοκτονία τα εγκλήματα των αραβικών καθεστώτων εναντίον των αντιπάλων τους, του απλού λαού, των γυναικών, των θρησκευτικών κι άλλων μειονοτήτων.

Τα μίντια και μαζί τους η ελληνική κοινή γνώμη «έκλαψαν» λιγότερο για τα θύματα του πολέμου στην Τσετσενία, για τα θύματα του Σαντάμ Χουσείν ή για τα θύματα από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ…

Όλοι αυτοί οφείλουν, λοιπόν, να μην αντιμετωπίζουν τα θύματα πολέμων και τυραννικών καθεστώτων επιλεκτικά. ,Διαφορετικα είναι, το λιγότερο, αναξιόπιστοι.

ΣΠΥΡΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΚΤΥΠΗΣ
Docteur en droit international
Université Panthéon-Assas (Paris II)
Enseignant-Chercheur CRDH Paris II

11 Σχόλια

 1. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  Όλους τους καυγατζήδες: Νομίζω πως το παρα πάνω άρθρο είναι ένα καλό ενΑρκτήριο λάκτισμα για αγωνιστικό καυγά! Εμπρος στον δρόμο που χάραξε ο κ. newsman και η… αφεντιά μου!

 2. Ο/Η Gatos λέει:

  Δεν πρόκειται εδώ για θύματα πολέμου. Πρόκειται για αμάχους που αλόγιστα και “όποιον πάρει ο χάρος” εξοντώθηκαν από το Ισραήλ παραβαίνοντας ολόκληρο το διεθνές δίκαιο. Αλλά κι αν ακόμα αναγνωρίσει κάποιος στο Ισραήλ ότι ενήργησε βρισκόμενο σε εμπόλεμη κατάσταση είναι προφανές ότι παραβίασε όλες τις αρχές που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο του πολέμου.
  Δυστυχώς ο κόσμος σε όλη την υφήλιο κατανόησε στο παρελθόν το δράμα των Εβραίων. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να τύχουν παρόμοιας κατανόησης από τη στιγμή που τα τελευταία 50 χρόνια από την ίδρυση του κράτους τους μετατράπηκαν από θύματα σε αδίστακτους θύτες.Επί 50 ολόκληρα χρόνια σκοτώνουν, εκτοπίζουν, εξαθλιώνουν έναν ολόκληρο λαό που δικαιωματικά διεκδικεί τις πατρογονικές του εστίες. Γι αυτό και αυτή η απεχθής αντιμετώπιση των Εβραίων από όλο το κόσμο είναι πέρα ως πέρα δικαιολογημένη.
  Μεμονωμένες φωνές σαν τις δικές σας που τους υπερασπίζονται φανερώνουν ιστορική άγνοια, ημιμάθεια και κακότητα συνολικά προς το λαό των Παλαιστινίων.
  Ντροπή σας.
  Όσο για εσάς κ. Περικλέους “όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη”.

 3. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @ κ. Gatos: Εγώ είμαι η Βασίλω;; Ας το πάρει το ποτάμι.
  Σας λέω: Πρώτα-πρώτα πιστεύω ότι: Τα 623 εκατ. δολ. που πήραν από τον ΟΗΕ -και τα περισσότερα που πήραν από τους υπόλοιπους αδελφούς εν πετρελαίω και τα κάμποσα από την Ε.Ε.- επειδή πια δεν είναι μόνος του, όπως στο παρελθόν, ο αδελφός Αραφάτ για να τσεπώσει και τώρα τα τσεπώνουν, με απλή αναλογική, Χαμάς και Φατάχ δεν τους έφτασαν!! Εκβιάζουν για περισσότερα… Ακόμα και χθες ρίχναν σε άλλους αμάχους, από την Γάζα σε νότιο Ισραήλ, Ιρανικές ρουκέττες.

  Λέτε:Δεν πρόκειται εδώ για θύματα πολέμου. Πρόκειται για αμάχους που αλόγιστα και “όποιον πάρει ο χάρος” εξοντώθηκαν από το Ισραήλ παραβαίνοντας ολόκληρο το διεθνές δίκαιο.

  Σας λέω: Όταν τα “θύματα”, λέγε με Χαμάς, γεμίζουν τα υπόγεια των σχολείων, των νοσοκομείων, ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ πολίτες τους να κάνουν τα σπίτια τους αποθήκες πυρομαχικών -αν δεν τους ζώνουν μ’ εκρηκτικά και τους στέλνουν για ηρωϊκές αυτόκτονίες- ήθελα να ‘ξερα τι άλλο μένει να κάνει κάποιος για να υπερασπίσει τους πολίτες του. Και μη μου πείτε για την καταδίκη του Ισραήλ από Ισπανικό δικαστήριο. Η δίκη έγινε χωρίς ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ και εκκρεμεί η επανάλειψη της γιατί οι δολοφόνοι Εβραίοι αποφάσισαν να στείλουν στοιχεία!

  Λέτε: Δυστυχώς ο κόσμος σε όλη την υφήλιο κατανόησε στο παρελθόν το δράμα των Εβραίων.

  Σας λέω: Αυτός ο ίδιος “κόσμος όλος” έχει ψηφίσει την ίδρυση του κράτους των δολοφόνων!!!!

  Λέτε: …στιγμή που τα τελευταία 50 χρόνια από την ίδρυση του κράτους τους μετατράπηκαν από θύματα σε αδίστακτους θύτες.

  Σας λέω: Με την ίδρυση του κράτους των τσιφούτηδων, όλα τα Αραβικά κράτη το ’48, αποφάσισαν να εξαλείψουν το κράτος των 2 εκατ. τσιφούτηδων και ξεκίνησαν τον πρώτο τους πόλεμο. Και τον έχασαν!!! Κι όταν λένε ότι “δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη του Ισραήλ” μήπως και εννοούν να πάρουν σφουγγάρι και να σβήσουν απ’ τον πίνακα τον χάρτη του Ισραήλ;;
  Φαίνεται να είστε ιστορικά κατατοπισμένος. Γιατί δεν μας λέτε;;

  Λέτε: Επί 50 ολόκληρα χρόνια σκοτώνουν, εκτοπίζουν, εξαθλιώνουν έναν ολόκληρο λαό που δικαιωματικά διεκδικεί τις πατρογονικές του εστίες.

  Σας λέω: Διαβάστε λίγη ιστορία. Οι περισσότεροι από τους Παλαιστινίους, και πριν τον β΄παγκόσμιο, ΕΙΧΑΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥΣ στους τσιφούτηδες που πολοί από δ΄αυτούς έχουν και τίτλους!!! Δυστυχώς και για να ξέρετε, υπάρχουν και Κύπριοι που το ‘χουν κάνει στην Κερύνεια -βέβαια αυτά δεν μας τα λένε!

  Λέτε: …η απεχθής αντιμετώπιση των Εβραίων από όλο το κόσμο…

  Σας λέω: Δυστυχώς. Αν ήταν απεχθής η αντιμετώπισή τους, όπως λέτε, δεν θα ήταν τώρα εκεί το κράτος τους! Ούτε τα ίδια τα αραβικά κράτη βγαίνουν σε υποστήρηξη της Χαμάς. Δεν σας κάνει εντύπωση;; Δεν θέλουν να έχουν τους Παλαιστίνιους εντός των συνόρων τους! Δεν σας κάνει εντύπωση;; Όπου εγκατεστάθηκαν ,Λίβανος, διέλυσαν το κράτος που τους φιλοξένησε! Δεν σας κάνει εντύπωση;; Ή μακριά από τον κώλο μας κι ας είναι όπου θέλει;; Ή, κατά το βλακώδες, γίναμε βασιλικώτεροι του βασιλέως;;

  Λέτε: Μεμονωμένες φωνές σαν τις δικές σας που τους υπερασπίζονται φανερώνουν ιστορική άγνοια, ημιμάθεια και κακότητα συνολικά προς το λαό των Παλαιστινίων. Ντροπή σας. Όσο για εσάς κ. Περικλέους “όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη”.

  Η Περικλέους-Βασίλω σας λέει: Έχετε πάει, στα 18 σας, τρία χρόνια στρατιώτης και σ’ όλη σας τη ζωή σας να είστε σ’ επιφυλακή για την Ελλάδα;; Άϊντε λοιπόν υπερασπιστείτε τον τόπο σας κι αφήστε τους άλλους τόπους να τους υπερασπίζονται, όπως ξέρουν και μπορούν, οι κάτοικοί τους!!!

 4. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Χαίρομαι που συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την κ. Περικλέους (έτσι για αλλαγή από τα συνηθισμένα) και το περιεχόμενο του άρθρου.

  Το Ισραήλ σίγουρα έχει δώσει την εντύπωση ότι δεν προσέχει τόσο πολύ τις παράπλευρες απώλειες, όμως οι κανόνες του πολέμου δεν είναι τόσο ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο.

  Όχι ότι το Ισραήλ είναι εντελώς αθώο ή ότι με τις ενέργειες του θα λύσει το πρόβλημα.

  Όποιος πιστεύει ότι, σε αυτήν την κατάσταση, το δίκιο ή το άδικο πέφτουν αποκλειστικά στην μία ή την άλλη πλευρά, δεν έχει μελετήσει την ιστορία της σύγκρουσης.

 5. Ο/Η Αυτόνομος λέει:

  Το Ολοκαύτωμα είναι το μεγάλο άλλοθι για τα σιωνιστικά εγκλήματα πολέμου. Αν κάποιος επιτεθεί στο Ισραήλ, ένα σύγχρονο (ιδρυθέν το 1948) κράτος, όλοι μιλάνε για αντισημιτισμό.
  Οι δε κατά χώρες Εβραίοι εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους σε ένα ξένο κράτος, δηλαδή φέρονται ως Ισραηλινοί και όχι ως πολίτες του κράτους που τους φιλοξενεί. Οπότε η νομιμοφροσύνη τους αφορά ένα άλλο κράτος, όχι την υποτιθέμενη πατρίδα τους.Αυτά ίσχυαν και πριν το 1945.

 6. Ο/Η Πέτρος Πιερρής λέει:

  Tίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια σφαγή και μάλιστα τέτοιας αγριότητας και έκτασης τον 21ο αιώνα!

 7. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Πιερρής: Καμιά σφαγή δεν δικαιολογείτε! Κυρίως όταν είναι απρόκλητη! Σκεφτήτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σφάζαν εβραίους οι Πάππες, οι Βασιλείς και σ’ όλη την ιστορία! Για πλάτσικο!
  Μήπως και σας θυμίζουν τα σημερινά “προοδευτικά” Ισλαμικά κράτη;; Την προοδευτική Χαμάς ή Φατάχ;; Μέχρι και στο Κάϊρο διαδηλώνουν: “Θα σφάξουμε όλους τους Χριστιανούς!” Δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι Ισλαμιστές. Υπάρχουν λύσεις αλλά πώς να τις εφαρμόσις;; Όταν απέναντί σου έχεις καθεστώτα όπως το Ιραν, Σαουδική Αραβία και πάει λέγοντας και σφάζοντας ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ! Ο Χουσεϊν της Ιορδανίας γιατί ξεπάστρεψε χιλιάδες Παλαιστίνιους;;; Θυμιθήτε τον Μαύρο Σεπτέμβρη! Ο Λίβανος πού είναι σαν κράτος;; Οι Λιβανέζοι χριστιανοί, άλλοι κι αυτοί, ήταν κάποτε πλειοψηφία. Που είναι τώρα;; Με το birth rate των μουσουλμάνων, με τις 4 και πάνω γυναίκες, πώς θα τα βγάλουν πέρα οι τσιφούτηδες του Ισραήλ;; Μπορούν να κάνουν ομοσπονδία;; Στους πολιτισμένους λαούς -Ελβετοί, Φιλανδοι κτλ.- υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα της μειοψηφίας! Μπορεί κανεις να υποστηρίξει στα σοβαρά πως είναι τέτοιοι λαοί οι όπου γης Ισλαμιστές;; Και ξέρετε κάτι;; Δεν είναι και περιστέρες οι εγκληματίες της Χαμάς και κλπ… Και μην ξεχνάτε πως με τους σημερινούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους βλέπουν πινακίδες αυτοκινήτων… πόσο μάλλον από ποιο σημείο τους ήρθε η ρουκέτα!!! Και ποιός βάζει εκτοξευτήρες σε σχολεία;;; Σε νοσοκομεία;;; Σε σπίτια με οικογένειες πολιτών;;
  Και ξέρετε κάτι;; δεν μπορείς να συνομιλείς με αυτόν που έχει ορκιστεί να σε σφάξει και δεν αποδέχεται την ύπαρξή σου!!!!

  @κ. Αυτόνομος: Οι Έλληνες της διασποράς δεν εκδηλώνουμε την αλληλλεγύη μας στους Κύπριους και σ’ όσους έλληνες υποφέρουν;; Πόσοι έρανοι και εκατομμύρια δολλάρια έχουν συναχθεί;;; Το τί τα κάνουν οι κυβερνήσεις της μητρός-πατρίς;; Μμμ, αυτά τα ποσά είναι άλλου παπά ευαγγέλιο! Γιατί να είναι παράνομο, για τους Εβραίους, να κάνουν το ίδιο για τους συμπατριώτες τους στο Ισραήλ;;;

 8. Ο/Η Αυτόνομος λέει:

  @Διονυσία Περικλέους.
  Οι ίδιοι διατείνονται ότι είναι νομιμόφρονες και απλώς διαφέρουν κατά το θρήσκευμα, δηλαδή υποτίθεται ότι υπάρχουν Εβραίοι Έλληνες, Ορθόδοξοι κτλ. Αυτό δεν ισχύει, διότι οι Εβραίοι στον ελληνικό χώρο πάντοτε αποτελούσαν μία κλειστή ομάδα που λειτουργούσε με ρατσιστικά κριτήρια, ως ομάδα αποκλειστικών συμφερόντων. Αν εφαρμόζουμε την αρχή ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα, τότε γιατί να ασχολούμαστε με το ολοκαύτωμα ενός άλλου λαού;

  Φυσικά οι Εβραίοι της Ελλάδος δεν έχουν καμία συγγενική σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό, είναι Ασιάτες Εβραίοι (Σημίτες) όχι Ευρωπαίοι Έλληνες (Καυκάσιοι).

 9. Ο/Η Πέτρος Πιερρής λέει:

  @ Διονυσία Περικλέους: Επαναλαμβάνω ότι τον 21ο αιώνα -και το τονίζω- δεν νοείται λαοί να σφάζονται για οποιαδήποτε αιτία!
  Το ίδιο ισχύει και για τους τρομοκράτες και για τους αυτονομιστές και για τους ισλαμιστές καμικάζι κλπ.
  Όλα μπορούν να λυθούν ειρηνικά και οι αίτιοι θα πρέπει να πηγαίνουν στο δικαστήριο της Χάγης ή στα δικαστήρια των χωρών. Όχι να στέλνονται εκεί επιλεκτικά όποιοι συμφέρει.

  Οι πάσης φύσεως σφαγές εξυπηρετούν, αποκλειστικά το εμπόριο όπλων και καθένας που αναπτύσσει σκεπτικά αν η σφαγή είναι δικαιολογημένη ή όχι, χύνει νερό στο μύλο του εμπορίου όπλων.
  Μην ξεχνάτε πως αύριο μπορεί να αποφασίσουν πως ήλθε και η δική μας η σειρά.
  Ποιος ασκεί το εμπόριο των όπλων; Για σκεφτείτε… για ψάξτε….

 10. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Πιερρή: Πολύ ωραία! Τους λαούς δεν τους χωρίζουν παρά… οι μίζες που εισπράτουν οι έμποροι των όπλων και τις μοιράζονται με… απλή αναλογική με τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αρχηγούς! Ξέρετε πόσα χρόνια το λέω αυτό… για τους γείτονές μας τους Τούρκους;;

  κ. Αυτόνομε: Πρώτα-πρώτα “καυκάσιοι”, σαν ράτσα ανθρώπων, ποτέ δεν υπήρξαν. Όταν οι Αμερικάνοι απόκτησαν την ανεξαρτησία τους, φτιάξαν το κράτος τους και, μετά και τον εμφύλιο, επειδή δεν μπορούσαν να ονομάζουν -επίσημα- νέγρους τους μαύρους τούς είπαν Αφρικανο-αμερικάνους. Εεε, φυσικό ήταν οι ευρωπαίοι να γίνουν… καυκάσιοι!
  Στους σημιτικούς λαούς ανήκουν και οι… αραπάδες!
  Αν έχετε ζήσει σε ελληνικές κοινότητες π.χ. σε Αμερική, Καναδά, Ν. Αφρική κτλ. θα δείτε για ΠΟΙΟΥΣ λόγους οι άνθρωποι ζητούν ν’ αποκτήσουν την ταυτότητα της χώρας της προέλευσής τους και γιατί θέλουν να ξεχωρίζουν. Βέβαια υπάρχουν και οι φανατικοί… Αλλά μ’ αυτούς;; Έτσι και αλλοιώς…;; Δεν μπορείς να κάνει κανείς λογική κουβέντα.

 11. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ λέει:

  σε ολα τα κρατη του κόσμου γίνονταν,γίνονται και θα γίνονται καταπατήσεις δικαιωμάτων των πολιτων,απλά παλαιότερα δεν τα μαθαίναμε.Λοιπόν η πρέπει να σηκώσουμε μια σημαία εναντίον όλων και να κάνουμε το γύρο του κόσμου η να διαμαρτυρηθούμε επιλεκτικά ανάλογα με τις πεποιθήσεις μας όπως και γίνεται σήμερα.Διαλέξτε και πάρτε.Το Ισραήλ φταίει,οι Παλαιστίνιοι φταίνε,η Κίνα φταίει,οι ΗΠΑ φταίνε τι πρέπει να γίνει λοιπόν?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *