Υπάρχει και η αποχή

Υπάρχει ένα σύνθημα των αναρχικών που αναφέρει πως «αν οι εκλογές μπορούσαν ν’ αλλάξουν τη ζωή μας, θα ήταν παράνομες».
Ταιριάζει με τις εκλογές της Κυριακής περισσότερο από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση.

Ιδιαίτερα με τον χαρακτήρα που έχουν αυτές πάρει. Μνημονιακό ή το αντίστροφο.

Και να εξηγηθούμε: Η Νέα Δημοκρατία -αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση- μας λέει πως αν υποστηριχτούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, τότε η κυβέρνηση θα θεωρήσει μια τέτοια υπερψήφιση ως επιδοκιμασία της πολιτικής που ακολουθεί και θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό: πιο επώδυνα μέτρα στον χώρο της οικονομίας με ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης πλειονότητας του κόσμου. Σωστό, αυτό ακριβώς θα συμβεί. Ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ με υπερψήφιση των υποψηφίων του, μπορεί άνετα να μεταφρασθεί από την κυβέρνηση ως πράσινο φως για νέα μέτρα.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως τ’ αποτελέσματα είναι αντίστροφα από εκείνα που η κυβέρνηση προσδοκά. Και να προεκτείνουμε την υπόθεση με το ακραίο και σχεδόν φανταστικό σενάριο πως οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ καταποντίζονται. Τι πρόκειται να συμβεί τότε;

Δύο τινά. Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κυβερνά καθ’ υπαγόρευση της τρόικας (οπότε δεν αλλάζει τίποτα) ή οδηγεί τη χώρα σε εκλογές. Τα υποθετικά δεδομένα στη δεύτερη περίπτωση είναι δύο. ‘Η ξανακερδίζει τις εκλογές (οπότε κυβερνά με νέα πλειοψηφία) ή τις κερδίζει η Ν.Δ.που ακολουθεί την ίδια ή και χειρότερη πολιτική.

Μήπως η αυξημένη και συνειδητή αποχή στέλνει το πιο ηχηρό μήνυμα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 Σχόλια

 1. Ο/Η nicolaos demonicos λέει:

  Επί τέλους!!!
  Ένας δημοσιογράφος ο οποίος προπαγανδίζει με εύσχημο αλλά ευθύ ―ακόμη και αν τίθεται πλαγίως― τρόπο ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΧΕΤΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!!!
  Αφήστε την φαντασία σας να δη μία εικόνα, η οποία ―δυστυχώς― κείται στον χώρο της ουτοπίας: ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ…
  Ή έστω μόνον οι δικές τους, των κολλητών και συγγενών τους και των κομματικών σκυλιών. Δηλαδή περίπου το 1% των εκλογέων.
  Και αναλογισθήτε τον αντίκτυπο και αν είναι δυνατόν να σταθή δήμαρχος, περιφερειάρχης, κυβέρνηση.
  ΑΠΟΧΗ και όχι απόχη…

 2. Ο/Η έσπερος λέει:

  @Μάλιστα κ. demonicos, «στον χώρο της ουτοπίας»! Είδα στην Τηλετύφλωση
  πλήθοι «πολιτών» να χειροκροτούν υποψηφίους των κομμάτων εκείνων που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία και στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, με συνέπειες καταστροφικές, που δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί σε όλο τους το φάσμα. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος του λεγόμενου «εκλογικού σώματος» βρίσκεται εγκλωβισμένο κομματικώς και ιδεολογικώς, είτε από συνήθεια, είτε από ηλιθιότητα είτε από ανασκοπή – έτσι κι αλλιώς, το σύστημα είναι όντως πωλητικό και πελατειακό…
  Πολύ φοβούμαι ότι ο σημερινός ψηφοφόρος ενεργεί με παρορμήσεις του παρελθόντος, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα, εξ αιτίας της πολιτικής μας ελίτ, της τελευταίας τριακονταετίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *