«Λιγότερο από τους Ελληνες δουλεύουν οι Γερµανοί»

Στο µικροσκόπιο της στατιστικής επιστήµης έβαλε η εφηµερίδα «Λε Μοντ» τη θεωρία περί «τεµπέληδων Ελλήνων και εργατικών Γερµανών»για να ανατρέψει τον µύθο που τροφοδότησε προηµερών µε δηλώσεις της η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

«Οι Γερµανοί εργάζονται περισσότερο από τους Νοτιοευρωπαίους; Οχι.Εργάζονται πολύ λιγότερο, και δεν είναι περισσότερο παραγωγικοί» δηλώνει στη γαλλική εφηµερίδα ο οικονοµολόγος Πατρίκ Αρτούς µε βάση µελέτη που συνέταξε ο ίδιος και ολοκλήρωσε προχθές.

Οπως επισηµαίνει ο κ. Αρτούς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Natixis, πριν καταλήξει κανείς στο συµπέρασµα ότι τα προβλήµατα των οικονοµιών του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται στην οκνηρία, είναι χρήσιµο να ρίξει µια µατιά στους αριθµούς.

Σύµφωνα µεστοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 2009 ο µέσοςόρος εργασίας στηΓερµανία ήταν 1.390 ώρες όταν στην Ισπανία ήταν1.654, στην Πορτογαλία 1.719 και στην Ελλάδα 2.119.

«Ακόµη και εάν το όριο συνταξιοδότησης είναι µεγαλύτερο στη Γερµανία (65 έτη τώρα και 67 στο µέλλον) η πραγµατική µέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι η ίδια» προσθέτει ογάλλος οικονοµολόγος.

«Οι Γερµανοί συνταξιοδοτούνται στα 62,2,οι Ισπανοί στα 62,3,οι Πορτογάλοι στα 62,6 και οι Ελληνες στα 61,5.

Οι Γάλλοι βρίσκονται πιο κάτω, καθώς κατά µέσο όρο συνταξιοδοτούνται στο 60όέτος τηςηλικίας τους».

Εξίσου αποκαλυπτική είναι η σύγκριση στο θέµα της παραγωγικότητας. Η κατάκεφαλήν παραγωγικότητα στηΓερµανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα µε την κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Νότια Ευρώπη.

Οσο για την ωριαία παραγωγικότητατων Γερµανών, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο αλλά δεν είναι µεγαλύτερη από αυτήν των Ελλήνων.

Από πού πηγάζει λοιπόν η δύναµη της γερµανικής οικονοµίας; Σύµφωνα µε τον Πατρίκ Αρτούς, το µυστικό βρίσκεται στην καινοτοµία. Το Βερολίνο διαθέτει το 2,82% του ΑΕΠ στην έρευνα και την ανάπτυξη όταν η Μαδρίτη ή η Λισαβώνα µόλις το1,38%.

Εξάλλου, η Γερµανία καταθέτει περίπου 77 φορές περισσότερα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας σε σχέση µε την Ελλάδα.

Ο γάλλος οικονοµολόγος απαριθµεί ακόµη στις αιτίες τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

2 Σχόλια

 1. Ο/Η Άκης Ψηλός λέει:

  Μην ξεχάσουμε την διαφθορά, το φακελάκι, την γραφειοκρατία, την απογοήτευση και δυστυχία που φέρνουν στον μέσο Έλληνα σαν αποτέλεσμα.
  Δηλαδή τα πρόβληματα μας βασικά είναι στην Εκπαίδευση (έχει τα χάλια της στην χώρα μας σε όλα τα επίπεδα) και στην Δικαιοσύνη (κοινωνική αλλά και ουσιαστική).

 2. Ο/Η Ιάκωβος Γ. λέει:

  Το συμπέρασμα αυτού του άρθρου είναι ότι “οι Έλληνες δεν ξέρουν να δουλεύουν σωστά”.
  Εφόσον οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο και έχουν χειρότερα αποτελέσματα, άρα δεν ξέρουν να δουλεύουν. Και στην πράξη δεν είναι οργανωμένοι, δεν δουλεύουν σε ομάδες αλλά μεμονωμένα, κοιτάζουν να υποβαθμίσουν τον συμπατριώτη τους, ψάχνουν το τι τους διαιρεί και όχι το τι τους ενώνει… κ.ά.

  Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε τη συνεργασία, την ιδιωτικοποίηση, την απεμπλοκή της χώρας από το δημόσιογραφικό χάλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *