Βγάζουν το λάδι του Ελαιώνα…

Μεγάλο πεπόνι (ο Ελαιώνας), μεγάλα μαχαίρια.
Ητανε να μην βγουν.
Τώρα που βγήκαν -και το θέμα πέρασε στα καφενεία, στα ταξί και στους οπαδούς-

άντε να μαζέψεις αυτόν τον κλεφτοπόλεμο που -όπως κάθε κλεφτοπόλεμος- διεξάγεται με μεθόδους ανορθόδοξες, τουλάχιστον.

Τα γράφω αυτά από την εποχή Τρίτση. Οταν εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, ο Ελαιώνας-πνεύμονας μιας Αθήνας που, από τότε, έπασχε από χαπ (χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια).

Μετά ήρθε ο Μάνος που τον ψαλίδισε (όπως κάποτε ο Κλέντσε ψαλίδισε το πρώτο σχέδιο της Αθήνας των Κλεάνθη-Σάουμπερτ).

Μετά ήταν ο Λαλιώτης που τον επανέφερε, αλλά κομματάκι προσαρμοσμένον στις νέες απαιτήσεις. Ηταν η εποχή -τα έγραφα κι αυτά- που φούντωνε το ενδιαφέρον για αγορά (οικοπεδοποίηση) μεγάλων εκτάσεων στην Αθήνα. Και πού να βρεθούν, άμα δεν έμπαινε χέρι στα έτοιμα…

Ο,τι γίνηκε με το Γουδή (το πρώτο μητροπολιτικό πάρκο που οδεύει προς… ενοριακόν κηπάριον). Ο,τι πάει να γίνει στο Ελληνικό (το μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη κατά Σημίτη – που ακόμα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη). Γίνεται τώρα στον Ελαιώνα· τον υποβαθμισμένο που θέλουνε να αναβαθμίσουνε.
Και μετέρχονται μυρίων τρόπων και τεχνασμάτων για να το πετύχουν: από λογιστικές προσθαφαιρέσεις (ποσοστά κάλυψης, εισφορές σε γη, μεταφορές συντελεστών δόμησης, ενιαία πρότζεκτ) μέχρι εκβιαστικές απειλές, προγραφές και συκοφαντίες.

Μιλάμε για δύο διαφορετικές αναβαθμίσεις: η μία θέλει αναβάθμιση του (αθηναϊκού) περιβάλλοντος, η άλλη, αναβάθμιση της τιμής γης. Ηδη έχει γίνει στον Ελαιώνα, αλματωδώς τα τρία τελευταία χρόνια. Εάν η «διπλή ανάπλαση» συμβεί, εμείς μεν θα τρίβουμε τα μάτια («είδες πράγματα!»), εκείνοι δε (τι να πρωτοκάνει και το ΣτΕ;) θα τρίβουν τα χέρια. Χιλιοπαιγμένο το έργο – αυτή τη φορά σε μεγέθυνση…

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

37 Σχόλια

 1. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Ξανθίδη, κ. Newsman, k. Χαραλαμπόπουλο: Νομίζω και ο κύριος ξέρει περισσότερα απ’ όλους εμάς!!!!

 2. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  συγνώμη κ. Χαραλάμπους ήθελα να γράψω και γεράματα…

 3. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  κ. Περικλέους, μπορεί να ξέρει περισσότερα απο εσάς, αλλά όχι και περισσότερα απο όλους μας.
  Η Αθήνα έχει υπεραρκετές εκτάσεις για τους λεγόμενους πνεύμονες, έχει τρία βουνα τουλάχιστον που κάποτε ήταν γεμάτα δέντρα, και μπορούν να ξαναγεμίσουν δέντρα.

  Μεσα στο λεκανοπέδιο, οι οικιστικές πιέσεις, η ελλειψη γής και προσφοράς κατοικίας πιέζουν τις αξίες των σπιτιών προς τα πάνω με κύριους χαμένους τα χαμηλότερα εισοδήματα.

  Μέσα στο λεκανοπέδιο υπάρχουν τεράστιες ανισορροπίες, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις σε περιοχές με μεγάλη αξία που απλώς στέκονται ανεκμετάλλευτες ενώ υπάρχουν άλλες που είναι τόσο στιβαγμένες που δεν έχουν καμία απολύτως υποδομή.

  Τα μεγάλα πάρκα όπως έχουμε πεί, οι επιζητούμενοι ‘πνεύμονες’ μέσα στο κέντρο της πόλης, γίνονται μαγνήτες για ανεπιθύμητους και εγκληματικότητα, τα βράδια είναι απροσπέλαστα και ύποπτα. Συντηρούνται δύσκολα. Το Central Park στην Νέα Υόρκη, κλείνει και δεν επιτρέπεται να περνάς απο εκεί. Κατα καιρούς έχουν γίνει ξεκαθαρίσματα λογαριασμών απο συμμορίες

  Δεν είπαμε να οικοπεδοποιήσουμε το πεδίο του Άρεος και τον Εθνικό Κήπο, αυτά έχουν γίνει, και είναι ιστορικά πάρκα.
  Όταν όμως φεύγει ένα αεροδρόμιο, απο την πόλη, και όταν μία περιοχή είναι υποβαθμισμένη με βιοτεχνίες δεν τις κάνεις όλες πάρκο λές και θα πάμε να ζήσουμε στην εποχή του Νεάντερταλ.

  Θα βάλεις χρήσεις που χρειάζεται η πόλη, θα τις κάνεις μοχλούς τοπικής ανάπτυξης, και με τα κέρδη που θα βγουν απο εκεί, θα μπορέσεις να βελτιώσεις την ζωή των κατοίκων που ζούν μακριά απο τέτοια πάρκα και που δεν θα τα χρησιμοποιήσουν ούτως η άλλως πολύ.

  Γι’άυτό και η λογική να μην χτίζεται τίποτα καινούργιο, ή τυφλή άρνηση, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που υποτίθεται θέλουμε.

  Το κείμενο του κ. Μαντάιου στην γραφική πλέον Ελευθεροτυπία, αγνοεί την οικονομία της γής, και εμμέσως (και μάλλον χωρίς να το ξέρει και ο ίδιος) καταδικάζει την Αθήνα σε περισσότερο τέλμα

  ΥΓ. Ακόμα και αν πραγματοποιηθούν τα σχέδια για εντατική χρήση γης σε Ελληνικό και Ελαιώνα, θα δημιουργηθούν πάρκα στις περιοχές αυτές απλώς δεν θα είναι τα τεράστια, εκτός κλίμακας και δύσχρηστα πάρκα που θέλουν οι ‘φυσιολάτρες’

 4. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @ k. Χαραλάμπους: Εκτός που είναι γραφικότητες, και μακρυά απ’ την καθημερινότητα αυτά που εισηγήστε, παίζουν και μπουνιές με τις ανάγκες και την λογική του απλού πολίτη -εν δυνάμει ψηφορόρου σας- που κατοικεί στην τσιμεντούπολη. Μιλούν όλοι για πράσινο. Τεράστιο ή μικρό. Και αυτό έχουμε ΟΛΟΙ ανάγκη! Όπου και αν υπάρχει και ΟΣΟ υπάρχει. Η Αθήνα, από την φτιάξη της, είναι στον πάτο μιας λεκάνης και επί πλέον, οι φιλελεύθεροι, της έκλεισαν και τις διόδους αέρα και δεν παίρνει ανάσα. Ξέρετε από τα πότε υπάρχει πρόβλημα με την α-τι-μόσφαιρα της Αθήνας;; Καθόμουν στην βεράντα μου στο βόρειο προάστειο το ’80 και δεν έβλεπα καθόλου τους Θρακομακεδόνες τις μέρες που δεν φυσσούσε βοριαδάκι! Η γνωστή μου μού ‘λεγε,» πω,πω, νέφος οι Θρακομακεδόνες! δεν τους βλέπουμε!» Τί να της πείς της χαζής, «γιατί νομίζεις πως ΑΥΤΟΙ μας βλέπουν;;» Και τότε ήταν και τα βουνά που αναφέρετε καταπράσινα! Και τώρα είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους. Η Πάρνηθα κάηκε απ’ την βορεινή μεριά. Πώς και χρειάζεσαι μαχαίρι για ν’ ανοίξεις δρόμο στην α-τι-μόσφαιρα της Αθήνας;; Στα πρόθυρα Πεκίνου είμαστε. Φιλελεύθερη και εκεί!!

 5. Ο/Η Καππαδόκης λέει:

  Εχω μια απορία.Εκείνος ο κ. Βωβός τι μεγαλοφυή έμπνευση είχε στα αλήθεια που σε ανύποπτο χρόνο πήγε και αγόρασε εκτάσεις στον υποβαθμισμένο Ελαιώνα, εκτάσεις που σήμερα «χαρίζει» για να γίνει το γήπεδο.
  Αυτό θα πει επιχειρηματικό δαιμόνιο. Να φανταστείς ότι κάποια μέρα θα γίνει εκεί το γήπεδο του ΠAO και όχι μόνο, να εμπνευστείς σε χρόνο ανύποπτο ότι κάποια μέρα θα γίνει εκεί και Mall και ανάλογα να αγοράζεις γη.

  Μάντης ο κύριος και μπράβο του!

 6. Ο/Η Ελένη Γιατρά λέει:

  @ Καππαδόκης: Μην ξεχνάτε ότι ανάλογο φυσικό χάρισμα είχε και ο Εφραίμ. Προέβλεπε το μέλλον!
  Για αυτό συγκέντρωνε τόσους υπουργούς -αμφοτέρων των μεγάλων κομμάτων- γύρω του. Όπως και ο κ. Βωβός άλλωστε. Μόνο που ο τελευταίος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο πνευματικός τους!

 7. Ο/Η NEWSMAN λέει:

  Κύριε Χαραλάμπους μη μου συγχύζετε την κυρία Περικλέους. Τα ξέρει ΟΛΑ…Μικρό μεγάλο παστρεύει…
  Και ας πει κάποιος στον κ. Μανταίο ότι είναι του Γουδή και όχι το γουδή ή γουδί το γουδοχέρι.
  Συμπερασμα: Αφείστε τις αναπλάσεις και πάρτε ως παράδειγμα ανάπτυξης τη …λίμνη του Κουμουνδούρου. Δια της μπόχας βαίνομεν προς τα εμπρός!! Αρχαιόθεν

 8. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. newsman: Πρέπει να ξέρετε πως ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΑΛΟΘΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ!!! Αυτό για τις… που λέτε για το Γουδή και την λίμνη Κουμουνδούρου.

 9. Ο/Η NEWSMAN λέει:

  Νομίζω κυρία Περικλέους ότι θα επικοινωνώ μαζί σας πάλι σε ξένη γλώσσα γιατί από ελληνικά μάλλον πάσχετε.
  Εν πάση περιπτώσει, επειδή αιφνιδίως φύτρωσαν πολλοί με οικολογικές ευαισθησίες και επειδή κατά Αίσωπο «άνθρωπος δύο πήρας φέρει, μίαν εμπροσθεν και μίαν όπισθεν» και βεβαίως δεν βλέπει τι έχει στο σακκούλι που κουβαλάει στην καμπούρα του ας κάνουν όλοι μία αυτοκριτική: Ας αναρωτηθούν δηλαδή όλοι οι ευαίσθητοι:
  Αν κάνουν ανακύκλωση πετώντας στους ειδικούς κάδους τα ανακυκλούμενα
  Αν μαζεύουν τα σκατά του σκύλου τους από το δρόμο
  Αν δεν πετάνε από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους τα αποτσίγαρά τους
  Αν δεν αφήνουν μπουκάλια στις παραλίες που τις κοπρίζουν κάθε καλοκαίρι
  Και μετά ας ευαισθητοποιηθούν γαι τον Ελαιώνα.
  ΟΙ πολύ κραυγάζοντες και αγανακτούντες είναι συνήθως και οι πιο ύποπτοι!!!

 10. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @newsman: Συμφωνώ με όλα σας τα ΑΝ σας. Γι’ αυτά μάχομαι στον μικρό μου τόπο στην καφέ. Αλλά μπορούμε να κοιτάξουμε και τον Ελαιώνα. Όταν χτιστεί, και για τα επόμενα 100 χρόνια, θα είναι καρφί στο μάτι μας. Εγώ δεν θα ζήσω τόσο. Αλλά εσείς…;;; Που είστε και μικρούλης… Δεν είναι κι άσχημη ιδέα η επικοινωνία: π.χ. στα Αγγλικά ή π.χ. στα Γαλλικά ή π.χ. στα Φιλανδικά ή π.χ. στα Σουηδικά

 11. Ο/Η NEWSMAN λέει:

  στα φινλανδικά δεν τα καταφέρνω…Μήπως στα…σουαχίλι;;

 12. Ο/Η Καππαδόκης λέει:

  @Eλένη Γιατρά
  Πνευματικός δεν είναι αλλά το Αγιο Πνεύμα τον εμπνέει και τον καθοδηγεί κατά πως φαίνεται.

 13. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @ Newsman: Καλή ιδέα. Είχα μια μαύρη στο σπίτι, που βοηθούσε την άσπρη, και μου μιλούσε απ’ αυτά! Θα στίψω το συγχυσμένο μου μυαλό να τα θυμιθώ! Και δεν μου λέτε το Γουδή γράφεται με ητα;; Το ξέρω με ιοτα. Ή επειδή είμαι τσουρόγρια με συγχύζετε κι άλλο;;;

 14. Ο/Η Ελένη Γιατρά λέει:

  @ Καππαδόκης: Ναι, μόνο που αυτό είναι εκ της Βουλής εκπορευόμενον.

 15. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Κ. Περικλέους το γραφικό είναι να λέτε ότι οι φιλελεύθεροι προκάλεσαν το νέφος στην Αθήνα (!!!!)

  Αλλά τελικά συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε πάρκα στην Αθήνα, και συμφωνούμε να είναι μικρά, σε μία ανθρώπινη κλίμακα, σε απόσταση από τα περισσότερα σπίτια, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πάρεις τραίνο για να πας εκεί.

  Εάν ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνικού δοθεί για χρήσεις εκτός πρασίνου (σπίτια, γραφεία, αλλά και σχολεία, και αθλοπαιδιές) υπολογίζεται ότι τα έσοδα θα είναι 4 δίσ ευρώ.

  Με αυτά γίνονται ή όχι απαλλοτριώσεις για οικόπεδα 4 με 100 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας;

  Νομίζω ότι στην Αθήνα πήγαμε από το ένα άκρο της ταχείας και άναρχης δόμησης (στις δεκαετίες 50 με 70) στο άλλο (να μην χτιστεί τίποτα απολύτως)

  Το ίδιο ισχύει και για τον Ελαιώνα. Τα έσοδα από τις χρήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση περιοχών που δεν έχουν ελεύθερους χώρους.

  Η γνώμη του κ. Δοξιάδη περί ατομικής βόμβας που επαναλαμβάνει η κ. Περικλέους είναι η γνώμη της παραίτησης (για να μην πούμε η γνώμη της μαζικής δολοφονίας). Η Αθήνα έχει πολλά πλεονεκτήματα σαν πόλη και ένα από αυτά είναι ότι είναι συμπτυγμένη. Με αρκετή δουλειά μπορούμε να κάνουμε αυτό να δουλέψει προς όφελος μας.
  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χτίζουμε τίποτα και ότι χωρίς σκέψη οποιονδήποτε ελεύθερο χώρο τον κάνουμε πάρκο.
  Τα πάρκα χρειάζονται σχεδιασμό και σωστή χωροθέτηση. Αλλιώς είναι εν δυνάμει σκουπιδότοποι και δεν εξυπηρετούν.

  ΥΓ. Πάντως εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κ. Περικλέους περισσότερο σάτιρα κάνει, παρά μιλάει σοβαρά. Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος πιστεύω ότι προσπαθεί με τους μύδρους και τους χαρακτηρισμούς να προκαλέσει τους άλλους σχολιαστές, έτσι αυτός μέσα στην έξαψη του να βγάλει τον χειρότερο του εαυτό.Τότε θα ξέρουν όλοι σε τι επίπεδο μπορεί να πέσει κάποιος
  Ενδιαφέρον…

 16. Ο/Η ΝEWSMAN λέει:

  Κυρία Περικλέους η περιοχή Γουδή γράφεται με ΗΤΑ διότι πήρε το όνομά της από το επίθετο του Γουδή. Το γουδί με ιώτα είναι άλλο πράγμα και χρησιμοποιείται εκεί όπου δεν πίπτει λόγος

 17. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @newsman: Το γουδί πίπτει εκεί που δεν πίπτει λόγος;; ή η ράβδος;; Το ‘χετε βάλει σκοπό να με κρατάτε σε πνευματική σύγχυση! Θα σας καταραστώ να ξεχάσετε τις 10 ξένες γλώσσες που ξέρετε!!

 18. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Χαραλάμπους: Αν νομίζετε πως η σάτυρα δεν είναι σοβαρή;;;; Δεν έχετε ελπίδα να γίνετε βουλευτής σ’ ένα κόμμα που λέει όλο αστείες προτάσεις!

 19. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @NEWSMAN:Γουδί, από όσο ξέρω, είναι ένα οικιακό σκεύος, πέτρινο, ξύλινο ή μεντεμένιο σε σχήμα λεκάνης μέσα στο οποίο οι νοικοκυρές κοπανίζουν για να θρυμματίσουν μπαχαρικά κλπ. ή φτιάχνουν σκορδαλιά. Εν ολίγοις ο πρόγονος του μίξερ και του μπλέντερ.
  Το κοπάνισμα γίνεται με το γουδοχέρι.
  Στη Ζάκυνθο υπάρχει και σχετική παροιμία: «Το γουδί, το γουδοχέρι» για κάποιον που ό,τι και να του λες κάνει το δικό του, προφανώς από τη συνεχή, επαναλαμβανόμενη, πάνω-κάτω κίνηση που κάνει η νοικοκυρά κρατώντας το γουδοχέρι και κοπανώντας το στον πάτο του γουδιού.
  Τώρα, αν η κυρία Περικλέους σας έχει φέρει σε τέτοια απόγνωση που θέλετε να της κοπανισετε ολόκληρο γουδί στο κεφάλι, δικαίωμά σας!
  Δεν ξεκινάτε όμως καλύτερα από το γουδοχέρι; Κι αν δεν συνετιστεί, βλέπουμε!

  (Κυρία Περικλέους τολμώ να λέω όλα αυτά βασιζόμενος στο κεφαλλονίτικο χιούμορ σας).

 20. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @ Βίτσος: Στο σπίτι η γιαγιά η Κεφαλλονίτισσα είχε ένα πέτρινο, απ’ το 1700, και έκανε μια αλιάδα… μα μια αλιάδα… Ουφ! τρέχουν τα σάλια μου και μόνον με την θύμιση!

 21. Ο/Η ΝEWSMAN λέει:

  Κυρία Περικλέους θα καταραστείτε ένα 15χρονο;; Που είναι τα μητρικά συναισθήματα ως γυναίκας;; Και μάλιστα υπερηλίκου;;

 22. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @newman: δεν είναι η πρώτη φορά! Όταν δεν τα πνίξω στην μπανιέρα, όταν είναι γύρω στα δύο, τα καταριέμαι στα 15τους. Πρότυπό μου ήταν, από την τρίτη δημοτικού, ο Ηρώδης. Είμαι ένας θυλικός Ηρώδης που ευτυχώς, για τους τραγόπαπες, δεν ζούσα πριν 2009 χρόνια και ένα, σχεδόν, μήνα γιατί θα ήταν άνεργοι!

 23. Ο/Η ΝEWSMAN λέει:

  ΄Περικλέους: Δεν ξέρω αν είσθε θυλικός Ηρώδης, το βέβαιο είναι ότι θα γινόσαστε ΘΡΥΛΙΚΟΣ Ηρώδης

 24. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @newsman: Δεν εννοείτε να αφήσετε λέξη μου χωρίς να την σηκώσετε! Θα παίξουμε τώρα «ότι πεις τα διπλά;» Το είπα πρώτη και τέρμα. Πάντως, και λάβετέ το στα υπόψην, δεν θα μαθαίναμε και την ιστορία του Εβραϊκού έθνους! Από δημοτικό ως να μας κλωτσήσουν εχτός δημοσίας εχπαίδευσης! Μόλις τώρα θυμίθηκα πως, αν σας περνούσε, θα περνούσατε από μάχαιραν όλους τους τσιφούτηδες…

 25. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Δ.Περικλέους@κ. Χαραλάμπους: Αν νομίζετε πως η σάτυρα δεν είναι σοβαρή;;;; Δεν έχετε ελπίδα να γίνετε βουλευτής σ’ ένα κόμμα που λέει όλο αστείες προτάσεις!

  Κάθε άλλο κ. Περικλέους.
  Η σάτιρά σας είναι πολύ σοβαρή και φιλοσοφημένη.
  Απλώς για να κάνετε την σοβαρή σάτιρά σας, θα πρέπει να λέτε πράγματα που δεν είναι σοβαρά, και να υιοθετείτε τον χαρακτήρα του γραφικού.
  Μόνο έτσι μπορεί να φανεί αν ο συνομιλητής σας θα βγει εκτός θέματος για να σας απαντήσει, και αν με τον τρόπο που θα απαντήσει στις γραφικότητες που αναφέρετε, θα είναι αγενής, ή θα χάσει την ψυχραιμία του ή θα κρατήσει κάποιο επίπεδο.
  Επομένως κ. Περικλέους, συνεχίστε να λέτε αυτά που λέτε, είστε ήδη κάλτ, και ελπίζω σύντομα να γίνετε και θεσμός.
  Προσβλέπω στις δοκιμασίες που θα με υποβάλετε, και ελπίζω να μην παρασυρθώ από την εύστοχη τακτική σας

 26. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Χαραλάμπους: Λέτε, «είστε ήδη κάλτ».
  Σας λέω: Δεν είναι και πολύ κολακευτικό αυτό αλλά… who cares!! Ούτε υποψηφιότητα για blogger δεν πρόκειται να βάλω. Απλώς την άφθονη σοφία μου πασπαλίζω σαν κουραμπιεδόσκονη. Και, λόγω τιμής, δεν λέω πως είσαστε κουραμπιές…
  Τώρα για την ψυχανάλυση που μου κάνετε, και μάλιστα δωρεάν, χχμμ;; Δεν θέλω να σας πω τί λένε, γενικώς για το δωρεάν, οι αθυρόστομοι χωριάτες εκεί στην καφέ. Απλώς δεν ξάπλωσα ποτέ σε καναπέ ψυχαναλυτή. Kι όχι πως δεν τον είχα και ανάγκη. Eίχα όμως περισσότερο ανάγκη τα 350 δολ την βίζιτα στον τρελίατρο. Και το πήρα φιλοσοφικο-οικονομικά, «θα πάρω τα bally, για ν’ αποφύγω τους κάλους στα ποδάρια, κι ασ’ τον Shrink doctor να αυτοψυχαναλύετε σε δικό του χρόνο και με δικά του έξοδα, !»
  And no hard felings…

 27. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  feelings και αν δεν κάνω λάθη δεν μου πάει καλά η μέρα… Γεια σας.

 28. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Χαραλάμπους: Ήθελα να επισημάνω κάτι απ’ τα γραφόμενά σας, δεν ξέρω αν είναι σ’ αυτό τον καυγά μας ή σε σχετικόν άλλο.
  ΚΑΠΟΥ ΛΕΤΕ ότι ΤΩΡΑ: «…οι πολεοδόμοι αποφάσισαν στο Λονδίνο να υπάρχει ΧΑΜΗΛΟΣ συντελεστής δόμησης, όχι ο υψιλός που υπήρχε μέχρι τώρα…κτλ.»

  Σας λέω: Μα το θεό αισθάνομαι σαν ινδικό χειρίδιο σε κλουβί, κάτω από 3000 κεριών λάμπες, με όλους αυτούς τους ειδικούς που κάνουν σχέδια επί χάρτου και δεν βλέπουν πως είμαι… άνθρωπος -όχι αναλώσιμο γουρούνι- που θα με αναλώσει ο κύριος ημών Ιησούς Χριστός!!! Βέβαια, όταν είχαν αποφασίσει οι Άγγλοι πολεοδόμοι για τον πιο υψηλό συντελεστή δόμησης, οι κάτοικοι του Λονδίνου είχαν πιο φαρδειές περιφέρειες… Αστεία, σχέδια επί χάρτου, λέτε κ. Χαραλάμπους: Ξεχνάτε πως είμαστε άνθρωποι και δεν μπορούμε να ζούμε 50 μέτρα πάνω από τη γη σε κουτιά! Κι ούτε μπορεί ο κάθε παλαβος, ή φιλελεύθερος for that matter, πολεοδόμος να αποφασίζει την πυκνότητα της γειτονίτσας μου ή πού και πώς θα ζω! Κι ούτε μπορώ να πάω να ξύσω το ποδάρι μου και να ξύνω εκείνο του διπλανού μου! Κοιτάτε τις παραλίες μας!! Το ’84 του Όργουελ μας κατάντησαν οι μεγαλοφυείς σχεδιαστές πόλεων, πολιτικών προτάσεων και κλπ.!!

  Λέτε: Το Central Park στην Νέα Υόρκη, κλείνει και δεν επιτρέπεται να περνάς απο εκεί. Κατα καιρούς έχουν γίνει ξεκαθαρίσματα λογαριασμών απο συμμορίες…

  Σας λέω: Ούτε και στο πεζοδρόμιο της 5ης – που και να κοιτάξεις στις βιτρίνες… κοστίζει- απέναντι απ’ το Central μπορείς να περπατήσεις, τις πολύ βραδυνές ώρες, μοναχή σου γιατί η Ν.Υ., παρ’ όλο τον πάλαι ποτέ Τζουλιάνι της, έχει φοβερό πρόβλημα με όλων των χρωμάτων τα σκύβαλα!!! Και ένας από τους λόγους που κατάντησαν σκύβαλα οι άνθρωποι είναι η δόμηση, και η διάλυση που ακολούθησε, του χώρου της γειτονιάς! Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις μέσα τους παρά έξω τους. Και οι σοφοί τα περιφρόνησαν όλα αυτά.

  Λέτε: Κ. Περικλέους το γραφικό είναι να λέτε ότι οι φιλελεύθεροι προκάλεσαν το νέφος στην Αθήνα (!!!!)

  Σας λέω: Το μυαλό σας και μια λίρα! Σκεφτήτε ποιοί προκάλεσαν την μετατροπή της Αθήνας σε αφόρητο τόπο διαμονής και γιατί και δεν έχει σημασία τί λέγονταν ΤΟΤΕ!! Ένα από τα ίδια επεξεργάζεστε… Και μου αρέσει να είμαι γραφική!!!

 29. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  κ. Περικλέους, οι Άγγλοι πολεοδόμοι, δεν είναι φιλελεύθεροι, ένας πολεοδόμος είναι από την φύση του ‘κεντρικός’ σχεδιαστής.

  Το αν οι άνθρωποι θέλουν να ζουν 50 μέτρα πάνω από την γη, είναι ένα εύλογο ερώτημα, αλλά δεν έχει δοθεί απάντηση. Τα ψηλά κτίρια είναι από τα πιο δύσκολα αρχιτεκτονικά θέματα, και όταν ψιλά κτίρια γίνονται καλά, ο κόσμος δεν βλέπει την ώρα να μετακομίσει εκεί και πληρώνει και πολύ ακριβά. Όταν δεν γίνονται σωστά, γίνονται πληγές στην πόλη και γκρεμίζονται με θεαματικές κατεδαφίσεις μετά από 30 χρόνια. (συνήθως τα κακά ψιλά κτίρια έχουν γίνει με σχεδιασμό και επίβλεψη από το κράτος)

  Εγώ σας ανέφερα μία πραγματικότητα σε ότι αφορά τις πυκνότητες της πόλης. Αυτό πιστεύουν οι πολεοδόμοι.
  Τώρα είναι νομίζω ηλίου φαεινότερο το γιατί οι εκμετάλλευση των ‘εγκαταλελειμμένων τομέων της πόλης’ (στην Αγγλία θα τα δείτε και σαν brown sites σε αντιδιαστολή με τα green sites που είναι οι εκτάσεις πρασίνου γύρω από την πόλη και που εκεί αναπτύσσονταν οι πόλεις επεκτεινόμενες προς πλάτος).
  1) Το περιαστικό περιβάλλον δεν επιβαρύνεται.
  Και αυτό το έχουμε δει και στην Αθήνα:
  Η αντιοικοδομική υστερία στο κυρίως σώμα της πόλης, έχει σπρώξει (σε κάποιο βαθμό, όχι σε απόλυτο) πολλούς στα Μεσόγεια και στα γύρω βουνά
  2) Οταν οι αποστάσεις είναι μικρότερες μπορείς να μετακινηθείς καλύτερα στην πόλη. Η Αθήνα διασχίζεται με το μετρό σε περίπου 30′. Το Λονδίνο διασχίζεται σε πάνω απο μία ώρα. Αν έχεις να κάνεις δουλειές μέσα στην πόλη σου παίρνει λιγότερο χρόνο να τις κάνεις σε μία πυκνοδομημένη πόλη.
  3) Οι βασικές υποδομές, νερό, ενέργεια, ηλεκτρικό, είναι πιο συγκεντρωμένες και πιο αποτελεσματικές στις πυκνοδομημένες περιοχές παρά στις αραιοκατοικημένες. Έτσι χάνεται λιγότερη ενέργεια στα συμπτυγμένη δίκτυα (που και αυτό είναι καλό για το περιβάλλον)

  4) Οι αραιοκατοικημένες περιοχές των πόλεων φέρνουν πιο εύκολα την κοινωνική απομόνωση και τις καθαρές ‘ζώνες’. Μιλάμε για κέντρα πόλεων με γραφεία και μαγαζιά μόνο που μετά τις 9 το βράδυ ερημώνουν, για περιοχές σπιτιών χωρίς ζωή.

  Βέβαια για να κάνεις πυκνή δόμηση χρειάζεσαι καλή ποιότητα σχεδιασμού, και καλή αρχιτεκτονική. Αυτό που δεν χρειάζεσαι, είναι η υστερία του να λες σε οποιαδήποτε χρήση φεύγει από την πόλη να γίνει πράσινο.Ειδικά στην Αθήνα που λείπουν επενδύσεις για βασικές υποδομές.

  Και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι ο Ελαιώνας (Όπως και το Ελληνικό) δεν είναι πάρκο. Είναι μία υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή. Ακριβώς ο τύπος περιοχής που οι Άγγλοι (αλλά Αμερικάνοι και άλλοι Δυτικοευρωπαίοι) δεν θα δίσταζαν στιγμή, να χτίσουν με ακόμα πυκνότερη δόμηση από αυτή που προτείνεται στον Βοτανικό.
  Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έμενε και χώρος για πράσινο. Οι υψηλές πυκνότητες αφήνουν περισσότερο ελεύθερο χώρο στην γη!
  Τώρα ακόμα και αν αφήσουμε τις επιστημονικές γνώμες των πολεοδόμων, θα μιλήσουμε και για την αντίδραση των κατοίκων της πόλης. Αυτό το σημείο όμως στην απάντησή μου στο σχόλιο σας, που φυσικά και θα κάνετε. :-)

 30. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Χαραλάμπους: Μόλις γυρίσω απ’ την εκστρατεία μου, εναντίον των εκπτώσεων, θα σας απαντήσω. Γειά σας προς το παρόν.

 31. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Χαραλάμπους: Σκοτούρα μου για τα ψηλά κτήρια που είναι τα πιο δύσκολα αρχιτεκτονικά θέματα -για να μην πω καμιά βρομολέξη!!
  Τα δύσκολα ανθρώπινα να δούμε. Και ποιά οικογένεια, καθημερινών εγγλέζων, αντέχει ν’ αγοράσει 100τ.μ. στο, πραγματικά εκπληκτικό Κόβεν Γκάρντεν;; Όταν το 88 στο παραποτάμιο πρότζεκτ των αραπάδων τα 30 τ.μ. στοίχιζαν γύρω στις 450,000 στερλίνες και cash;; Θυμάμαι την περιοχή στις αρχές του ’80. Πετούσες τα παπούτσια σου μετά από έναν περίπατο εκεί! Εεε, και;;; Μετά το ’88 δεν τα πετάς! Καλλίτερα όταν πας για δουλειές να μένεις στο Παρκ Λέϊν 40 μέρες τον χρόνο και να πληρώνεις με το εισόδημα των επενδύσεών σου από αυτά τα λεφτά! Και οι βασικές υποδομές είναι αυτό που λέει η λέξη ΥΠΟΔΟΜΕΣ!!! ΝΕΡΑ. Βύθισμα ΟΛΩΝ των καλωδίων να συνεχίσω;; Κι όχι σιμέντο. Έχουμε κατά κεφαλή περισσότερο και από την… Κίνα. Αναλογικά. Και συνέχεια μιλάτε για Άγγλους και Αμερικάνους λες και έχουμε τις πόλεις τους και τις ανοιχτές περιοχές τους στην τραγική Αθήνα!
  Πάει να στρίψει το λεωφορείο, πίσω απ’ την Πανόρμου, και το περιμένεις να τελειώσει με τις μανούβρες του και να σηκώσει και κάποιος το αυτοκίνητό του! Και άμα είναι και από αυτά τα λεωφορεία-κάμπιες;; Την έκανες!
  Στους Φιλελεύθερους της Αγγλίας έχετε βάλει υποψηφιότητα;; Για κατεβήτε και περπατήστε την Αθήνα και μετά γράψτε προτάσεις!

 32. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Κατεβαίνω συχνά στην Αθήνα, και δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναπτύξω τις προτάσεις μου και εκεί.

  Τίποτα από αυτά που λέτε δεν αντικρούει τα επιχειρήματα μου και δεν αναιρεί τα πλεονεκτήματα της πυκνής δόμησης.

  Βέβαια αρκεί να σημειώσουμε ότι στο θέμα της πυκνότητας, υπάρχουν προτιμήσεις από τους κατοίκους.
  Οι νέοι από τα 18 έως και τα 40 και βάλε, προτιμούν τις πόλεις και ιδιαίτερα τα κέντρα ή τις παράκεντρες περιοχές. Εκεί που η διασκέδαση είναι κοντά στην διαμονή και στην εργασία.

  Όποιοι κάνουν οικογένεια προτιμούν να βγαίνουν στα προάστια ή ακόμα και στις περιοχές έξω απο τις πόλεις.

  Οι πόλεις στις οποίες έχει γίνει σωστή εκμετάλλευση της γης, γίνονται μαγνήτες για νέους επαγγελματίες που φέρνουν γνώσεις και οίστρο.

  Και για να επιστρέψουμε στο θέμα μας:
  1) Ο Ελαιώνας δεν είναι αυτή την στιγμή πάρκο, είναι μία εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή.
  Άρα μία προσπάθεια ολικής μετατροπής σε πάρκο αποτελεί μία παράξενη κίνηση για την Αθήνα.
  2) Εαν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα ή εκτάσεις αυτές σίγουρα θα πρέπει να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν.
  3) Το να προσπαθήσουμε να ξαναφτιάξουμε τον Ελαιώνα 2000 χρόνια αφότου ήταν η ‘χρυσή εποχή του’ είναι σαν να προσπαθήσουμε να ξαναφτιάξουμε ένα καινούργιο Παρθενώνα. Σίγουρα μπορούμε τεχνικά να τον φτιάξουμε αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ιλαρό.
  4) Ένα γήπεδο μέσα σε ένα μεγάλο πάρκο δεν θα χρησιμοποιείται όλες τις ώρες και μέρες της εβδομάδας.
  5) Ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της Αθήνας δεν θα χρησιμοποιείται από τους κατοίκους αναλογικά με την έκτασή του.
  6) Μέρη της πόλης (πάρκα, γήπεδα , συγκροτήματα γραφείων) που δεν χρησιμοποιούνται ειδικά τις νυχτερινές ώρες, ελκύουν ανεπιθύμητα στοιχεία.
  7) Η χρήση φέρνει και μία φυσική επιτήρηση
  Η μεγάλη κλίμακα είναι δύσκολο να επιτηρηθεί και να συντηρηθεί.
  8) Η Αθήνα έχει την ευκαιρία να έχει μία ισόρροπη ανάπτυξη αν αξιοποιήσει τις μεγάλες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις της (Ελληνικό, Βοτανικός που ΔΕΝ ήταν εκτάσεις πρασίνου πριν), και χρησιμοποιήσει τα έσοδα και τα κέρδη από την εκμετάλλευση αυτή για να, μετατραπούν σε πάρκα μικρότερες εκτάσεις σε όλη την Αθήνα. Όπως έχει ειπωθεί με τα 4δις ευρώ θα μπορέσουν να απαλλοτριωθούν ακόμα και 100 οικόπεδα εκτάσης 4 με 20 στρέμματων, που θα χρησιμοποιηθούν καλύτερα από τους κατοίκους της περιοχής.
  9) Η μικρή έκταση των πάρκων, και η ανθρώπινη κλίμακα τους θα μπορέσει να συντηρηθεί και να επιτηρηθεί καλύτερα από τα τεράστια πάρκα.
  10) Τα μικρά αυτά πάρκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να κατασκευαστούν υπόγειοι χώροι στάθμευσης που θα ανακουφίσουν τις γειτονιές από την στάθμευση στους δρόμους.
  11) Τα μικρά πάρκα είναι πιο εύκολα προσβάσιμα, από τα μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα όπου οι περισσότεροι κάτοικοι θα πρέπει να πάρουν κάποιο ΜΜΜ για να πάνε.
  12. Η Αθήνα δεν έχει τόση ανάγκη για νέα μητροπολιτικά πάρκα που θα δράσουν σαν ‘πνεύμονες’ αφού αν ο Υμηττός, η Πάρνηθα και η Πεντέλη δενδροφυτευθούν και προστατευθούν μπορούν να δώσουν οξυγόνο στην πόλη, για να μην αναφερθούμε σε Λυκαβηττό, Τουρκοβούνια κτλ

  13. Τα 100 νέα μικρά και μεσαία πάρκα που θα είναι διάσπαρτα στην πόλη θα μπορέσουν να ανακουφίσουν και να δώσουν οξυγόνο ομοιόμορφα ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν καθόλου πράσινο.
  14. Το αντιεπενδυτικό κλίμα που εκφράζεται απο κάποιους πολίτες που δεν βιώνουν τις συνέπειές του, κρατά την Αθήνα στο γνωστό τέλμα και πολλούς από τους πολίτες της στην ανεργία και στην ανέχεια. Μία επένδυση στον Βοτανικό, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας κατα την κατασκευή, θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία γηπέδου και εμπορικών χρήσεων και έσοδα για τον Δήμο, και θα δημιουργήσει χώρους πρασίνου που δεν υπήρχαν εκεί πριν.
  15. Όσο μεγάλες εκτάσεις στην πόλη παραμένουν ανεκμετάλλευτες πιέζουν την προσφορά προς τα κάτω σε σπίτια και ενοίκια μαγαζιών, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι πολύ ψιλές.

  Αυτά τα λίγα για τώρα. Εγώ πάντως κ. Περικλέους προτείνω αντί να κάνετε οργισμένα σχόλια να προτείνετε και να προτείνουμε που θα μπορούσαμε να κάνουμε στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας μικρής και μεσαίας έκτασης πάρκα.

 33. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @ κ. Χαραλάμπους: Επανέρχεστε κουβαλόντας την ίδια άγνοια όσον αφορά την πόλη της Αθήνας.
  Δεν απαντάτε, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΠΟΥΘΕΝΑ! Αυτά που λέτε να τα κάνετε feuilles volantes, ή να τα ρίξετε κάτω από τις πόρτες των ψηφοφόρων κι όταν εκλεγείτε, θά ‘ρθω εκεί, στην Βολή της Αθήνας, για να μου περάστε χαλκά απ’ την μύτη και να με φέρνετε βόλτα στις γειτονιές που… θα αναμορφωθούν! (Σ.Σ. Αυτό το κάναν οι γύφτοι στις αρκούδες τους τα παλιά τα χρόνια. Τώρα, όσες απ’ αυτές ζουν, γερνούν και πεθαίνουν, στο καταφύγια του Αρκτούρου στο Νυμφαίο.)

 34. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Μα για την Αθήνα έγραφα κ. Περικλέους, δεν το έχετε καταλάβει;
  Για μικρά και εύκολα προσβάσιμα ‘πάρκα γειτονιάς’ σε Πέραμα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Λιόσια, αλλά και Πατήσια, Κυψέλη, και οπουδήποτε αλλού.
  Για πάρκα που για να γίνουν θα πρέπει να αγοραστούν οικόπεδα και να κατεδαφιστούν εγκαταλελειμμένα κτίρια.

  Για χρήματα που χρειάζονται για να γίνουν όλα αυτά.
  Για χρήματα που τα περιμένουμε δεκαετίες, και δεν έρχονται ποτέ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν. Δεν έχουν κερδηθεί ποτέ, γιατί όταν έχουμε τις ευκαιρίες να τα δημιουργήσουμε, τις αφήνουμε να χάνονται, μέσα στην σοσιαλίζουσα νοοτροπία (Δεξιών και Αριστερών).

 35. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  «κ. Χαραλάμπους: Σαν το Χριστό μου ΄σατε! Εκείνος, από ένα ψάρι κι ένα καρβέλι, έκανε χιλιάδες για να χορτάσει τους πεινασμένους και τα κλπ. εσείς, από τον βασιλικό κήπο, κατόπιν τριδάχτυλης ευλογίας ευλογίας, θα γεμίσετε των Αθηναίων τα πλεμόνια, έστι τα ΄λεγε η γιαγιά μου, με τον καθαρό αέρα των πάρκων που θα κατασκευάσετε…

 36. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Σας ευχαριστώ κ. Περικλέους, δεν έχω όμως μεσσιανικές βλέψεις. Νομίζω ότι εξαντλήσαμε το θέμα. Θα θέλατε να προχωρήσουμε σε σχολιασμό άλλου άρθρου όπου εγώ θα ασχολούμαι με το περιεχόμενο του άρθρου και εσείς θα ασχολείστε με αυτά που λέω; :-)

 37. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @asho: Καθώς βλέπετε αμέσως ανωτέρω το σύστημα δεν αντιδρά στο ένα συναισθηματεικονίδιον. Από δύο και πάνω, φαίνεται,αντιδρά.
  Άρα αν είναι τα συναισθηματεικονίδια η αιτία και όχι η άλλη που λέγαμε -φτου φτου φτου- μέχρι ένα σας παίρνει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *