Η «βωβή» δημοκρατία

«Θα υπάρξει η αντίδραση του δήμου της Αθήνας. Και θα είναι αντίδραση που πρέπει να γίνει όχι σαν δήμος, αλλά σαν πόλη και σαν ένα εκατομμύριο κάτοικοι αυτής της πόλης».
Αν και τυγχάνω δημότης Αθηναίων, προσωπικά θα παρακαλούσα ο κ. δήμαρχος να με εξαιρέσει από το ένα εκατομμύριο των οργισμένων συνδημοτών μου.
Αναμένω την απόφαση της Δικαιοσύνης, βαθύτατα προσβεβλημένος από το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που ΜΜΕ, κοινοβουλευτικοί, αυτοδιοικητικοί και αθλητικοί παράγοντες έχουν δημιουργήσει για τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους πολίτες που προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά της σχεδιαζόμενης «ανάπλασης του Ελαιώνα».

Γνωρίζω βέβαια πως έτσι χάνω αιώνια υστεροφημία, αφού το όνομά μου θα απουσιάζει από τις δύο στήλες που θα κατασκευάσει ο κ. δήμαρχος με τα ονόματα των ευεργετών και των πολέμιων του έργου.
Γιατί όμως οι πολέμιοι της ανάπλασης, αυτός «ο περιοδεύων θίασος που κάνει ενστάσεις επί παντός επιστητού», αξίζουν την περιφρόνηση την μελλοντικών γενεών;
Επειδή προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για να κριθεί η συνταγματικότητα ενός νόμου, άσκησαν δηλαδή ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. Αυτό το δικαίωμα επιχειρείται εντέχνως να παρουσιαστεί ως αντιτιθέμενο στην ιερή αγανάκτηση του «πράσινου λαού».
Δοκιμασμένη άλλωστε μέθοδος η οικειοποίηση οπαδικών αισθημάτων για την απόκτηση λαϊκού ερείσματος. Όσοι επικρίνουν τους προσφεύγοντες στέλνουν ένα μήνυμα: Τολμάτε προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη να αντιτίθεστε στη βούληση της πλειοψηφίας; Συνειδητά δηλαδή υπονομεύουν θεμελιώδεις εγγυήσεις της δημοκρατίας με πολιορκητικό κριό την επίκληση της πλειοψηφίας. Αυτός ο βάναυσος λαϊκισμός τη μια ντύνεται «πράσινος λαός» και την άλλη εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Αλίμονο αν λησμονήσουμε ότι το ΣτΕ είναι το θεσμικό αντίβαρο στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Έχει πολλούς ενοχλήσει ο πρωτοποριακός ρόλος του για την προστασία του περιβάλλοντος ως αυτοτελούς συνταγματικού αγαθού κατά τη στάθμιση της βλάβης στο περιβάλλον από το εκάστοτε επίδικο έργο ή δραστηριότητα.
Υπό το πρίσμα αυτό καλούμαστε να δούμε τις επιθέσεις κατά του δικαστηρίου, όπως την υπερφίαλη φράση βουλευτή: «Οι δικαστές του ΣτΕ, που δεν ξέρω ποιος τους έχει διορίσει και ποιοι είναι και από πού κρατά η σκούφια τους».
Δεν ξέρουμε αν ισχύει η εκτίμησή του πως «αν υπήρχανε δικαστές σαν κι αυτούς του ΣτΕ στην Αρχαία Ελλάδα, δεν θα είχε χτιστεί η Ακρόπολη».
Εξίσου πιθανόν πάντως, αν δεν υπήρχε σήμερα το ΣτΕ, η Πνύκα να ήταν Μall.
Και, αν μιλάμε σοβαρά, ως αθέμιτη πρέπει να αντιμετωπιστεί η ενέργεια των δυο υπουργών οι οποίοι απηύθυναν επιστολές στο ΣτΕ (παρεμβαίνοντας στο έργο του) για τις επιπτώσεις της ακύρωσης του έργου στο τραπεζικό σύστημα και στις θέσεις εργασίας.

Έχουν αποδοθεί ιδιοτελείς σκοποί στους προσφεύγοντες, ότι δηλαδή εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα. Ακόμα κι έτσι να είναι, η δίκη προθέσεων είναι δρόμος ολισθηρός.
Και πάντως, μια τέτοια θεώρηση μάλλον δεν συμφέρει τους υπέρμαχους της ανάπλασης. Είναι δεδομένος ο τρόπος που αντανακλάται η ισορροπία δυνάμεων αυτής της διένεξης στον επιχειρηματικό χάρτη και στις τηλεοπτικές οθόνες.
Δύσκολα, λοιπόν, μπορεί κανείς να πιστέψει πως τα μεγάλα συμφέροντα έχουν βαλθεί να αναστείλουν την ανάπλαση, που η ανιδιοτελής άλλη πλευρά (πού ήταν, άραγε, σε άλλες μάχες για το πράσινο αυτής της πόλης;) προωθεί για το καλό μας.

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ  -(Φωτογραφία:ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ )
Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΤΑ ΝΕΑ

42 Σχόλια

 1. Ο/Η Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος λέει:

  Φληναφήματα! Ναι φληναφήματα των δήθεν προοδευτικών που αντιδρούν σε οτιδήποτε επιτάσσει η πρόοδος και η λογική, περιχαρακωμένοι στη μιζέρια τους και στη συντήρησή τους.
  Φληναφήματα και των προσφευγόντων, αφού (πλην ενός) ουδείς είναι κάτοικος του Βοτανικού.
  Φληναφήματα και η δήθεν προστασία του περιβάλλοντος, αφού η αναβάθμιση της πιο υποβαθμισμένης περιοχής της Αθήνας, με την ταυτόχρονη ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μόνο οφέλη θα έπιφέρει στους Αθηναίους.
  Φληναφήματα και τα περί βιοτόπου των προσφευγόντων και της προστασίας του….κορμοράνου.
  Αλλού ας ψαχθούν οι κύριοι που πρόσκεινται στον μεγάλο ηγέτη Αλέξη!
  Πλάϊ τους, στα συμφέροντα κάποιων αριστεροκαπιταλιστών.
  Αλλά, καλά κάνουν, αφού η αριστερολαγνία του Καραμανλή και η ανυπαρξία του «παιντιού», τους έχει καταστήσει τιμητές των πάντων και ουσιαστικούς κυβερνήτες αυτού του τόπου.

 2. Ο/Η Dana_Semitecolo λέει:

  Εγώ εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί το γήπεδο με το εμπορικό κέντρο πάνε «πακέτο». Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει το πρώτο χωρίς το δεύτερο.

  Είμαι αφελής;;;

 3. Ο/Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΝΘΙΔΗΣ λέει:

  Μα για ένα γήπεδο μετ’ εγκαταστάσεων, είναι δυνατόν να διαπραχθεί ένα τέτοιο οικολογικό έγκλημα καταστρέφοντας το όμορφο πράσινο περιβάλλον της περιοχής και το τόσο ειδυλλιακό τοπίο που μας προσφέρουν οι όχθες του Κηφισσού ποταμού; Δεν είναι δυνατόν να γίνει παρελθόν αυτή η «καρτ ποστάλ» που επί τόσα χρόνια τιμάει τη γυφτιά μας! Είναι δυνατόν να «πρασινίσει» η περιοχή και να γκρεμιστούν τα τόσο γραφικά τσαντήρια; Σε τέτοια περιοχή ευγενών και πριγκήπων; Τι να πει κανείς… Και γ%^ώ τους μαχαλάδες να ‘ούμε!

 4. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Ναι κ. Ξανθίδη, είναι δυνατόν να πρασινίσει η περιοχή! Κτίσματα μας χρειάζονται στην Αθήνα ή πράσινο;; Και στο κάτω κάτω της γραφής και έτσι όπως είναι σήμερα τα παραπήγματα προκαλούν λιγώτερη επιβάρυνση στην ήδη αχρεία α-τι-μό-σφαιρα της Αθήνας! Και, αν είμαστε συνετοί πολίτες, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ξεκίνησαν να αντιδρούν στην ποδοσφαιροποίηση του περιβάλλοντος! Και γιατί ο Παναθηναϊκός δεν κάνει το γήπεδό του εκεί που το έχει και σήμερα;; κ. Ξανθίδη σας είχα ρωτήση για το όψιμο ποδοσφαιρόφιλο του κ. Βγενόπουλου και τσιμουδιά για την ταμπακέρα. Αυτοί είναι οι σωτήρες του αθλητισμού. Να τους Χε…με!

 5. Ο/Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΝΘΙΔΗΣ λέει:

  Να απαντήσω κυρία Περικλέους; Ναι, μερικούς Βγενόπουλους χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο για να ορθοποδήσει. Αν και το άθλημα με το οποίο είχα ασχοληθεί ανήκει στα λεγόμενα «ευγενή σπορ» θα σας συνιστούσα να μην σνομπάρετε τόσο το ποδόσφαιρο – το άθλημα που «ταΐζει» όλα τα υπόλοιπα αθλήματα. Όσο για την αναγκαιότητα να πρασινίσει η εν λόγω περιοχή, ουδείς μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Όμως έχετε δει πολλές περιοχές της τσιμεντούπολης να πρασινίζουν; Οπότε, καλύτερα να δημιουργηθεί το γήπεδο με το εμπορικό κέντρο, παρά να παραμένει σ’ αυτό το χάλι ο άλλοτε Ελαιώνας.

 6. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @ΠΑΝΤΕΛΗ ΞΑΝΘΙΔΗ: Παρότι όσα λέτε είναι απόλυτα ρεαλιστικά, δεν παύουν να δείχνουν τον παραλογισμό της ελληνικής πραγματικότητας. Αντί ο Ελαιώνας να ξαναγίνει ελαιώνας γίνεται γήπεδο. Υπό την τάσιν, επιτρέψτε μου, κάποιας επιείκειας απέναντι σε ό,τι εξυπηρετεί το ποδόσφαιρο.
  Ενώ, θεωρώ, πως όλοι έπρεπε να φωνάζουμε η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Ελαιώνας κλπ. να γίνουν ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο -στη φτωχή εγκληματική Σικελία έτσι έχει γίνει- με συνεδριακές εγκαταστάσεις, όπου θα συγκεντρώνονται κατά το δυνατόν τα Διεθνή Φιλοσοφικά συνέδρια. Ένας διεθνής χώρος δηλαδή Φιλοσοφικών Σπουδών και ερευνών.
  Υποτίθεται πως πρόκειται για χώρο όπου γεννήθηκε η Δυτική Φιλοσοφία.

  Από την άλλη φωνάζουμε -χθες όρμησαν διάφοροι διαμαρτυρόμενοι στο Μέγαρο Μουσικής- που ο χώρος του Ιπποδρόμου κλπ. γίνεται Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη ενώ, λέει, θα έπρεπε να γίνουν χώροι πρασίνου!
  Σημειωτέον ότι τα έργα του Ιπποδρόμου είναι 100% Εθνική Ευεργεσία -για να θυμόμαστε και τη σχετική ορολογία- του Ιδρύματος Νιάρχου!

 7. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Ξανθίδη: Δεν σνομπάρω τίποτα. Δεν έχετε όμως δίκιο. Ας πάρουν χώρο εκτός Αθηνών! Χώρο που να μην έχει επιβάρυνση, να σχεδιαστεί απ’ αρχής και αυτή είναι ανάπτυξη. Θελω να ξέρω οι «ευεργέτες» θα ‘ρθουν τότε;; Πόσοι τέτοιοι υπάρχουν; Ας μείνουν οι υπό εκκόλαψη «ευεργέτες», στυλ Βγενόπουλου, στη μπάντα κι ας έρθουν επιχειρηματίες. Τότε. Κι όχι άλλου είδους λαμόγια! Σας είπα για τον συγγενή μου που τον βολιδοσκοπούσαν μέχρι πριν φύγω, δεν ξέρω για τώρα, για το παλιό γήπεδο του ΠΑΟΚ. Κοράκια είναι. Όχι ευεργέτες.
  Τώρα για το ότι ταϊζει τ’ άλλα αθλήματα το ποδόσφαιρο;; Ταϊζει γενική ντόπα κ. Ξανθίδη! Έτσι όπως είναι τώρα ταϊζει τον συλλογικό μας Νεάντερνταλ! Αγγλία, Ιταλία και αλλού το ίδιο είναι, διαφθορά μέχρι μεδούλι.
  Και βέβαια με δήμαρχους α λα Κακλαμάνη πως να πρασινίσει η έρμη η Αθήνα;; Είναι μια πρωτεύουσα που, παιζοντας την ζωή τους στην άσφαλτο, την εγκαταλείπουν τα σαβατοκύριακα οι κάτοικοί της! Η αποθέωση του παραλόγου. Κι όχι πως οι προηγούμενοι δήμαρχοι της ήταν καλοί! Μπας και παραξηγηθώ…
  Και με «φίλαθλους» α λα Βγενόπουλο πως να καθαρίσει ο αθλητισμός;; Και έχει δίκιο ο κ. Βίτσος. Εκεί στα φιλοσοφικά αναρωτιέμαι με τί μυαλό… αλλά στην δεντροφύτευση…; Στην Ολυμπία δεν φέραν έτοιμα μεγαλωμένα δέντρα;;

 8. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  @ Dana_Semitecolo
  Οι μεικτές χρήσεις σε έναν χώρο θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος εκμετάλλευσης από πολλές πλευρές.Εάν το γήπεδο γίνει μόνο του σε ένα τεράστιο πάρκο εγείρονται πολλά ζητήματα οικονομίας αλλά και ασφάλειας. Πολλοί καταδικάζουν τις εμπορικές χρήσεις ξεχνώντας ότι:
  1) Σε μία περίοδο που υπάρχει ανεργία στην Ελλάδα, τα έργα θα δώσουν εργασία και σε εργαζόμενους στην κατασκευαστική βιομηχανία, και σε αυτούς που θα δουλέψουν εκεί.
  2) Χωροι πρασίνου θα γίνουν αλλά όχι αυτά τα τεράστια πάρκα που όπως και αυτό του Ελληνικού όπως και τεράστια πάρκα σε άλλες χώρες γίνονται χώροι που δεν μπορείς να τους ελέγξεις και τραβούν όλων των ειδών τους ανεπιθύμητους τα βράδια. Με τις μεικτές χρήσεις οι χώροι αποκτούν ζωή και κατά την διάρκεια της μέρας και κατά την διάρκεια της εβδομάδας, και επιτηρούνται καλύτερα και συντηρούνται σε βάθος χρόνου.
  3) Το αίτημα να γίνονται τα γήπεδα εκτός οικιστικού ιστού είναι αφελές αφού γήπεδα εκτός οικιστικού ιστού σημαίνει περισσότερες και μακρύτερες μετακινήσεις και κομμάτια της εξοχής τώρα, θα γίνουν τσιμέντο και θα αστικοποιηθούν βίαια.
  Η ίδια λογική εφαρμόστηκε και για τα εμπορικά κέντρα εκτός οικιστικού ιστού σε Αμερική και Βρετανία με πολύ αρνητικές συνέπειες, βλάπτοντας τα ιστορικά κέντρα πόλεων. Η τάση αυτή τώρα έχει ήδη αναστραφεί, και ο στόχος είναι η ανάπλαση περιοχών μέσα στα κέντρα. Αυτό ισχύει και για τα γήπεδα. Το γήπεδο της Άρσεναλ το πιο πρόσφατο καινούργιο γήπεδο στην Βρετανία, έγινε ακριβώς σε εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή εντός οικιστικού ιστού
  4. Το τελευταίο που θέλουμε αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι η υποεκμετάλλευση της γης. Την έχουμε ζήσει για δεκαετίες και είναι ο λόγος που έχουμε μία καχεκτική οικονομία και που προστρέχουμε στο κράτος για να μας δώσει ψίχουλα. Σε αυτό το διεθνές κλίμα είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει επενδυτής που να θέλει να ρίξει χρήματα σε μία περιοχή που έχει ξεπέσει και να την αναπλάσει

  Η πρόταση του κ. Βίτσου είναι αξιόλογη, όμως το ερώτημα είναι αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον ή θα περιμένουμε ένα τέτοιο έργο να το διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού, επειδή απλώς δεν θα είναι από μόνο του οικονομικά βιώσιμο.

  Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες της μελέτης αλλά η έκταση είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσαν να αναδειχθούν πολλές περιοχές του παλιού Ελαιώνα. Τώρα σε ότι αφορά τα συνεδριακά κέντρα, δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις που προτείνονται και για συνέδρια. Ένα συνεδριακό κέντρο δεν απέχει και πολύ λειτουργικά από έναν κινηματογράφο με πολλές αίθουσες ούτε και σημαίνει ότι στους κεντρικούς διαδρόμους του εμπορικού κέντρου δεν θα μπορούν να υπάρχουν στοιχεία που θα θυμίζουν την ιστορία του Ελαιώνα.

  Το πρόβλημα μας δεν είναι το ΣτΕ, το ΣτΕ καλείται να αποφασίσει βάσει των νόμων και του Συντάγματος. Όσο το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι φλύαροι και αντιαναπτυξιακοί, οι πράκτορες της αριστερής μιζέριας θα επιδιώκουν να σταματούν τα πάντα γιατί μόνο όταν υπάρχει φτώχεια περνά ο φτωχός τους λόγος και το ΣτΕ θα βγάζει αντιαναπτυξιακές αποφάσεις.

 9. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Χαραλάμπους, λέτε: Σε μία περίοδο που υπάρχει ανεργία στην Ελλάδα, τα έργα θα δώσουν εργασία και σε εργαζόμενους στην κατασκευαστική βιομηχανία…

  Σας λέω: Αν γίνουν π.χ. πριν ή μετα τα πρώτα διόδια, ή δεν ξέρω πού αλλού, δεν θα δώσουν εργασία;; Τί είναι αυτά που λέτε;;

  Λέτε: Χωροι πρασίνου θα γίνουν αλλά όχι αυτά τα τεράστια πάρκα που όπως και αυτό του Ελληνικού όπως και τεράστια πάρκα σε άλλες χώρες…

  Σας λέω: Μήπως έχουμε μεσαίου ή μικρού μεγέθους πάρκα στην Αθήνα και δεν το έχω προσέξει;; Ας μας πει κάποιος, τώρα ξεχνώ, τί αναλογία κατοίκου και πρασίνου έχουμε στο λεκκανοπέδιο. Με τα σωστά σας τα τσαμπουνάτε αυτά;; Τί λέτε τώρα!

  Λέτε: Το αίτημα να γίνονται τα γήπεδα εκτός οικιστικού ιστού είναι αφελές αφού γήπεδα εκτός οικιστικού ιστού σημαίνει περισσότερες και μακρύτερες μετακινήσεις και κομμάτια της εξοχής τώρα, θα γίνουν τσιμέντο και θα αστικοποιηθούν βίαια.

  Σας λέω: Είστε σοβαροί εκεί στην φιλελευθερωσύνη;; Η αστική συγκοινωνία και γενικά η συγκοινωνία δεν είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης μιας χώρας;; Και για αμέτρητους λόγους;; Πηγαίνετε Αφρική να δείτε χωματόδρομους και φτώχεια…
  Καταλαβαίνετε τί λέτε;; Υπόσχεστε περισσότερο στίβαγμα!!! Ελάτε κατά βορά, ή και κατά Αγγλία που μένετε, οι σωστές υποδομές, ο ταχύτατος σιδηρόδρομος -όχι ΟΣΕ- η αστική συγκοινωνία έφερε ανάπτυξη και δουλειές!!! Και είναι λογικό! Αυτή τη στιγμή, εκείνοι που σχεδιάζουν την οικονομία, βλέπουν την γη και την ακίνητη περιουσία όλων μας σαν τον ανεκμετάλευτο πλούτο της κάθε χώρας!! Και αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΟΟΟ!
  Ανακαινήθηκε το κέντρο του Λονδίνου αλλά θέλεις και αρκετές λίρες διόδια για να μπεις σ’ αυτό!! Και θα συγκρίνετε το πράσινο του Λονδίνου με το… πράσινο της Αθήνας;;; Έλα Χριστέ και Παναγια! Και shopping centers δεν αναπτύσσονται στο τέρμα ο θεός! Και δεν ξέρετε τί λέτε. Τα προάστια θα κατεβαίνουν στην Ερμού;; Ή μήπως στην Ν.Υ κατεβαίνουν στο Μανχάταν;;

  Λέτε: 4. Το τελευταίο που θέλουμε αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι η υποεκμετάλλευση της γης. Την έχουμε ζήσει για δεκαετίες και είναι ο λόγος που έχουμε μία καχεκτική οικονομία και που προστρέχουμε στο κράτος για να μας δώσει ψίχουλα. Σε αυτό το διεθνές κλίμα είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει επενδυτής που να θέλει να ρίξει χρήματα σε μία περιοχή που έχει ξεπέσει και να την αναπλάσει…

  Σας λέω: Εδώ σηκώνω ψηλά τα χέρια της φαιάς μου! Παίζει μπουνιές αυτή η παράγραφος με την προηγούμενη… και με τις άλλες! Ο θεός να αναπαύσει τους φιλελεύθερους! Σε χλοερό τόπο;; Σε υποανάπτυκτο τόπο;; Τέλοοοος πάντων. Πρέπει κι αυτοί να έχουν έναν τόπο! Όχι όμως βουλευτικό έδρανο. Λυπηθείτε μας…

 10. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @ Νίκος Χαραλάμπους: Το θέμα δεν είναι πρακτικό αλλά ουσιαστικό:
  Τι τον κάνουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, του οποίου κληρονομήσαμε τα λείψανα της αρχαίας παρουσίας του, αλλά που ανήκει στην ανθρωπότητα;
  Αναδεικνύουμε αυτά τα λείψανα και δημιουργούμε συνθήκες ώστε φωτίζουν και σήμερα την Ανθρωπότητα ή τα κάνουμε γήπεδα ποδοσφαίρου με όλα τα συμπαραμαρτούντα;

  Τώρα, το αν κάποιες εγκαταστάσεις μπορούν να έχουν εναλλακτικές χρήσεις για να βολέψουμε και κανένα συνέδριο είναι άλλο θέμα.

  Αλλά και από άλλη πλευρά αν το πάρουμε ως τουριστική χώρα τι μαζεύουμε; Τον «κοινωνικό τουρισμό» της Αγγλίας με τα χάλια του Λαγανά Ζακύνθου, των Μαλλίων της Κρήτης κλπ. ή τον επιστημονικό κόσμο της γης στην κοιτίδα της Φιλοσοφίας και του Πολιτισμού;

  Και από μια τρίτη πλευρά: Ως χώρα τι θεωρούμε πως είμαστε; Τα γκαρσόνια της Αθρωπότητας ή οι κληρονόμοι της Αρχαίας Ελλάδας; Επειδή στη δεύτερη περίπτωση τα ξενοδοχεία και οι γκαρσονιέρες θα πρέπει απλώς να πλαισιώνουν και να εξυπηρετούν τους αναρίθμητους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας καθώς και τα μουσεία της, που θα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να φιλοξενούν διοργανώσεις διεθνούς κύρους.
  Όχι να έχουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Σαντορίνης κλειστό τόσα χρόνια, τα μουσεία σαν αχούρια και τους φύλακες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας της κοιτίδας του Πολιτισμού να «υποδέχονται» -τρόπος του λέγειν- τους επισκέπτες του μουσείου κατά κανόνα , όχι με στολές όπως παντού στον κόσμο, αλλά με φόρμες γυμναστικής!!!

 11. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Βίτσο: Ευχαριστώ!

 12. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  κ. Βίτσο, συμφωνώ γενικά με την στάση σας απέναντι στον τουρισμό, ο τουρισμός δεν θα πρέπει να αποτελεί τον αυτόσκοπό ή τον βασικό μοχλό ανάπτυξης, στην Ελλάδα και πιστεύω ότι το πολιτιστικό δυναμικό της Ελλάδας είναι ανεκμετάλλευτο, και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει τον μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.
  Όπως σας είπα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες της μελέτης όπως και δεν γνωρίζω τι αρχαιότητες υπάρχουν εκεί και πόσο έχουν διατηρηθεί. Διότι ενώ θα συμφωνήσω να μην πειραχθούν οι όποιες αρχαιότητες εκεί πέρα, δεν μπορώ να δώ τι όφελος θα έχει να πάμε σε μία περιοχή που έχει καταστραφεί απο αρχαιολογικής άποψης, να πάμε και να αναστήσουμε στην ολοτητά του βάζοντας προσομοιώματα.
  Εσείς γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρχαία τα οποία θα καταστραφούν για να χτιστούν εμπορικά κέντρα; Κατά την γνώμη μου μάλλον με τα 120 νέα στρέμματα πρασίνου που προβλέπονται μπορεί να υπάρξει ένα τμήμα που θα είναι μία αναπαράσταση του Ελαιώνα, αλλά είναι ανάγκη να ξαναγίνει όλος ο Ελαιώνας;

 13. Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ λέει:

  @Νίκος Χαραλάμπους: Ας αποτελεί αυτοσκοπό ο Τουρισμός. Μακάρι! Το θέμα είναι τι είδους, τι ποιότητας ή, αν θέλετε, πόσων αστέρων τουρισμός;
  Και το πρόβλημα με τον Ελαιώνα και την Ακαδημία Πλάτωνος δεν έχει να κάνει με το πόσα κομμάτια αρχαία παραμένουν, αλλά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία του κύρους και της οικονομίας της χώρας.
  Εκεί ήταν η Φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνα. Καταλαβαίνετε ποιοί έχουν πατήσει σε αυτά τα χώματα, τι λόγος τι σκέψη έχουν αναπτυχθεί σε αυτόν το χώρο. Πρόκειται για μοναδικότητα επί της Γης! Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο μπορεί να το αξιοποιήσει το πλεονέκτημα αυτό ο ελληνικός τουρισμός.

  Όταν στο Λονδίνο που ζείτε έχουν το London Wall, ένα κομματάκι ρωμαικού τείχους δηλαδή και του συμπεριφέρονται μη στάξει και μη βρέξει, το έχουν ως ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, του έχουν κτίσει μουσείο και το εκμεταλλεύονται εξαντλητικά, τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς με την Ακαδημία Πλάτωνος, πέρα από το ό,τι της έχουμε μέχρι σήμερα κάνει;
  Να μετράμε τα αρχαία για να δούμε αν είναι αρκετά για να τον διατηρήσουμε το χώρο και να τον αναπτύξουμε, διαφορετικά να τον μπαζώσουμε και να τον Mallώσουμε;

  Καταλαβαίνετε ότι εννοώ τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο χώρος κι όχι αν πρόκειται να διασώσουμε κάποια αρχαία λείψανα.
  Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει για κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας.
  Θεωρώ πως είναι κάτι που πρέπει να δει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
  Δηλαδή, φυσικές ομορφιές υπάρχουν και αλλού. Αρχαία Ελλάδα και ό,τι αυτό περικλείει όχι!

  Και ας καταλάβουμε ότι δεν είναι από εδώ οι κουλτουριαραίοι και από εκεί οι πραγματιστές της οικονομικής ανάπτυξης.
  Αυτά να τα λέτε στους οικολόγους!
  Όμως άλλο οικολόγοι του μην εγγίζετε τίποτα και άλλο κουλτουριαραίοι!
  Οι οικολόγοι παριστάνουν (και) τους κουλτουριάρηδες, αλλά, συνήθως,δεν είναι!

 14. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  κ. Περικλέους, κάποια στιγμή έστω και αργά θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν επιστημονικά συμπεράσματα που προκύπτουν από παρατηρήσεις σε διεθνές επίπεδο που ξεφεύγουν από την καφενειακή ανάλυση, τον κουτσομπολίστικο τόνο, και τις λαϊκιστικές καταγγελίες στις οποίες αρέσκεστε.

  Αλλά ας αναπτύξουμε λίγο παραπάνω τα σημεία με βάση τα ‘σχολια’ σας:

  Υπόσχεστε περισσότερο στίβαγμα!!!

  Οι υψηλές πυκνότητες σε μία πόλη είναι ένα πλεονέκτημα, που φυσικά δεν μπορούν να το καταλάβουν όλοι. Αλλά όταν η πόλη είναι συγκεντρωμένη, όταν υπάρχουν μεικτές χρήσεις και αποφεύγονται οι ζωνοποιήσεις ή πόλη παραμένει ζωντανή και δουλεύει καλύτερα.
  Αν κάποιος μπορεί να διασκεδάζει, να τρώει, να αγοράζει πολύ κοντά εκεί που μένει, δεν χρειάζεται να παίρνει το αυτοκίνητο συνέχεια
  Στην Αγγλία μέχρι την δεκαετία του 90 υπήρχαν ανώτατες πυκνότητες, μετά όμως η τάση αυτή αντιστράφηκε, και πλέον έχουν μπει κατώτατα όρια στις πυκνότητες. Το σημαντικό πλέον είναι να μπορεί κάποιος με το ποδήλατο ή με τα πόδια να πάει απο το σπίτι του στα μαγαζια, στα εστιατόρια και στα μπάρ. Αυτό ισχύει και για τα γήπεδα, όχι τόσο να είναι κοντά σε κατοικίες (που υπάρχουν και στην Αγγλία με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το Άπτον Πάρκ), αλλά σίγουρα άλλο να πηγαίνει κάποιος στο Κορωπί και άλλο να πηγαίνει στον Βοτανικό.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνονται όλα στην τύχη τους. Οι μεικτές χρήσεις χρειάζονται πολύ καλή ποιότητα σχεδιασμού. Αλλά οι πόλεις που απόκτησαν ταυτότητα και χαρακτήρα είχαν πάντα πυκνά κέντρα που εξελίχθηκαν μέσα στον χρόνο.

  Μήπως έχουμε μεσαίου ή μικρού μεγέθους πάρκα στην Αθήνα και δεν το έχω προσέξει;;

  Πολύ σωστή παρατήρηση! Ακριβώς χρειαζόμαστε μικρά και μεσαίου μεγέθους πάρκα στην Αθήνα διεσπαρμένα σε περιοχές πολύ πυκνοδομημένες χωρίς χώρους πρασίνου. Αυτό πρέπει να γίνει και όχι όπου βρούμε τεράστιες εκτάσεις να τις κάνουμε πράσινο αγνοώντας, τις οικιστικές πιέσεις και το επενδυτικό δυναμικό.

  Ήταν η πρόταση του κ. Μάνου και μετέπειτα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας να δοθούν τμήματα του Ελληνικού σε κατοικίες και άλλες χρήσεις, και να αγοραστούν μικρές και μεσαίες εκτάσεις (4 με 20 στρέμματα) σε περιοχές της Δυτικής Αθήνας που δεν έχουν καθόλου πράσινο. Τα μεγάλα πάρκα μαζεύουν εγκληματικότητα, είναι δύσκολο να τα επισκεφτείς, και είναι δύσκολο να συντηρηθούν.

  Επομένως ακόμα και αν δεν γίνει το γήπεδο εκεί, και γίνει όλο πράσινο, αυτό δεν θα το χαρούν οι κάτοικοι των περιοχών από τους οποίους λείπει εντελώς. Δεν θα μπορεί τόσο εύκολα ένας ηλικιωμένος ή μία μητέρα με τα παιδιά στο καροτσάκι να πάει από το Περιστέρι ή τα Λιόσια στο Βοτανικό.

  Αρα η πρόταση είναι αυτές οι μεγάλες εκτάσεις να δίνονται στην πόλη και τα χρήματα από την εκμετάλλευση να δίνονται για απαλλοτρίωση εκτάσεων σε περιοχές που δεν έχουν καθόλου πράσινο για μικρά και μεσαίου μεγέθους πάρκα. Αυτό σημαίνει ανθρώπινη κλίμακα και στα πάρκα, και ισόρροπη ανάπτυξη.

  Δ.Π. Η αστική συγκοινωνία και γενικά η συγκοινωνία δεν είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης μιας χώρας;

  Η συγκοινωνία είναι η ατμομηχανή της χώρας όταν χρησιμοποιείται ορθολογικά. Όταν φορτίζεται με αχρείαστες μετακινήσεις, σύντομα γεμίζει και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανένα. Αν βάζουμε γήπεδα εκτός οικιστικού ιστού τότε οι μετακινήσεις από και προς το γήπεδο θα συναγωνίζονται όλες τις άλλες μετακινήσεις (ατόμων και προϊόντων) που θα πρέπει να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους.
  Ακόμη το να φτιάξεις ένα δίκτυο για έναν και μόνο προορισμό (δηλαδή σιδηρόδρομο μέχρι το γήπεδο) θα έχεις ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ για να ωφελήσεις λίγο κόσμο (τον κόσμο που πάει στο γήπεδο) για μικρό χρονικό διάστημα (όποτε γίνονται αγώνες). Το κλειδί είναι να μπορείς να κάνεις έργα υποδομής που θα ωφελούν διαφορετικές ώρες, διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, ώστε τα λεφτά να πιάνουν τόπο.

  Παρατηρώ ότι όπως και σε αρκετά άλλα πράγματα και στο θέμα της ανάπτυξης των πόλεων είστε 20 χρόνια πίσω. Τίποτα από αυτά που λέτε δεν απαγορεύει το γήπεδο στο Βοτανικό και τίποτα από αυτά που λέτε δεν υποδεικνύει να γίνονται γήπεδα εκτός οικιστικού ιστού. Που θα μπορούσε να πει κάποιος και θα έχει δίκιο ότι ο Βοτανικός δεν είναι καν οικιστικός ιστός είναι μία τρύπα- πληγή στην πόλη.

 15. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Βίτσο: Αυτού του είδους οι οικολόγοι είναι υστερικές -του παλιού καιρού και τώρα πού να τις βρεις- γεροντοκόρες! Αυτοί έδιωξαν ΟΛΟΥΣ από κοντά τους. Καμιά μέρα πρέπει να βάλλετε μελέτες που υπάρχουν για την διαφθορά στις N.G.O., είναι από τα αρχικά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις! Δεν έχουν οικονομικό έλεγχο από ΠΟΥΘΕΝΑ! Και, σαν μη κυβερνητικές, ΟΥΤΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ! Στις ΗΠΑ άρχισαν, από λίγα χρόνια, να τους βάζουν χέρι… Και απορούσα τόσον καιρό εγώ η βλαχάρα: η κ. Κατερίνα Μητσοτάκη;; Να κόβεται στα χίλια για την ΑXIONAID…;;; Ουφφφ, το ‘πα και ξαλάφρωσα! Γι’ αυτό δεν μου φαίνονται και τα 98 μου χρόνια. Δεν έχω τάφους μέσα μου!

 16. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Χαραλάμπους: Με σκάσατε εμένα την λαϊκούρα! Λέτε: Το σημαντικό πλέον είναι να μπορεί κάποιος με το ποδήλατο ή με τα πόδια να πάει απο το σπίτι του στα μαγαζια, στα εστιατόρια και στα μπάρ.

  Σας λέω: Στοκχόλμη ή Ελσίνκι ή Κοπεγχάγη είναι η ρημάδα η Αθήνα;; Δεν έχουμε πεζοδρόμια τους ποδηλατόδρομους πού να τους βάλουμε;;; Ο μακαρίτης ο Δοξιάδης είχε πει: Πολύ εύκολα διορθώνεται το πολεοδομικό της Αθήνας… με μια ατομική βόμβα!

  Λέτε: Ήταν η πρόταση του κ. Μάνου και μετέπειτα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας να δοθούν τμήματα του Ελληνικού σε κατοικίες και άλλες χρήσεις, και να αγοραστούν μικρές και μεσαίες εκτάσεις (4 με 20 στρέμματα) σε περιοχές της Δυτικής Αθήνας που δεν έχουν καθόλου πράσινο.

  Σας λέω: Πού στον κόρακα υπαρχουν αυτές οι εκτάσεις;; Ο κήπος μου είναι μεγαλύτερος από τις πλατειούλες και τα κτλ.! Και του κ. Μάνου ασφαλώς στην Κηφησιά! Και βέβαια φιλελεύθεροι επιχειρηματίες ξερογλύφονται για την έκταση του Ελληνικού! Και για ελάτε να δείτε ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ όχι πάρκα! Διαχειριζόμενη άγρια φύση, εδώ στο βορά!
  Και ξέρετε;; Για ‘μάς τους λαϊκούληδες θα πρέπει να κάνουν δρόμους, συγκοινωνίες και τα κτλ. εμάς που έχουμε από λίγο ως καθόλου μυαλό. Αλλά που πληρώνουμε το 99% των φόρων -όταν μας στριμώξουν βέβαια γιατί δεν είμαστε και ντιπ μουρλοί να τους τα δίνουμε χοροπηδώντας σαν κοκκινοσκουφίτσες στο δάσος- και αυτοί κλέβουνε το 90%!
  Πάντως συμφωνώ με την ανάλυση χαρακτήρα που μου κάνατε! Είμαι έτσι και χειρότερα.
  Τα υπόλοιπα που λέτε για τις συγκοινωνίες, αχου, είναι…;; Δεν το λέω γιατί θα μου θυμώσει ο κ. Βίτσος ότι κλέβω από τα γραπτά του!

 17. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Εκτάσεις στην Δυτική Αθήνα υπάρχουν κ. Περικλέους, να είστε σίγουρη γι’ αυτό πχ εγκαταλελειμμένες βιοτεχνίες, υποβαθμισμένες κατοικίες, αχρησιμοποίητοι χώροι, αυτό που λείπει είναι τα χρήματα για να απαλλοτριωθούν, και να γίνουν πάρκα και σε περιπτώσεις που είναι εφικτό, να γίνουν εκεί και υπόγειοι χώροι στάθμευσης που θα ανακουφίσουν τους δρόμους και θα δίνουν έσοδα για την συντήρηση των πάρκων.

  Όταν όμως αφήνουμε εκτάσεις να αναπτύσσονται με την νοοτροπία Ζαπατίστα όπως προτείνει η ‘Ανοιχτή Πόλη’ τότε τα λεφτά χάνονται. Τα μεγάλα δήθεν πάρκα παραπαίουν, γίνονται σκουπιδότοποι, είναι η ευθύνη όλων και κανενός ταυτόχρονα, οι περιοχές της Αθήνας που δεν έχουν πράσινο εξακολουθούν να ασφυκτιούν, οι τιμές των σπιτιών και της επαγγελματικής στέγης είναι υψηλές γιατί δεν υπάρχει προσφορά, η ανεργία είναι εκεί που είναι και το ίδιο και η ανάπτυξη της οικονομίας.

  Μπορεί η κατάσταση αυτή να σας βοηθά στην προσωπική σας εκτόνωση, γιατί θα έχετε πάντα κάτι για να παραπονιέστε αλλά σίγουρα δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα της Αθήνας.
  Θα μου πείτε μπορεί να μην σας νοίαζουν τα προβλήματα της Αθήνας, ειδικά αν δεν ζείτε εκεί το οποίο δείχνει να έχει μία λογική: Υπέφερε εσύ Έλληνα / Αθηναίε για να μπορώ να εκτονώνομαι εγώ που ούτως η άλλως ζω μια άνετη ζωή μακριά από τα προβλήματα που βιώνεις εσύ.

  Αν και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι προβάλετε μία καρικατούρα σαν σάτιρα του στερεότυπου Έλληνα παρά ότι είστε έτσι και στην προσωπική σας ζωή.

 18. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Χαραλάμπους, θα αρχίσω απ’ το τελευταίο: Αν και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι προβάλετε μία καρικατούρα σαν σάτιρα του στερεότυπου Έλληνα παρά ότι είστε έτσι και στην προσωπική σας ζωή.

  Σας λέω χίλια ευχαριστώ αλλά δεν έχω τόσο δυνατή πέννα για να αντιγράψω τον Έλληνα! Τώρα για την προσωπική μου ζωή;; Who cares! Είμαι έτσι και χειρότερη!

  Λέτε: για εκτάσεις στην δυτική Αθήνα. Εκτός απ’ την κορφή του Αιγάλεω όρους που αλλού υπάρχουν;; Σκόρπια-σκόρπια ένα παλιό σπίτι από δώ, μια εγκαταλειμένη βιοτεχνία από ‘κεί, αυτά θα οργανωθούν σε πάρκα με εναέριο σύνδεση;; Έχω μπει στο Τόκιο στο τρένο για Kuoto etc. καλή ιδέα! Αναπτύσει όμως τ’ άτιμο μεγάλη ταχύτητα και βέβαια μετά από κανά χιλιόμετρο ευθεία εκκίνηση…
  Τώρα για τα υπόγεια πάρκινγκ;; Μμμ, συμφωνώ και δεν συμφωνώ! Γιατί ποιός Έλληνας, και από Αιγάλεω και τα πέριξ μεριά, θα πληρώσει στη γειτονιά του τα πανάκριβα υπόγεια πάρκινγκ;; Εδώ δεν πληρώνουν τις κρατήσεις των ταμείων οι φιλελεύθεροι και, κάθε τρεις και δύο, δώσ’ του και τους τα χαρίζουν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις!
  Εδώ που ζω έχουν άγρια φύση… που την διαχειρίζονται!!! Από πρώτη κάθε Ιούνη έως και 15 Αυγούστου όλοι οι από 14ρων και πάνω δουλεύουν στους δήμους, με κρατήσεις ασφάλειες και τα κτλ., και: καθαρίζουν, κλαδεύουν… και ότι άλλο χρειάζεται η φύση για να μην γίνει ρουμάνι.

  Λέτε: Μπορεί η κατάσταση αυτή να σας βοηθά στην προσωπική σας εκτόνωση, γιατί θα έχετε πάντα κάτι για να παραπονιέστε αλλά σίγουρα δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα της Αθήνας.

  Σας λέω και πάλι: Ο μ. ο Δοξιάδης, που δεν ήταν ένας κουτσομπόλης καφενόβιος, ούτε λαϊκιστής -τ’ αντίθετο- ούτε χαμηλού αμόρφωτου επιπέδου, όπως της αφεντιάς μου, είχε μιλήσει για ατομική βόμβα που θα λύσει το πρόβλημα της Αθήνας. Τώρα αν βγήτε και υποσχεθείτε στους ψηφοφόρους αυτά που γράφετε πάρα πάνω…;;; Τι να σας πώ;;; Good luck! Και μην χολοσκάτε δεν υπάρχει περίπτωση να σας πιστέψουν. Έστω και αν σας ψηφίσουν!!!

 19. Ο/Η ΝEWSMAN λέει:

  Εν πρώτοις διαπιστώνω ότι διατυπώνουν άποψη επι του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ θέματος του γηπέδου στο Βοτανικό -έστω και αν νομιμοποιούνται από «την δημοκρατία του διαλόγου»- και άνθρωποι που δεν γνωρίζουν αν η μπάλλα είναι στρογγυλή ή τετράγωνη… Έστω!
  Η αλήθεια βρίσκεται αλλού:
  – Εν πρώτοις -για τους μη γνωρίζοντες- ΔΕΝ πρόκειται για απόφαση του ΣτΕ αλλά για ασφαλιστικά μέτρα μη εκτέλεσης συγκεκριμένων οικοδομικών εργασιών μέχρις ότου εκδικαστεί τον Μάρτιο η υπόθεση, από την ολομέλεια του ΣτΕ.
  – Ο κ. Παπαϊωάννου καλώς κάνει και υπερασπίζεται τον θεσμό του ΣτΕ όταν υβρίζεται, αλλά είναι άσχετος του θέματος
  – Η υποθετική, από ορισμένους, διαφορετική χρήση του Ελαιώνα, ακυρώνεται από το ίδιο το…παρελθόν, αφού φαίνεται ότι ξύπνησαν ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ οι ιδέες για άλλου είδους ανάπλαση, τη στιγμή που επί μισό αιώνα ο Ελαιώνας ήταν το βασίλειο των γύφτων (κυριολεκτικώς και άνευ οποιασδήποτε ρατσιστικής διάθεσης, αφού οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται έτσι)
  – Η προσφυγή είναι πολιτικώς τουλάχιστον ιδιοτελής. Προκλήθηκε από συγκεκριμένο κόμμα και όντως κανείς από τους υπογράφοντες δεν κατοικεί στη συγκεκριμένη περιοχή -πλην τεσσάρων- οι περισσότεροι των οποίων φέρεται ότι συμμετέχουν στο κόμμα αυτό.
  – Ασφαλώς και ισχύει η παρατήρηση της κ. Semitecolo αν είναι δυνατόν να γίνει το γήπεδο και η ανάπλαση, χωρίς να γίνει και εμπορικό κέντρο. Μόνο που η σχετική έκταση ανήκει σε αυτόν που θέλει να κάνει, μαζί με το γήπεδο και το εμπορικό κέντρο. Εξ ου και η εμπλοκή του θέματος
  – Η υπόθεση -για τους λάτρεις του πρασίνου- συνδυάζεται με διπλή ανάπλαση, η μία εκ των οποίων είναι κυριολεκτικώς στο κέντρο της Αθήνας. Στη σημερινό γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. No Martini no party…Μη γήπεδο στο Βοτανικό, μη ανάπλαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
  – Δεν καταλαβαίνω κάποιους που υποστηρίζουν «γιατί δεν πάει να γίνει το γήπεδο κάπου εκτός Αθηνών»!! Πέραν των επιχειρημάτων εναντίον αυτής της σκέψης που ανέπτυξαν κάποιοι στο site αυτό και που η επιχειρηματολογία τους αναδεικνύει την περί το θέμα ασχετοσύνη των λοιπών, υπάρχει και η εξής λογική απορία: Αν αυτοί που λένε να πάει να γίνει αλλού το γήπεδο, το λένε για να μη καταστραφεί η περιοχή, αυτό σημαίνει ότι δέχονται να καταστραφεί αλλού!! Προφανώς εκεί που δεν μένουν οι ίδιοι!!
  – Δύο τουλάχιστον μεγάλα γήπεδα βρίσκονται -για τους μη γνωρίζοντες- ΕΝΤΟΣ του Λονδίνου!!!

 20. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @newman: Ότι η μπάλλα είναι στρογγυλή το ξέρω! Γιατί δεν έχω δει ποτέ μου τετράγωνη! Ως εκεί τα ποδοσφαιρικά μου.
  Και τί πειράζει αν επί μισό αιώνα ήταν βασίλειο των γύφτων ο ελαιώνας;; Κάλιο αργά παρά ποτέ και επί πλέον γλίτωσε το τσιμεντάρισμα! Δεν μ’ ενδιαφέρει από ποιούς προκλήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα! Ούτε το κόμμα τους! Ούτε αν κατοικούν εκεί γύρω!
  Δηλαδή, κατά το σκεπτικό σας: ΜΟΝΟΝ εκείνοι που ζουν κοντά στην θάλασσα θα πρέπει να ζητούν καθαρές παραλίες!
  ΜΟΝΟΝ εκείνοι των βουνών, και ‘γω μαζί, διαχείρηση δασών!
  ΜΟΝΟΝ όσοι ζουν σε κάμπους και κοντά σε ποτάμια να ζητούν καθαρά υπόγεια νερά!
  Δε μου λέτε, θα κουβαλάμε και διαβατήρια όταν περνάμε από την μιά περιοχή στην άλλη;;
  Ας αφήσουμε όμως τα ποδοσφαιρικά, που είναι και ο τομέας σας: Είναι ΤΟΠΟΣ να σωρεύσουμε κι άλλη οικοδόμηση, κι όχι μόνον η περιοχή, αλλά όπουδήποτε στην Αθήνα;;
  Δεν κατάλαβα, η σχετική έκταση είναι ιδιοκτησίας του κ. Βγενόπουλου;;
  Το μη martini μη party πού κολάει;;
  Ο κάθε Βγενόπουλος μπορεί, για τα προσωπικά του συμφέροντα, να εκβιάζει όλους που κατοικούν σε κείνο το ρημάδι το κέντρο της Αθήνας;; Και σε επέκταση όλο το το δήμο και την κάθε κυβέρνηση;;
  Η Αθήνα είναι μια τραγική, κι όχι μόνον από περιβάλλον, πόλη και λοιπόν καλλίτερα ΜΗ party!!! Αν δεν μπορούμε, ολόκληρο κράτος, να σχεδιάσουμε για το μέλλον -και πότε μπορούσαμε;;- τώρα μας έπιασε να κυνηγούμε τους Παναθηναϊκούς ψήφους;; Τα λαμόγια! Αχχ, και που ‘σαι Κοσκωτά παρεξηγημένε μου!!!

  Και δεν καταλαβαίνω την λογική σας:
  «Αν αυτοί που λένε να πάει να γίνει αλλού το γήπεδο, το λένε για να μη καταστραφεί η περιοχή, αυτό σημαίνει ότι δέχονται να καταστραφεί αλλού!! Προφανώς εκεί που δεν μένουν οι ίδιοι!!»
  Σας λέω:Γιατί ανάπτυξη πρέπει να σημαίνει και καταστροφή;; Τότε γιατί ζητάμε ανάπτυξη για δουλειές και τα κτλ;; (Εγώ, προσωπικά, είμαι της γνώμης: Πού θα πάει αυτού του είδους η συνεχής ανάπτυξη;; Τρώμε τον πλανήτη πιστεύω.)
  Μόνον υστερικοί «περιβαλλοντολόγοι» θα λέγαν κάτι τέτοιο! Μπορεί και ‘γω μ’ αυτούς…

  Λέτε: «Δύο τουλάχιστον μεγάλα γήπεδα βρίσκονται -για τους μη γνωρίζοντες- ΕΝΤΟΣ του Λονδίνου!!!»
  Σας λέω: Κομίζετε γλαύκας… και επί πλέον… βάζει κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες! Έχει καμιά σχέση το Λονδίνο με την Αθήνα;; Εγώ ακόμα, και ντρέπομαι που το λέω, δεν την έχω εντοπίσει…

 21. Ο/Η ΝEWSMAN λέει:

  Εξακολουθείτε να βρίσκεστε εν συγχύσει, όπως έχω παρατηρήσει και σε άλλες σας αναφορές. Ή είστε με την ανάπτυξη (που καλώς ή κακώς έχει οικονομικό περιεχόμενο και δεν είναι φύτεμα δέντρων) ή δεν είσθε. Προσπαθώ και εγώ να καταλάβω τη λογική σας. Όσον αφορά στα οικόπεδα, δεν είναι του Βγενόπουλου. Μην μετέχετε σε συζητήσεις προτού ενημερωθείτε επαρκώς για την υπόθεση για την οποία εκφέρετε γνώμη. Όσον αφορά στο μαρτινι, είναι σαφές τι εννοώ. Αν δεν γίνει ανάπλαση στον Ελαιώνα δεν πρόκειται να γίνει πράσινο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μήπως διαβάζετε επιλεκτικά;;

 22. Ο/Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΝΘΙΔΗΣ λέει:

  Σέβομαι απολύτως όλες τις απόψεις που διάβασα παραπάνω και ειλικρινά με βρίσκουν και… συνοδοιπόρο τους! Όμως, με τα όσα έγραψα εγώ, δεν εξέφρασα τους πόθους μου, ούτε προχώρησα στο τι πρέπει αν γίνει, για τον απλό λόγο ότι ξέρω σε ποιό μέρος ζω και κινούμαι τα τελευταία 59 χρόνια (μου). Επειδή λοιπόν είμαι αρκετά απαισιόδοξος με την ελληνική «πολιτεία» δεν είμαι εις θέσιν να ελπίζω ότι θα βρεθεί κάποιος που θα δουλέψει για το μέλλον των παιδιών μας, ή που θα γίνει ένα έργο, έτσι για το καλό του Περιβάλλοντος και των κατοίκων. Γι’ αυτό, πατάω γερά στη γη και ξαναλέω: καλύτερα γήπεδο με εμπορικό κέντρο παρά σκουπιδότοπος. Ας μην ελπίζουμε για εναλλακτική λύση…

 23. Ο/Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΝΘΙΔΗΣ λέει:

  Κάτι που ξέχασα… Θυμηθείτε το τι άκουσε το ζεύγος Αγγελοπούλου, για τα ολυμπιακά έργα που γίνονταν τότε. Όμως τα πάντα άλλαξαν, όταν χαρήκαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας και χαιρόμαστε το look του Λεκανοπεδίου, με έργα που δεν θα βλέπαμε ποτέ! Κάποιος παραπάνω μίλησε για ευεργέτες. Όμως, λαός μας είναι διαθέσιμος για να έχει η χώρα ευεργέτες; Κι αυτό το λέω διότι αντί να έχει στηθεί άγαλμα για την ευεργεσία που προσέφεραν στον τόπο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, δεν είναι λίγοι που με την πρώτη ευκαιρία τους «πετροβολούν». Όπως και τώρα που αναμένεται «βροχή» αντιρρήσεων!
  Σημείωση: Ουδεμία επαγγελματική σχέση είχα με τον «Αθήνα 2004» και ούτε έχω με το εκδοτικό συγκρότημα του «Ελευθέρου Τύπου».

 24. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. Ξανθίδη: Επειδή είμαι off and on, στην-Ελλάς, μπορείτε να μου πείτε, ή μάλλον να γράψετε, τις ευεργεσίες του ζεύγους Αγγελόπουλου στον ελληνικό λαό; Εγώ ξέρω μόνον για την πυραυλάκατο και για το ότι από 5 ή 6 δις ευρώ, που ‘χαν προυπολογισμό τα Ολυμπιακά έργα, κόστισαν -στον έλληνα φορολογούμενο- 16δις ευρώ. Και δεν υπαινίσσομαι τίποτα. Ειληκρινά.
  @κ. newsman: Το διαζευτικό Ή, όπως το χρησιμοποιείτε, είναι πέρα για πέρα απόλυτο.
  Ευχαριστώ για την πληροφορία σχετικά με τα οικόπεδα! Ευτυχώς που μου το κάνατε καθαρό και
  πάσχω από αντίληψη! Και, ευτυχώς που μου το ρίξατε και στις διευκρινήσεις, και τώρα ξέρω και για το μαρτίνι! Ξέρετε, σοβαρά τώρα, δεν πίνω κιόλας… Μάλλον ποτό δεν είναι;;;
  Τώρα, για το ποδόσφαιρο πεντάρα δεν δίνω και ΔΕΝ μ’ ενδιαφέρει να ΞΕΡΩ! Για το περιβάλλον όμως…;;; Και σας λέω ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ πως άλλο είναι Η ΟΠΤΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ της γυφτογειτονιάς που υπάρχει εκεί και ΑΛΛΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ που θα κάνει αφόρητη την ήδη… αφόρητη α-τι-μόσφαιρα της περιοχής!

 25. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @newsman: Αααα, και κάτι που μου διέφυγε: Συμφωνώ μαζί σας πως είμαι σε σύγχυση! Η ηλικία βλέπετε! Οι πατηκωμένες γνώσεις! Από 2,5 χρονών γράφω και διαβάζω. Πειροματόζωο του πατέρα μου ήμουν. Αλλά, και σας διαβεβαιώ, δεν άντεχα ποτέ -γύρω μου- ανθρώπους αδειοτσέρβελους…

 26. Ο/Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΝΘΙΔΗΣ λέει:

  @Διονυσία Περικλέους:
  Πώς πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πώς διεξήχθησαν; Θα είχαμε αυτά τα έργα, εάν δεν αναλαμβάναμε την Ολυμπιάδα του 2004; Αυτό δεν είναι ευεργεσία;
  Το ότι για πρώτη φορά είδαμε να πιάνουν τόπο τα λεφτά μας, δεν έχει σημασία! Τώρα εάν τα έργα κόστισαν ακριβούτσικα αυτό να το θυμώμαστε όταν ψηφίζουμε. Για φανταστείτε όμως τα λεφτά για τα έργα να πήγαιναν ΜΟΝΟΝ σε τσέπες και να μιλάγαμε για Προανακριτικές και τέτοια…

 27. Ο/Η Βαλάντω Τσούχλου λέει:

  Θεέ μου πού φτάσαμε! Επειδή δεν χρειάστηκε Προανακριτική να το θεωρούμε επιτυχία!

 28. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @Όλους: Απάντησε και με καλύπτει, η κ. Τσούχλου!
  Ειδικά για κ. Ξανθίδη λέτε: Πώς πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πώς διεξήχθησαν; Θα είχαμε αυτά τα έργα, εάν δεν αναλαμβάναμε την Ολυμπιάδα του 2004; Αυτό δεν είναι ευεργεσία;

  Σας ρωτώ: Είναι σοβαρές οι πάρα πάνω ερωτήσεις σας; Τί να πω…; Είμαι σε σύγχυση. Που μου επιμένει και ο NEWSMAN

 29. Ο/Η ΝEWSMAN λέει:

  But my dear Dionysia you do are in a permanent confusion. Why you do not admit it? I may cure you forever. Nothing is wrong by accepting your mistakes or exaggerations

 30. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @newsman μεταφράζω: (Το but δεν πάει και το do είναι in excess) «Αγαπητή μου Διονυσία ΕΙΣΑΙ σε μόνιμη σύγχυση. Γιατί δεν το παραδέχεσαι; (η τρίτη φράση, μιας και δεν είστε ο θεραπευτής μου, πρέπει να αρχίσει από it) Αυτό μπορεί να σε θεραπεύσει για πάντα. Δεν είναι λάθος να αποδεχτείς τα λάθη σου και τις υπερβολές σου -εδώ θέλει ή τελεία ή θαυμαστικό τα οποία στη βιασύνη σας και ξεχάσατε. Η βιασύνη δικαιολογείται από σύγχυση φρένων. Όχι του αυτοκινήτου σας…

  Σας λέω: Σε στιγμιαία σύγχυση μμμ;; Αν σου ‘χει ξανασυμβεί το καταλαβαίνεις. Σε μόνιμη;;; Είναι κατάσταση πια… Όταν θα γίνετε καμιά 25ρια χρονών θα καταλάβετε… Στα 15 μας όλοι είμαστε απόλυτοι.

 31. Ο/Η NEWSMAN λέει:

  Το do -αν γνωρίζεται αγγλικά- δεν είναι in excess BUT E M P H A Ν T I C. Όσο για το but σας παραπέμπω στον δάσκαλο της αγγλικής σας. Μήπως τα μάθατε με Μέθοδο άνευ διδασκάλου;;
  Tα υπόλοιπα ισχύουν. Αύριο θα σας τα γράψω γαλλικά και μεθαύριο ιταλικά μήπως και καταλάβετε αυτά που λέω σε ξένη γλώσσα διότι, αν και Ελληνίδα, αρνείσθε πεισματικά να αντιληφθείτε το νόημα των φράσεων στην μητρική σας γλώσσα!! Όχι μόνο των δικών μου φράσεων αλλά και άλλων

 32. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @newman: με τυφλοσούρτη γράφετε αγγλικά;;; Ωχουουου….

 33. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @ίδιον: Τις ανοησίες δεν έχω εκπαιδευτεί να τις καταλαβαίνω.

 34. Ο/Η ΝEWSMAN λέει:

  Κάτι το ελληνικότατο κυρία Περικλέους: Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια…

 35. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @newsman: Εντάξει είστε:
  α) πιο έξυπνος από μένα (ποτέ δεν είπα το αντίθετο!)
  β) ξέρετε αγγλικά
  γ) ξέρετε γαλλικά
  δ) ξέρετε ιταλικά
  ε) τί άλλο ξέρετε;;
  Γράψτε τό ‘μου για να το έχω στα υπόψη μου.
  15 χρονών ξέρετε ότι είστε;;

 36. Ο/Η ΝEWSMAN λέει:

  Εις το επανιδείν

 37. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @newsman: επαναγράφειν! Να ακριβολογούμε…

 38. Ο/Η greconik λέει:

  Για μένα το πιο σοβαρό θέμα είναι πως το ΣτΕ πήρε μία απόφαση και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, οπαδοί τε και επιχειρηματίες, προσπαθούν να το απαξιώσουν αραδιάζοντας ένα σωρό επιχειρήματα.
  Δέχομαι πως αυτοί που κατέφυγαν στο ΣτΕ πιθανώς είχαν κάποια άλλα κίνητρα. Από τη στιγμή όμως που το θέμα έφτασε στο ΣτΕ όλα τα κίνητρα πάνε περίπατο και μιλούν οι δικαστές.
  Σε μια χώρα όπου κάποτε ένας Σωκράτης ήπιε το κώνειο υπακούοντας ακόμα και στο άδικο νόμο, πάει πολύ να ξηλώνουμε την υποδομή και τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας για ένα γήπεδο όπου 11+11 θα κλωτσάνε μία μπάλα.Ο υποφαινόμενος κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι με τα αθλητικά, είναι δε και αυτός «θύμα» κάποιων άλλων 130 που προσέφυγαν στο ΣτΕ για το γήπεδο στη Ν.Φιλαδέλφεια πλην ομως στη Δημοκρατία οι νόμοι και δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι πάντα σεβαστές και όχι μόνο όταν είναι αρεστές.

 39. Ο/Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΝΘΙΔΗΣ λέει:

  Είναι πολύ σωστή η θέση σας. Με το να κρίνει κάποιος αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην υπακούει. Όπως και ο Σωκράτης, ο οποίος μπορεί να ήπιε το δηλητήριο, αλλά δεν είπε και ευχαριστώ! Επί του προκειμένου, μπορεί κάποιοι πολίτες να έχουν τις αντιρρήσεις τους με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παύσουν να σέβονται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

 40. Ο/Η Νίκος Χαραλάμπους λέει:

  Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να αλλάξουμε τους νόμους πάνω στους οποίους βασίζονται οι δικαστές για να βγάλουν τις αποφάσεις τους.
  Προσωπικά δεν απορρίπτω την απόφαση του ΣτΕ, καταλαβαίνω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν κρίνουν με βάση το σωστό ή ακόμα και το ορθολογικό, κρίνουν με βάση το αν τα τεκταινόμενα είναι σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους. Και έτσι πρέπει να είναι.
  Δεν πάσχει τόσο πολύ η δικαιοσύνη, πάσχουν οι νόμοι μας και στο βάθος, το πρόβλημα πηγάζει από το υπάρχον Σύνταγμα

 41. Ο/Η ΕΡΝΕΣΤΟΣ λέει:

  @Νίκος Χαραλάμπους: Παναπεί; Τι κανό βρίσκετε στο Σύνταγμα;

 42. Ο/Η Διονυσία Περικλέους λέει:

  @κ. ΕΡΝΕΣΤΟ: Τί κακό βρίσκουμε στο σύνταγμα -όχι την πλατεία Συντάγματος! Έτσι εεε;; Δεν το ξέρω όλο απ’ έξω! Ούτε κι από μέσα! Αλλά:
  α) Εκείνο το άρθρο για την μονιμότητα των δημοσίων τεμπέλιδων πρέπει να απαλειφτεί!
  β) εκείνο το 16 πρέπει να απαλειφθεί! Έχουμε δωρεάν εκπαίδευση;; (Ο Παπατζής νούμερο δύο μας πήρε στο ψιλό και με τα δύο άρθρα επειδή είχε στην στιβαρή του αγκάλη την κυρία, που ανοιγόκλεινε, και ετοιμαζότανε να πάρει δάνειο από τον νυν πρόεδρο για να χτίσει την ροζ… Αλήθεια τί γίνεται με την βίλα;; Η τέντα ανοιχτή κυρία την κάνει μαιζονέττες;; Έτσι άκουσα.)
  γ) εκείνο για τα δάση πρέπει διορθωθεί υποχρεώνοντας κάθε κυβέρνηση ΣΕ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ!
  δ) Σιγά τ’ αυγά! -αυτό πρέπει να είναι το άρθρο 115.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *